Apple-nytt 9/98

 

iMac

Apples nya hemdator, iMac, lanserades i mitten av september i Sverige. Det är en mycket kraftfull dator som också passar bra på kontor. iMac har en ny djärv design, både till form och färg, och består av en enhet där skärm (15" med upp till 117 Hz uppdateringsfrekvens) och dator är ihopbyggda.

Prestanda är mycket goda med en PowerPC-processor på 233 MHz och 512 kB level 2-cache. Internminnet är 32 MB och hårddisken på 4 GB. 24x CD-läsare, mikrofon, högtalare, IR-port, tangentbord och mus ingår också. "i" i iMac står för internet och syftar på att både 56k-modem och 10/100 Mb ethernet ingår. Med datorn följer också en del program, bl a ClarisWorks 5.

Precis som de första Macintosh-datorerna så har den ett bärhandtag (men man får vara ganska stark då datorn väger 17 kilo). Allt detta får man för drygt 10.500:-, vilket är ett synnerligen attraktivt pris för en sådan dator. Den som är beroende av att ansluta tillbehör via SCSI, ADB eller serieport bör dock se upp, då de portarna ersatts med USB på iMac. Inte heller finns det någon diskettenhet i iMac (men sådan finns som tillbehör från andra företag) och valet av bildskärm är begränsat till den inbyggda.

PowerMac G3

Apples stationära modellserie har uppgraderats lite, men det är inga dramatiska skillnader. Minsta modellen är nu på 266 MHz och den största på 333 MHz. Priserna startar på c:a 13.500:- och som tidigare är de minsta modellerna i regel tillräckliga. iMac är också ett alternativ till PowerMac G3 för den som inte är beroende av iMacs betydligt sämre expansionsmöjligheter (se ovan).

PowerBook G3

Även PowerBook G3-serien har fått en smärre uppgradering. Det viktigaste är att alla modellerna nu levereras med en aktiv matrisskärm på hela 14.1" (med en upplösning på upp till 1024*768 i miljontals färger) och 56k-modem. Priserna startar på c:a 23.500:-. Diskettenhet ingår inte längre, men finns som tillval.

Mac och centrala administrativa system

En utredning kring problem med Mac som klient till centrala administrativa system (Orfi, Ladok m fl) vid universitetet har pågått under en längre tid. Den är nu klar och resultatet, att rekommendera Windows för användning av centrala administrativa system, presenteras på annan plats i detta nummer. Tyvärr har universitetet inte lyckats med att få fram (användbara) Mac-klienter till ett antal av de centrala administrativa systemen. Anledningarna varierar och kan vara allt från val av utvecklingssystem som inte stöder eller genererar acceptabla Mac-klienter till bristande intresse för Mac-klienter.

Viktigt att notera är att beslutet gäller enbart för användning av centrala administrativa system. Övrig datoranvändning (ordbehandling, kalkyl, grafik, layout, web, e-post, lokala system etc) berörs inte alls, vilket också framgår av beslutet: "För andra tillämpningar än de administrativa är det liksom hittills varje institutions eller arbetsenhets sak att besluta om datormiljö.". Ungefär tio procent av universitetets datorer uppskattas användas mot centrala administrativa system. Av dem är ungefär hälften Mac och det är dessa datorer som påverkas av beslutet. Resterande 95% av universitetets datorer påverkas alltså inte alls av beslutet. För en del av de Mac-datorer som påverkas kan Virtual PC vara en lösning.

I beslutet konstateras också att "universitetet strävar långsiktigt efter plattformsoberoende lösningar för sina administrativa system" men att "webb-baserade plattformsoberoende lösningar av tillräcklig kvalitet inte bedöms finnas i större utsträckning förrän om tidigast 2-3 år".

Mac OS 8.5

När detta skrivs är Mac OS 8.5 precis klart i engelsk version och kommer snart att finnas på MacPublic. Svensk version kommer under hösten och jag återkommer i nästa nummer med en närmare beskrivning av Mac OS 8.5. Efter att ha testat Mac OS 8.5 under en längre period så kan jag konstatera att jag aldrig tänker gå tillbaka till ett äldre system.

