Apple-nytt 12/98

Ramavtal

Apples ramavtal med Statskontoret gick egentligen ut vid halvårsskiftet, men har förlängts till att gälla året ut. Det kommer troligen inte att förlängas ytterligare. Därför håller Lunds universitet på med upphandling av ett eget ramavtal med Apple-återförsäljare. Ett förfrågningsunderlag är klart och svar skall lämnas senast i mitten av januari. Ramavtal väntas därefter tecknas omgående. Fördelarna med att ha ett ramavtal (via Statskontoret eller i egen regi) är dels bra priser och övriga villkor, dels att inköp kan ske utan upphandling.

iMac

Apple har två julkampanjer på iMac. Den första och mest intressanta gäller enbart institutioner (ej anställda). Julpriset på iMac är då 8.995:-! Det är ett fantastiskt pris för en så kapabel dator med G3-processor, 512 KB nivå 2-cache, 32 MB internminne, 6 MB videominne, 4 GB hårddisk, 24x CD-spelare, 10/100 Mbit ethernet, 56K modem, inbyggd 15" skärm m m. Även om den primärt är tänkt som en hemdator passar den utmärkt på kontor också - förutsatt att man inte är beroende av disketter och inte behöver större bildskärm än den inbyggda.

För privatpersoner finns istället en julrabatt på 600:- som kan utnyttjas för att köpa tillbehör till iMac. Det kan dock vara intressant för anställda att avvakta det personallåneköpsprogram som antagligen kommer under nästa år.

Apple

Apples brutna räkenskapsår 97/98 är nu slut. Varje enskilt kvartal gick med vinst och den totalt vinsten blev 2.5 miljarder kr, vilket är extremt mycket bättre än förra årets brakförlust. Att Apple är på rätt väg syns också på börskursen, som i år stigit med nästan 200%.

Steve Jobs är fortfarande kvar som t f VD och styrelseordförande, vilket är en bra lösning för Apple. Första halvåret nästa år väntas en bärbar modell för konsumenter. Det är den sista pusselbiten i Jobs produktstrategi med enbart fyra datorserier: hem resp företag och stationärt resp bärbart.

Netscape 4.5

Netscape har släppt version 4.5 av sin webb-läsare. Det är den bästa versionen på länge: märkbart snabbare och stabilare och med en del trevliga nyheter som en bokmärkeslist. Netscape 4.5 kräver en dator med PowerPC-processor. För övriga modeller är 4.08 sista versionen.

Office 98

Den svenska uppdateringen av Microsoft Office 98 för Mac OS 8.5 har nu kommit och finns att hämta hem från MacPublic. Där finns också en tidigare buggfix som rättar ett problem med utskrift från Excel 98. Som jag tidigare nämnt är Office 98 mycket bättre än gamla Office 4.2 (Word 6/Excel 5). Uppgradering rekommenderas alltså.

Open Transport

Open Transport, som används som standard i Mac OS 7.6 och senare, är Apples systemprogramvara för kommunikation (AppleTalk, tcp/ip, ARA m m). En praktisk finess som inte så många känner till är att man kan ha flera konfigurationer och enkelt växla mellan dem. Det kan vara praktiskt t ex på en bärbar dator som använder ethernet på jobbet och PPP hemma eller på en stationär hemdator där man ringer upp olika internet-leverantörer.

Det är mycket enkelt att skapa nya konfigurationer (med menyalternativet Konfigurationer i Arkiv-menyn när man är inne i någon av inställningsprogrammen TCP/IP, AppleTalk, PPP, Remote Access eller Modem). Man bara duplicerar en existerande konfiguration (det finns alltid minst en), ställer in den och döper om den. På samma ställe växlar man mellan konfigurationer (man behöver inte ens starta om datorn för att den nya konfigurationen skall träda ikraft).

Platsinställningar

Med inställningsprogrammet Platsinställningar kan man göra det ännu enklare för sig. Man kan där göra platskonfigurationer (t ex för hemma och jobbet) och med ett enda kommando växla mellan dem för att ändra nätverksinställningar, vald skrivare, fildelningsstatus, ljudvolym m m, ja t o m tidszon om det skulle behövas!

Mac OS 8.5

Så har då ännu en version av Mac OS släppts. Den heter Mac OS 8.5 och är den första versionen som enbart fungerar på modeller med PowerPC-processor. Mac OS 8.5 släpptes samtidigt i mitten av oktober på flera språk, bland dem svenska. Den finns på MacPublic och jag har även några CD-skivor för korttidsutlåning för dem som har svårt att hämta den över nätet.

