LU
LDC

Mac-rådgivningen (inklusive MacPublic) är nedlagd fr o m årsskiftet 2012/2013. Informationen uppdateras inte längre.

Macintosh-nyheter 2004

2004-12-17: Året närmar sig sitt slut och man kan konstatera att det varit ett bra år för Apple. Mac OS X är en mycket bra kombination av ett stabilt och moget unix med ett modernt och lättanvänt gränssnitt. Det är dessutom fortfarande skonat från de säkerhetsproblem som annars är så vanliga.
Även Apples produktlinjer är bra. Den enkla matrisen med stationärt och bärbart för hem respektive kontor ger ett lagom stort utbud av modeller. Stationära PowerMac G5 och iMac G5 ger väldigt mycket kraft för pengarna, men även de bärbara iBook G4 och PowerBook G4 har kraft som räcker till det mesta.
Med serverprodukterna Mac OS X Server, Xserve, Xserve RAID och snart Xsan har Apple kommit in på för dem helt nya marknader som hade varit otänkbara för bara några år sedan.
Ekonomiskt står Apple starkt. För det senaste året (som för Apple slutade i september) blev vinsten knappt $300 miljoner och omsättningen drygt $8 miljarder. Apples aktiekurs är nu knappt $67 vilket ligger nära all-time-high. I år har kursen stigit med 212% och det totala börsvärdet för Apple ligger på knappt $26 miljarder.
Finns det då inga risker för Apple. Jo det finns det förstås. Marknadsandelen är totalt sett liten, även om den är betydligt högre inom sektorer som högre utbildning, media och annan kreativ verksamhet. Apple är beroende av IBM och Motorola för PowerPC-processorerna. G4-processorn stod ganska länge och stampade i samma hastighet och Apple lyckades inte heller med sitt löfte att leverera 3.0 GHz G5 till mitten av 2004. Nu verkar dock G5 ha en bra potential, men en mer strömsnål version krävs för bärbara datorer. Apples musikverksamhet har varit mycket framgångsrik, men måste ändå betecknas som en högriskverksamhet. Apples totala dominans på portabla musikspelare (iPod) och legal försäljning av musik över nätet (iTunes Music Store) kommer naturligtvis att möta allt tuffare konkurrens. Apple är här också beroende av fortsatt goda kontakter med de stora skivbolagen. Sedan har vi förstås alltid Microsoft. Apple är beroende av sin värsta konkurrent. Microsoft Office är fortfarande en mycket viktig produkt för Apple, liksom Virtual PC och Remote Desktop Client. Dessutom måste Apple som mindre spelare alltid vara beredd att anpassa sig så att Apple-datorer smidigt kan samexistera med Windows-datorer. Det finns även andra programvaruföretag som är mycket viktiga för Apple. Adobe är ett sådant. Apple konkurrerar direkt med Adobe på en del områden och det kan innebära att Adobe slutar med vissa Mac-produkter. För Apple är produkter som Photoshop, Illustrator och InDesign mycket viktiga.
Vad kan vi då vänta oss av 2005? Troligen en hel del som man inte ens kan gissa nu. I januari finns det dock lite konkreta saker som händer. Då är det Macworld Expo i San Francisco. Steve Jobs håller som vanligt en keynote där. Evenemanget pågår 10-14/1 och keynoten är på tisdag 11/1 kl 18 svensk tid. Få vet vad han tar upp, men här är några gissningar: ny iPod, iLife 2005, mer information om Tiger, uppdateringar av någon Mac-modell.
Under första halvåret 2005 kommer Mac OS X 10.4 ("Tiger") att släppas. Jag tror det tidigast sker i slutet av första kvartalet. Detta blir sannolikt den största Apple-nyheten under 2005, men säker kan man aldrig vara när det gäller Apple.
I månadsskiftet juni/juli är det sedan Apples utvecklarkonferens WWDC. Då är Tiger släppt och Apple kommer att presentera sin strategi för det närmaste året eller så.
I september kommer det största Apple-arrangemanget i Europa: Apple expo i Paris.
Mellan dessa fasta punkter kan vi vänta oss ett antal lanseringar, överraskningar, uppdateringar och säkert ett eller annat rejält gräl konkurrenter emellan.

2004-12-16: Apple har släppt Mac OS X Update 10.3.7 och Mac OS X Server Update 10.3.7. I klientversionen anges följande som nytt: "10.3.7-uppdateringen ger Mac OS X 10.3 "Panther" förbättrad funktionalitet och ökad stabilitet och rekommenderas för alla användare.
Några viktiga förbättringar:

Mer information om den här uppdateringen hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n300385. Mer information om säkerhetsuppdateringar hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798" . Som vanligt rekommenderar jag att man använder Apple -> Systeminställningar -> Programuppdatering för att uppdatera.

2004-12-10: En del i den senaste säkerhersuppdateringen (Security Update 2004-12-02) var att hindra åtkomst till vissa känsliga filer, speciellt aktuellt för Mac OS X Server. Filsystemet i Mac OS X skiljer inte på stora och små bokstäver i filnamn. Filnamnen test.pdf och Test.PDF betraktas som identiska och det kan inte heller finnas två filer i samma katalog med dessa namn. I många andra unix-dialekter skulle de två filnamnen referera till två olika filer där båda mycket väl skulle kunna finnas samtidigt i samma katalog. I Mac OS X har man valt att inte ta hänsyn till stora och små bokstäver, dels pga att det fungerade på det sättet i gamla Mac OS, dels pga att det normalt underlättar för användaren. Mac OS X noterar däremot hur små/stora bokstäver används när en fil skapas och skapar den exakt som användaren anger. Det innebär att om användaren skapar en fil med namnet test.pdf så heter den just det, men det kan öppnas och läsas även med namn som Test.PDF.
Webbservern i Mac OS X Server är konfigurerad för att dölja vissa känsliga filer, t ex filer som börjar på ".ht". Ett förbiseende gjorde att filer som börjar på t ex ".Ht" inte döljdes och det är ju illa då de faktiskt refererar till samma fil! En del sådana problem åtgärdades i Security Update 2004-12-02 för Mac OS X Server genom att uppdateringen ändrade i Apaches konfigurationsfil /etc/httpd/httpd.conf. Mac OS X (klientversionen) använder också Apache och de som använder webbservern där utöver vad man kan göra från det grafiska gränssnittet bör se över konfigurationsfilen. Apple har dokumenterat vad man ändrat i httpd.conf i Mac OS X Server och det är användbart för avancerade användare av Mac OS X också.

2004-12-09: Apple har en ny startsida i Safari: http://www.apple.com/startpage/. Den är en blandning av Apple-annonser och -information.

2004-12-08: E-postprogrammet Thunderbird 1.0 är släppt, liksom webbläsaren Camino 0.8.2.

Apple har släppt en ny betaversion av Tiger (Mac OS X 10.4 8A323) till utvecklare.

