LU
LDC

Mac-rådgivningen (inklusive MacPublic) är nedlagd fr o m årsskiftet 2012/2013. Informationen uppdateras inte längre.

Macintosh-nyheter 2006

2006-12-28: Lite uppdateringar:

VMware har släppt en betaversion av Fusion, som är deras virtualiseringslösning för Mac-datorer. Den stöder alla Intel-Mac, inklusive Mac Pro, och x86-operativsystem som Windows, Linux, NetWare och Solaris. Se även FAQ och Getting Started Guide.

2006-12-16: 2006 är snart slut och det är åter dags att summera och blicka framåt. Under 2006 kom ingen ny version av Mac OS X men däremot en ny processor. Övergången från PowerPC-processorer till Intel-processorer har präglat året.

Apple hade aviserat att Intel-Macarna skulle börja komma i mitten av 2006. Antingen hade Apple en hemlig tidsplan, eller så gick övergången smidigare än väntat. Resultatet blev i alla fall Intel-Macar redan i januari: iMac och MacBook Pro. I februari var det sedan dags för Mac mini i Intel-version. iBook-ersättaren MacBook kom i maj. På utvecklarkonferensen i augusti kom så proffsmaskinen Mac Pro och därmed var hela Intel-övergången klar. (Nästan, Xserve med Intel annonserades i augusti men började inte levereras förrän i november). Till min förvåning har de nya Intel-Macarna nästan identisk design med de gamla PowerPC-modellerna (iMac, MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro, Xserve). Det är bara MacBook som skiljer sig nämnvärt från föregångaren. Det innebär kanske att vi får se helt ny design under 2007?

På det hela taget får man säga att Intel-övergången gått mycket bra. De nya modellerna har väldigt bra prestanda, ligger bra till prismässigt och har fungerat bra. Rosetta (som översätter gamla PowerPC-program så att de kan köras på en Intel-Mac) medför att gamla PowerPC-program ofta går minst lika snabbt på en ny Intel-Mac som på en gammal PowerPC-Mac. Allt fler program kommer nu i universell version och de ger naturligtvis ännu bättre prestanda. Under 2007 kommer vi att få universella versioner av två viktiga eftersläntare: Adobe Creative Suite (våren) och MS Office (sommaren).

Intel-processorer har också gjort det enklare att köra PC-program på en Mac. Apple överraskade med Boot Camp femte april (och det var inget försenat aprilskämt). Det finns fler alternativ och ännu fler är på gång under 2007 (bl a VMware). De stora fördelarna är dels att PC-program körs utan prestandaförlust, dels att flera av alternativen bygger på virtualisering.

Den aktuella versionen av Mac OS X, Tiger, släpptes i april förra året. Under 2006 fick vi nöja oss med en begränsad smygtitt på nästa version, Leopard. Den presenterades på utvecklarkonferensen i augusti, men av konkurrensskäl ville/vågade/kunde Apple inte visa så många av nyheterna. Jag gissar att Steve Jobs kommer att visa mer på Macworld-konferensen i januari. Kanske får vi då också ett lanseringsdatum. Apple har bara sagt våren 2007 än så länge. Jag tror de håller tiden (det brukar Apple göra numera), men jag tror på en lansering tidigast i slutet av första kvartalet. Med tanke på hur lite Apple egentligen visat av Leopard kan vi hoppas att många innovativa nyheter kvarstår att presentera!

Parallellt med datorverksamheten har Apple även en blomstrande musikverksamhet (eller om det möjligen numera är tvärtom?). Det är nu drygt fem år sedan Apple lanserade första iPod-modellen. Senaste räkenskapsåret sålde Apple 39 miljoner iPod (och 5.3 miljoner datorer). Ökningstakten är fortfarande hög (+220% senaste kvartalet jämfört med ett år tidigare), men har mattats av. Marknandsandelen är förbluffande hög och Apple anser sig dessutom marknadsledande på alla de 20+ marknader där de säljer musik via iTunes Store (fd iTunes Music Store då det inte bara är musik längre). Det ryktas nu mycket om att Apple kommer med en egen musikmobil under 2007. Att ge sig in i den tuffa mobilbranschen är förstås inte utan risker, men jag tror inte Apple har något alternativ om de vill vara kvar långsiktligt som en stor aktör av mp3-spelare. Det finns ju en gräns för hur många mackapärer vi vill bära med oss. Visst, Apple har ett fenomenalt gränssnitt i iPod, men en vanlig mobiltelefon med en hyfsad musikspelare kommer ända att bli ett alternativ för många, då det blir en mackapär mindre att bära med sig (och köpa).

iTV är en av de sällsynta Appleprodukter som Apple visat upp i förväg (i september). Den visar att Apple vill in i vardagsrummet på ett helt nytt sätt. En Mac mini med Front Row hanterar delar av hemunderhållningen, men långt ifrån allt. Med iTV vill Apple nå längre. Hur långt får vi se under första kvartalet då den kommer att börja säljas för $299. Antagligen kommer mer information redan på Macworld i januari.