Mac OS 8.5 är, som de flesta uppdateringar de senaste åren, mer evolution än revolution. Trots det skull jag absolut inte vilja gå tillbaka till något äldre system. Det innebär inte att alla måste uppgradera, men att man snabbt vänjer sig vid de många mindre förbättringarna och de få större nyheterna. Min grundrekommendation för uppgradering kvarstår dock: om det gamla systemet fungerar bra och man ej behöver någon av de nya finesserna behöver man ej uppgradera! Som vanligt är det aldrig fel att ta en extra backup på systemmappen innan man uppgraderar. Under slutet av nästa år väntas Mac OS X och då är det mer befogat att tala om revolution eftersom det är ett helt nytt unix-baserat operativsystem.

En av största nya finesserna i 8.5 är den nya sökfunktionen Sherlock. Tidigare har man bara kunnat söka efter filer baserade på filnamn, datum och liknande. Nu tillkommer två möjligheter, söka på innehåll i filer och söka på internet. Sökvillkor kan sparas så att man lätt kan upprepa samma sökning.

För att kunna söka på innehåll i filer måste hårddisken indexeras. Det kan man ställa in så att det sker med automatik t ex varje natt. Sedan är det lika enkelt - och snabbt - att söka på innehåll som att söka på filnamn.

Den bästa med Sherlock är att det även går att söka på internet, och att det är så enkelt. Man skriver bara in ett sökord och sedan söker Sherlock samtidigt i flera populära sökmotorer, t ex AltaVista, Infoseek och Lycos. Resultatet presenteras i en lista, precis som vid andra typer av sökningar. Man kan välja att sortera t ex på relevans för att enkelt hitta de bästa träffarna. När man sedan klickar på en träff i listan visas samma information som skulle visats för den träffen om man använt sökmotorn direkt på vanligt sätt - inklusive reklamen, det är ju så sökmotorerna finansieras. Med ett dubbelklick öppnas naturligtvis sidan som träffen refererar till i den webb-läsare man valt.

Sherlocks internetsökning bygger på en plugin-teknik. Det finns många sådana att hämta hem på nätet, t ex på www.apple.com/sherlock/ och de är förhållandevis lätta att skriva själv också. Jag har provat att göra en sådan för att söka i LUCAT.

Apple Systeminformation är ett mycket bra verktyg som ingår i Mac OS 8. Det installeras automatiskt i Apple-menyn. Senaste versionen, som medföljer Mac OS 8.5, är kraftigt förbättrad. En av mina favoritfunktioner är att man inte bara kan se hur mycket minne som är installerat, utan också exakt hur många och hur stora minneskretsarna är. Det underlättar avsevärt när man funderar på att bygga ut internminnet. Man kan också se vilka tredjepartstillägg som finns installerade på datorn (bra vid felsökning) och mycket, mycket mer.

En trevlig nyhet är internetbokmärken. De skapas genom att man helt enkelt drar ut och släpper en internetadress på skrivbordet. Sedan kan man enkelt använda bokmärket genom att dubbelklicka på det. Man kommer då till internetadressen i det program man valt för just den typen av internettjänster. Internetbokmärken finns bl a för webb, ftp, e-post och filhanterare. Internet Config ingår som tidigare i systemet, men har nu ett helt nytt gränssnitt. Bl a kan man spara olika inställningar för olika användare.

Gränssnittet har blivit mer anpassningsbart. Inställningsprogrammet Utseende hanterar nu olika teman (även om Apple i sista stund valde att inte leverera några alternativ med Mac OS 8.5). Rullningslisterna kan fås proportionella om man så önskar. Det går att associera ljud (stereo!) till olika händelser. All text kan fås kantutjämnad (anti-aliasing). I Finder-fönster som visas i listform kan man nu ändra bredd på kolumnerna och även ändra ordningen på dem. Programmenyn är nu avdragbar och kan placeras var som helst. Det går att dra och släppa dokument direkt på den och det går att växla mellan program med kommando-tab.

Skivreparationsprogrammet Skivkontroll har förbättrats för att klara fler typer av fel och körs automatiskt efter en krasch.

Några övriga nyheter: Inställningsprogrammet Datum & tid hanterar numera sommartid automatiskt och ser till att klockan går absolut rätt genom att synkronisera den mot en tidsserver på nätet. Apple Remote Access 3.1 ingår, med bl a PPP-stöd. Nätverksprestanda på har förbättrats, speciellt för 100 Mbit-nät. Den nya euro-symbolen stöds. Hjälpsystemet är nytt och HTML-baserat. Installationen är betydligt snabbare än tidigare. Allmänna prestanda är klart förbättrade och även stabiliteten är bättre. AppleScript är helt optimerat för PowerPC. QuickTime 3 Pro ingår. Inställningsprogrammen PC Exchange och Mac OS Easy Open har slagits samman till Filkonvertering och känner nu igen en hel mängd olika PC-filtyper. Filsynkronisering är ett nytt inställningsprogram som kan synkronisera mappar, så att den senast ändrade versionen ersätter den äldre versionen i varje par.

En elektronisk version av denna artikel med en mängd länkar finns på http://www.macpublic.ldc.lu.se/di/.

roland.mansson@ldc.lu.se