LU
LDC

Mac-rådgivningen (inklusive MacPublic) är nedlagd fr o m årsskiftet 2012/2013. Informationen uppdateras inte längre.

Macintosh-nyheter 2005

2005-12-28: Ännu ett år är snart tillända och det är dags att summera och blicka framåt.
För Apple har 2005 varit ett starkt år med många nya produkter och fortsatt god lönsamhet. I mitten av januari introducerades Mac mini som är extremt kompakt och dessutom riktigt billig. Nästa stora introduktion kom i slutet av april, då den senaste versionen av Mac OS X, "Tiger", lanserades. Men det allra viktigaste skedde på Sveriges nationaldag 6 juni då Apple meddelade att man kommer att gå över till processorer från Intel. Det beslutet, men både risker och möjligheter, kommer att påverka Apple under många år.
Musik och iPod är en allt större del av Apple och den går strålande. Apple har (nästan) samma dominans där som Microsoft har på operativsystem. I januari kom den lilla iPod shuffle, som även fungerar som USB-minne. I lagom god tid inför helgerna valde Apple att introducera den supertunna iPod nano, som har hög "vill ha"-faktor och som Apple sålt allt vad man kunnat producera av.
Ekonomiskt gjorde Apple ett kanonår 2005. Apples bokslutsår slutar den 30 september och bokslutet visade på såväl den högsta omsättningen någonsin som den högsta vinsten någonsin. Apple börskurs har i år gått genom taket och noterat all time high. Omräknat för split stod den i $38.45 vid årsskiftet och just nu är den $73.35, vilket är en uppgång i år på 91%. Då skall man dessutom ha i minne att kursen nästan tredubblades året innan. Apples börsvärde är uppe i en halv biljon kronor.
Apple har sagt att Macintosh-datorer med Intel-processorer skall levereras med början ungefär i juni nästa år. Många tror att det kommer att ske tidigare. En del tror att den första Intel-Macen kommer redan nästa månad på Macworld i San Francisco. Jag tror att Apple hellre vill överraska positivt än negativt, men när under första halvåret nästa år den första Intel-Macen kommer är omöjligt att säga.
Oavsett när Macintosh-datorer med Intel-processor börjar komma så kommer det att ta ett bra tag att fasa in alla modellserier. Apple har själva pratat om en övergångsperiod på 18 månader. I vilken ordning de olika modellserierna skall gå över till Intel är oklart då Apple har inte sagt något om det. Intressant och ovanligt är att Apple i oktober uppdaterade stora delar av sortimentet: iMac G5, PowerBook G4 och PowerMac G5. Några månader tidigare, i juli, hade iBook G4 och Mac mini uppdaterats. Normalt sprids uppdateringarna mer jämnt under året. Hur det skall tolkas inför Intel-övergången är dock svårt att säga.
2006 kommer även det att bli ett intressant Apple-år. Som vanligt inleds det med Macworld i San Francisco. Där kommer Steve Jobs att hålla ett inledningsanförande 10 januari kl 18 svensk tid. Räkna med mer information om Intel-övergången och kanske också någon Mac-modell med Intel-processor. iLife 2006 kommer att släppas, liksom iWork 2006. Något av de paketen kommer kanske t o m att ha ett nytt program. Dessutom brukar Apple vilja ha någon överrasking också...
Utvecklarkonferensen WWDC i juni (?) kommer att vara sista tidpunkt för Intel-släpp, men troligen har sådana maskiner släppts tidigare. I övrigt kommer WWDC att vara mycket fokuserad på Mac OS X 10.5, "Leopard". Troligen är WWDC platsen där nyheterna i Leopard kommer att presenteras och där första betaversionen kommer.
Senare under året, september, kommer Apple Expo i Paris. Det är lite oklart vad Apple vill med Apple Expo. I år lyckades man med att släppa stora nyheter precis innan (iPod nano) och efter (iMac G5 m m) men hade inget nytt under själva Apple Expo och ställde helt sonika in Steve Jobs inledningsanförande.
Vid nästa årsskifte kommer Mac OS X 10.5. Den går under kodnamnet Leopard och det är i stort allt som är känt om den än så länge. Mellan såväl Panther och Tiger som Tiger och Leopard har det varit ungefär 18-månadersintervaller. Apple kommer alltså inte längre med en större uppdatering varje år, vilket man gjorde tidigare under en lång period.
Sedan har Apple en förmåga att komma med en del överraskningar. Har de någon ny typ av pryl, typ iPod, på gång? Blir Mac mini ett mediecenter? Kommer det någon ultralätt PowerBook? Bygger Apple in en PC-emulator? Hur kommer de nya Intel-baserade maskinerna att designas? Eftersom det är Apple kan de ju inte se ut som tidigare! Under 2006 har jag svårt att tro att Apple kommer att sälja Mac OS X för PC-datorer (dvs Intel-datorer som inte är tillverkade av Apple), men hur blir det på längre sikt?
Det finns alltså mycket spännade på gång från Apple, men riskfritt är det inte. Apple blir mer och mer beroende av iPod/iTunes. Just nu går det strålande, men hur går det om det floppar eller konkurrenterna kommer med bättre produkter eller skivbolagen vägrar teckna nya avtal med Apple?
Apple gjorde mycket bra ifrån sig när de bytte processor senast (1994, till PowerPC). Hur skall de lyckas den här gången? Kommer emuleringen av gamla program att fungera tillräckligt bra? Kommer programtillverkarna att vara beredda att lägga ned det arbete som behövs för att få programmen att snurra på en Intel-Mac?
Mac OS X har länge varit förskonat från säkerhetsproblem - både på grund av att marknadsandelen är liten och på grund av att operativsystemet är defensivt. Vad händer med Mac OS X om allvarliga säkerhetshål uppstår och utnyttjas?
Apple har ökat sin markandsandel, men är fortfarande en liten spelare på de flesta marknader. Kommer Apple att lyckas öka eller åtminstonde behålla sin marknadsandel? Kommer de att behålla sina stora markander (musik, video, film, grafik, publishing, utbildning m fl).
Hur länge orkar Steve Jobs med att vara chef både på Apple och Pixar? Kommer han att prioritera annat efter sin canceroperation? Vad betyder det för Apple den dag Steve Jobs lämnar Apple?

2005-12-27: Ett par inlägg från Jimmy Grewal och Jorg Brown skriver om Internet Explorer. De var med och utvecklade Mac-versionen av Explorer.

TidBITS skriver om Info-Mac som nu läggs ned. Det var en gång i tiden bland de absolut viktigaste informationskällorna kring Mac, både med sin mailinglista (Info-Mac Digest) och sitt filarkiv (sumex-aim.stanford.edu). Info-Mac tappade i vikt när webben växte fram. En av de urspungliga hårddiskarna till filarkivet finns f ö i ett mini-museum på Stanford.

2005-12-20: Microsoft påminner om att all support för Internet Explorer upphör 31/12.

AP har listat vad Apple gjorde 2005. Det är bl a Mac mini, Tiger och Intel-övergången.

O'Reilly har en artikel om Mac OS X nyckelring.

2005-12-15: PDF är ett utmärkt format som Mac OS X hanterar mycket bra. Ibland vill man skicka iväg en PDF-version av ett dokument. Det är mycket enkelt. Öppna dokumentet, välj "Skriv ut" och välj sedan "E-posta PDF" i PDF-menyn nere till vänster. Mac OS X gör nu en PDF-version av dokumentet, lägger till den som en bilaga i ett nytt brev och kastar sedan PDF-filen.

2005-12-14: Om Microsoft Office klagar på och/eller visar felaktiga typsnitt kan det vara värt att prova att kasta cachad information om typsnitt. Den finns, per användare, i /Library/Caches/com.apple.ATS/. Släng undermappar för de användare som är berörda (501 är normalt det första admin-kontot som skapats på datorn). I Mac OS X 10.4 borde en start i "Safe Boot" ge samma effekt, eftersom den även kastar just denna information.

2005-12-08: Jag har dokumenterat hur man får fram MAC-adressen på en Macintosh-dator. Den behövs bl a när datorn skall läggas in i DHCP.

2005-12-06: Apple informerar i en artikel att Mac OS X 10.4 stödjer förlustfri EXIF-rotation av bilder.

2005-12-02: Apple tisar i en artikel om några genvägar när man sparar eller öppnar filer.

Steve Jobs kommer att hålla ett inledningsanförande på Macworld Expo i San Francisco 10/1 kl 18 svensk tid.

Nytt på programförmedlingen: Symantec AntiVirus 10 (efterföljaren till Norton AntiVirus 9.0). Den fungerar med Mac OS X 10.3.x och senare (inklusive 10.4.x). Även Mac OS X 10.4.3-DVD finns nu på programförmedlingen.

2005-12-01: Firefox 1.5 är släppt.

Apple har släppt Security Update 2005-009 för Mac OS X 10.3.9 och 10.4.3.

2005-11-24: sans.org har en sida om Mac OS X-säkerhet med bl a länkar.

2005-11-23: Fram till jul kommer många Apple-återförsäljare, bl a MacSupport i Lund och Malmö, att ha demonstrationer och specialevenemang kl 11-14 varje lördag.

MacWorld har testat PowerMac G5 Quad.

2005-11-17: I manualsidan för kommandot hdid (se man hdid) finns beskrivet hur man skapar en RAM-disk. Gör så här:

RAM-disken (och innehållet!) försvinner vid omstart.

2005-11-16: Apple har släppt Java 2 SE 5.0 Release 3 för Mac OS X 10.4.x. J2SE 1.5 installeras parallellt med den äldre J2SE 1.4.2. Normalt används J2SE 1.4.2, men man kan ändra det med programmet Java Preferences som finns i /Applications/Utilities/Java/J2SE 5.0.
Apple har också släppt firmwareuppdatering för PowerMac G5 med en 1.8 GHz-processor och ett antal Xsan 1.2-uppdateringar.

Kernelthread har en detaljerad beskrivning av hur Mac OS X startar upp.

2005-11-15: Missa inte mötet med Apple och Microsoft 24/11! Se notering under 10/11 nedan. Det finns en enkel plansch inför mötet; sprid den gärna till intresserade och/eller sätt upp den på institutionen.

2005-11-14: Det finns ju inte så mycket skriftlig dokumentation till Mac OS X från Apple, men av en slump hittade jag en del som jag inte sett tidigare i /Library/Documentation/. Där finns, även på svenska, komigång-handledningar för iPhoto, iMovie, iDVD och GarageBand. Om datorn levererats med en elektronisk bruksanvisning finns även den där. På installationsskivan finns en elektronisk version av komigång-handledningen för Mac OS X.

tftp är en tjänst som finns inbyggd i Mac OS X, men den är avslagen per default och det finns inte något grafiskt gränssnitt för att slå på den. I Mac OS X 10.4.x kan man slå på den genom att ändra i filen /System/Library/LaunchDaemons/tftp.plist. Byt ut true mot false omedelbart efter Disabled alldeles i början av filen och starta därefter om datorn. Roten till tftp finns i /private/tftpboot/. Se man tftp och man tftpd för mer info om tftp.

2005-11-11: Torsdagen den 17 november kl 17 demonstrerar bl a MacSupport (både Lund och Malmö) nya iMac G5 och senaste iPod.

2005-11-10: LDC anordnar ett seminarium med Apple och Microsoft den 24 november. Se nedan för information:
LDC presenterar: Mac och Windows i samexistens.
LDC hälsar alla datoransvariga och andra intresserade varmt välkomna till ett intressant och kostnadsfritt seminarium om Mac och Windows! Under en intensiv eftermiddag kommer systemtekniker från Apple och Microsoft hit och berättar om senaste nytt om Windows Vista och om hur Mac och Windows på ett enkelt sätt kan utbyta information och fungera optimalt tillsammans. Det blir mycket teknik och möjlighet att ställa frågor direkt till systemteknikerna.
Datum och plats: torsdagen den 24 november, hörsal A, Mattehuset (MH:A), Sölvegatan 18, Lund.
Program:

13.15 - 13.30 Inledning
13.30 - 14.00 Windows Vista
14.00 - 15.00 Apple och Microsoft kompatibilitetslabb
- Exchange-support i Entourage 2004 Service Pack 2
- Active Directory-inloggning/SMB-stöd i Mac OS X Tiger
- Styrning av Mac OS X-klienter med MCX från Mac OS X Server i Windows
- Integration mellan AD och Open Directory
15.00 - 15.15 Paus med fika
15.15 - 16.00 Apple och Microsoft kompatibilitetslabb, fortsättning.
Anmälan görs till evenemang@ldc.lu.se. Vänligen uppge ditt namn, institution, telefonnummer och e-postadress. Anmälningen vill vi helst ha senast 3 dagar innan seminariet så vi kan planera fikat.
Varmt välkomna!

Apple anordnar ett kostnadsfritt seminarium om det nyligen introducerade proffsfotoprogrammet Aperture den 1 december i Stockholm.

2005-11-09: LDC kommer i samarbete med Apple och Microsoft att hålla ett kostnadsfritt halvdagsseminarium på eftermiddagen torsdagen den 24 november. Tekniska specialister från Apple och Microsoft medverkar. Mer info kommer inom kort.