En produkt vi kanske får se under 2007 är MacBook mini. Apples lättaste bärbara just nu är MacBook som väger 2.36 kg. Det är samma vikt som första generationens PowerBook (PowerBook 100 som kom 1991). PowerBook Duo kom året efter och vägde bara 1.9 kg. Med ny teknik är det möjligt att bygga lätta datorer igen och vi får se om Apple gör det under 2007.

Första viktiga datumet under 2007 är 9 januari (kl 18-20 svensk tid). Då håller Steve Jobs keynote på Macworld Expo. Under sommaren kommer utvecklarkonferensen WWDC 2007. I år var den i augusti, men annars har den varit i juni/juli de senaste åren. Eftersom Apple numera kommer med nya operativsystem med 18-24 månaders intervall är det inte troligt att det kommer något om Mac OS X 10.6 då. Lite då och då brukar Apple anordna egna event när de har något att presentera (eller vill ha uppmärksamhet).

Apple har breddat sina säljkanaler en hel del, framförallt genom iPod, som säljs nästan överallt numera. Apples egna butiker växer stadigt i USA. I Europa blir de långsamt fler, även om vi knappast kommer att få se någon sådan i Norden under 2007. Lokalt konkurrerar Apple allt hårdare prismässigt med sina egna återförsäljare, vilket vi kunde konstatera i det senaste LU-avtalet.

Ekonomiskt är Apple fortsatt starkt. Senaste räkenskapsåret omsatte Apple $19 miljarder (+39%) och gjorde en vinst på $2 miljarder (+49%). Aktien har tagit det lite lugnare i år. Slutkursen 2005 var $71.89 och just nu är den $88.55 (+23%). Under året har den pendlat mellan $50 (juli) och $93 (november).

2006-12-15: Adobe väntas idag släppa en betaversion av Photoshop CS3 på Adobe Labs. Det är den första universella versionen av Photoshop. Mer info finns i en pressrelease. Adobe Photoshop CS3 planeras att komma i skarp version under våren.

Macworld har en test av den förträffliga textbehandlaren BBEdit 8.5.

2006-12-14: cnet har information om de Officeuppdateringar som släpptes av misstag igår och sedan drogs tillbaka.

2006-12-13: Microsoft har (kanske) släppt Microsoft Office 2004 for Mac 11.3.1 Update och Microsoft Office v. X for Mac Security Update (2006-12-12). "Kanske" ovan syftar på att uppdateringarna just nu inte går att ladda ned.

2006-12-07: Apple tipsar om ett enkelt sätt att enkelt flytta dockningslisten. Skift-drag avskiljaren (den som sitter mellan program och dokument/papperskorg) till önskad position (vänster, nere, höger).

Reparationsprogrammet DiskWarrior 4 är släppt. Det är nu universellt och innehåller ett antal nyheter.

2006-12-06: Adobe har släppt Adobe Reader 8, dock inte i svensk version än. En svensk version uppges komma under vintern.
Tyvärr har Adobe valt att göra separata versioner för Intel respektive PowerPC och dessutom separata versioner för varje språk! Det såg annars bra ut med Adobe Acrobat 8 Professional som är ett universellt program med stöd för flera språk.
När man laddar ned Adobe Reader får man som default dessutom bara en liten installerare på kring 0.5 MB. När man kör den så laddar den sedan ned resten (20+ MB). Det är inte så praktiskt om man skall installera på en dator utan snabbt nät eller om man skall installera på flera datorer. Ett sätt att gå runt det är att i Safaris Debug-meny ställa in att man kör Internet Explorer på Windows... Då kan man direkt ladda hem de fullständiga Mac-versionerna.
Se i övrigt Adobe Reader FAQ, Reasons to upgrade och Adobe Reader 8 User Guide.
Adobe Reader 8 kräver G3-processor eller bättre (inklusive Intel-) och Mac OS X 10.4.3.

Microsofts Mac-team har en blog som heter mac mojo. Igår skrev de om Office 2007 för Windows nya filformat (XML-baserat). Nuvarande Office 2004 för Mac kan inte hantera det formatet. Microsoft kommer under våren att släppa konverterare som gör att Office 2004 kommer att kunna läsa Office 2007-filer. Rent allmänt kommer nästa Mac-version av Office sex-åtta månader efter att Windows-version släppts. Räknat från januari innebär det vi kan se fram emot nästa version till sensommaren. Den versioner kommer att vara Intel-anpassad och fullt stödja det nya filformatet.