2004-12-03: Apple släpper ofta en större säkerhetsuppdatering (räknat i antal fixar) i månaden. För allvarligare säkerhetsproblem släpps däremellan mindre uppdateringar (som bara fixar det allvarliga problemet). De större uppdateringarna släpps ofta kring eller strax efter månadsskiftet, och nu är det dags för Security Update 2004-12-02. Den finns som brukligt i fyra versioner: 10.3.6/10.2.8 och klient/server. Absolut enklaste sättet att hämta hem och installera är via Programuppdatering i Systeminställningar i Apple-menyn (i skrivande stund är det dessutom version 1.1 av fixen man får för 10.3.6-server via Programuppdatering, medan man bara får version 1.0 via Apples webbsida.). Apples korta beskrivning av vad som är åtgärdat i 10.3.6-klient är "Security Update 2004-12-02 innehåller ett antal säkerhetsförbättringar och rekommenderas för alla Mac-användare. Uppdateringen inkluderar följande komponenter: Apache, AppKit, HIToolbox, Kerberos, Postfix, PSNormalizer, Safari, Terminal. Du hittar detaljerad information om den här uppdateringen på webbplatsen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798". På den senare länken finns beskrivet mer i detalj vad som är åtgärdat.

StuffIt 9.0.1 är släppt.

O'Reilly har lanserat boken Revolution in the Valley av Andy Hertzfeld som var en av nyckelpersonerna bakom framtagandet av Macintosh. Så här beskriver förlaget boken: "Revolution in the Valley traces the development of the Macintosh computer from its inception as an underground skunkworks project in 1979 to its triumphant introduction in 1984 and beyond. In this vivid first-hand account, author and key Macintosh developer Andy Hertzfeld reveals exactly what it was like to be a key player in one of the most important technical achievements in modern history.". Boken har ISBN-nummer 0-596-00719-1 och kostar $25 i USA.

O'Reilly skriver om Linux på Mac.

IBM lanserar power.org kring Power-arkitekturen, som bl a används av Apple. Apple är dock inte en av deltagarna i power.org än.

2004-12-02: Två (o)relaterade artiklar från amerikansk dagspress: Washington Times utser iMac G5 till årets dator och USA Today beskriver hur en PC hackas på några minuter genom att bara anslutas till internet...

2004-11-30: EndNote 8 är släppt. Den fungerar med MS Word X och senare. Word 2004 kräver EndNote 8 (fungerar ej med EndNote 7). Oavsett om man använder Word X eller Word 2004 så bör Word vara uppdaterat till senaste version (Word X 10.1.6 eller Word 2004 SP1).

Apple har släppt en uppdaterare för PCI- och PCI-X-ethernetkort. Dessa finns i Xserve och som tillval till PowerMac G5 (och kanske även PowerMac G4). Beskrivningen av uppdateringen är (som vanligt) vag.

Measure är ett annorlunda program för enhetsomvandlingar. Prova!

2004-11-22: DVD-läsarna i Apples olika datorer kan olika mycket och ofta mer än utlovat. PowerMac G5 t ex klarar enligt Apple bara DVD-R, men kan även klara t ex DVD+R, DVD-RW och DVD+RW beroende på tillverkare och tillverkningsdatum (Apple köper optiska enheter från flera olika tillverkare och de klarar ofta mer än de grundkrav Apple ställer - men vad de klarar utöver grundkraven kan alltså bero på tillverkaren och när enheten tillverkades). Jag testade att bränna DVD-RW och DVD+RW i en sådan PowerMac G5 och det gick bra. En gammal PowerMac G4 (400 MHz eller så) kunde dock inte läsa någon av dem. Det är ungefär som väntat; den är ganska gammal och klarar bara att läsa DVD-R. En nyare PowerMac G4 (800 MHz) kunde läsa DVD-RW men inte DVD+RW.
DVD-R/DVD+R är skivor som är brännbara en gång (som CD-R). DVD-RW/DVD+RW är skivor som man kan radera och därefter bränna igen (som CD-RW).
Slutsats 1: man får ofta mer än man betalar för
Slutsats 2: det är större sannolikhet att skivan går att läsa i äldre maskiner om man bränner i DVD-R än i DVD-RW
Slutsats 3: minus-formaten (DVD-R, DVD-RW) kan vara säkrare än plus-formaten (DVD+R, DVD+RW) - minusformaten kom först (tror jag) och Apple har aldrig officiellt stött något plus-format

2004-11-19: Apple öppnar sin första butik i Europa (Regent Street, London) nu på lördag den 20:e november.

Den grafiska kalkylatorn, Graphing Calculator, som fanns i Mac OS 9 finns nu också för Mac OS X. Programmet visualiserar matematiska samband på ett mycket snyggt sätt och är precis som tidigare utveckald av företaget Pacific Tech.

2004-11-17: Steve Jobs kommer att hålla inledningsanförandet på MacWorld Expo i San Francisco 11/1 2005 kl 18 svensk tid.

Apple har en lång lista över produkter som de inte längre tillhandahåller reservdelar till eller på annat sätt ger support för.

2004-11-16: Apple har släppt en del mjukvaruuppgraderingar för AirPort: AirPort 4.1 för datorer samt AirPort Extreme Firmware 5.5 och AirPort Express Firmware 6.1 för basstationer. För de äldre basstationerna (Graphite, Dual Ethernet) kom det inga firmwareuppdateringar. Uppdateringarna ovan finns också i Windows-versioner.

Adobe har annonserat Acrobat 7 och håller ett seminarium om Acrobat 7 i Malmö 1/12 kl 09.00 - 11.30.

2004-11-15: Apple har en Tiger-sida för utvecklare.

2004-11-11: Apple har släppt Mac OS X Update 10.3.6 och Mac OS X Server Update 10.3.6.

Apple har tips om vad man skall göra om fläktarna i PowerMac G5 går för fullt även efter det att man satt tillbaka luckorna.

Webbläsaren Firefox 1.0 är släppt liksom epost-programmet Eudora 6.2 (enbart för Mac OS X; använd 6.1.1 för Mac OS 9).

2004-11-10: Apple visar ny iMac G5 på Stortorget i Malmö fre/lör 26-27 november kl 10-19. Det blir också ett antal seminarier hos återförsäljarna MacSupport (Baltzarsgatan 18, Malmö) och Kullander & Kullander (Regementsgatan 94, Malmö) under perioden 30 november till 4 december.

2004-11-09: Apple tillsammans med återförsäljare arrangerar seminariet Driven by design i Malmö idag.

2004-11-02: Amerikanska NSA (National Security Agency) har ett antal Security Configuration Guides. Bl a finns där Apple Mac OS Security Configuration Guide på drygt 100 sidor.

Apple har släppt en ny Tiger-version till utvecklare. Enligt uppgift är den betydligt mer polerad än tidigare versioner, som mer bestått av en Tiger-kärna och sedan mest Panther-delar. I den nya versionen är så gott som alla program, inställningsmoduler m m anpassade för Tiger och nya finesser finns så gott som överallt. Apple har inte sagt mer än att Tiger kommer under första halvåret 2005. Min bedömning just nu är att Apple annonserar ett leveransdatum på MacWorld Expo i San Franciso i januari 2005 och sedan levererar Tiger under första kvartalet 2005.

2004-10-28: Apple öpnar sin första butik i Europa den 20 november. Det blir i London.

Apple har gått väldigt starkt på börsen i år, och efter den senaste iPod-introduktionen steg börskursen till över $50. Det är den högsta kursen på fyra år. Vid årsskiftet var kursen $21.37, vilket innebär en uppgång på 135% i år!

2004-10-27: MacSupport öppnar Apple Pro Store i Malmö i korsningen Djäknegatan/Balzarsgatan på fredag.