2005-11-08: Cnet har ett antal artiklar (och flera videoinslag med Apples grundare Steve Wozniak) kring Homebrew Computer Club och dess 30-årsjubileum. Det var där många av de som senare skulle skapa persondatorindustrin träffades.

Nytt på programförmedlingen: FileMaker Pro 8 och FileMaker Pro 8 Advanced (skivorna innehåller både svensk och engelsk version).

2005-11-03: Det finns problem med att ansluta till LUs VPN-server med Mac OS X (åtminstone 10.4.x). Jag har sett problemet själv och också fått rapporter från andra. Jag provade att nyinstallera på en testdator igår och där kunde jag ansluta från samtliga 10.4.x-versioner (10.4, 10.4.1, 10.4.2 och 10.4.3). På min PowerMac G5 med 10.4.3 fungerar det dock inte t ex. I loggen dyker felmeddelandet "PPTP received unexpected message type = 6699" upp. Det sker antingen några sekunder efter att anslutningen påbörjats eller efter en dryg minut. Den som har några tips får gärna höra av sig.

2005-11-01: Apple har släppt Mac OS X 10.4.3. Den innehåller en lång rad buggfixar, några säkerhetsfixar och ett fåtal nyheter i övrigt. Uppgradering rekommenderas. Det finns uppdaterare för såväl Mac OS X 10.4.3 som Mac OS X Server 10.4.3. Enklast är som vanligt att använda Programuppdatering i Systeminställningar i Apple-menyn. Så här beskriver Apple vad som är nytt i Mac OS X 10.4.3: "10.4.3-uppdateringen ger förbättrad tillförlitlighet och kompatibilitet för Mac OS X 10.4 och rekommenderas för alla användare.
Den innehåller förbättringar för:

Du hittar mer information om uppdateringen på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n301984. Mer information om säkerhetsuppdateringar hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.".

Några andra nyheter i Mac OS X 10.4.3:

2005-10-28: Adobe håller ett kostnadsfritt Acrobat 7-seminarium i Malmö 9 november.

Nytt på programförmedlingen: Macromedia Dreamweaver 8, Fireworks 8, Flash 8 och Studio 8.

2005-10-26: Nytt på programförmedlingen: engelska MS Office 2004 SP2 och Virtual PC 7.0.2.

2005-10-25: iPhoto 4 och senare har en odokumenterad möjlighet att bygga om bildbiblioteket.

2005-10-24: Punkterna om nya PowerMac G5 och PowerBook G4 är uppdaterade nedan. Nya Developer Notes för PowerBook finns nu, däremot ännu inte för iMac G5 eller PowerMac G5.

2005-10-20: Apple introducerade flera uppdaterade modeller igår. Såväl PowerBook G4 som PowerMac G5 fick ett antal nyheter. Det innebär att på kort tid har Apple uppdaterat nästan hela sortimentet. Det är mycket ovanligt att nästan alla serier uppdateras nästan samtidigt. Kanske var det sista större PowerPC-rycket innan Apple början med Intel-processorer nästa år.
De nya produkterna premiärvisas idag kl 17 hos ett antal återförsäljare, bl a MacSupport i Lund och Malmö.
Följande är nytt i PowerMac G5:

Följande är nytt i PowerBook G4: Apple har sänkt priserna på Apple Cinema Displays. 20" kostar nu 5.700:-, 23" 10.300:- och 30" 19.500:-.

Slutligen så introducerade Apple också en helt ny programvara för proffsfotografer: Aperture. Så här beskriver Apple själva Aperture: "Apple today introduced Aperture, the first all-in-one post production tool that provides everything photographers need after the shoot. Aperture offers an advanced and incredibly fast RAW workflow that makes working with a camera's RAW images as easy as JPEG. Built from the ground up for pros, Aperture features powerful compare and select tools, nondestructive image processing, color managed printing and custom web and book publishing.".
Aperture kostar 1.400:- och kommer att levereras med början i november.

2005-10-19: Apples introduktion idag, se nedan, blir kl 18 svensk tid.

Fortune har en intervju med Steve Jobs.

MacSupport kommer att visa nya Apple-produkter i sina butiker i Lund och Malmö imorgon torsdag kl 17-19.

2005-10-18: TIME har ett antal Apple-artiklar i senaste numret (24/10) och framsidan pryds av Steve Jobs.

2005-10-17: Apple fortsätter att introducera nya produkter och ett nytt evenemang äger rum på onsdag den här veckan. Det ryktas om nya PowerBook och/eller PowerMac.

2005-10-15: Beskrivningen nedan om nya iMac G5 är uppdaterad på ett antal punkter.

Mac OS X Hints tipsar om ett sätt att manuellt komma åt innehållet i .pkg-filer. Det går ut på att man helt enkelt dubbelklickar på den Archive.pax.gz-fil som finns inuti .pkg-filen. Finder packar då snällt upp innehållet. Inloggning som root verkar behövas i vissa fall.

2005-10-14: Apple tipsar om hur man konverterar video så den passar till iPod.

2005-10-13: Apple introducerade flera nya produkter igår. Hela Steve Jobs presentation kan ses via nätet. Den är på knappt 1.5 timme.

iMac G5 fick sig en rejäl upplyftning. Formfaktorn är densamma, förutom att datorn blivit något tunnare och lättare. Följande är nytt:

Apple släppte också iTunes 6 och QuickTime 7.0.3. Båda dessa finns också för Windows och kan laddas ned fritt. Nytt är framför allt stöd för video i iTunes och iPod.
Slutligen släppte Apple också nya iPod-modeller. Nytt där är större skärm (2.5"), tunnare och stöd för video. Liksom iPod nano finns de i vitt och svart. Videostödet är (ännu så länge) bregränat till musikvideo, video-podcast och vissa tv-serier. Vare sig iTunes eller iTunes Music Store hanterar kommersiella långfilmer, men det är troligt att det kommer någon gång i framtiden. Som tillbehör finns en ny dockningsenhet med IR-port. Med den kan iPod fjärrstyras med samma fjärrkontroll som till nya iMac G5.

2005-10-12: Apple presenterade kvartalsrapport och årsbokslut för 2004/2005 igår.
Det senaste kvartalet var Apples bästa någonsin, mätt i såväl omsättning ($3.7 miljarder, +57%) som vinst ($430 miljoner, +306%). Apple levererade 1.2 miljoner (+48%) Mac-datorer och 6.5 miljoner iPod (+220%) under kvartalet. 40% av omsättningen var utanför USA.
För det brutna räkenskapsåret 2004/2005 blev omsättningen $13.9 miljarder (+68%) och vinsten $1.3 miljarder (+384%). Även detta var rekord, både för omsättning och vinst.
Ett analytikersamtal finns tillgängligt. Det är på en knapp timme. AppleInsider har en sammanfattning av det. Här är några punker:

Inför rapporten gick Apple-aktien upp för att sedan sjunka med drygt tio procent i efterhandeln.

MacWorld tipsar om hur man kan flytta utskrifter mellan olika skrivare.

Det svenskutvecklade mobilfjärrstyrningsprogrammet Salling Clicker 3.0 är släppt.

2005-10-07: Lite som händer i Apple-världen den närmsta tiden (tiderna är svenska):

MacTechNotes dokumenterar ett antal odukumenterade inställningar i Safari och WebKit.

2005-10-04: Retrospect 6.1 är släppt. Det är ny version både av programmet och backupklienten.

2005-10-03: Nu finns även svensk version av Office 2004 for Mac Service Pack 2.

2005-10-01: Lunds universitets lokala ramavtal med Apple och MacSupport har löpt ut. Upphandling av nya avtal pågår. I avvaktan på att den nya upphandlingen skall bli klar fortsätter vi tillämpa de gamla avtalen.

Anställda (ej institutioner) och studenter kan dessutom handla på Apples Apple on Campus för LU.
Studenter med Mecenat-kort kan dessutom handla på Mecenats Apple on Campus.

2005-09-29: Sony Ericsson har släppt Bluetooth Remote Control 1.10. Nytt är att programmet nu bl a också stödjer telefonerna K750 och W800. Med programmet kan man skapa en fil (.hid) som beskriver exakt vad varje tangent på telefonen skall motsvara på datorn. .hid-filen kan man sedan föra över (t ex med just bluetooth) till telefonen och använda när man från telefonen vill fjärrstyra datorn, t ex vid en presentation.

SPSS 11.0.4 stödjer Mac OS X 10.4.

2005-09-28: O'Reilly har en artikel om Darwin (kärnan i Mac OS X)

2005-09-27: I morgon anordnar LDC ett NETinfo-möte för dator- och nätansvariga. Jag kommer att berätta om Apples övergång till Intel och annat aktuellt.

Macworld forsätter sin serie med Tiger-tips: Troubleshooting & Terminal och Communication tools.

2005-09-24: Det finns ett fel i StufffIt 10 (Expander och DropStuff) som kan få programmet att krascha direkt när det startas. Om det inträffar kan det hjälpa med att dels se till att IPv6 är påslaget (Systeminställningar->Nätverk), dels att internetdelning (Systeminställningar->Fildelning) är avslaget.

2005-09-23: Apple har släppt Security Update 2005-008 (Mac OS X 10.4.2) och Security Update 2005-008 (Mac OS X 10.3.9). För 10.4.2 är Apples beskrivning: "Security Update 2005-008 innehåller ett flertal säkerhetsförbättringar och rekommenderas för alla användare. Uppdateringen innehåller följande komponenter:

Du hittar mer information om den här uppdateringen på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.".

Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 for Mac Service Pack 2. Än så länge finns uppdateringen bara för engelsk version av Office 2004. Enligt Microsoft innehåller uppdateringen: "This service pack provides expanded support for Microsoft Exchange Server accounts, performance improvements, security enhancements, and increased stability for Microsoft Word, Excel, PowerPoint, and Entourage for Office 2004. This service pack also includes all of the improvements released in Office 2004 Service Pack 1 (11.1.0), Office 2004 11.1.1 Security Update, and international proofing tools updates.". Se också pressrelease från Microsoft.

Firefox 1.0.7 är släppt.

2005-09-16: Apple beskriver i en artikel hur Dashboards widget-hantering fungerar i Mac OS X 10.4.

På tisdag börjar Apple Expo i Paris. Det är det största Apple-evenemanget i Europa och pågår tisdag till lördag. Egentligen skulle det inletts med en keynote, men av okända skäl har Apple ställt in den. Övriga delar kvarstår: utställning, seminarier m m. Kanske kan vi också vänta oss någon Apple-överraskning, men sannolikheten för det har minskat i och med att keynoten uteblev.

2005-09-15: Nytt på programförmedlingen: EndNote 9.

2005-09-14: StuffIt Expander 10 är släppt. Den är liksom tidigare gratis.

Apple har släppt Java 1.3.1 and 1.4.2 Release 2 för Tiger och Java Security Update för Panther. Båda uppdateringarna innehåller säkerhetsfixar.

2005-09-13: Adobe-produkter finns hos programförmedlingen, men enbart för institutioner. Adobe erbjuder nu själva rabatter till studenter och anställda.

Apple uppdaterade idag Xserve RAID (nu max 7 TB) och Xserve (nu max 1.5 TB).

2005-09-12: Microsoft har släppt Microsoft Office 2001 for Mac Security Update (9.0.6) som fixar ett antal säkerhetshål i Office 2001.

Symantec har en avinstallerare för alla Symantec-produkter.

2005-09-09: Telefoniprogrammet Skype 1.3.0.8 är släppt.

2005-09-08: Apple lanserade som väntat lite produkter igår. Som väntat var en av produkterna en iTunes-mobil i samarbete med Motorola. Det som är speciellt med telefonen är att en mobilversion av Apples iTunes-mjukvara finns förinstallerad i den. En FAQ tar upp mer om telefonen, som heter Motorola ROKR E1. En pressrelease från Motorola beskriver vilka marknader telefonen finns tillgänglig på. Norden finns inte med där, så hit kommer den tidigast i fjärde kvartalet. I USA finns den dock tillgänglig omedelbart.
I övrigt så ersatte Apple iPod mini med iPod nano. Den är flashminnesbaserad (iPod mini hade hårddisk) och därigenom har den kunnat bli mindre i formatet (den är 6.9 mm tunn och väger 42 g. Det innebär att den faktiskt är tunnare än iPod shuffle! iPod nano har färgskärm och ett minne på två eller fyra gigabyte (iPod mini fanns med 6 GB). Färgerna är ju alltid intressanta på Apples produkter och vad det gäller iPod nano så finns den i två färger: svart och vit. Pris från 1.450:-.
Apple släppte även iTunes 5 samt QuickTime 7.0.2. Båda dessa är gratis och finns för såväl Mac som PC.
iPod-markanden är enorm. Apple har sålt över 21 miljoner och det finns nu över 1000 tillbehör från mängder av tillverkare. Bland tillbehören kan man om man så vill räkna in bilmodeller från ett dussintal tillverkare, som erbjuder lösningar för att integrera iPod i bilens ljudsystem.
Markandsandelen för legal försäljning av musik på nätet är otrolig. I Storbritannien har iTunes Music Store funnits i knappt ett år och markandsandelen där är 80%.
Steve Jobs presentation från lanseringen finns nu tillgänglig på nätet. Den är på aningen drygt en timme.