2006-11-29: Apple har släppt Security Update 2006-007 för Mac OS X 10.3.9 och 10.4.8. Använd Programuppdatering för att uppdatera.

2006-11-28: LUs personalköp blev inte någon större succé. Totalt beställdes bara 330 datorer. Av dem var dock 107 Macintosh-datorer, vilket ger en Mac-andel på nästan en tredjedel.

2006-11-20: Nytt på programförmedlingen: Acrobat 8 Professional.

2006-11-17: Apple har släppt uppdaterare till Apple Remote Desktop 3.1. De innehåller både nya funktioner och en säkerhetsfix.

2006-11-15: Mac OS X Hints tipsar om ett sätt att använda programmet Terminal för en seriell kommunikation. Normalt kör Terminal tcp/ip, men med hjälp av lite AppleScript och kommandot screen kringås detta. AppleScriptet består i princip bara av do script with command "screen /dev/tty.KeySerial1" där tty.KeySerial1 kan behöva bytas ut om serieporten inte är från Keyspan (kolla efter alternativ med ls /dev/tty*). Ett alternativ är att skriva screen /dev/tty.KeySerial1 direkt i ett terminalfönster.
Själv använder jag Keyspan USB High Speed Serial Adapter med gott resultat. Den ansluts via USB och har en vanlig seriell DB9-port.

Lite mer on Xserve med Intel-processor:

2006-11-14: LabVIEW 8.2 finns nu på filhanteraren MacPublic.

Apple har släppt firmwareuppdateringar för alla Intel-Macmodeller. Apple menar samma sak med "Boot ROM" som "EFI Firmware". Dessa versioner börjar t o m med två (eller tre) bokstäver som indikerar vilken serie de är avsedda för (IM. MM, MB, MBP, MP).

2006-11-09: Apple har uppdaterat MacBook. Nytt är:

2006-11-03: Apple har en webbsida med manualer. Där finns i princip alla manualer till alla Apples produkter. En del manualer kan man ha nytta av även om man inte köpt motsvarande produkt. Ett exempel är Digital Photography Fundamentals (medföljer Aperture).

Apple beskriver i en artikel hur zoom-funktionen fungerar på bärbara med styrplatta. På en nyare bärbar kan man zooma genom att hålla nere control-tangenten och dra två fingrar på styrplattan. På datorer med rullhjulsmus fungerar motsvarande genom att man håller ner control-tangenten och rullar på hjulet. Mac OS X 10.4.8 krävs.

Det finns nu en demoversion av Aperture 1.5, som är Apples proffsprogram för fotografer. Demon har inga begränsningar, utöver att den bara fungerar i 30 dagar.

2006-10-27: Nu på söndag är sista dagen att beställa dator i LUs personalköp.

Adobe har släppt en betaversion av ett nytt program: Adobe Soundbooth. Det kräver en Intel-Mac. Sedan tidigare finns en beta av Adobe Photoshop Lightroom. Det är ett universellt program.

Apple har släppt MacBook SMC Firmware Update 1.1. Det åtgärdar ett problem med att datorn stänger av sig oväntat.

2006-10-26: iPod shuffle Reset Utility 1.0 är ett verktyg som kan återställa vissa iPod shuffle, som råkat ut för ett problem där orange/grönt omväxlande blinkar när man trycker på play-knappen. Det har inte gått att återställa dessa vare sig med iPod Software Updater eller iTunes. Verktyget är enbart för första generationens iPod shuffle (den vita).

Apple har nu 750 GB-disk som tillval till iMac 24" och Mac Pro. Det innebär att man nu kan få den senare med totalt 3 TB disk.

Lite mer om nya MacBook Pro:

2006-10-25: Apple har en Leopard Technology Overview för utvecklare.

MacSupport bekräftar att det blir den nya MacBook Pro som kommer att levereras i personalköpet. Notera att sista möjlighet att beställa personalköpsdator är nu på söndag.

Release Notes för Firefox 2 finns nu.

MathWorks har en FAQ om MATLAB för Intel. En beta finns nu och färdig version kommer i mars 2007.

2006-10-24: AppleInsider skriver om Windows Vista-licenser. För att använda Vista under virtualisering (t ex Parallels, VMware) krävs någon av de dyrare licenserna: Vista Business eller Vista Ultimate. Boot Camp använder (f n) inte virtualisering, så där bör en billigare licens räcka.

Firefox 2.0 är släppt. Den finns för närvarande endast tillgänglig via ftp.