Apple lanserade iTunes Music Store i ytterligare nio europeiska länder igår. Icke-euroländerna Sverige och Danmark är inte med bland dessa. En ny iPod-modell, iPod Photo, lanserades också. Den har färgskärm (samma storlek, 2", men något fler bildpunkter: 220*176 jämfört med 160*128), kan visa bilder, synka mot iPhoto, finns med större disk (60 GB) och har längre batteridriftstid. Även några programvaror uppdaterades: QuickTime 6.5.2, iTunes 4.7 och iPod Updater 2004-10-20. Hela introduktionen kan ses på nätet.

2004-10-26: Ikväll kl 19 har Apple ett "Music Event". Bl a väntas de öppna fler europeiska nätmusikbutiker.

O'Reilly har en artikelserie kallad Mac OS X Power Hound Helpful Hints och de har också en ny bok med namnet Mac OS X Power Hound, Panther Edition.

2004-10-25: Det finns många böcker som beskriver Apples historia. Apple Confidential 2.0 (av Owen W. Linzmayer, ISBN 1-59327-010-0, US$ 20) är en av de bättre. Istället för att beskriva hela Apples historia i kronologisk ordning så är den uppdelad i ett drygt tjog kapitel som var och ett beskriver en del av historien. Exempel på kapitel är The Genesis of Apple; From Xerox, with Love; The Greatest Commercial That Almost Never Aired; Windows: What Went Wrong?; What Jobs Did NeXT; The Clone Quandary och The Copland Crisis). Eftersom varje kapitel fokuserar på ett område blir boken mycket mer lättläst. Dessutom finns det gott om bilder, citat, tidsaxlar och marginalanteckningar. Ett utdrag ur boken (de två första sidorna från varje kapitel) finns tillgängligt på nätet.

2004-10-20: En del webbplatser på LU, bl a den administrativa portalen, använder eller kommer att använda certifikat för att höja säkerheten. Jag har gjort en instruktion för hur man installerar LU-certifikat för Mac OS X 10.3/Safari.

Apple har ett paketerbjudande för utvecklare: För $500 blir man Select-medlem i ett år och får dessutom Tiger Early Start Kit for Developers som innehåller en betaverison av Tiger/Tiger Server och en DVD med Tiger-sessioner från WWDC.

2004-10-19: Apple introducerade idag följande nyheter:

2004-10-18: Ars Technica har en rejäl genomgång av PowerMac G5 med 2.5 GHz-processorer.

Läge för nytt skrivbord? MacDesktops har knappa 4000 skrivbordsbakgrunder att välja på, dessutom i många storlekar.

Nytt på Programförmedlingen: FileMaker Server 7 Advanced.

2004-10-15: Svenska Apple ändrar sin modell för återförsäljare inom utbildningssektorn. Tidigare har återförsäljarna agerat ombud för AppleStore/Education och därmed också erhållit provision på Apple-produkter som beställs direkt på AppleStore/Education. Denna provision försvinner nu.
Den som köper Apple-utrustning kan precis som tidigare välja att antingen göra det direkt från Apple via AppleStore/Education eller via en återförsäljare som LU har avtal med, dvs MacSupport. Priserna är likvärdiga och i båda fallen kan man anpassa datorerna som man vill (AirPort, Bluetooth, internminne, disk, optisk enhet m m). Apples garanti gäller hos alla auktoriserade serviceställen, oavsett var datorn är köpt.
Den som köper dator bör ändå aktivt ta ställning till om man gör det direkt från Apple eller via återförsäljare. I det senare fallet får man antagligen högre prioritet hos återförsäljaren den dag man behöver hjälp, eftersom återförsäljarna är beroende av att även få intäkter från datorförsäljning (det är svårt att överleva bara på servicetjänster och konsultuppdrag).

eWEEK skriver att Macintosh är den bästa miljön för unix.

2004-10-14: Apples resultat för senaste kvartalet var en vinst på $106 miljoner ($44 miljoner motsvarande period förra året). Omsättningen var $2.35 miljarder ($1.75 miljarder).
iPod svarade för ungefär en fjärdedel av omsättningen och sex procent av iPod:arna såldes av HP. Totalt har nu 5.7 miljoner iPod levererats.
Apples butiker i USA drar fler besökare och går nu med vinst. En butik i London öppnar i november och fler i England under nästa år. I USA öppnas några mindre butiker denna vecka.
Omsättningen för detta kvartal var den högsta på nio år. Drygt 800.000 Macintosh-datorer och över två miljoner iPod levererades. Mer än hälften av datorerna var bärbara (iBook & PowerBook).
Tillgången på G5-processorer är fortfarande ett problem för Apple. 56.000 av den månadsgamla iMac G5 levererades under kvartalet. Situationen kommer att förbättras under innevarande kvartal, men även då kommer 2.5 GHz-modellen att vara en bristvara.
För helåret 2003/2004 blev vinsten $276 miljoner ($69 miljoner) och omsättningen $8.28 miljarder ($6.21 miljarder). Rejäla förbättringar alltså och Apples aktie steg med fyra procent i handeln innan bokslutet presenterades och med lika mycket i efterhandeln efter det att bokslutet hade presenterats.
En frågestund med analytiker finns tillgänglig.

Om du har problem med ekvationsredigeraren i PowerPoint 2004 kan det bero på en konflikt med en systeminställning. Problemet yttrar sig i att ekvationer inte skrivs ut korrekt på skrivare. Testa i så fall med att i Utseende i Systeminställningar välja Standard vid Typsnittsutjämning.
BusinessWeek har en intervju med Steve Jobs.

Microsoft har släppt en del uppdateringar:

2004-10-06: LDC anordnar ett NETinfo-möte imorgon förmiddag för dator- och nätansvariga vid LU. Platsen är som tidigare hörsal B, Matematikhuset, Sölvegatan 18. Jag kommer att berätta bl a om Tiger, iMac G5, Airport Express och Apple Remote Desktop 2. Det finns också en mycket viktig punkt om GigaLUNET och alla nätansvariga bör vara med då (börjar vid 11.30-tiden).

Mercury News uppger att Steve Jobs är tillbaka på heltid efter den canceroperation han genomgick kring månadsskiftet juli/augusti.

2004-10-05: Apple har släppt Security Update 2004-09-30 för 10.3.5 och 10.2.8.

Marratech har släppt Marratech Pro 4.1.1 vilket är en fri klientprogramvara för e-möten.

2004-10-04: PPD-filer till kopiatorskrivare från Konica Minolta finns tillgängliga.

2004-09-28: Apple har släppt ytterligare en version av firmware för PowerMac G5 med en processor: Power Mac G5 Uniprocessor Firmware Update 5.1.5f2.

2004-09-27: Microsoft har släppt den första uppdateringen av Office 2004: Microsoft AutoUpdate for Office 2004 1.1.1. Den uppdaterar bara det program som uppdaterar MS Office 2004, men antyder att en uppdatering med mer innehåll är på gång.

Adobe har släppt Adobe Photoshop Elements 3, vilket är en nedbantad version av Photoshop.

2004-09-23: Allume (fd Aladdin Systems) har släppt StuffIt 9. Det finns tre familjer:

StuffIt Expander räcker för de flesta och får betraktas som ett standardprogram då det packar upp de flesta format. Standard-versionen kan behövas av dem som har behov att skapa egna arkiv. Deluxe-funktionen innehåller lite mer funktioner, men inget man inte klarar sig utan.
I Mac OS X 10.3 finns f ö möjlighet att skapa zip-arkiv direkt i Arkiv-menyn i Finder.