2005-09-07: Klockan 19 idag svensk tid väntas Apple introducera produkter. En inbjudan med texten "1000 songs in your pocket changed everything. Here we go again." har gått ut och det gissas på telefoni- och musikrelaterade produkter. Introduktionen direktsänds inte på nätet.

AFP548 har ett par nya artiklar. En beskriver hur man kan konfigurera syslog så att den tar emot meddelanden från andra enheter och en annan innehåller tips om Mac OS X Server.

O'Reilly har nya artiklar om Automator och digitalfoto.

BussinessWEEK skriver om Apples övergång till Intel-processorer.

2005-09-06: Mac OS X Hints tipsar om ett sätt att föra över adresser från Outlook på PC till Adressbok i Mac OS X.

2005-09-05: Apple har, utan att ange skäl, ställt in keynoten på Apple Expo i Paris.

2005-09-02: Nytt på programförmedlingen: Mathematica 5.2.

Macworld har en artikelserie med diverse Tiger-tips. Första delen av fem är Tiger Secrets: System settings.

MS Internet Explorer 5.2.3 är sista versionen av Internet Explorer. Under Tiger fungerar inte alltid installationsprogrammet när man vill installera eller uppdatera Internet Explorer. Prova då med följande terminalkommando (ange administratörslösenord på förfrågan): sudo installer -pkg /Volumes/Install\ Internet\ Explorer/InternetExplorer5.2.3.pkg/ -target /

2005-08-30: Mac OS X finns sedan ett tag tillgängligt via Programförmedlingen till ett bättre pris än vad det kostar att köpa Mac OS X-licenser på annat sätt. Det finns alltså normalt ingen anledning att köpa Mac OS X-licenser på annat sätt. Om du behöver media, så köp en kartong på vanligt sätt och resten av licenserna via Programförmedlingen eller beställ även media (CD eller DVD) via Programförmedlingen. För att vi skall kunna behålla avtalet med Apple om Mac OS X är det av yttersta vikt att så många licenser som möjligt går genom avtalet och att alla uttagna licenser snarast registreras hos Programförmedlingen.

FileMaker har släppt FileMaker Pro 8. En demoversion finns tillgänglig. Även FileMaker Pro 8 Advanced är släppt.

Apple har släppt uppdateringar för webbläsaren Safari: Safari Update 1.3.1 (för Mac OS X 10.3.9) och Safari Update 2.0.1 (för Mac OS X 10.4.2).

EndNote 9 är släppt. Den kräver Mac OS X 10.3.6 eller senare samt Word X eller senare. En demoversion finns tillgänglig.

2005-08-25: Vi har fått en ny kod för att förlänga Norton Antivirus 9. Den finns eller kommer att finnas inom kort på Programförmedlingens sida med serienummer. Vi arbetar fortfarande på att få in NAV 10 i Programförmedlingen.

Nytt på Programförmedlingen: svenska Creative Suite 2, GoLive CS2, Illustrator CS2, InDesign CS2 och Photoshop CS2.

2005-08-23: Apple har en utökad garanti för bild- och strömproblem på första generationen av iMac G5. Den utökade garantin omfattar enbart förvrängd bild, ingen bild samt ingen ström och gäller i två år.

2005-08-18: Det finns en bugg i Mac OS X 10.4.2-versionen av Security Update 2005-007 1.0 som släpptes för ett par dagar sedan. Buggen gör att 64-bitarsprogram inte fungerar. En ny version, Security Update 2005-007 1.1, finns nu tillgänglig via Programuppdatering i Systeminställningar i Apple-menyn. Den enda nyheten i den är just att 64-bitarsprogram åter fungerar.

2005-08-17 Prosoft Engineering har släppt NetWare Client 1.3 för Mac OS X 10.2 - 10.4. Den medger anslutning till Novell NetWare 5- & 6-servrar utan att extra programvara krävs på servrarna, eftersom anslutning sker över ip.

Apple bsekriver i en artikel hur man reparerar en mjukvaru-RAID 1 (spegling).

2005-08-16: Apple har släppt Security Update 2005-007 för Mac OS X 10.3.9 och 10.4.2. I versionen för 10.4.2-klient innehåller den enligt Apple följande: "Security Update 2005-007 innehåller ett flertal säkerhetsförbättringar och rekommenderas för alla användare. Uppdateringen innehåller följande komponenter:

Du hittar mer information om den här uppdateringen på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798".

2005-08-10: Microsoft har släppt gratisprogrammet Messenger for Mac 5.

2005-08-08: AppleInsider uppger att Steve Jobs kommer att hålla en keynote på Apple Expo i Paris den 20 september.

Ars Technica har en öppnat en Mighty Mouse och har en detaljerad genomgång av inkråmet.

eWEEK har en artikel om Tiger och MS Vista.

2005-08-04: Jag beställde en Mighty Mouse så snart AppleStore öppnade efter lanseringen i förrgår (vid 15-tiden) och nu idag (kl 10) kom den. Snabbt.

Retrospect-klienten kan skapa stora loggfiler. Min har växt till flera hundra megabyte på några månader. Det bör vara ofarligt att kasta filen, som heter retropds.log och finns i mappen /var/log/. För att öppna den mappen, som normalt är osynlig i Finder, använd kommandot "Gå till mapp" i Finders Gå-meny och skriv sedan in mappnamnet (/var/log/) i dialogrutan. Du behöver troligen autenticera med ett konto som har rätt att administrera datorn för att få kasta filen.

2005-08-03: Apple har en sida med veckans Mac OS X-tips.

2005-08-02: Apple har idag introducerat en ny mus och det är inte precis något de gör varje dag, snarare vart femte år eller så (Apples första optiska mus kom för precis fem år sedan). Den nya musen heter Mighty Mouse, ser ut som en enknappsmus och också kan fungera som en sådan för den som så önskar (vid leverans fungerar den som en enknappsmus för att inte förvilla ovana användare). Normalt använder man den dock som en flerknappsmus och den känner om man vänster- eller högerklickar.
Dessutom finns det ytterligare en knapp på varje sida. När man trycker med tummen på ena sidan och ett finger på andra sidan så fungerar detta grepp som en kombinerad knapp, förkonfigurerad för Exposé, men det kan konfigureras för annan funktion om man så önskar. Logik i musen gör att det inte räknas som ett klick om man råkar trycka in knapparna när man lyfter musen.
Vidare har Mighty Mouse en rullningskula istället för ett rullhjul. Med rullningskulan går det inte bara att rulla dokument vertikalt och horisontellt, utan även diagonalt. Rullningskulan fungerar också som en fjärde knapp (förkonfigurerad för Dashboard). Rullningskulan kommer från Panasonic och de har tidigare använt den i konsumentkameror. Mighty Mouse är den första mus den sitter i. Rullningskulan är 5.5 mm i diameter.
Som inte detta vore nog finns det också en inbyggd högtalare som ger feedback.
Mighty Mouse fungerar med alla versioner av Mac OS X, men kräver Mac OS X 10.4.2 plus programvara som medföljer musen om man vill kunna konfigurera den fullt ut. Den fungerar också med Windows 2000 och Windows XP (inte riktigt lika konfigurerbar som i Mac OS X 10.4.2). Mighty Mouse har ungefär samma form som dagens Apple-möss och den har liksom dem en optisk sensor.
Mighty Mouse kostar 400:- och finns för omgående leverans.

2005-07-28: O'Reilly har lanserat tegelstenen (864 sidor) Mac OS X: The Missing Manual, Tiger Edition. Den kostar $30 och innehåller nog allt som borde varit med i den bruksanvisning som Apple dessvärre inte tillhandahåller.

PB FixIt är ett företag som säljer reservdelar till PowerBook och iBook. De har också detaljerade anvisningar om hur man installerar dem och numera också en Mac mini FixIt Guide utöver deras övriga FixIt Guides.

2005-07-27: Apple Remote Desktop är smidigt programvara för att fjärrstyra och -administrera datorer. Klienten medföljer Mac OS X (fr o m Panther) och finns i under Fildelning i Systeminställningar. När man aktiverar den för en användare finns det ett tiotal olika behörigheter att dela ut. Vill man dela ut alla kan man som genväg alternativklicka på kryssrutan intill kontonamnet.

2005-07-26: Det finns en terminalkommando för AirPort gömt i katalogen /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/A/Resources/. Det heter airport och airport -h ger information om det. Informativa kommandon är airport -s (scan) och airport -I (info). För att använda kommandona, gå först med cd till katalogen ovan och skriv sedan ./airport -h etc.

Apple har idag släppt uppdaterade iBook-modeller. Nytt är upp till 1.4 GHz processor, 512 MB i alla modeller, snabbare grafik (ATI Mobility RADEON 9550) och Bluetooth (2.0+EDR) i alla modeller som standard. Dessutom kommer två funktioner som tidigare bara fanns i PowerBook nu även till iBook: rörelsedetektor och styrplatta med bläddringsfunktion. iBook kostar från 7.700:-.

Samtidigt uppdaterade Apple även Mac mini. Nytt där är 512 MB i alla modeller. AirPort och Bluetooth är nu standard i alla modeller utom den billigaste. Modem däremot är bara standard i den billigaste modellen. Mac mini kostar från 3.900:-. Det är 400:- mer än vad den minsta modellen, med dåvarande 256 MB internminne, kostade vid lanseringen i januari.

2005-07-25: Troubleshooting the NetBoot process är en bra sida som beskriver startprocessen vid NetBoot. Den är även intressant för den som är intresserad av startprocessen i allmänhet. Bombich Software har även en sida med andra tips och program ( t ex Carbon Copy Cloner) för systemansvariga.

IBM har en översikt över FreeBSD, som Mac OS X är baserat på.

2005-07-22: MacPublic har idag uppdaterats till Tiger Server.

BusinessWeek listar Apple som det mest innovativa företaget i världen. Listat efter värdet på varumärken kommer Apple på plats 41 (precis före IKEA). 

2005-07-20: O'Reilly har en artikel med tips om programmet Förhandsvisning. Det kan mycket mer än bara visa PDF-filer!

2005-07-18: Diverse nya program/uppdateringar:

Det senaste kvartalet var det bästa någonsin för Apple med en omsättning på $3.5 miljarder och en vinst på $320 miljoner. Jämfört med motsvarande kvartal förra året ökade antalet sålda Mac-datorer med 65% (och iPod med över 600%).
Apple har nu sålt över en halv miljard låtar via iTunes Music Store.

Apple beskriver förändringarna i Mac OS X 10.4.2 så här: "10.4.2-uppdateringen ger förbättrad tillförlitlighet och kompatibilitet för Mac OS X 10.4 och rekommenderas för alla användare. Den innehåller förbättringar för: Du hittar mer information om uppdateringen på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n301722. Mer information om säkerhetsuppdateringar hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798".

O'Reilly har många nya artiklar, bl a Tweaking Tiger Mail och An Introduction to Tiger Terminal, Part 3.

En Apple-artikel meddelar att ev. "Recovered Items" i papperskorgen kan slängas utan problem. En annan artikel beskriver hur man bränner "multi-session"-CD. Ytterligare en listar vilka skrivare som stöds direkt av Mac OS X 10.4. Slutligen tar en artikel upp hur man kan försöka rädda filer om man råkat ut för "overlapped extent allocation", dvs om flera filer lagrats helt eller delvis på samma ställe. Proceduren för detta är ändrad fr o m 10.4.2.

MacStats är en webbplats med information om statistikprogram för Mac.

2005-06-16: Texten till Steve Jobs tal på Stanford nyligen finns tillgänglig. Det finns också ett kortare videoklipp.

Nytt på programförmedlingen: Corel Painter IX.

Apple har en grundkurs (bara på engelska), kallad Mac 101. Det är sex kapitel med vardera ett antal avsnitt:

  1. The Grand Tour
  2. All Work and Play
  3. Customize My Mac
  4. Connect and Use My Devices
  5. Troubleshooting
  6. My Mac Cheat Sheet

2005-06-15: Nu går det att registrera Mac OS X-licenser hos programförmedlingen. Det går också att beställa media (CD eller DVD).

2005-06-14: Lösenorden för inloggning respektive nyckelring är normalt samma för en användare av Mac OS X. Det innebär att när man loggar in så låses nyckelringen upp automatiskt. Ändrar man lösenord för sitt konto i Konton i Systeminställningar ändras automatiskt även nyckelringens lösenord så att lösenorden fortfarande är identiska. Ändrar man däremot kontots lösenord på annat sätt (t ex genom att starta från en Mac OS X-CD) så ändras inte nyckelringens lösenord och nyckelringen kan således inte låsas upp automatiskt när man loggar in.

Apple har en förteckning över vilka datorer som fungerar både med 110 och 230 volt.

Stanford University har ett referat av ett tal Steve Jobs höll där. Även SF Chronicle har en artikel om talet.