Apple har uppdaterat MacBook Pro-serien. Det är en hel del nyheter:

Det är mycket troligt att MacBook Pro-valen i LUs personalköp påverkas av uppdateringen.

2006-10-23: Idag på iPods femårsdag har MacWorld ett antal iPod-artiklar, bl a en tidsaxel. Se även Apples pressrelase om iPod 1G: enbart för Mac, 5 GB hårddisk, 10 timmars drifttid, 160*128 bildpunkter och FireWire för $399.

Skype 2.0.0.6 är släppt. Största nyheten är stöd för videosamtal.

2006-10-19: Apple släppte sitt resultat för räkenskapsåret 2005/2006 igår. Apple kallar resultatet preliminärt och flaggar för att det, liksom resultaten för tidigare år, kan komma att justeras signifikant pga felaktiga optionsprogram 1997-2002.
Under senaste kvartalet levererade Apple 1.61 miljoner Mac-datorer (+30% jämfört med motsvarande kvartal förra året) och 8.7 miljoner iPod (+35%). Det gav en omsättning på $4.8 miljarder (+32%) och en vinst på $550 miljoner (+27%). Ökningstakten är fortsatt hög, även om den mattats av både för Mac (+48% motsvarande kvartal 2004/2005) och iPod (+220%).
För räkenskapsåret 2005/2006 såldes 5.3 miljoner Mac och 39 miljoner iPod. Omsättningen blev $19 miljarder (+39%) och vinsten $2 miljarder (+49%).
Såväl AppleInsider som Macworld har sammanställningar över Apples konferenssamtal med analytiker. Några punkter:

2006-10-18: Lite mer personalköp trots allt. Regeringen har en FAQ om lånedatorer.
Då LU måste betala sociala avgifter på förmånsvärdet har LU beslutat att öka bruttolöneavdraget med 50:-/månad för samtliga datorpaket. I jämförelsen nedan ökar då kostnaden för lånedatoralternativet med 50:- * 38 * 50%, dvs 950:-, till 18.705:-. Observera att exemplen bara är till för att ge en korrekt storleksuppskattning av kostnaderna.

2006-10-17: Regeringens budgetproposition för 2007 berör lånedatorer (personalköp). På sidan 140-141 finns "5.2.5 Beskattning av lånedatorer". Lånedatorer avskaffas inte, men förmånsbeskattas med 2.400:- per år. Ändringen föreslås gälla fr o m 1/1 2007 och kommer även att gälla avtal som ingåtts tidigare. Totalt medför förändringen att lånedatorer blir något mindre förmånligt. Vid 50% marginalskatt ökar kostnaden med 2.400:- * 3 år * 50%, dvs 3.600:-.
Vad är då förmånligast, att köpa en dator privat eller att låna den i tre år av arbetsgivaren och sedan köpa ut den? Låt oss utgå från det större Mac Pro-alternativet (exkl. tillbehör) och en marginalskatt på 50%.
Lånedator: ((36+2) * 745:- + 3 * 2.400:-) * 50% = 17.755:-. I exemplet har jag räknat med en utköpskostnad på två extra månadshyror.
Privatköp: 29.319:- inkl moms på Apples Apple on Campus. Priset inkluderar tre års AppleCare (dvs bl a tre års garanti). Eftersom man här får betala hela beloppet dag ett lägger jag till 5% ränta i 1.5 år. Då blir totalpriset 31.518:-.
Exemplet visar att lånedator fortfarande är förmånligt. Dessutom ingår MS Office, antivirus och drulleförsäkring, vilket det inte gör i privatköpspriset ovan.
Jag har inte tagit hänsyn till att förmåner som pension och sjukpenning kan påverkas lite. Vid bruttolöneavdrag sjunker det förmånsgrundande beloppet. Förmånsbeskattningen höjer istället det det förmånsgrundande beloppet. Det finns dessutom maxbelopp för förmånsgrundande belopp.
Slut på politiken. Imorgon blir det åter tekniknyheter...

2006-10-16: På måndag är det fem år sedan Apple introducerade iPod. Den såldes i 125.000 exemplar på två månader och drog igång en framgångssaga av oväntat mått. Nu, 60+ miljoner exemplar senare, skriver Newsweek om iPod: The Power of iPod och Good for the Soul.

Google Video har publicerat en video från Apples bolagsstämma 1984, där Macintosh lanserades. Videon är på knappt 1.5 timme.

Apples Developer Connection har en översikt över tangentbordsgenvägar.

Apple beskriver i en artikel hur man kan skapa mjukvaru-RAID 10. RAID 10 kombinerar prestandan från RAID 0 med säkerheten från RAID 1. Fyra diskar krävs, vilket är möjligt i Mac Pro.