2004-09-22: PowerBook G4 (15") med serienummer i intervallen V7334XXXXXX - V7345XXXXXX och QT331XXXXXX - QT339XXXXXX kan ha svagt vita fläckar på skärmen och Apple har en procedur för att kontrollera och åtgärda detta.

USA Today skriver om striden mellan Apple (skivbolaget) och Apple (datorföretaget).

MacWorld skriver om att svenska Apple räknar med att ytterligare fem Apple Center-butiker öppnar i år. Även AppleInsider skriver om detta, men där med benämningen Apple Pro Store.

2004-09-21: Macintosh Products Guide är en databas över mjuk- och hårdvara till Mac. Varannan vecka uppdateras en New Arrivals-sida med de viktigaste nyheterna.

2004-09-16: Uppdaterare till SCSI-kort från Grappler finns på nätet. Sådana kort användes bl a i förra personalköpet.

2004-09-15: Ett nytt stor Mac-kluster är igång. Colsa och amerikanska försvaret har byggt ett kluster med 1566 Xserve G5 med dubbla processorer. Det kallas MACH5 och har en processorkraft på över 25 Tflops. Klustret är kompakt (55 kvm) och drar bara 400 kW ström. Operativsystemet är Mac OS X Server och nätverket är gigabit ethernet, som är inbyggt i Xserve G5.

2004-09-14: Apple har släppt Power Mac G5 Uniprocessor Firmware Update 5.1.5f1 som bl a återställer vila-funktionen. PowerMac G5 med en processor var ett av valen i LUs senaste personalköp.

Apple har släppt version 1.1 av Security Update 2004-09-07 v 1.1 (samtliga sex versioner enligt notis från 8/9 nedan). Det finns inga nya säkerhetsrelaterade fixar, utan enbart två rena buggfixar för ftp-server (som tidigare inte medgav inloggning) och Safari (som fick problem med vissa webbplatser).

AppleInsider rapporterar om nya Tiger-funktioner som kommit med i senare betaversioner.

2004-09-09: CNET uppger att Steve Jobs kommer tillbaka till Apple som planerat i september.

TIME har en artikel om iMac G5.

2004-09-08: Apple släppte i natt Security Update 2004-09-07 för Mac OS X 10.3.5, 10.3.4 och 10.2.8 (såväl för de vanliga klientversionerna som för serverversionerna). Nedan följer Apples beskrivning av vad som är fixat (avser 10.3.5 i klientversion): "Security Update 2004-09-07 innehåller ett antal säkerhetsförbättringar och rekommenderas för alla Mac-användare. Uppdateringen inkluderar följande komponenter:

Du hittar detaljerad information om den här uppdateringen på webbplatsen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798".

2004-09-07: Virtual PC 7, som numera utvecklas av Microsoft, kommer att börja levereras senare i september. Det är den första versionen som fungerar med PowerPC G5, som sitter i både PowerMac G5 och nya iMac G5. Till en början kommer den med Windows XP Professional, men senare kommer den även för andra Windows-versioner.

2004-09-06: MacSupport öppnar en Apple Pro Store i Malmö och flyttar till korsningen Djäknegatan-Baltzarsgatan.

2004-09-03: Apple lanserade tidigare i veckan en helt ny iMac G5-serieApple Expo i Paris. Den nya modellen består i princip av en platt bildskärm med inbyggd dator och lanseras under parollen "Vart tog datorn vägen?". Design har alltid varit viktigt för Apple och i nya iMac G5 kombineras snygg design med praktisk funktion. Samma formspråket går igen både i de platta skärmarna i Cinema Displays-serien och i iPod med dockningsstation (sedd från sidan). Just det senare tror jag är högst medvetet. Apple har lyckats mycket bra med musikspelare (marknadsandelen är f n 58% av totalmarknaden, dvs både hårddiskbaserade och flashminnesbaserade musikspelare). En stor del av dessa säljs till PC-användare och tanken är säkert att när de sett vilken bra musikspelare Appe gjort så skall de våga att köpa en Apple-dator nästa gång (och då troligen en iMac G5).
iMac G5 består alltså av en platt skärm (där även datordelen är inbyggd). Där rymms allt, från CPU till DVD-brännare. Datorn är c:a fem cm tunn och står på en fot så att skärmen går att vinkla. Datorn är föreberedd för VESA-fäste om man t ex vill ha den på en arm eller på en vägg.
Väljer man till bluetooth, trådlus mus, trådlöst tangentbord och AirPort-express-kort, så behövs bara en sladd (strömkabeln). I nederkanten av skärmen sitter högtalare ljudet reflekteras via bordet mot användaren. Där sitter även en mikrofon.
Alla portarna sitter på baksidan. Där finns allt, utom FireWire 800 och gigabit-ethernet. Att dessa saknas beror nog på att Apple vill att de användare som behöver dessa funktioner skall köpa en PowerMac G5 istället... Det finns utgång för extern skärm, men enbart för att spegla bilden från den interna. I övrigt finns USB2, FireWire 400, 100 Mb ethernet, modem, ljud ut (analogt och digitalt), ljud in m m.
Datorn har tre fläktar, men är enligt Apple ändå tystare är föregående generation av i Mac (halvklotet), som redan den var tyst.
iMac G5 börjar levereras i mitten av september. Den finns med 1.6 eller 1.8 GHz PowerPC G5 och med 17"- eller 20"-skärm. Priset börjar på 10.100:- (det finns en billgare modell för 9.600:- men den saknar optisk enhet, har mindre hårddisk och enklare grafikkort). Annars kommer iMac G5 med minst 256 MB RAM, 64 MB grafikminne och 80 GB disk.
Phil Schillers keynote från Apple Expo finns tillgänglig via nätet. Det är ffa introduktionen av iMac G5 som är intressant och den börjar 1:28:30 in i keynoten (dvs efter knappt 1.5 timme).

2004-08-13: Mac OS X 10.3.5 har en bugg som gör att PowerMac G5 med en 1.8 GHz-processor inte korrekt går ned i vila. Det är just sådana maskiner som fanns i vårt senaste personalköp. Räkna med att en fix kommer.

Apple Remote Desktop 2 är ett synnerligen trevligt verktyg för att fjärrstyra datorer. En hel del av funktionerna kan dessutom fjärrstyras via kommandoraden, t ex att slå på eller starta om ARD-klienten. Prova med sudo /System/Library/CoreServices/RemoteManagement/ARDAgent.app/Contents/Resources/kickstart -help för att få hjälp. För Apple Remote Desktop 1.x finns lite Apple-dokumentation.

Apple Expo i Paris börjar 31/8 med ett inledningsanförande. Det är oklart såväl vem som kommer att hålla det som om den nya iMac G5 skall presenteras där. Jag tror inte Steve Jobs kommer dit efter att nyligen ha opererats men jag tror att nya iMac kommer att introduceras där, trots att Apple hela tiden sagt att det skall ske i först i september.

2004-08-12: Webbläsaren OmniWeb 5.0 är släppt.

Microsoft Office 2004 for Mac Resource Kit är en PDF-fil som innehåller information för datoransvariga om Office 2004.

2004-08-11: Apple fortsätter med uppdateringar:

Apple lanserar också ett paket med Final Cut Pro HD, Motion och DVD Studio Pro 3 under namnet Production Suite. Priset för utbildningssektorn ligger på 5.200:-.