Angående Mac OS X och Intel har jag sett följande två punkter från Apple:

2005-06-13: Nästa möte mellan Apple och dator- och nätansvariga blir som tidigare meddelats 21 juni. Här är Apples inbjudan:
Tid: 15.00 - 17.30 + en bit mat efteråt, på Glorias
Plats: Seminarielokalen, UCLU, Tornav. 9B, Lund
Deltagare från Apple: Robert Karlsson och Viktor Glemme
Agenda:

15.00 - 16.15 Sammanfattning från utvecklarkonferensen WWDC 2005 + frågor/diskussion.
Vilka nyheter är intressanta för LU?
16.15 - 16.30 Kaffe och bulle
16.30 - 17.30 Planering av aktiviteter under hösten, förslag på aktiviteter.
Executive briefing Mac OS X - AD-integration
Apple - Microsoft-seminarium/-utbildning
Appleutbildningsdag - Storage/Xsan
18.00 - En bit mat - restaurang Glorias, övervåningen
Anmälan sker till mig på karlsson.r@euro.apple.com senast den 17 juni (men gärna tidigare)

2005-06-06: På utvecklarkonferensen WWDC bekräftade idag Steve Jobs i sin keynote den senaste tidens rykten om att Apple kommer att byta från PowerPC-processorer till Intel-processorer i sina datorer. Det är den tredje större övergången Apple gjort. 1994 gick Apple över från 68K- till PowerPC-processorer. Det var en övergång som fungerade mycket bra. 2001 gick Apple över från Mac OS 9 till Mac OS X. Det var kanske lite trögt i början, men fr o m 10.2 framstod Mac OS X som överlägset Mac OS 9. Nu 2005 och under drygt två år framåt kommer den tredje övergången, från PowerPC till Intel.
Det är viktigt att notera att även efter övergången till Intel är en Macintosh fortfarande en Macintosh och en PC fortfarande en PC. Visst, de kommer att ha samma typ av processor, men en Macintosh kör Mac OS X och en PC kör Windows. Operativsystemet är den avgörande skillnaden, inte processorn. F ö finns det många typer av tekniker som redan idag är identiska för Mac och PC (t ex USB, AGP, minnesmoduler och diskar) och ibland kanske de även implementeras med samma komponenter. Processorn blir bara ytterligare en komponent som används i olika produkter.
Apples anledning att byta processor är att IBM/Freescale väntas ge sämre prestanda än Intel räknat i prestanda per watt. Om ett år väntas förhållandet vara 70/15, dvs nästan fyra gånger mer prestanda per watt med en Intel-processor. Apple har inte lyckats leverera en PowerBook med G5-processor än, och i en bärbar är det extra viktigt att få ut mycket prestanda per watt för att få så lång drifttid som möjligt. På PowerMac G5 utlovade Apple för två år sedan att de skulle vara uppe i 3 GHz redan för ett år sedan, men Apple är inte där än. Även här är det viktigt att få ut så mycket prestanda per watt som möjligt för att undvika omständlig kylning, som i de snabbaste PowerMac G5-modellerna.
När nu Apple berättar att de byter till Intel-processorer, så berättade de också att samtliga Mac OS X-versioner (alla fem från 10.0 och framåt) har gjorts i versioner för både PowerPC och Intel. För Apple har det handlat om att ha en reservväg om utifall PowerPC inte skulle räcka till. Mac OS X bygger dessutom på NeXTs operativsystem och det användes framför allt på Intel-processorer. Det har alltså inte varit något större merarbete för Apple ha Intel-alternativet i bakfickan.
Operativsystemet, dvs Mac OS X, är det första som måste fungera på Intel och den biten är alltså klar. Nästa steg är att det måste finnas program för Mac OS X på Intel-processorer. Apple har en teknik de kallar "universal binary". Det är en programfil som innehåller kod både för PowerPC och Intel. Den ser ut som ett vanligt program i Finder, så användaren behöver inte hantera ett sådant program på annat sätt än vilket program som helst. Xcode 2.1 släpptes idag och kan skapa "universal binary". För utvecklare som har program gjorda i Xcode/Cocoa blir anpassningsarbetet inte så stort, medan det blir lite mer arbete för dem som använt Xcode/Carbon. Utvecklare som använt Metrowerks rekommenderas byta till Xcode, vilket blir betydligt jobbigare. Vissa program, som Java och widgets för Dashbord behöver inte anpassas alls.
Apple har nu PowerMac G5-maskiner med Intel-processor tillgängliga för utvecklare. De har en 3.6 GHz Pentium 4-processor och kommer med Mac OS X 10.4 1 för Intel. Maskinerna är enbart för programutveckling och kommer inte att säljas till vanliga användare.
Apple räknar med att börja sälja Macintosh-datorer med Intel-processorer i mitten av nästa år. Det kommer parallellt även att släppas nya Macintosh-datorer med PowerPC-processorer och hela övergången till Intel kommer att ta drygt två år. De nya datorerna med Intelprocessor kommer att kunna använda även PowerPC-program genom en emuleringsteknik Apple kallar Rosetta. Den är helt transparent för användaren som alltså kan köra både Intel- och PowerPC-program samtidigt och på samma sätt. Eftersom det är en emulering kostar den dock en del prestanda, så bäst är förstås program som är kompilerade för Intel.
Vilken processor man har i en dator är förstås viktigt ur teknisk synpunkt men annars ganska ointressant. Den skall förstås ge bra prestanda, inte vara för dyr och inte dra för mycket ström (och därigenom utveckla för mycket värme). Det som är viktigt för användaren är operativsystemet och det är samma Mac OS X som tidigare, även om det nu också kommer att fungera på Mac med Intel-processor. Viktigt är naturligtvis också de program man använder och här kommer alltså Intel-versioner att vara optimala, men alla gamla program kommer att fortsätta fungera (dock inte med optimala prestanda). Slutligen så är även själva datorn viktig, men här kommer Apple att utveckla Macintosh-modeller precis som vanligt, även om det sitter en annan processor inuti.
Sedan finns det förstås lite mer som det inte sagts så mycket om. Innebär det här att man kommer att kunna köra Mac OS X på en PC? Troligen inte, åtminstone inte officiellt. Apple har inte offentliggjort några planer på att sälja Mac OS X för PC-datorer. Det skulle dock inte förvåna om något tredjepartsföretag hittar på något som gör det möjligt. Sedan man man vända på det. Kommer man att kunna köra Windows på en Macintosh som har Intel-processor? Inte heller här har Apple sagt något, men det är ju inte direkt sannolikt att de medverkar till något sådant. Inget hindrar dock att Microsoft skulle ta fram och sälja en sådan produkt, eller t o m anpassa vanliga Windows för att fungera på en Macintosh med PowerPC-processor. Med tanke på det goda samarbetet mellan Apple och Microsoft är dock inte heller detta något troligt scenario. Även i detta fall kan man dock tänka sig att innovativa tredjepartsföretag kommer med produkter.

Bland övriga nyheter kan nämnat att Apple nu levererat med än två miljoner Tiger-licenser. 16% av Mac-användarna kör nu Tiger. Apple räknar med att andelen ökar till 50% på ett år.
Nästa version av Mac OS X är Mac OS X 10.5. Den kommer även den att ha ett katt-namn, i det här fallet Leopard. Den kommer att släppas runt årsskiftet 2006/2007, dvs ungefär samtidigt med Microsofts Longhorn.

2005-06-01: Nästa möte mellan Apple och dator- och nätansvariga vid LU blir tisdag 21 juni kl 15.00 - 17-30. Lokalen är UCLU på Tornavägen 9B. Föranmälan sker till karlsson.r@euro.apple.com som också kommer att skicka ut påminnelse till dem som anmälde intresse för förra mötet. De som så önskar kan efter mötet forsätta diskussionen under en enklare måltid som Apple anordnar.

Apple har släppt QuickTime 7.0.1, som bl a innehåller en säkerhetsfix.

Apples utvecklarkonferens WWDC närmar sig snabbt. Den pågår hela nästa vecka och inleds med en keynote av Steve Jobs på måndag 6 juni kl 19 svensk tid. Än så länge finns inga uppgifter om keynoten kommer att webbsändas eller inte (och ännu mindre om vad den kommer att innehålla). Konferensen i övrigt innehåller massor av sessioner, labbar och kringaktiviteter. Det mesta handlar naturligtvis om nyligen släppta Tiger, men det kommer säkert att dyka upp ett antal överraskningar och nyheter.

Apple och MacSupport m fl anordnar seminariet "Optimera ditt kreativa arbete" på fredag 3 juni i Malmö kl 8-12.

2005-05-31: Mina Mac-punkter från dagens möte med dator- och nätansvariga vid LU finns tillgängliga.

Nästa möte mellan Apple och dator- och nätansvariga vid LU blir tisdagen 21 juni. Anmälan sker till karlsson.r@euro.apple.com. Bland det som skall tas upp finns bl a information från WWDC, planera en "executive briefing" i september samt bestämma tid och innehåll för nästa möte och utbildningsaktivitet.

2005-05-27: Apple beskriver i en artikel vilka typsnitt som ingår i Tiger.

2005-05-26: ComputerSweden har en artikel där Apple svarar på läsarfrågor.

Serienummer till Fetch 5 finns nu på filhanteraren MacPublic.

Nytt på programförmedlingen: Mac OS X 10.4 på CD (fem skivor). Installation från DVD rekommenderas där det är möjligt (snabbare, inga skivbyten, fler verktyg tillgängliga från installationsskivan). Använd inget annat än Apples Skivverktyg (från Mac OS X 10.3 eller senare) för att bränna installations-DVD eller -CD. Det går även att köpa media (DVD eller CD) från programförmedlingen.

Studentkortet ger kring 10% rabatt på Apples datorer och iPod.

2005-05-25: Ftp-programmet Fetch 5.0 är släppt. Den är som tidigare gratis bl a för universitet, men serienummer krävs. Jag har beställt ett nytt sådant för Fetch 5, men det verkar som om det för Fetch 4 fungerar, åtminstone om man uppdaterar från Fetch 4 till 5. Serienumren finns på filhanteraren MacPublic. Fetch 5 Release Notes beskriver vad som är nytt.

Ny Teknik skriver om iPods marknadsandelar i USA. För hårddiskbaserade modeller har iPod en marknadsandel på 90%. För flashbaserade är den 58%, vilket inte är illa med tanke på att Apple introducerade sådana modeller först i januari. Dessutom står Apple för 70% av den legala musikförsäljningen över nätet.

2005-05-23: Apple återkallar batterier till 12" iBook G4 samt 12" och 15" PowerBook G4. Inte alla batterier berörs. Information om vilka samt hur utbytesproceduren går till finns på länken ovan. Anledningen till återkallandet är att batterierna kan överhettas och eventuellt orsaka brand.

2005-05-20: Apple har släppt Mac OS X Server 10.4.1 Update, för ovanlighets skull några dagar efter det att de släppt motsvarande klientuppdatering. Det finns också information om vilka säkerhetsfixar som finns i 10.4.1-uppdateringarna nu.

SPSS uppger att SPSS 11.0.3 inte är kompatibel med Tiger.

Mac OS X Hints har publicerat mängder med Tiger-tips.

Macintouch har en detaljerad artikel om Spotlight.

O'Reilly har en del nya Tiger-artiklar: 20 Cool Tiger Features You Might Not Have Heard About, Tiger's Powerful Migration Assistant, Magnificent Seven: What's New for Users in QuickTime 7 och Write Your Own Automator Actions.

Grafprogrammet KaleidaGraph 4 är släppt.

2005-05-19: Nytt på programförmedlingen: Mac OS X! Ja, nu kan vi äntligen erbjuda Mac OS X på samma sätt som vi sedan tidigare erbjuder produkter från Adobe, Microsoft, Macromedia m fl. Programansvariga kan hämta hem Mac OS X över nätet och registrera licenser på vanligt sätt. Det går också att beställa media (DVD eller CD) separat. Priset per Mac OS X-licens är 498:-. Passa nu på att uppdatera Mac-ar med äldre system till Tiger (glöm bara inte att registrera licenserna).

Som jag skrivit tidigare fungerar VPN även under Tiger. Jag fick dock ett tips om att det kan kofigureras enklare och har nu uppdaterat VPN-konfigurationssidan. Numera behöver man varken använda terminalkommandon eller starta om datorn. Jag tror det krävs minst Mac OS X 10.3.4 (inklusive 10.4) för att kunna använda den nya enklare konfigurationen. Den Apple-artikel om VPN som jag tidigare refererade till antyder åtminstone det. Jag har testat med 10.3.9 och 10.4.1 och det fungerar bra med dem med den nya metoden. Den gamla metoden fungerar den också (även med Tiger och/eller Panther-system som är uppdaterade till Tiger) men den är betydligt krångligare och bör alltså undvikas.

2005-05-18: MacSupport flyttar sin butik i Lund till Mårtenstorget 6. Flytten sker under juni.

Inget mer konkret om Mac OS X-avtal för LU just nu, men vi behöver input: hur många Mac OS X-licenser (á c:a 500:-) skulle ni köpa säg det närmaste kvartalet om det fanns ett avtal? Svara så snart som möjligt till Per Noalt (fler svar behövs ej).

Nytt på programförmedlingen: engelska Illustrator CS2 och Photoshop CS2.

2005-05-17: Apple har släppt den första uppdateringen till Tiger, Mac OS X Update 10.4.1. Enligt Apple innehåller den följande: "Uppdateringen till 10.4.1 ger förbättrad tillförlitlighet för Mac OS X 10.4 och rekommenderas för alla användare. Den innehåller förbättringar för:

Du hittar mer information om uppdateringen på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n301517".