Webbsidan för LUs personalköp är nu öppen. En broschyr är under utskick till alla anställda. Det finns ett antal fel i broschyren. De är redan åtgärdade på webbplatsen. I korthet:

2006-10-13: AppleInsider uppger att Apple släppt en ny betaversion av Leopard. Detta är den andra betaversionen (den första släpptes på WWDC) av Leopard.

2006-10-12: LUs nya personalköp är på gång. Prospekt och inloggningsuppgifter till webbplatsen ovan är på väg till LU-anställda. Personalköpet administreras av ATEA. MacSupport är med på ett hörn och står för Macintosh-alternativen.
Tyvärr finns det ett antal allvarliga fel i prospektet vad det gäller Mac-alternativen. Rättelser och kompletteringar kommer att finnas på webbplatsen ovan. Jag fick dessvärre inte se prospektet förrän det hade gått till tryck... Jag kommer att skriva mer om felen här när jag får svar från personalenheten, som ansvarar för personalköpet.
De Macintosh-alternativ som finns med nu är MacBook (2.0 GHz), MacBook Pro 15" (2.16 GHz), iMac 17" (2.0 GHz), iMac 20" (2.16 GHz) och Mac Pro (2 * 2.66 GHz). Dessutom finns ett antal tillval som skrivare, skärmar, trådlöst, högtalare och PC-paket(!) (Parallels Desktop och Win XP Pro).
Beställning måste ske senast sön 29 oktober och leveranserna startar i mitten av december.

Parallels Desktop 2.2.1940.0 är släppt. Till skillnad från de senaste uppdateringarna är detta en skarp version med fullt stöd för Mac Pro, obegränsat med RAM, Leopard och Vista.

Eudora 6.2.4 är släppt. Detta är den sista kommersiella versionen av Eudora. Kommande versioner av Eduora blir open-source.

Apples nya AppleStore for Education är nu uppe med våra nya avtalspriser. Använd alltid den om du väljer att handla direkt av Apple. Apple har ett nytt dokument med information om hur man blir kund. Där finns också kontaktuppgifter. Se i övrigt min inköpssida.

2006-10-11: Microsoft har släppt MS Office 2004 11.3.0 Update. Den innehåller såväl stabilitests- som säkerhetsfixar. Uppdateraren innehåller även samtliga tidigare uppdateringar.
Microsoft släppte även MS Office v. X 10.1.8 Update med liknande fixar. Även denna uppdaterare innehåller alla gamla uppdateringar.

Ekstrabladet skriver om öppningen av en Humac-butik på Vesterbro i Köpenhamn. Den uppges vara Nordens största Apple-butik.

Google har dels en sida med Googles Mac-program, dels en Google Mac Blog.

2006-10-10: Apple beskriver i en artikel ett problem med Programuppdatering i Mac OS X 10.3.x. Lösningen är att kasta mappen ~/Library/Caches/com.apple.SoftwareUpdate/.

Nytt på programförmedlingen: amerikansk Photoshop Elements 4.0.

2006-10-09: Nytt på programförmedlingen: Mindjet MindManager 206.0.548.

Apple kommer att gå igenom alla LU-beställningar via AppleStore for Education fr o m 1/9 och vid behov korrigera dem till nya lägre avtalspriser. Frågor kring detta hanteras av Wiveka O'Sullivan på AppleStore. LUs AppleStore visar fortfarande de gamla (högre) avtalspriserna.

2006-10-05: Ny epost-adress till AppleStore for Education är se.education@euro.apple.com. Apple har inte de nya avtalspriserna uppe på sin webb än. Tills det är klart, använd epostadressen ovan för att få korrekta (lägre) priser.

2006-10-02: Imorgon anordnar LDC NETinfo-möte för dator- och nätansvariga. Jag kommer bl a att ta upp nya Apple-avtal, Mac Pro och CrossOver.

Apple har släppt en hel drös av uppdateringar: Mac OS X 10.4.8, Aperture 1.5, Security Update 2006-006 (endast för 10.3.9; för 10.4 finns motsvarande säkerhetsfixar i 10.4.8) samt uppdateringar till iWork (Pages 2.0.2 och Keynote 3.0.2) och alla komponenter i iLife.

2006-09-28: Min sida om LUs Apple-avtal är uppdaterad med en jämförelse mellan avtalen. Samtliga avtal finns även tillgängliga i fulltext. Alla avtalen är underskrivna av båda parter. Apple har dock inte uppdaterat sin webb med våra nya priser än. MacSupport kommer inom kort att ha en LU-prislista på sin webb. MacForum har en bruttoprislista på sin webb och LU-priserna kan räknas ut genom att dra av våra generella rabatter hos dem.