O'Reilly har flera artiklar om ssh.

2004-08-10: Apple släppte i natt flera uppdateringar. Viktigast är Mac OS X Update 10.3.5. Den innehåller många fixar, förbättringar samt några säkerhetsfixar och jag rekommenderar alla att installera den, enklast via Programuppdatering i Systeminställningar i Apple-menyn. Apples beskrivning av uppdateringen är: "The 10.3.5 Update delivers enhanced functionality and improved reliability for Mac OS X v10.3 "Panther" and is recommended for all users. Key enhancements include:

For detailed information on this Update, please visit this website: http://www.info.apple.com/kbnum/n25791". Det sistnämnda dokumentet innehåller lite mer detaljerad information om vad som är nytt i 10.3.5. Om man väljer att ladda hem uppdateirngen manuellt finns det som vanligt två filer att välja på: Mac OS X Update 10.3.5 kräver att man redan har 10.3.4 installerat, medan Mac OS X Combined Update 10.3.5 fungerar oavsett vilken version av 10.3 man har sedan tidigare. Använder man Programuppdatering enligt ovan så slipper man fundera på detta - den väljer automatiskt rätt uppdaterare. Fr o m 10.3.4 så laddar Programuppdatering i vissa fall ner mindre uppdaterare - för att spara tid och bandbredd - om den märker att inte hela uppdateraren behövs och en mindre är tillgänglig. Även detta sker helt automatiskt - det enda man kanske märker är att "samma" uppdatering kan vara lite olika stor på olika datorer.

Apple släppte även en fristående säkerhetsuppdatering: Security Update 2004-08-09. Den ingår i Mac OS X 10.3.5, så uppdaterar du till 10.3.5 behöver du inte denna säkerhetsuppdatering. Den finns både för 10.3.4 och 10.2.8 och fixar problem med biblioteket som hanterar bildformatet Portable Network Graphics, "png". Problemet finns i ett kodbibliotek som används av många olika operativsystem, inklusive Mac OS X.

Som brukligt är vid systemuppdateringar släpptes även en ny version av Mac OS X Server: Mac OS X Server Update 10.3.5. Den innehåller samma uppdateringar som i klientversionen av 10.3.5 plus ett antal serverspecifika uppdateringar. Apples beskrivning av den är: "The 10.3.5 Server Update delivers enhanced functionality and improved reliability for Mac OS X Server v10.3 and is recommended for all systems. Key enhancements include: For detailed information on this Update, please visit this website: http://www.info.apple.com/kbnum/n108026".

Slutligen så släpptes Mac OS X Server Admin Tools 10.3.5. Den behövs bara av den som administrerar en Mac OS X Server från en vanlig Mac OS X-dator.

2004-08-06: Microsoft har mer info om Virtual PC 7, som skall "komma snart". Det blir fem olika editioner, med XP Pro, XP Home, 2000 Pro, utan Windows samt en uppdatering från äldre version. Priserna i USA blir mellan $99 - $ 249.

Pacifist är ett bra verktyg för den som vill undersöka installationsfiler, t ex om man vill se vad de innehåller innan man installerar eller om man behöver plocka ut enstaka filer eller mappar.

2004-08-04: Apple beskriver i en artikel hur man kan minimera väntetiden när "systemet optimeras" efter multipla installationer, en process som ofta tar lång tid och ännu längre tid om den utförs efter varje installation. Enklast är att använda Programuppdatering i Systeminställningar. Då görs bara en optimering. Men även om man laddar ned och använder vanliga installerare så kan man undvika att det blir mer än en optimering. Det gör man genom att öppna installationsfilerna samtidigt (de har namn som slutar på .pkg eller .mpkg). Då köas installationerna och optimering sker enbart en gång i slutet av installationsprocessen. Missar man att öppna alla installationsfilerna samtidigt, så går det bra att öppna de resterande så länge inte installeraren är klar. Då sker samma köning.
F ö så lär vi bli av med optimeringen helt på lite sikt. Mac OS X 10.3.4 innehåller sådana förändringar att optimeringen inte längre än nödvändig. Den har tidigare varit viktig för att göra att program startar så snabbt som möjligt, men med 10.3.4 och senare startar ett icke optimerat program t o m snabbare än ett optimerat under 10.3.3!

BusinessWeek har en "Special Report" om Apple i sitt senaste nummer.

2004-08-02: Apple beskriver i en artikel att ett hårddisknamn med t ex svenska tecken kan skapa problem i Safari. Ingen fix finns, utan man rekommenderas att helt enkelt döpa om hårddisken.

Reuters uppger att Apples VD Steve Jobs framgångsrikt opererats för bukspottkörtelcancer och att han väntas vara tillbaka på jobbet i september.

2004-07-28: Securing Mac OS X är en PDF-fil som har en hel del säkerhetstips för Mac OS X.
Disk Inventory X är ett program man kan ha nytta av när man undrar vad som fyllt upp hårddisken.

2004-07-27: iTunes sprider sig till Motorolas mobiltelefoner. De kommer att ha en iTunes-spelare som standard och det kommer att gå att föra över musik från en Mac eller PC via USB eller bluetooth. Telefonerna väntas komma under första halvåret nästa år (precis som Tiger...). Apple har sedan mycket länge samarbetat med Motorola. Deras processorer satt i de allra första Macintosh-datorerna och fortfarande är det Motorola (nu tillsammans med IBM) som står för PowerPC-processorerna i dagens Macintosh-datorer.

2004-07-23: Microsoft uppger att Virtual PC 7 är försenat till oktober.

2004-07-22: Jag kommer under den närmaste tiden att fortsätta skriva om några av nyheterna i Tiger.

2004-07-21: Apple har en sida om uppladningsbara batterier med information om vad man bör tänka på för att maximera deras livslängd.

2004-07-19: Newsweek har flera artiklar om en ny iPod som väntas släppas senare idag.

2004-07-16: Nästa version av Mac OS X visades nyligen för första gången. Den kommer att heta Mac OS X 10.4 och går under smeknamnet Tiger. Steve Jobs gjorde premiärvisningen på utvecklarkonferensen WWDC och hela hans inledningsanförande finns tillgängligt på nätet. På WWDC fanns 3.500 utvecklare från 44 länder, vilket enligt Apple är det största deltagandet någonsin.
Under en lång period har det kommit en ny större version av Mac OS varje år, men under 2004 blir det inte så. Tiger kommer först under första halvåret 2005. Kanske kommer det i fortsättningen att gå 18 månader mellan varje större uppdatering, kanske bara Apple vill lansera OS-uppdateringar under våren istället för hösten. Det senare skulle gynna stora utbildningskunder, som då skulle hinna uppdatera udner sommaren.
Tiger kommer då att kosta $129 (samma pris som för nuvarande Mac OS X 10.3 ("Panther")) och kommer att medfölja nya Mac-datorer från ett ännu okänt datum. Systemkraven för Tiger kommer antagligen att likna dem för Panther: G3-processor, 128 MB internminne, inbyggd USB. Troligen kommer Tiger bara att levereras på DVD.
Tiger är, liksom föregångarna Panther, Jaguar, Puma och Cheetah, en större uppdatering. När Jaguar kom var den ett stort lyft över Puma och när sedan Panther kom förra hösten var den i sin tur väsentligt mycket bättre än Panher. Förbättringarna har gällt allt: prestanda, stabilitet, nya funktioner och förfinat gränssnitt. Trots att Panther får betecknas som väldigt stabilt och bra, så kommer vi nog att se samma mönster när Tiger släpps.
Den version som är släppt till utvecklare är väldigt stabil med tanke på att det är upp till ett år innan den skall släppas på riktigt. Men den består till ganska stor del av Panther-komponenter, men en del av nyheterna i Tiger (se nedan) tillagda. Gräsnsnittet är mycket Panther-likt och där kommer Apple säkert med nyheter i senare versioner.
Tiger innehåller mer än 150 nya funktioner och Apple har valt att fokusera på ett tiotal av dem i sin Mac OS X 10.4-översikt:

2004-07-15: Apples resultat för senaste kvartalet blev $61 miljoner ($19 miljoner motsvarande kvartal förra året). Omsättningen ökade med 30% till drygt $2 miljarder. Totalt levererades 876.000 Mac-datorer (+14%) och 860.000 iPod (+183%). Resultatet var något över förväntan och ungefär samma omsättning och vinst väntas för nästa kvartal.