Nytt på programförmedlingen: engelska Adobe Creative Suite 2, Adobe GoLive CS2 och Adobe InDesign CS2 samt Mathematica 5.1.1.

2005-05-13: AFP548 har en översikt om Tiger Server.

Programförmedlingen meddelar är att det numera är tillåtet att använda Windows-licenser från programförmedlingen tillsammans med Virtual PC. Det är en god nyhet, då den version av Virtual PC som finns hos programförmedlingen inte innehåller någon Windows-licens.

2005-05-12: Skivverktyget DiskWarrior 3 har kommit i en Tiger-kompatibel version (3.0.3). Tidigare versioner av DiskWarrior får inte användas på Tiger-diskar.

Symantec har lanserat Norton AntiVirus 10.0. Den stödjer Tiger och kommer att levereras senare i maj.

Apple har begränsat lite vad slutanvändaren själv kan byta ut i iMac G5. Det gäller även tidigare iMac G5-modeller.

Uppdaterade webbläsare: Firefox 1.0.4, Mozilla 1.7.8.

2005-05-11: Apple expo 2005 i Paris hålls i år 20-24 september. Det går att registrera sig (kostnadsfritt) redan nu. Evenemanget inleds med en keynote 20 september kl 10. Separat registrering (även den kostnadsfri) krävs för keynoten.

2005-05-10: Apple har idag lanserat iTunes Music Store i Sverige (samt i Danmark, Norge och Schweiz). Totalt finns nu iTunes Music Store i 19 länder och den har sålt över 400 miljoner låtar och har nu en försäljningshastiget på över 500 miljoner låtar per år. De svenska priserna verkar ligga på nio kronor per låt och 90-95 kr per album.
di.se har en artikel om svenska iTunes. Även SvD skriver om svenska iTunes.

Apple har också släppt iTunes 4.8. Nytt är bl a en säkerhetsfix samt att synkronisering mot iPod (Adressbok och iCal) numera sker via iTunes.

Den första uppdatering av Tiger antas komma under andra halvan av maj.

Både CNBC och BBC har videoinslag om Tiger.

När man köper Tiger får man det på DVD-skiva. Tiger i sig fungerar på datorer utan DVD-läsare (om datorn uppfyller systemkraven), men det är naturligtvis besvärligt att installera utan DVD-läsare. Apple har ett utbytesprogram för Tiger på CD. Man skickar då in sin Tiger-DVD och får Tiger på CD-skivor istället. Det kostar 175:- inklusive moms och finns t o m 22 juli. Det kan låta omständligt, men har definitivt en poäng för Apple: eMac med DVD-läsare kommer med två (dubbellagers) DVD-skivor, medan eMac med CD-läsare kommer med 17 (!) CD-skivor. DVD är framtiden för installtionsmedia...

Nya iMac G5 har som jag tidigare nämnt en ljussensor. Den känner av ljusmängden i rummet för att kunna anpassa ljusstyrkan på vilolägesljuset. Äldre iMac G5 har inte denna sensor men kan med en firmwareuppdatering få en liknade funktion. Den styrs då istället utifrån klockan, så att vilolägesljuset blir svagare på natten. Firmwareuppdateringen heter iMac G5 Sleep Light Updater och medföljer troligen Mac OS X 10.3.9.

2005-05-09: Jag har en god och en dålig nyhet om Tiger och LUs VPN-server. Den goda är att det fungerar och den dåliga är att samma något omständliga konfiguration krävs som under Panther. Om du redan gjort konfiguration under Panther och sedan uppgraderar till Tiger behövs ingen ytterligare konfiguration. Om du däremot nyinstallerar Tiger krävs konfiguration.

Apple har listor över tillbehör som fungerar under Tiger.

2005-05-06: .Mac är en betaltjänst från Apple för att synkronisera information (i Panther bokmärken, kontakter och kalendrar) mellan datorer. Den är mycket smidig om man har flera Mac-ar. I Panther användes programmet iSync för att synkronisera både mot enheter (iPod, telefon m m) och .Mac. I Tiger används iSync bara för att synkronisera mot enheter. Synkronisering mot .Mac sker nu i .Mac i Systeminställningar. I fliken Synkronisering väljer man vad man vill synkronisera (nytt i Tiger är nyckelringar, e-postkonton, e-postregeler, signaturer och smarta brevlådor). Under fliken Avancerat kan man se vilka datorer man synkroniserar mot och man kan också återställa .Mac-informationen från en dator eller en dator från .Mac-informationen.

I Tiger kan man mappa om specialtangenter som alternativ och kontroll. Man kan också mappa kortkommandon både generellt och i enstaka program. Allt detta görs i Tangentbord och mus i Systeminställningar.

I Internationellt i Systeminställningar kan man i fliken Indatameny slå på både Tangentbordsvisning och Teckenpalett. Dessa blir då tillgängliga i flaggmenyn i menyraden och är nyttiga både för att se var på tangentbordet olika tecken finns och vilka tecken som finns i olika typsnitt.

Tiger har bra nya felsökningshjälpmedel både för nätproblem (knappen "Hjälp mig" i Nätverk i Systeminställningar och sedan knappen Diagnos) och e-postproblem (kommandot Anslutningsgranskare i menyn Fönster i Mail-programmet). Båda dessa hjälpmedel utför tester och ger sedan förslag utifrån testresultatet.

Brandväggen i Tiger är ipfw2. Den kontrolleras ologiskt nog via Fildelning i Systeminställningar och är avslagen per default. Några nya funktioner finns via knappen Avancerat: loggning och dolt läge (stealth mode). Det senare innebär att datorn inte alls svarar på icke-öppna portar och inte heller på ping.

I Hjälpmedel i Systeminställningar kan man i Tiger under fliken "Mus och styrplatta" ändra markörens storlek.

I Tiger ingår programmet Dictionary som innehåller New Oxford American Dictionary och Oxford American Writer's Thesaurus. I många program kan man dessutom direkt slå upp genom att dubbelklicka ett ord och sedan kontroll-klicka på det och välja "Slå upp i ordlista". Ordböckerna ingår i Tiger, så man behöver inte vara ansluten till nätet för att använda dem. Dictionary finns också tillgängligt i Dashboard. Där finns också Översättning som kan översätta mellan 13 språk, dock tyvärr ej svenska. Översättning kräver att man är ansluten till nätet.

I Aktivitetskontroll kan man i Tiger välja att visa förändringar istället för ackumulerad information om processer. Det gör man genom att markera en process och välja "Visa delta-info för process" i menyn Innehåll. I samma meny kan man också skicka signaler (SIGHUP m fl) till en process.

Skivverktyg i Tiger har nu ett antal inställningsmöjligheter, bl a för checksummekontroll av avbilder och automatisk hantering av avbilder.

Grapher är ett helt nytt program i Tiger. Det skapar grafer, 2D eller 3D, för avancerade ekvationer. Titta i Exempel-menyn för riktigt snygga prov på vad Grapher klarar av!

Hjälpvisning i Tiger har nu ett index och söker även i Apples support-artiklar på nätet.

Systeminformation i Tiger visar mycket mer information är det gjorde i Panther. Programmet kan även köras från installations-DVDn. Det finns också en kommandoradsversion: /usr/sbin/system_profiler.

Kommandoradskommandon som cp, mv och tar hanterar i Tiger även resursforkar på HFS+-volymer. Förutom de shell som ingick i Panther tillkommer ksh i Tiger.

Diverse support-tips:

Apple har många nya support-artiklar. Här är ett urval: Använd sökordet "kmosx4" för att söka artiklar om Mac OS X 10.4.

2005-05-04: Apple har släppt Security Update 2005-005 (Client) och Security Update 2005-005 (Server). Båda är enbart för Mac OS X 10.3.9. Enligt Apple är följande uppdaterat i klient-versionen: "Security Update 2005-005 innehåller ett flertal säkerhetsförbättringar och rekommenderas för alla användare. Uppdateringen innehåller följande komponenter:

Du hittar mer information om den här uppdateringen på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.". Ytterligare information om uppdateringen finns.

Dantz har släppt Retrospect 6.0.212 som är Tiger-kompatibel. De har också släppt Retrospect 6.0.110 Client Installer. Båda dessa uppdateringar är endast för Tiger.

Allume har släppt StuffIt Expander 9.0.2.

Apple har nya Developer Notes för eMac och iMac G5.

Apple släppte även en uppdaterad eMac igår. Processorn är en PowerPC G4 på upp till 1.42 GHz. De bättre konfigurationerna har nu 64 MB grafikminne. SuperDrive stödjer dubbellager. Tiger ingår förstås. eMac kostar från 5.000:-.

Apple har en sida med Spotlight-tips.

Apple har en artikel med systemkraven för Tiger.

2005-05-03: Apple har publicerat Introduction to What's New in Mac OS X. Det är främst tänkt för utvecklare.

VersionTracker har en lista över Tiger-kompatibla program. Även Macworld har en lista över Tiger-kompatibla program. Macintouch har dessutom motsatsen, en lista med icke-Tiger-kompatibla program.

Apple har uppdaterat iMac G5-serien. Bland nyheterna i nya iMac G5 finns:

Ars Technica har en detaljerad genomgång av Tiger.

2005-05-02: Det verkar som om det blir ett Mac OS X-avtal mellan LU och Apple! Det kommer i så fall att hanteras inom Programförmedlingen vid LDC och mer detaljer kommer därifrån inom kort. Eftersom det är troligt (om än inte helt säkert än) att det blir ett avtal så rekommenderar jag att institutioner avvaktar med att köpa Mac OS X-licenser. Mer information bör finnas inom en vecka.

Apples VD Steve Jobs kommer som vanligt att hålla inledningsanförandet på utvecklarkonferensen WWDC.

O'Reilly har nya Tiger-artiklar: Everything You Need to Know to Install Tiger och Housecleaning Tips for Tiger.

Nuvarande version av Retrospect 6 bör inte användas med Tiger. En uppdaterad version utlovas nu i första maj-veckan.

Apple har en sida med demofilmer i HD-format kodade enligt H.264. Kvaliteten är imponerande. De kräver QuickTime 7.

Apple har sida med svar på vanliga Tiger-frågor.

Apple har en Developer Note för nya PowerMac G5.

Apples Mac OS X Downloads är uppdaterad med nya kategorier för bl a Dashboard Widgets, Automator Actions och Spotlight Plug-ins.

Macworld har en översikt över sina Tiger-artiklar: Tiger Field Guide.

MacinTouch har en lista över program som är uppdaterade för Tiger. De har också en Mac OS X 10.4 Tiger Review.

Var mycket försiktig med att använda program som reparerar diskar under Tiger. Använd inget sådant program utan att först kontrollera att det är kompatibelt med Tiger. Apple-program som medföljer Tiger är förstås OK att använda.

Fullständig dokumentation till Mac OS X Server 10.4 finns nu hos Apple.

2005-04-29: I dagen är det dagen T som i Tiger.

Fr o m idag gäller alla noteringar på denna sida, om inget annat anges, Mac OS X 10.4 ("Tiger").

Dashboard är en ny Exposé-liknade funktion i Tiger. Den består av ett antal småprogram ("widget") som man snabbt kan komma åt genom att trycka F12 eller klicka på Dashbord-symbolen i dockan.
För att starta en widget, antingen klicka på den eller dra ut den till den plats på skärmen där du vill ha den.
För att stänga en widget, klicka på X-et uppe till höger vid aktuell widget. Syns inte X-et, håll nere alternativtangenten!
För att uppdatera en widget i Dashboard, tryck kommando-R. Den widget du senast klickat på uppdateras, men en snygg grafisk effekt!
Många widgets har inställningar. Klicka på det lilla "i"-et nere till höger.
Det går att ha flera widgets av samma typ öppna samtidigt, t ex flera klockor i olika tidszoner.
Malmö-väder finns (stavas Malmo), men Köpenhamsvädret (Copenhagen) stämmer bättre.
Ytterligare widgets kan hämtas från Apple.
Widgets installeras i /Library/Widgets/ eller ~/Library/Widgets/. Installationen sker oftast automatiskt.

2005-04-28: AppleStore har börjat leverera Tiger. Mitt ex skickades förrgår och kom idag!

Apple Cinema Display prissänktes igår. Nya priser är 5.700:- (20"), 11.000:- (23") och 21.300:- (30").

Nytt i senaste generationen av PowerMac G5 är:

Priserna startar på 13.600:-. Den gamla modellen med 1.8 GHz enkelprocessor finns kvar oförändrad för 9.900:-. Den har dock bara 256 MB internminne och långsammare DVD-brännare, men kommer nu med Tiger.

2005-04-27: Några Finder-tips i Tiger:

Apple har idag introducerat nya PowerMac G5-modeller och sänkt priserna på bildskärmar.

2005-04-26: I inloggningsdialogen visas normalt en lista över användare. Om man behöver logga in på ett konto som av någon anledning inte finns i listan kan man hålla ned alternativ-escape och därefter klicka på en av användarsymbolerna. Då får man inloggningsfält där man kan skriva konto och lösenord.