Microsoft har släppt Microsoft Messenger for Mac 6.0. Förutom ett antal nya funktioner så är det universellt program (första från Microsoft) med stöd för flera språk (inklusive svenska). Det kräver Mac OS X 10.3.9 eller senare.

2006-09-27: Adobe håller lanseringsseminarium för Acrobat 8 i Malmö 17 oktober. Arrangemanget är kostnadsfritt men föranmälan krävs.

Vissa MacBook har ett fel som gör att stänger av sig ibland. Apple rekommenderar att man kontaktar återförsäljaren om man misstänker att man råkat ut för detta problem. Börja dock med att uppdatera till senaste Mac OS X och senaste firmware.

Steve Jobs mycket personliga tal på Stanford 2005 finns att hämta gratis på Stanfords iTunes.

2006-09-25: Apple beskriver i en artikel hur man kan montera en partition för enbart läsning. Kommandot är sudo mount -t hfs -o rdonly /dev/disk1s3 /Volumes/Disk. Skapa först en katalog i /Volumes med mkdir /Volumes/Disk. Använd diskutil list för att få fram enhetsnamnet (disk1s3 i exemplet ovan är tredje partitionen på disk1. Byt ut Disk mot namnet på disken och disk1s3 mot aktuell partition.

InfoWorld skriver om Apple-sessioner på Intel Developer Forum, som äger rum 26-28/9.

2006-09-21: Apple har släppt Security Update 2006-005 och AirPort Update 2006-001. Endast en av dem behövs (Programuppdatering väljer själv rätt version). Uppdateringen är viktig då den täpper till flera hål där obehöriga kan komma åt datorn via det trådlösa nätet. Inga sådana attacker är dock kända. Såväl PowerPC- som Intel-baserade Mac:ar berörs.

StuffIt 11 är släppt i de sedvanliga varianterna: StuffIt Expander 11 (gratis), StuffIt Standard Edition 11 (shareware) och StuffIt Deluxe 11 ($80). Det viktigaste är att det nu är universella program och att de drar nytta av multipla processorer/kärnor. Dessutom finns det inte längre någon installerare; dvs man bara drar StuffIt-mappen till programmmappen.

2006-09-20: Apple har släppt firmwareuppdateringar för Mac Pro. De har också en översikt över firmwareversioner för Intel-Mac.

2006-09-19: Det nya Apple-avtalet är nu klart även med Apple själva, dvs Apple Store for Education. Precis som de andra Apple-avtalen gäller det t o m april 2008 med möjlighet till förlängning längst t o m april 2010. Priserna är lägre än i föregående Apple-avtal.

Adobe har annonserat Acrobat 8 och Creative Suite 2.3. De kommer att släppas i november resp fjärde kvartalet.

Ninemsn skriver om MS Office 2007 och uppger att den kommer under trredje kvartalet nästa år.

Apples grundare Steve Wozniak håller ett tal på Oxford University 23 oktober. Han är också aktuell med boken iWoz: From Computer Geek to Cult Icon: How I Invented the Personal Computer, Co-Founded Apple, and Had Fun Doing It som precis har lämnat pressarna. Se också Woz hemsida.

Nytt på programförmedlingen: EndNote X.

2006-09-15: Apple har släppt Boot Camp 1.1.1 med stöd för de senaste modellerna.

iFixit har sedan tidigare en massa Mac-guider om hur man öppnar och reparerar Mac-modeller. Nu har de också en uppsättning iPod-guider med motsvarande innehåll.

AnandTech har en Mac Pro-artikel kring RAM, CPU och Windows. Bl a har de provat att byta ut standardprocessorerna (Woodcrest, som har två kärnor per processor) mot nyare (Clovertown) som har fyra kärnor per processor. I tidigare artiklar har de skrivit om lanseringen och första intryck. Artiklarna är mycket grundliga.

Microsoft har en pressrelease om Zune, som är deras iPod-motsvarighet. De har också en Word-fil med mer info. Zune kommer att börja säljas innan jul.

asr (Apple Software Restore) är ett kraftfullt terminalkommando, som bl a kan användas för att klona diskar, inklusive systemdiskar. I sin enklaste form ser kommandot ut så här: asr -source /Volumes/Source -target /Volumes/Backup -erase. Byt ut Source mot namnet på disken som skall kopieras och Backup mot namnet på disken där kopian skall lagras. Kommandot måste köras som root (dvs gör antingen su eller skriv sudo före kommandot). Det är förstås mycket viktigt att man skriver allting korrekt. Använd tab-tangenten för att fylla i disknamnen och dubbelkolla att source och target inte är omkastade! Lägg till -format HFS+ om måldisken skall formateras. Det är ok att klona den disk man startat datorn från, men då kan det vara klokt att inte göra något annat med datorn innan kloningen är färdig. Se man asr för mer info om asr.