Apple har har klantat sig med iMac-modellen. Den nuvarande modellen är nästan slut och en helt ny iMac-modell kommer inte förrän i september (introduceras antagligen på Apple Expo i Paris). Det innebär att det kan vara svårt att få tag på en iMac. Apples börskurs gick ned kring 10% efter det beskedet, men sedan gick den upp lika mycket en vecka senare när Apples kvartalsresultat (se ovan) visade sig vara bättre än väntat.

2004-07-09: Apple uppdaterade sin serie bildskärmar förra veckan. Den består fortfarande av tre storlekar, men den mindre 17"-skärmen försvinner och in kommer istället en 30"-skärm! Det innebär att serien nu består av 20", 23" och 30". Samtliga modeller har nytt utseende med en aluminiumram som bättre stämmer överens med PowerMac G5 och PowerBook. Viktigare är att Apple överger ADC till förmån för DVI. ADC var smidigt (bara en kabel), men var en Apple-specifik lösning. Nu blir det istället fortfarande bara en kabel till skärmen, men den grenar sedan upp sig i datoränden till fyra kablar: ström, DVI för videosignal, USB och FireWire. Skärmarna innehåller både USB 2- och FireWire 400-hubbar, med vardera två portar. De är också helt PC-kompatibla och fungerar även med PowerBook med DVI-utgång. På ena sidan finns kontroller för ljusstyrka. Ett magnetiskt fäste för iSight ingår.
30"-skärmen är enorm med sina 2560 * 1600 bildpunkter (mer än fyra miljoner bildpunkter). Den kräver ett nytt videokort (NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL) som är bestyckat med 256 MB internminne och 220 miljoner transistorer. Kortet stöder två bildskärmar samtidigt (även två 30"-skärmar!).
De modeller som finns nu är:

Nytt på Programförmedlingen: svenska Office 2004, engelska Word 2004, Excel 2004, PowerPoint 2004, Director MX 2004, svensk och engelsk PageMaker Plug-in-Pack för InDesign.

2004-07-08: Lite nyheter från den senaste tiden:

2004-06-18: Apples utvecklarkonferens, WWDC 2004, närmar sig. Den pågår 28/6 - 2/7 i San Francisco och den inleds med en keynote där Steve Jobs kommer att introducera Mac OS X 10.4 ("Tiger"). Därefter väntas en mängd sessioner med detaljerad information kring Tiger. Det finns också speciella spår för bl a dator- och it-ansvariga.

Några nya produkter: Mozilla 1.7, GraphicConverter 5.2.

2004-06-16: LabVIEW 7.1 finns nu på MacPublic.

2004-06-15: Ny säkerhetsuppdatering från Apple: Security Update 2004-06-07. En kontrollfråga ges nu innan ett program startas automatiskt för första gången.

AirPort Express är en ny basstation för trådlösa nät. Den har inbyggd nätdel, stödjer högst tio användare och har bara en ethernetport. Pris 1.000:-.

PowerMac G5 har uppdaterats. Alla modeller har nu dubbla processorer, och största modellen är på 2 * 2.5 GHz. 8x AGP och 8x SuperDrive är några andra nyheter. Processorerna är PowerPC 970FX och den snabbaste konfigurationen är vätskekyld. Som tidigare är den minsta konfigurationen lite enklare (PCI istället för PCI-X och fyra minnesplatser istället för åtta). Pris från 15.500:-.

Apple har öppnat musikförsäljning i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Priset per låt är €0.99 repektive £0.79, att jämföra med $0.99 i USA. En version för resten av EU kommer i oktober.

Med nya PowerMac G5 (ovan) introduceras också en ny assistent som gör det enklare att föra över information från en gammal Mac till en ny. Via FireWire överför den konton, användarfiler, program, nätverksinställningar m m. Assistenten kommer successivt att komma på alla nya datorer.

2004-06-04: Nytt på Programförmedlinen: FileMaker Pro 7 (och nyuppladdad version av Studio MX 2004).

2004-06-01: Apple har uppdaterat några intressanta dokument: Mac OS X Technology Overview och Apple Software Design Guidelines.

2004-05-28: Om man behöver manipulera "kernel extensions" i /System/Library/Extensions/ (rekommenderas inte, men kan behövas vid avancerad felsökning) så var inloggad som root. Filerna måste ha rätt ägare/grupp och de får de inte alltid annars. Programmet Systeminformation (i mappen Verktyg) är bra för att kolla status på "kernel extensions"; välj Extensions i vänsterkolumnen. Man kan sortera på kolumnerna, inklusive Loaded, Valid och Authentic. Klickar man på en rad (en "kernel extension") så får man dessutom mer information om den. Teminalkommandot kextstat ger också information om inlästa "kernel extensions".

Med Finder kan man bara bränna en session per CD. Vill du ha fler, så använd Skivverktyg för att bränna flera sessioner på en CD.

2004-05-27: Apple har släppt uppdateringar till Mac OS X 10.3.4 och Mac OS X Server 10.3.4.

2004-05-26: Imorgon anordnar LDC ett NETinfo-möte för dator- och nätansvariga vid LU och jag kommer som vanligt att ta upp en del Mac-aktuellt.

2004-05-24: Apple har släppt en ny säkerhetsuppdatering, Security Update 2004-05-24 (finns även för 10.2.x). Uppdateringen fixar ett säkerhetshål i programmet Hjälpvisning som används för att visa online-hjälp. Säkerhetshålet är både allvarligt och lätt att utnyttja, så uppgradering rekommenderas snarast. Ovanligt nog gick Apple även ut med ett pressmeddelande om uppdateringen.
Jag rekommenderar att man ställer in Programuppdatering (i Systeminställningar i Apple-menyn) på att dagligen leta efter uppdateringar och att man installerar alla Apple-uppdateringar, oavsett om man tycker att man är berörd av dem eller inte.

2004-05-19: Microsoft har en demoversion av Office 2004.

2004-05-17: Nytt på Programförmedlingen: Microsoft Virtual PC 6.1.

2004-05-14: Apple har en artikel som beskriver hur man loggar från en ny basstation till en syslogserver.

2004-05-10: Diverse nytt från förra veckan:

2004-04-29: Rent generellt gäller att det är en god idé att slå av antivirusprogram under installationer. Jag har t ex sett konflikt mellan Adobe-installerare och Norton Antivirus.