En gång syftade "fat binaries" på ett program som innehöll kod både för 680x0- och PowerPC-processorer. Med Tiger syftar det istället på ett program som innehåller både 64-bitarskod (för G5) och 32-bitarskod (för G3/G4). Det är dock få program som verkligen behövs i 64-bitarsversion.

Tiger kräver G3, FireWire, 256 MB internminne och 2 GB ledigt diskutrymme. Det kan gå att installera Tiger på datorer som inte uppfyller dessa krav, men då gör man det på egen risk.

Tiger kommer på DVD, men det går att beställa CD-skivor (fem stycken, inklusive Xcode).

Tiger går att installera ovanpå Mac OS X 10.2 och senare. Har du Mac OS X 10.1.5 eller tidigare måste du använda "arkivera och installera" eller "radera och installera".

Acrobat Reader, Stuffit Expander och Internet Explorer medföljer inte Tiger. Vill man ha dem får man hämta hem och installera dem separat.

Tiger hanterar inte AFP över AppleTalk, vilket tidigare versioner av Mac OS X gjort.

Tiger hanterar NTLMv2 för autenticering mot Windows-servrar.

2005-04-25: På fredag kommer Tiger... Apple har uppdaterat en del dokumentation som man kan läsa till dess, bl a den utmärkta Mac OS X for UNIX Users. Den ingår i en serie, "Tiger Tech Briefs":

Mötet mellan Apple och dator- och nätansvariga nu på torsdag blir i E:2405 på institutionen för dataventenskap, E-huset på LTH. Gatuadressen är Ole Römers väg 3. Programmet blir: Från Apple deltar Robert Karlsson och Viktor Glemme. Är du intresserad och inte redan har anmält dig, skicka ett e-brev till mig.

2005-04-22: Yahoo har en rapport från Apples bolagsstämma. MacinTouch skriver också om bolagsstämman.

Apple har dokumenterat hur man ändrar språket vid inloggning. I en annan artikel dokumenteras hur man felsöker programmet Hjälpvisning. I ytterligare en artikel ges tips om vad man kan göra om man ställt in en bildskärmsupplösning som skärmen inte klarar av.

2005-04-20: Apple-kursen för dator- och nätansvariga imorgon håller till i Spoletorps hörsal på Spolegatan 1R. Föranmälan är obligatorisk. Se nedan under 2005-03-30 för mer info.

MacSupport kommer att ha öppet både i Lund och Malmö och sälja Mac OS X 10.4 ("Tiger") på fredag 29 april kl 18.

Apple har en artikel om vad kan kan göra om styrplattan inte uppför sig som den skall på senaste generationen av PowerBook. Ett av tipsen är att updatera till Mac OS X 10.3.9.

Apple har släppt Security Update 2005-004 för Mac OS X 10.2.8-10.3.9. Den fixar ett säkerhetshål i iSync. Problemet finns även i tidigare versioner av iSync, så uppgradera först till iSync 1.5 och installera sedan säkerhetsuppdateringen.

Apple har ett antal uppdateringar för iLife: iDVD 5.0.1, iMovie HD 5.0.2 och iPhoto 5.0.2. Dessutom finns iSight 1.0.3 Update som uppdaterar firmware i videokonferenskameran iSight.

Apple har släppt Mac OS X 10.3.9, vilket kan vara den sista uppdateringen i 10.3.x. Apple beskriver uppdateringen så här: "10.3.9-uppdateringen ger förbättrad kompatibilitet och tillförlitlighet för Mac OS X 10.3 "Panther" och rekommenderas för alla användare. Viktiga förbättringar:

Mer information om den här uppdateringen hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n300966.
Mer information om säkerhetsuppdateringar hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.
". Utöver vanliga buggfixar innehåller uppdateringen även säkerhetsfixar, så uppdatering rekommenderas. Enklast sker det med Programuppdatering i Systeminställningar i Apple-menyn.

Apple har även släppt Mac OS X Server 10.3.9.

Safari 1.3 är en rejält uppdaterad version av Safari. Den ingår i Mac OS X 10.3.9 och innehåller en hel del av Safari-förbättringarna i Tiger. Se Dave Hyatts weblog för mer info.

En artikel från Apple tar upp att problem med Java uppstå efter uppdatering till 10.3.9 och hur man åtgärdar dessa problem.

Uppdaterade webbläasare: Firefox 1.0.3, Mozilla 1.7.7.

Apple har publicerat mer detaljerat program inför utvecklarkonferensen WWDC.

Adobe har lanseringsseminarium: Adobe Creative Suite 2 i Malmö 11 maj kl 09-12.

Apple har lanserat Final Cut Studio innehållande Final Cut Pro 5, DVD Studio Pro 4, Motion 2, Soundtrack Pro. Samtidigt lanserade Apple Shake 4.

Adobe köper Macromedia.

Apple har en lista med drygt 200 nya funktioner i Tiger.

Apples senaste kvartalsresultat var en vinst på knappt $300 miljoner på en omsättning om drygt $3 miljarder. Totalt levererade Apple 1.1 miljoner datorer och 5.3 miljoner iPod.

2005-04-13: Nytt på Programförmedlingen: Adobe Font Folio OTE.

2005-04-12: Vi som väntat på Tiger har äntligen fått ett datum. Mac OS X 10.4 "Tiger" kommer att levereras fredagen den 29 april. Se bl a Apples hemsida, Apples Mac OS X-sida, pressrelease om Mac OS X 10.4 och pressrelease om Mac OS X 10.4 Server. Priset för Mac OS X 10.4 på AppleStore för Education är 636:-. dvs billigare än väntat.

2005-04-07: Lite nya grafprogram: KaleidaGraph 4.0 (demo) och DeltaGraph 5.6 (demo).

Programförmedlingen är åter igång och de flesta filer är återladdade från backup. Vissa filer kan dock saknas eller vara skadade. Om du råkar ut för sådana problem, kontakta program@ldc.lu.se.

En demoversion av Apples Motion (program för att skapa rörlig grafik i realtid) finns tillgänglig.

2005-04-06: Apple har publicerat Mac mini Developer Note. Normalt kommer dessa snabbt i anslutning till att en produkt börjar lanseras, men för Mac mini har det dröjt ovanligt länge.

2005-04-05 Tiger må vara på väg, men ingen vet riktigt när än. Här är lite annat som händer i april, och där mer information om Tiger kan komma.

2005-04-04: Programförmedlingens server har haft disk-problem. Vissa filer kan saknas eller vara skadade. Arbete pågår att återställa. Anmäl ev problem till program@ldc.lu.se.

Adobe har en del uppdateringar. Först kom det en speciell fix för den svenska versionen av Acrobat 7.0 och Adobe Reader 7.0. Denna fix som alltså bara är för svenska 7.0 rättar till ett problem med inmatning av bokstaven "v.". Sedan kom det uppdaterare till 7.0.1 för samtliga dessa produkter. Den svenska 7.0-fixen är alltså redan överspelad. 7.0.1-uppdaterarna fungerar för alla språkversioner.

Adobe har också introducerat Adobe Creative Suite 2 vilket innebär nya av i stort sett alla deras program. Se deras sida om nya funktioner för mer info, eller se Macworlds översikt. I Adobe Creative Suite 2 Premium, som börjar levereras i maj, ingår följande program:


FileWave 2.0 är en ny version av FileWave som är ett program för mjukvarudistribution och -hantering m m.

2005-04-01: AppleInsider uppger att Mac OS X 10.4 är färdigt och att den slutliga versionen är build 8A428. Apple har inte sagt mer äm att Mac OS X 10.4 kommer under innevarande halvår.

2005-03-30: Den 21 april anordnar Apple och MacSupport en utbildningsdag för dator- och nätansvariga (eller motsvarande) vid LU. På förmiddagen är temat "Mac OS X som klient" och på eftermiddagen "Mac OS X Server". Det går bra att anmäla sig till båda passen eller bara ett av dem. Utbildningen hålls av lärare som normalt håller Mac OS X-kurser, men är kostnadsfri för LU. Lokal meddelas senare, men det blir i Lund. Anmälan sker till info@function.se. Se preliminär inbjudan för mer info.

Den 28 april kl 14-15 anordnas ett möte mellan dator- och nätansvariga och Apple. Det är ett initialt möte för att undersöka intresse och tänkbara aktiviteter. Syftet är att finna former för nätverk/samarbete mellan Apple och dator- och nätansvariga på LU. Anmälan sker till roland.mansson@ldc.lu.se. Om du är intresserad men har förhinder, meddela gärna ditt intresse ändå. Både på det inledande mötet och på kommande aktiviteter avser Apple ställa upp med personal från både marknads- och tekniksidan. Se preliminär inbjudan för mer info.

2005-03-29: I morgon anordnar LDC NETinfo-möte för dator- och nätansvariga vid LU. Jag kommer att berätta om Tiger, Mac mini och annat Apple-aktuellt.

2005-03-24: Uppdaterade webbläasare med bl a säkerhetsfixar: Firefox 1.0.2, Mozilla 1.7.6, Thunderbird 1.0.2 samt Safari 1.2.4 (v125.12).

2005-03-23: Apple håller seminariet "Architecture by Design" på Moderna muséet i Stockholm på kvällen 13 april. Det vänder sig till såväl arkitekter, formgivare, ekonomer, tekniska ritare som studenter och lärare på arkitekthögskolor. Seminariet är kostnadsfritt med anmälan krävs.

2005-03-22: O'Reilly har en artikel om Mac OS X brandvägg med framför allt ytterligare funktioner man kan nå via terminalgränssnittet.

ZDNet skriver om att risken för attacker mot Mac OS X ökar i takt med att marknadsandelen för Mac OS X ökar.

Apple har släppt Security Update 2005-003 1.0 för såväl klient som server. Apple beskriver klientversionen så här: "Security Update 2005-003 innehåller ett antal säkerhetsförbättringar och rekommenderas för alla Mac-användare. Uppdateringen inkluderar följande komponenter:

Du hittar detaljerad information om den här uppdateringen på webbplatsen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798". En mer detaljerad beskrivning finns.

En av ändringarna i Security Update 2005-003 ovan berör hur Safari hanterar länkar med internationella tecken. För att minska risken för missbruk visas bokstäver som ser lika ut i kodform om de tillhör vissa teckenuppsättningar.

2005-03-21: Apple har publicerat mer info om WWDC. Eftersom Tiger med all sannolikhet släpps innan WWDC blir det mycket "hands on"-sessioner och -labb. Detaljer om 65 andra sessioner finns nu. Enterprise IT är ett stort spår som är anpassat för dator- och nätansvariga.

Den svenska versionen av Microsoft Office 2004 for Mac 11.1.1 Update finns nu tillgänglig.

2005-03-18: Apple har släppt uppdateringar för Keynote 2.0.1 och Pages 1.0.1.

ComputerSweden skriver positivt om Mac mini idag.

Apple har en artikel om problemlösning med den nya styrplattan i PowerBook G4.

2005-03-16: FileMaker har ett seminarium, "Koll på läget med FileMaker" i Malmö fre 8 april. Seminariet är gratis, men föranmälan krävs.

Även eWEEK uppger nu att Tiger kommer i mitten av april.

2005-03-15: Nytt på Programförmedlingen: svensk Acrobat 7.

2005-03-14: ThinkSecret uppger att Tiger kommer att släppas i april.

2005-03-11: Apple har fått plats i styrelsen för The Blu-ray Disc Association som håller på att ta fram en ny standard för DVD-skivor. Dagens skivor rymmer upp till 8.5 GB (med dubbla lager) medan kommande blu-ray-skivor kommer att rymma upp till 50 GB.

2005-03-09: Lite databasnyheter: Mimer har en version av Mimer SQL för Mac OS X och MySQL har en betaversion av MySQL Administrator för Mac OS X. MySQL medföljer Mac OS X Server och kan även installeras på den vanliga klientversionen av Mac OS X.

2005-03-08: Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 for Mac 11.1.1 Update som innehåller buggfixar för de flesta Office-komponenterna. Uppdateringen kräver att man sedan tidigare uppdaterat med Microsoft Office 2004 for Mac Service Pack 1. Enklast uppdaterar man dessa (och andra MS Office 2004-uppdateringar) med Microsoft AutoUpdate som finns i programmappen. Uppdateringen finns f n endast i engelsk version. Microsoft uppger att en svensk version är på gång.

Macromedia har en sida med uppdateringar.

Apple tipsar i en artikel om hur man gör en kopia av en icke-kopieringsskyddad DVD-skiva.

Kernelthread har detaljerad information om Sudden Motion Sensor i nya PowerBook. Demoprogrammen de har är mycket imponerande.

Nytt på Programförmedlingen: Flash MX 2004, Fireworks MX 2004, FreeHand MX 11.0.1 samt PageMaker 7.0.2 (svensk och engelsk).

2005-03-04: Reseräkningssystemet Tur & Retur har uppdaterats och systemansvariga rekommenderar Firefox vid användning av Tur & Retur på Mac OS X. Jag har provat och Firefox fungerar bra. Safari trivs däremot inte med den nya versionen av Tur & Retur (gäller Panther; Tiger fungerar). På Tur & Retur-sidan finns också info om hur man installerar LUs säkerhetscertifikat. Som tidigare gäller att vissa Tur & Retur-fönster kan hindras av popup-blockerare. I Firefox kan man stänga av denna funktion helt eller per domän med Preferences i Firefox-menyn (under fliken Web Features).