AppleShare IP 6

AppleShare IP är en trevlig, lättinstallerad och lättadministrerad serverprogramvara. Den erbjuder ett flertal servertjänster, varav filhanterare är den viktigaste. Sedan version 5 är filhanterartjänsten även åtkomlig via tcp/ip, vilket dels ger betydligt bättre prestanda, dels ger möjlighet till åtkomst via internet. Den viktigaste nyheten i version 6 är att även Windows-klienter kan koppla upp sig till filhanteraren. Protokollet SMB används och ingen programvara behöver installeras på Windows-datorn.

AppleShare IP har även ftp-, webb-, e-post- (pop sedan tidigare; även imap i version 6) och utskriftsserver. I och med Windows-stödet är AppleShare IP ett bra filhanteraralternativ även för blandade miljöer.

AppleShare IP går att köpa löst, men mest prisvärt är det i regel tillsammans med en server-dator i de "Macintosh Server G3"-paket Apple säljer. Jag använder själv AppleShare IP som serverprogramvara på MacPublic med gott resultat.

Norton Utilities 4

Standardprogrammet för att reparera och förebygga problem med hårddiskar, Norton Utilities, har nyligen släppts i version 4. En av de viktigaste nya funktionerna är att det nu kan hantera HFS Extended; det nya utrymmesbesparande diskformatet som kan användas fr o m Mac OS 8.1. Norton Utilities 4 kostar strax under 500:- i sk EDUC-pris (för universitet m m, normalpriset är drygt det dubbla).

Virus

SAM (Symantec Antivirus) har ersatts av Norton Antivirus. Det kommer än så länge nya antivirusdatabaser för SAM, men det lär upphöra med tiden. För dem som fortsätter använda SAM är det mycket viktigt att använda de uppgraderingar som finns till SAM på MacPublic.

Norton Antivirus (NAV) ingår, precis som SAM, i Select. Även för NAV finns det viktiga uppgraderingar på MacPublic, bl a till version 5.0.2. En av de största fördelarna med NAV jämfört med SAM är att NAV kan hämta hem nya antivirusdatabaser via internet, antingen manuellt eller med automatik.

Det har kommit ett nytt QuickTime-baserat virus. Enklaste sättet att skydda sig mot det är att öppna QuickTime-inställningar i Inställningar, välja "Automatisk start" i popup-menyn och se till att "Automatisk start av CD-ROM" inte är förkryssat.

Office 98

Microsoft Office 98 (med Word, Excel och PowerPoint) finns nu även i svensk version i Select. Office 98 är en mycket bättre produkt än gamla Office 4.2.1 (som innehåller Word 6 och Excel 5). Uppgradering rekommenderas! Office 98 underlättar dessutom utbyte med andra miljöer, då filformaten är identiska med Office 97 för PC.

För den som trots det behåller gamla Word 6, så finns det ett filter som gör att Word 6 kan läsa Word 97/98-filer. Det heter "Word 97-98 Converter Installer" och finns på MacPublic. Installation av detta rekommenderas av alla som då och då tar emot Word-filer från andra användare.

Alla som använder Word (6 eller 98) bör dessutom ha virusskydd installerat (se ovan). Wordmakrovirus är mycket vanliga på universitetet!

MacLund-mässan

Mac-mässan MacLund, som arrangeras av Studentlitteratur, hålls på AF 5-6 oktober. Förutom själva mässan arrangerar Apple ett halvdagsseminarium den 6 oktober (info och anmälan på www.apple.se/ala).

Nygammal återförsäljare

Apple-återförsäljaren Comit har bilagt sin tvist med Studentlitteratur och säljer nu åter Apple-utrustning till universitetet. Andra Apple-återförsäljare i Lund är Studentlitteratur och Lindahl & Rothoff. Apple själva har startat butik på nätet och finns på www.apple.se/store.

En elektronisk version av denna artikel med en mängd länkar finns på http://www.macpublic.ldc.lu.se/di/.

roland.mansson@ldc.lu.se