Om man alterntivklickar på AirPort-menyn får man ett extra menyalternativ där man kan se versionsnummer.

Apple har dokumenterat lite om hur man med tcpdump kan avlyssna/spara nätverkstrafik. Artikeln verkar dock inte riktigt färdig. Se för övrigt också man tcpdump i ett terminalfönster eller tcpdump.org för mer information om tcpdump, som är ett mycket kraftfullt verktyg.

2004-04-28: Apple har släppt iTunes 4.5 och QuickTime 6.5.1.

2004-04-27: Imorgon onsdag 28/4 kl 10-15 anordnar MacSupport en demodag på Kemicentrum (andra våningen vid receptionen). De visar Apples datorer samt Olympus mikroskop och kameror.

2004-04-26: eMac är en bra basdator. Den ger dessutom mycket för pengarna. För 5.600:- får man 1.25 GHz G4-processor, 256 MB internminne, 40 GB hårddisk, CD-läsare och inbyggd 17"-skärm. Går man upp lite i pris till 6.200:- får man istället en CD-brännare, som också kan läsa DVD-skivor, samt modem. Vill man ha absolut lägsta pris kan man numera välja bort CD-enhet helt. Då blir priset 5.200:-. Det är ungefär en fjärdedel av vad en Mac Plus (1 MB internminne, ingen hårddisk (men väl 800 KB diskettenhet), 8 MHz 68000-processor, inbyggd 9"-skärm) kostade 1986...

2004-04-23: Om det tar en halv minut innan något händer när du skickar epost med postprogrammet Mail i Mac OS X beror det nog på att du aktiverat brandväggen i Mac OS X (Apple-menyn->Programinställningar->Fildelning->Brandvägg). Den stoppar all ingående trafik utom för de tjänster (som t ex personlig fildelning) som du själv startat eller där du själv initierat kontakten, t ex webbsurfande och anslutning till filhanterare.
LUs mailserver pratar tillbaka på port 113 men får inget svar och går vidare först efter 30 sekunder. Vill du undvika denna fördröjning, så slå antingen av brandväggen eller använd knappen "Ny" i brandväggen för att skapa en regel för port 113 Du måste i det senare fallet sedan bocka för denna regel så att trafik till port 131 får passera genom brandväggen. Eftersom datorn inte har någon tjänst på port 113 så får den som kopplar upp sig då omedelbart "connection refused". Med bara standardkonfigurerad brandvägg får den som kopplar upp sig inget svar alls, och det är det som får LUs mailserver att vänta 30 s.

Apple har en ordlista: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z

2004-04-20: Apple har uppdaterat sin programvara för trådlösa nätverk till AirPort 3.4. Den har även ny firmware för AirPort Extreme, med bl a större kontroll av sändarstyrka, loggning (går även att koppla till en syslog-server), och WPA-förbättringar (säkrare kryptering än WEP). Mac OS X 10.3 krävs. Det finns också en (numera med officiellt Apple-stöd) Windows-version av administrationsprogrammet.
Apple släppte också en ny version av sin basstation . Den stödjer Power over ethernet, vilket innebär att den kan strömförsörjas via ethernetkabeln. Den behöver alltså ingen egen nätadapter och behöver inte sitta i närheten av ett strömuttag.
Vidare släppte Apple AirPort Management Tools 1.0 som är trevliga verktyg för att planera och sätta upp AirPort-nätverk, både små och stora.

Interarchy 7.1 är släppt.

2004-04-19: Apple släppte ett antal videorelaterade produkter på National Association of Broadcasters-konferensen i Las Vegas.

Apple har idag också släppt nya iBook- och PowerBook-modeller. Det rör sig inte om helt nya modeller utan diverse prestandaförbättringar.

2004-04-15: Apple presenterade sitt resultat för senaste kvartalet igår. Apple gjorde en vinst på $46 miljoner ($14 miljoner samma kvartal föregående år) och omsatte $1909 ($1475 miljoner). Under kvartalet levererades 749.000 Mac:ar (+5%) och 807.000 iPod:ar (+909%!). Apple räknar med att nästa kvartal blir det fjärde i rad där både vinst och omsättning ökar med tvåsiffriga tal jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Resultatet var över förväntan och aktien steg med sex procent i efterhandeln.

2004-04-13: Unix-programmet memtest kan vara bra om man misstänker problem med internminnet eller har sporadiska problem utan annan lösning. Det körs som unix-kommando i programmet Terminal (finns i /Applications/Utilities/, använd Gå-menyn i Finder för att komma dit). Programmet kan bara testa det minne som inte används så starta om datorn först (gärna med skifttangenten nedtryckt så laddas färre delar av Mac OS X). Om du packar upp arkivet och lägger det direkt i din hemkatalog så kan du sedan köra det med följande kommando : ~/memtest-2.95/memtest all (för version 2.95, ändra mappnamnet om det är en annan version du hämtar hem).

Apple har dokumentation över felkoder: -299 till -5553, 0 till -261, 1 till 32767.

Apple har släppt nya säkerhetsuppdateringar 2004-04-05 för Panther och Jaguar.

Eudora 6.1 och DragThing 5.1 är släppta.

Apple har idag lanserat en uppdaterad eMac-modell.

2004-04-01: Dantz har släppt en uppdatering till Retrospect 6.0.193. De har f ö en bra sida med Retrospect-uppdateringar.

2004-03-26: Nytt på Programförmedlingen: svenska versioner av Adobe Creative Suite, PhotoShop, Illustrator och InDesign.

2004-03-24: Mina punkter från gårdagens möte med dator- och nätansvariga finns nu tillgängliga.

2004-03-19: Apple har släppt Mac OS X 10.3.3 med följande nyheter: "10.3.3-uppdateringen ger förbättrad funktionalitet och pålitlighet för Mac OS X 10.3 "Panther" och rekommenderas till alla användare. Bland förbättringarna märks följande:

Du hittar detaljerad information om uppdateringen här: http://www.info.apple.com/kbnum/n25711".
Det finns också en uppdatering till Mac OS X Server 10.3.3 och en beskrivning av vad som är nytt i den.

GraphicConverter 5 är släppt. GraphicConverter hanterar knappt 200 olika filformat för bilder.

2004-03-11: FileMaker anordnar ett kostnadsfritt FileMaker 7-seminarium i Malmö 13 april.

2004-03-10: FileMaker 7 är släppt.

MacinTouch tipsar om följande kommando som kontrollerar att programinställningsfiler inte är korrupta (hela kommandot skall skirvas som en rad, dvs utan någon radbrytning):
find ~/Library/Preferences /Library/Preferences -type f -name "*.plist" | sed -e "s/\(.*\)/\"\1\"/" | xargs plutil -lint

2004-03-09: MacSupport anordnar ett seminarium, "Upptäck vad en Xservelösning kan göra för dig!" i Malmö 24 mars kl 14-17 (föranmälan krävs). Tag gärna tillfället för att bekanta dig med såväl Mac OS X Server som Xserve, som båda är mycket kompetenta produkter.

Allmänt tips om webbmail: Om du läser (och kastar) brev via webbmail, glöm inte att tömma din webbmailpapperskorg då och då. Det gör du genom att klicka på Folders uppe till vänster och sedan Empty Trash. Gör du inte det så kan din brevlåda bli full och då returneras inkommande brev till avsändaren utan att du ser dem.