2005-03-02: Netopia har släppt fjärrstyrningsprogrammet Timbuktu Pro 8.

Adobe har (äntligen) släppt en svensk version av Adobe Reader 7.

2005-02-28: Apple hållet ett seminarium kring Mac OS X Server, Xserve och Xserve RAID i Malmö 16 mars kl 08.30-12.00. Seminariet är kostnadsfritt, men föranmälan krävs.

Det känns som om utvecklingen av Tiger har gått in i en ny fas. Apple har släppt många nya betaversioner till utvecklare. Först släpptes tre versionener på en månad och sedan kom det två versioner med bara en veckas mellanrum. Det är mycket med tanke på att varje version är på drygt 2 GB (plus lika mycket för Tiger Server) vilket medför att det blir väldigt mycket trafik ut från Apples servrar för utvecklare. Enligt uppgifter på nätet har versionerna också blivit mer och mer välputsade, med detaljer som Read Me-filer, uppdaterad Mac OS X-logo och ny installtionsassistent. Apple har ännu inte sagt mer än att Tiger kommer att släppas under första halvåret.

2005-02-25: Webbläsaren Firefox 1.0.1 är släppt. Den innehåller säkerhetsfixar. F ö kan man skriva about:config i adressfältet i Firefox om man vill konfigurera Firefox utöver vad man kan göra i det grafiska gränssnittet.

En artikel i news.com beskriver de nya iPod-modellerna, inklusive möjligheten att importera foton direkt från kamera till iPod photo.

Jag har haft tillfälle att testa iPod shuffle. Det är ett behändigt USB2-minne som dessutom fungerar som musikspelare.
Fysiskt sett är det en liten produkt. Den är 8 cm hög och 2.5 cm bred, i stil med ett tuggummipaket. Tjockleken är 0.84 cm så den är väldigt tunn. Den känns i och för sig ganska styv, men jag skulle inte våga ha den i en byxficka. En innerficka eller ej skjortficka är däremot inga problem. Vikten är obefintlig, bara 22 gram.
iPod shuffle har ett avtagbart skydd för USB-kontakten. Skyddet snäpper fast så det är ingen risk att det trillar av. iPod shuffle kan anslutas till alla datorer med USB-port (USB1 eller USB2). På vissa datorer är USB-porten dock försänkt så att iPod shuffle inte kan anslutas. Det gäller t ex eMac, iMac G3 och vissa PowerMac G4. Det kan lösas genom att man ansluter den via en USB-förlängningskabel.
iPod shuffle är flashminnesbaserad. Det innebär att den inte behöver strömförsörjning för att behålla innehållet. Flash-minne är dock förhållandevis långsamt och iPod shuffle klarar max 3 MB/s. Det förutsätter dessutom att den ansluts till en USB2-port. Med USB1 blir den maximala hastigheten kring 1 MB/s.
Om man skall använda iPod shuffle som musikspelare bör den anslutas till en USB-port som kan ge lite mer ström. Ofta är det då bättre att ansluta den direkt till datorn än t ex via ett tangentbord. Om man bara har den som USB-minne saknar detta betydelse, då den får nog med ström för detta från vilken USB-port som helst och behåller innehållet hur länge som helst utan strömtillförsel. En USB2-port är dock alltid att föredra av prestandaskäl.
iPod shuffle kan användas både med Mac och PC. Det gäller både USB-minnesfunktionen och musikspelarfunktionen. Den är förformaterad som en PC-disk (FAT32). Det är praktiskt om man använder den för att flytta filer mellan Mac- och PC-datorer. Nackdelen är att vissa tecken inte kan användas i filnamn. Det gäller t ex dessa tecken "*."/\[]:;|=,". Punkt (".") kan dock användas för att avskilja filtyp, som i "fil.pdf". åäöÅÄÖ är tillåtna. En del filer (t ex Mac OS X-program och Keynote-presentationer) är tekniskt sett mappar vilket kan innebära att de inte går att kopiera till en FAT32-disk som iPod shuffle då det kan finnas filer längre ned i mappstrukturen som har otillåtna tecken. Ett sätt att gå runt detta problem är vid behov först skapa ett arkiv och sedan kopiera det till iPod shuffle. I Finder kan man enkelt göra det med kommandot "Skapa arkiv" i Arkiv-menyn. Om man bara skall använda iPod shuffle på Mac-datorer och inte är intresserad av musikspelarfunktionen så kan man formatera om iPod shuffle som en Mac-disk med programmet Skivverktyg som finns i mappen Verktygsprogram. Använd det förvalda formatet "Mac OS X Extended (journalförd)". Filer med så kallad resursfork (t ex Mac OS 9-program och vissa dokument) fungerar på iPod shuffle oavsett om den är PC- eller Mac-formaterad.
iPod shuffle har intern programvara i firmware. Det kommer uppdateringar till den då och då, nu senast i iPod Updater 2005-02-22 som innehåller firmware 1.1 för iPod shuffle. Samma program kan man också använda för att återställa en iPod totalt.
Om lampan blinkar på iPod shuffle får man ej koppla loss den från datorn. Avsluta först iTunes och/eller dra symbolen för iPod shuffle till papperskorgen. När lampan lyser stadigt är det ok att koppla loss iPod shuffle.
Till sist lite om musikspelarfunktionerna i iPod shuffle. iTunes används för att överföra musik till alla iPod-modeller, inklusive shuffle. Då man ofta har mer musik på en hårddisk än vad som får plats på en flashbaserad musikspelare som iPod shuffle behöver man kunna göra ett urval. iTunes har en mycket smidig funktion för detta då den kan fylla en iPod shuffle med ett slumpmässigt urval från en spellista som man själv anger. Normalt spelar också iPod shuffle upp spåren i slumpmässig ordning. Det är därför den heter just shuffle och det är därför Apple lyckades göra en vettig musikspelare utan display.
I iTunes finns också några viktiga inställningsmöjligheter: välj Inställningar i iTunes-menyn och klicka sedan på iPod. Om man skall använda iPod shuffle som USB-minne, bocka för "Använd som hårddisk". Om man primärt skall använda den som USB-minne, bocka ur "Öppna iTunes när denna iPod ansluts". Här kan man också ställa in hur mycket plats musiken maximalt får ta. Allt som inte används för musik är tillgängligt för datalagring.
iPod shuffle kostar drygt 700:- med 512 MB och knappt 1.100:- med 1 GB minne. Hörlurar och snodd för att hänga iPod shuffle om halsen ingår. I övrigt har Apple en del tillbehör och det kommer säkert ytterligare tillbehör från tredjepart.
O'Reilly har en artikel med iPod shuffle-tips.

2005-02-24: Apple lanserade nya iPod-modeller igår. iPod mini finns nu med 4 eller 6 GB i nya färger och med längre drifttid (upp till 18 timmar jämfört med åtta timmar i förra generationen av iPod mini). Hårddisken är en 1" på 3600 varv/minut med max 7 MB/s. Pris från 1.400:-. iPod photo finns med 30 eller 60 GB och kostar från 2.600:-. Som tillbehör till den finns en kabel som gör att man kan föra över bilder direkt från en digitalkamera till iPod photo (dvs man behöver inte gå omvägen via en dator).
Båda serierna är nu i första hand för USB 2. FireWire kräver en extra kabel. Observera att USB 1 inte stöds, så antingen krävs en nyare dator med USB 2 eller så får man köpa till FireWire-kabeln.
I samband med introduktionerna släppte Apple också ny iPod-programvara: iPod Updater 2005-02-22. Den innehåller ny programvara för de flesta modeller, inklusive iPod shuffle och den ursprungliga iPod.

2005-02-23: Amerikanska Macworld har en översikt över brandväggar till Mac OS X. De har också en artikel om den kommande utvecklarkonferensen WWDC 2005.

Årets andra säkerhetsuppdatering, Security Update 2005-002, är släppt. Apple beskriver innehållet: "Security Update 2005-002 delivers a number of security enhancements and is recommended for all Macintosh users. This update includes the following components:

For detailed information on this Update, please visit this website: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798". Uppdateringen kräver Mac OS X 10.3.4 eller senare och rättar fel i Java 1.4.2. Se vidare information från Apple och Sun.

Apple har publicerat hur man kommer åt Apple Remote Desktops interna databas. Det kan vara praktiskt om man administrerar många datoer, t ex i ett utbildningsrum.

2005-02-16: Årets utvecklarkonferens, WWDC 2005, blir den 6-10 juni i San Francisco. Det är något tidigare än det varit de senaste åren, då den legat kring månadsskiftet juni/juli. Det bör också betyda att Mac OS X 10.4 ("Tiger") släpps senast den 6 juni. Apple har inte sagt mer än att den kommer under första halvåret 2005. Möjligen kan Tiger släppas ännu tidigare, men jag kan inte tänka mig att den kommer efter 6 juni. Apple har inte signalerat några förseningar och skulle knappast tidigarelägga WWDC om de inte var säkra på att kunna leverera Tiger till dess.

Nytt på Programförmedlingen: Macromedia Contribute 3.

2005-02-15: Apples aktiekurs har slagit all time high flera gånger den senaste tiden och Apple kommer att genomföra en aktiesplit nu i februari. Igår var stängningskursen $84.63 vilket ger Apple ett marknadsvärde på drygt 34 miljarder dollar, dvs en knapp kvarts biljard svenska kronor.

Apple har dokumenterat hur man kan slå av (och på) rörelsedetektorn i de nya PowerBook-modellerna.

Linux on the Mac Mini beskriver just hur man installerar och använder Linux på Mac mini.

2005-02-14: Nytt på Programförmedlingen: engelsk Adobe Acrobat 7.

2005-02-10: Apple har släppt Mac OS X Update 10.3.8 och Mac OS X Server Update 10.3.8. Apple nämner följande om nyheterna i Mac OS X 10.3.8: "10.3.8-uppdateringen ger förbättrad kompatibilitet och tillförlitlighet för Mac OS X 10.3 "Panther" och rekommenderas för alla användare. Några viktiga uppdateringar:

Mer information om den här uppdateringen hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n300569
Mer information om säkerhetsuppdateringar hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798
".

Använd som vanligt Programuppdatering i Systeminställningar i Apple-menyn för att uppdatera.

2005-02-08: Fortune har ett par artiklar om Apple i senaste numret (21/2): How Big Can Apple Get?, Our DNA Hasn't Changed, Will the New Tiny Macs and iPods Succeed?.

2005-02-07: StuffIt Expander klarar att packa upp många format, bl a zip. Mac OS X 10.3 hanterar också zip-formatet och i Finders meny finns kommandot "Skapa arkiv" som packar mappar och/eller filer. När man dubbelklickar på ett zip-arkiv packas det normalt upp med ett hjälpprogram som heter BOMArchiveHelper. StuffIt Expander tar dock gärna över den funktionen. För att återställa så att BOMArchiveHelper packar upp zip-filer, markera en zip-fil och välj Visa info i Finders Arkiv-meny. Klicka sedan på triangeln vid "Öppna med" och välj Annan i popup-menyn. Navigera sedan till /System/Bibliotek/CoreServices/BOMArchiveHelper och klicka på "Lägg till". Klicka slutligen på "Ändra alla" för att Mac OS X åter skall hantera uppackningen av alla zip-filer.

2005-02-02: Efter att varit i betatest ett längre tag har nu plötsligt iptelefoniprogrammet Skype 1.0 släppts. Det kan användas för att ringa gratis mellan datorer över internet. Skype finns för Mac OS X, Windows, Linux och Pocket PC. Mot avgift kan man även ringa från dator till vanliga telefoner.

2005-02-01: Här kommer lite mer info om några av nyheterna i nya PowerBook G4:

2005-01-31: Det har ryktats om nya PowerBook senaste tiden och idag släpptes de. Skillanderna är inte jättestora - det rör sig om lite bättre prestanda och några nya funktioner i samma skal som tidigare. Här är en del av nyheterna:

2005-01-28: Imorgon lördag lanseras Mac mini i Sverige, bl a i Malmö hos MacSupport och Kullander & Kullander.

Apple har börjat leverera iWork '05 och iLife '05 i Sverige (jag fick mina nu på förmiddagen).

2005-01-27: New York Times har en artikel om Genius Bar i Apples butiker. Det är en väsentlig del där experter finns redo att svara på frågor kring Apple-produkter.

Ars technica har en guide för PC-användare som skaffat en Mac mini. Artikeln är utmärkt läsning för Windows-användare som skaffat Mac.

2005-01-26: Apple har ändrat namngivningsprincip för säkerhetsuppdateringar. De har nu namn av typen Security Update 2005-001, dvs årtal och löpnummer.

Först ut med nya namn enligt ovan är Security Update 2005-001. Den finns i fyra versioner: klient och server för 10.2.8 och 10.3.7. Security Update 2005-001 (Mac OS X 10.3.7 Client) 1.0 är den som de flesta behöver, dvs för klientversionen av 10.3.7. Enklast är som alltid att använda Apple -> Systeminställningar -> Programuppdatering. Apple beskriver innehållet så här: "Security Update 2005-001 innehåller ett antal säkerhetsförbättringar och rekommenderas för alla Mac-användare. Uppdateringen inkluderar följande komponenter:

Du hittar detaljerad information om den här uppdateringen på webbplatsen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798". Ännu mer detaljerad info om uppdateringen finns.