2006-09-13: Apple lanserade ett flertal produkter igår, bl a uppdaterade programvaror: iTunes 7.0, Front Row 1.3 och QuickTime 7.1.3. Den senare innehåller bl a säkerhetsuppdateringar.
Steve Jobs höll en keynote på en dryg timme och innehållet var som väntat centrerat kring iPod, iTunes och underhållning. Samtliga iPod-linjer uppdaterades. Vanliga iPod fick större disk, ljusstarkare skärm, kraftigare batteri och lägre pris. iPod nano fick aluminiumhölje i olika färger, kraftigare batteri och dubbelt så mycket minne. Lilla iPod shuffle fick helt nytt utseende (nästan halverad storlek; vikt 16 gram), aluminiumhölje och inbyggd hållare.
Apple börjar som väntat sälja film via sin iTunes Store (fd iTunes Music Store). Initialt är det enbart filmer från olika Disney-bolag.
Helt oväntat, och mycket olikt Apple, gavs i slutet av keynoten en förhandstitt på en kommande Apple-produkt. Den går under kodnamnet iTV och är en burk som kopplas in mellan datorn och TVn. iTV kommunicerar trådlöst med datorn (som alltså måste vara på). Den ansluts via HDMI till TVn och fjärrstyrs sedan med ett Front Row-liknande gränssnitt med Apples vanliga fjärrkontroll. Storleksmässigt är iTV ungefär som en halv Mac mini. iTV kommer att börja säljas under första kvartalet nästa år för $299.

2006-09-12: Klockan 19 svensk tid håller Steve Jobs en keynote. Den sänds nog inte direkt. Däremot brukar Apple sända dem i efterhand.

2006-09-11: Macworld har testat de senaste iMac-modellerna och funnit en prestandaökning på knappa tjugo procent jämfört med föregående modell.

Lite mer nytt om nya iMac:

2006-09-08: Några programuppdateringar:

2006-09-07: LU-avtalet med Apple är på gång. LU har skrivit under det så nu återstår endast att Apple också gör det.

2006-09-06: Apple har idag uppdaterat iMac och Mac mini. Det innebär att det som kommer att introduceras den 12 september blir iPod-relaterat, vilket också Apples inbjudan ("It's Showtime") antyder.
iMac har nu Core 2 Duo-processor (Merom). Den föregående modellen hade Core Duo-processor och introducerades som första Intel-Mac i januari i år. Core 2 Duo är en vidareutvecklad processor, som Intel släppte nyligen. Apple uppger att Core 2 Duo har upptill 50% bättre prestanda än Core Duo. Processorhastigheterna är på mellan 1.83 - 2.33 GHz. Nya iMac finns som tidigare med 17"- och 20"-skärm, men helt nytt är nu en gigantisk 24"-skärm. Den har 1920 * 1200 bildpunkter, vilket är samma som Apples 23"-skärm.
Nya iMac finns för omgående leverans (bortsett från 24"-modellen). Den kostar från 7.300:- (17", 1.83 GHz Core 2 Duo, 512 MB RAM, 160 GB hårddisk, CD-brännare/DVD-läsare, AirPort). Toppmodellen (24", 2.16 GHz Core 2 Duo, 1 GB RAM, 250 GB hårddisk, DVD-brännare, AirPort, Bluetooth) kostar 14.300:- vilket är ungefär vad bara skärmen kostade för två år sedan. 24"-modellen har också FireWire 800 vilket är första gången i en iMac. Den har dessutom en kraftigare ljuddel på 24 W (12 W i de övriga modellerna).
I juli lanserades en speciell iMac för utbildningssektorn. Troligen finns nu ingen specialversion för utbildningssektorn längre, men den minsta nya iMac:en är aningen billigare än den gamla specialversionen (7.200:- jämfört med 7.400:-) och har bättre prestanda: Core 2 Duo, 160 GB disk. Den minsta nya modellen har precis som den tidigare specialversionen integrerad grafik. Den har sannolikt också en något enklare processor, då den bara har 2 MB L2-cache jämfört med 4 MB i de övriga modellerna.
Mac mini får något högre klockfrekvens (1.66 - 1.83 GHz) och är nu helt Core Duo-baserad (Yonah). Den föregående modellen lanserades i slutet av februari, och fanns då både med Core Solo och Core Duo. Nya Mac mini kostar från 4.500:- (1.66 GHz Core Duo, 512 MB RAM, 60 GB hårddisk, CD-brännare/DVD-läsare, AirPort, Bluetooth) och finns för omgående leverans. Tillval är bl a upp till 2 GB RAM, 160 GB hårddisk.