2004-03-01: MacICX 1.1 är släppt. Det är ett trevligt litet Mac OS X-program som underlättar inloggning för användare som kör bredband via Telia ADSL eller com hem.

2004-02-25: Apple har nu även en svensk uppdaterare för AppleWorks 6.2.8/6.2.9.

Security Update 2004-02-23 for Jaguar Client och Security Update 2004-02-23 for Panther Client är släppta.

2004-02-23: O'Reilly har en artikel om säkerhet i Mac OS X och ComputerWorld skriver om Mac OS X Server.

2004-02-17: Interarchy 7 är släppt.

2004-02-13: MacinTouch varnar idag för ett allvarligt problem i Norton Antivirus. Under vissa omständigheter kan NAV kasta hela inkorgen i Apples Mail-program. Tills en fix kommer är det säkrast att stänga av NAV (och gärna göra en kopia på inkorgen, som finns i ~/Library/Mail/POP-userid@pop.lu.se/INBOX.mbox för en POP-användare (~ syftar på hemkatalogen). Buggen kan ligga bakom att flera användare på LU redan har förlorat sin inkorg.

2004-02-11: Apple har släppt några uppdateringar för Mac OS X 10.2.x som fixar problem när man sparar AppleWorks-dokument på en filhanterare. Problemet är löst i Mac OS X 10.3.

2004-02-03: Apple och Pepsi har börjat sin gemensamma reklamkampanj, där de ger bort 100 miljoner låtar gratis (om man köper Pepsi, var tredje flaska är en vinstlott) via iTunes. Se reklamfilm.

Apple har släppt Safari 1.2 (kräver Mac OS X 10.3). Följande är Apples beskrivning: Safari 1.2 ger bättre kompatibilitet med webbplatser och webbprogram genom ökat stöd för standarder, lägger till stöd för autentisering av personliga certifikat och fungerar med Java 1.4.2 för webbplatser som använder LiveConnect för kommunikation mellan JavaScript- och Javaappletprogram. Uppdateringen innehåller också förbättrad stabilitet, möjlighet att navigera på webbsidor enbart med tangentbordet och att återuppta avbrutna filhämtningar. Tangentbordsnavigerandet sker med alternativ-tab.

2004-02-02: Apple har uppdaterat dokumentet Mac OS: Versions, Builds Included With Computers Since 1998 som beskriver vilka versioner av Mac OS som levererats med datorer de senaste sex åren. Av dokumentet framgår alltså vilken som är tidigaste tillåtna version för respektive datormodell.

2004-01-27: Apple har släppt tre uppdateringar: AirPort 3.3 for Mac OS X 10.3, AirPort Extreme Firmware 5.3 och Security Update 2004-01-26. Den senare finns för 10.1.5, 10.2.8 och 10.3.2 och innehåller fixar för följande: Apache, Classic, Mail, Safari och Windows File Sharing (alla fixarna finns inte för alla systemversioner). Den innehåller också fixarna från föregående säkerhetsuppdatering, Security Update 2003-12-19.

Dantz har släppt backupprogrammet Retrospect 6.

BusinessWeek har Steve Jobs på omslaget och flera artiklar inne i tidningen om honom och Apple.

Reuters har en artikel om iTunes Music Store i Europa.

2004-01-26: Så lyckades Apple överraska igen, den här gången genom att inte göra något speciellt på Macintoshs tjugoårsdag i lördags!
Apple har en artikel om vad man bör tänka på om man får utskriftsproblem under Mac OS X.

2004-01-19: Snart är det på dagen tjugo år sedan Macintosh introducerades. Det var den 24 januari 1984. Tjugoårsjubileumet infaller alltså nu på lördag. Om och hur Apple kommer att fira det är okänt. Däremot kan vi vara säkra på att det kommer att uppmärksammas på andra sätt, t ex av media, t ex av MercuryNews.

2004-01-15: Apple har en beskrivning av hur man kan konfigurera Apple Remote Desktop från kommandoraden med kommandot kickstart. En annan artikel beskriver hur man får alternativet "Other" när man skall logga in på datorn (kan behövas om man t ex vill logga in som root).

Apple har släppt AppleWorks 6.2.8 (9) och 6.2.9 (X), men bara i engelska versioner.

IBM kommer med nya Fortran-kompilatorer för Mac OS X. IBM har också C-kompilatorer för Mac OS X.

Apple släppt igår sitt resultat för senaste kvartalet. Det blev en vinst på $63 miljoner på en omsättning av drygt $2 miljarder. Totalt såldes drygt 800.000 datorer och nästan lika många iPod.

2004-01-12: Lite Mac-nyheter från den senaste tiden:
Steve Jobs keynote på MacWorld i San Francisco var inget av hans mer intressanta. Bland det som tas upp finns Xserve G5, iPod mini, iLife och musik.
Xserve G5 är en vidareutveckling av Xserve. Nytt är förstås G5-processor (enkel eller dubbel, 2 GHz) och snabbare bussar m m från PowerMac G5. På grund av kylningsbehov finns plats enbart för tre interna diskar, men pga större diskar rymmer de ändå aningen mer än i föregående modell. Pris från 24.000:-. Xserve RAID uppgraderades också och rymmer nu upp till 3.5 TB.
Microsoft Office 2004 kommer under första halvåret. Det viktigaste med den är kanske inte en drös nya funktioner, utan dels att det visar att Microsoft fortsätter göra Mac-program, dels att det borgar för god kompatibilitet både med senaste Mac OS X och med nya Office-versioner för PC. Se även Microsofts pressrelease. och deras beskrivning av de senaste 20 årens Mac-produkter från dem.
Microsoft kommer samtidigt också att lansera Virtual PC 7, vars viktigaste nya funktion är kompatibilitet med PowerPC G5.
Apple har blivit riktigt stora på digital musik. iPod är den musikspelare som säljer bäst, både mätt i volym (mer är två miljoner) och dollar, och iTunes Music Store är den tjänst som säljer mest legal musik på nätet. iPod mini är en lillebror till iPod med mindre disk ("bara" 4 GB") och mindre format. Den har i övrigt samma funktioner som storebror. Den kommer i april i Europa, och ja, den kommer i flera färger. Passa också på att titta på Apples klassiska reklamfilm 1984, som nu "uppgraderats" så att hjältinnan har en iPod på sig... Ytterligare en iPod-relaterad nyhet är att HP kommer att släppa en egen iPod och inkludera iTunes med sina datorer. Det är ett gott betyg åt Apple!
iLife '04 är Apples svit av program för digitala prylar (musik, foto, video m m). Flera av produkterna kommer nu i nya versioner, men den största skillnaden är kanske att Apple börjar ta betalt för programmen (dock under 250:- för utbildningssektorn).
Retrospect 6 är en ny version av Dantz backupprogram.
Mac OS X 10.3.2 är den senaste versionen, både för vanliga Mac OS X och Server-versionen. Detta är den första större uppdateringen av Mac OS X 10.3, och jag rekommenderar alla att uppgradera till den, enklast med Programuppdatering i Systeminställningar.
Power Mac G5 Firmware Update rekommenderas till alla med en sådan dator.
Apples utvecklarkonferens WWDC blir även i år i juni och i San Francisco.
Till sist två artikeltips: Panther Maintenance Tips och A History of Macintosh Networking.


   


hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2013-08-08 11:15
roland.mansson@ldc.lu.se