MacNN uppger att Apple sänkt priserna på flera av tillvalen till Mac mini.

MacCentral har en första test av Pages.

En videoinspelning av när Steve Jobs introducerade Macintosh (för ganska exakt 21 år sedan nu) cirkulerar på nätet. Den uppges vara inspelad av Mac-legenden Scott Knaster och digitaliserad av ett tyskt företag.

På Apples sidor för utbildningssektorn finns ett antal "How-To Guides" med diverse tips.

2005-01-25: O'Reilly har en artikel om iPhoto 5 (del av iLife '05).

2005-01-24: MacCentral har en första test av Keynote 2.

2005-01-21: Macintouch har fått en Mac mini och skriver om sina första intryck. AppleInsider har en Special Report om Mac mini.

Apple avråder från att man öppnar Mac mini själv, men om man ändå - på egen risk - gör det verkar en kittkniv eller en spackel vara bra verktyg för att bräcka upp skalet. Bladet bör vara c:a 40 mm brett. Ena sidan av verktyget kan man först fasa av lite med hjälp av ett sandpapper. Lägg datorn upp och ned med utgångarna mot dig. Börja på vänster sida och fortsätt sedan på höger sida. Som sagt, på egen risk.

Apple beskriver i en artikel hur man konfigurerar och använder X11 i Mac OS X. X11 ingår i Mac OS X 10.3, men man måste välja anpassad installation för att installera det.

2005-01-20:Apples sida för småföretag finns en uppdaterad version av dokumentet Macintosh/PC Compatibility Guide.

2005-01-18: iPodlounge har en detaljerad genomgång av iPod shuffle.

Nytt på Programförmedlingen: Mathematica 5.1.

Apple har uppdaterat sina Mac OS X-sidor efter Steve Jobs keynote förra veckan. Tiger har nu en mer framträdande placering medan Panther kommer längre ned på sidan. Det finns också ett flertal videoklipp som visar funktioner i Tiger och ett antal "Technology Previews": Spotlight Technology Preview, Dashboard Technology Preview, Windows Compatability Technical Preview.

2005-01-17: Nytt på Programförmedlingen: EndNote 8.

BBC tittar på Mac mini och jämför den med några billiga PC-datorer.

2005-01-14: Apple har en lista över datorer vars DVD-brännare kan bränna både plus- och minusskivor (DVD-R, DVR+R, DVD-RW, DVD+RW).

2005-01-13: Apple har rapportrat sitt resultat för senaste kvartalet. Det blev en vinst på $295 miljoner (+368% jämfört med motsvarande kvartal föregående år) på en omsättning av $3.49 miljarder (+74%). Apple levererade drygt en miljoner datorer (+26%) och nästan 4.6 miljoner iPod (+525%). Det gör kvartalet till Apples bästa någonsin, mätt såväl i omsättning som vinst.
En frågestund med analytiker finns tillgänglig och AppleInsider har detaljerat referat från den. Några punkter:

Ytterligare några noteringar från Steve Jobs inledningsanförande på Macworld i förrgår: Apple beskriver i en artikel vad man skall tänka på när man väljer hårddisk för videoinspelning och -redigering.

En annan artikel nämner att iPod shuffle alltid är PC-formaterad (FAT32) vilket medför att vissa tecken (inklusive åäö) inte kan användas i fil- och mappnamn. En väg runt detta är att skapa ett arkiv (i Arkiv-menyn i Finder) innan man kopierar filer till iPod shuffle.
På grund av att vissa USB-portar är försänkta eller sitter tätt passar inte iPod shuffle in i alla USB-portar (t ex eMac och iMac G3). Enklaste lösningen att köpa en USB-förlängningskabel.
iPod shuffle stöder inte formaten AIFF och Apple Lossless. Det är nog inget problem då dessa format ger mycket stora filer som ändå snabbt skulle fylla hela utrymmet.

TextWrangler 2 är en fri texteditor. Den är en lillebror till BBEdit, som i sin tur är en extremt kapabel text- och HTML-editor.

Microsoft rapporterar om förbättrat Exchange-stöd i Entourage: "Microsoft built enhanced Microsoft Exchange Server support into Entourage 2004 and will expand it further with an update to Entourage this year. Enterprise customers will benefit from improvements that allow viewing of multiple calendars and increased integration with the Global Address List (GAL). Enhancements also include better server and client synchronization and permissions, as well as improved public folder experience and mailbox quota management tools. This update will be released during the second half of 2005."

news.com har en lång artikel om Andy Hertzfelds bok Revolution in the Valley: The Insanely Great Story of How the Mac was Made.

2005-01-12: Steve Jobs höll inledningsanförande på MacWorld Expo i San Francsico igår och presenterade ett stort antal nyheter. Han var i mycket god form och anförande är klart sevärt. Det håller normal längd, knappa två timmar.

Den i mitt tycke största nyheten är Mac mini. Med den ger sig Apple in i en för dem helt ny prisklass. Det är en komplett Mac men den kostar inte mer än från 3.500:- och då i en konfiguration där den är fullt användbar med en kvarts gigabyte internminne (ok lite mer skadar inte, men är inte heller absolut nödvändigt). Till skillnad från andra stationära Mac-ar levereras Mac mini utan mus och tangentbord. De flesta USB-varianter fungerar men ett paket med Apples kan köpas till för bara 400:-. Bildskärm får man skaffa separat, men noterbart att Mac mini klarar i princip alla, då den stödjer både analog VGA och digital DVI. Helt klart är en viktig målgrupp användare som redan har en Mac eller PC. De har då redan tangentbord, mus och skärm och kan då koppla in dem till en ny Mac för det smått sensationella priset av 3.500:-, vilket med stor marginal gör den till den billigaste Mac-modellen någonsin.
Mac mini är också på sätt och vis en pånyttfödd Power Mac G4 Cube, även om det numera är mer square än cube. Kuben var en fantastisk dator för sin tid, kompakt och tyst, men den sålde dåligt och "lades på is". Den var på ungefär 20 * 20 * 25 cm (lite extra på höjden pga ett ställ så att luft skulle komma in). Mac mini är mindre än stället för kuben med sina 16.5 * 16.5 * 5 cm... Den väger dessutom bara 1.3 kg. Nätdelen till Mac mini är dock extern.
Användaren kan inte själv uppgradera Mac mini. Det finns en minnesplats, men bara serviceverkstäder kan installera minne. Det finns bara en minneskortplats, så vill man installera mer minne måste man ta ut det gamla minneskortet för att få plats med ett nytt. AirPort och/eller Bluetooth kan beställas när man köper datorn vilket är att rekommendera om man tror man behöver något av dem. Till skillnad från många andra Mac-modeller så går det dock att komplettera med dessa i efterhand, men med arbetskostnad blir det sannolikt ganska dyrt. Dessutom måste man då komplettera med båda; beställer man direkt kan man välja antingen eller om man vill. Trots måtten och priset är Mac mini välutrustad med:

iMac mini kostar som sagt bara från 3.500:- (exkl mus, tangentbord och skärm). Mac OS X ingår förstås, liksom iLife '05. Leveranserna utanför USA börjar 29 januari.

iWork '05 innehåller AppleWorks-ersättaren Pages samt presentationsprogrammet Keynote 2 och kostar 350:-. Det levereras i slutet av januari.

iLife '05 innehåller iPhoto 5, iMovie HD, iDVD 5, iTunes 4.7.1 och Garageband 2. Det kostar 350:- men medföljer också alla nya Mac:ar). Levereras sker i slutet av januari.

iPod shuffle är Apples nya musikspelare och/eller fickminne. Apple är marknadsledande på hårddiskbaserade musikspelare och sålde drygt 4.5 miljoner sådana förra kvartalet. Marknaden växer mycket snabbt. Totalt har Apple levererat drygt tio miljoner iPod. Av dem levererades åtta miljoner under 2004 och av dem alltså nästan fem miljoner under sista kvartalet 2004. Apples marknadsandel var i januari 2004 31% av totalmarknaden (dvs av flash- och hårddiskbaserade). I januari 2005 hade den stigit till otroliga 65% och det trots att Apple inte hade någon flashbaserad musikspelare. iPod-markanden har växt sig så stor att det finns över 400 tredjepartstillbehör till iPod. Ett antal bilfabrikanter tillkommer nu. BMW hoppade på i mitten av förra året och nu kommer bl a Volvo, Mercedes, Alfa Romeo och Ferrari med system där iPod integreras, så att den kan styras från ratten och visa information i bilens vanliga displayer.
Tills nu har Apple alltså hållit sig utanför flashminnesbaserade musikspelare. När de nu väljer att introducera en sådan gör det de med ett enormt starkt varumärke. iPod shuffle har 512 MB eller 1 GB och USB 2-anslutning. Den väger 22 g och är 8.4 mm tunn. Måtten i övrigt är 25 * 85 mm. Batteriet är uppladdningbart och räcker 12 timmar på en laddning. Gränssnittet är enkelt utan display men med ett klickhjul. Det finns ett fåtal knappar på det för starta eller pausa uppspelning, ändra volym och hoppa framåt eller bakåt. Dessutom finns lysdioder på framsidan och på baksidan för att indikera status och batterinivå. Man kan spela musik antingen i strikt ordning eller i slumpmässig ordning. Med iTunes kan man på sinnrika sätt välja vilken musik som skall kopieras över (i regel har man ju mer musik på datorn än vad som ryms i en flashbaserad spelare). iPod shuffle kostar 700:- till 1.100:- och finns för omgående leverans. Och den går som sagt också utmärkt att använda som vanligt USB-fickminne.
På legal nedladdning av musik på nätet har Apple med iTunes Music Store en marknadsandel på 70% och de har sålt över 230 miljoner låtar. Årstakten ligger nu på en halv miljard låtar per år med försäljning i femton länder (däribland ej Sverige).

Final Cut Express HD är en ny programvara för videoredigering. Den kostar 1000:- (uppdragering 700:-)

2005-01-10: O'Reilly skriver om den nya boken Revolution in The Valley, som beskriver hur det gick till när Mac:en kom till. SvD skriver om iPod.

SPSS har släppt en uppdatering till SPSS 11.0.3.

2005-01-05: Apple har uppenbarligen så mycket annat intressant på gång till MacWorld i nästa vecka att man inte drar sig för att introducera en del nytt redan den här veckan.
Xserve G5 finns nu med dubbla 2.3 GHz-processorer. Det finns även en enkelprocessormodell med 2.0 GHz. Diskarna är nu på upp till 400 GB/st och 8x SuperDrive är nytt tillval. Priser från drygt 21.000:- inkl obegränsad Mac OS X Server-licens, 1 GB RAM och dubbla gigabitethernetkort.
Xsan är ny programvara från Apples för storage area network (SAN). Det är ett 64-bitars klusterfilsystem avsett för stora datamängder med snabb access. Upp till 64 system kan vara med i SAN-nätverket och dela på utrymmet. Se Xsan Technology Overview för mer information. Xsan kostar knappt 5.000:-.
Apples bildskärmar är oförändrade, men priserna har sänkts. 20" kostar nu 7.100:-, 23" 12.900:- och 30" 21.300:-. Jämfört med när de kom i somras är nu 20"-modellen 34% billigare och 23"-modellen 22% billigare.

2005-01-04: InfoWorld utsåg Xserve G5 till "Best Server Hardware" och till Mac OS X 10.3 till "Best Operating System" i sin "2005 Technology of the Year honors".

2005-01-03: Adobe har släppt Adobe Reader 7. Den är gratis och gick tidigare under namnet Acrobat Reader. Nytt är bl a betydligt bättre prestanda, möjlighet att fylla i formulär samt en PDF-plugin som fungerar med Safari. Adobe Reader 7 finns än så länge bara i engelsk version, men den fungerar bra med svenskt system också. Adobe Acrobat 7.0 Professional & Standard innehåller fler funktion, är inte gratis och släpps snart.

Svenska Dagbladet har en artikel om iPod (och Apple).

MDJ har har publicerat sin årliga MDJ POWER 25, dvs de 25 viktigaste personerna i Apple-världen. Steve Jobs är som vanligt etta... Han är även med på listor från Wall Street Journal och Sunday Times. AP uppger att Steve Jobs 2003 var den bäst betalde chefen i Silicon Valley. Han har visserligen bara $1 i lön (per år) men fick utöver det en hel del optioner. Financial Times räknat med ett tufft 2005 för it-företag, dock ej för Apple.

MacWorld summerar 2004: The Year in Macs, Part One (hårdvara) & The Year in Macs, Part Two (mjukvara).

Skype 0.13.0.5 (internettelefoni) är släppt. O'Reilly har en artikelserie om detta: Skype on Mac OS X: A Hands-On Approach.

IBM skriver om mikroprocessorns historia och BusinessWeek skriver om mikroprocessorer under 2004.


   


hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2013-08-08 11:15
roland.mansson@ldc.lu.se