2006-09-04: Think Secret uppger att Apple kommer att introducera uppdaterade iMac och iPod 12/9. Dessutom har det dykt upp nytt Mac mini-reklammaterial, som enbart nämner Core Duo - vilket kan vara ett tecken på att Core Solo är på väg ut ur sortimentet.

CodeWeavers har en betaversion av mjukvaran CrossOver. Den gör att man kan köra Windows-program på en Intel-Mac utan att installera Windows. Varje Windows-program körs i ett eget fönster, så det går utmärkt att samtidigt köra både Mac- och Windows-program. Den stora fördelen är dock att man inte behöver Windows: dels behöver man inte köpa någon Windows-licens, dels slipper man installera, konfigurera och uppdatera Windows. Jag blir inte förvånad om Apple kommer med något liknande i Leopard.

2006-08-31: Mac OS Forge är Apples nya webbplats för öppen källkod.

Apple har en del nytt på dokumentationssidan för Mac OS X Server. Där finns bl a Mac OS X Security Configuration Guide och Mac OS X Server Security Configuration Guide. De är tämligen omfattande på 167 respektive 349 sidor. En del av de dryga tjoget bruksanvisningarna för Mac OS X Server är också uppdaterade. Bl a är Getting Started och Command-Line Administration nu 2nd Edition. Getting Started Supplement är helt ny.

2006-08-30: Googles VD Eric Schmidt tar plats i Apples styrelse.

Leif Bjellin har ett tiotal Performa/LC (med skärmar) och ett tiotal Mac Plus som han skänker till den som hör av sig.

2006-08-29: EndNote X är släppt. Det är ett universellt program. Se deras sida om vad som är nytt. Det finns också en demo att ladda hem. Programmet kräver Mac OS X 10.3.6 eller senare och fungerar med MS Word X och 2004.

Även proffsskärmdumpprogrammet Snapz Pro X 2.0.3 är nu universellt.

På hybrid-CD-skivor finns det dels en HFS-partition för Mac, dels en ISO-partition för PC. Den senare syns normalt inte på Mac, men Mac OS X Hints har ett tips om hur man kommer åt även ISO-partitionen på en CD. Det inkluderar bl a terminalkommandot diskutil list, som rent allmänt är praktiskt för att lista partitionerna på alla skivor (hårddisk, cd, image m m). Ett annat någorlunda relaterat terminalkommando är drutil info, som visar info om den optiska enheten (bl a vilka format som stöds).

2006-08-25: Apple återkallar 1.8 miljoner batterier. Anledningen är risk för överhettning. Dell återkallade nyligen 4.1 miljoner batterier av samma anledning. Problembatterierna är tillverkade av Sony. I Apples fall gäller återkallandet modellerna iBook G4 12" och PowerBook G4 12"/15". Det finns flera batterityper i dessa och inte alla är berörda. Dessutom är det bara batterier inom vissa serienummerintervall som berörs. Exakt information om detta finns på Apples sida enligt ovan. Där finns också en FAQ. Ytterligare information kan också fås av Apples telefonsupport (0771-199 519). De kan också hjälpa till om webbformuläret trilskas, t ex inte godtar batteriets serienummer, trots att det ligger inom korrekt intervall. Utbytet är kostnadsfritt.

2006-08-23: Apple beskriver i en artikel hur man kan prestandaoptimera AppleShare.

2006-08-22: Nya Apple-avtal är klara med MacForum och MacSupport. Avtal med Apple/AppleStore är på gång och väntas vara klart inom kort. Se min inköpssida för uppdaterad information.
Apple erbjuder försäljning via webb och telefon. MacForum och MacSupport är traditionella återförsäljare med försäljning via butik. MacForum har butiker i Göteborg. MacSupport har butiker bl a i Lund och Malmö. Båda företagen säljer dessutom på distans och levererar fraktfritt (MacForum dock endast vid order överstigande 2.000:-).

Apple har uppdaterat sin lista över produkter som inte längre stöds (dvs inga reparationer, reservdelar eller annan support).

2006-08-21: AppleInsider skriver att det inte blir någon keynote på årets Apple Expo i Paris (12-16/9).

2006-08-18: Apple släppte nyligen den första universella DVD-skivan. Det är Mac OS X Server 10.4.7 (Universal), dvs server-versionen av Mac OS X. Intressant nog, och kanske en föraning om Leopard, stöder den inte PowerPC G3. Än så länge finns ingen universell DVD för vanliga Mac OS X.

2006-08-17: O'Reilly skriver om WWDC.

Windows-sajten winsupersite skriver om Leopard.

2006-08-16: Apple har släppt Boot Camp 1.1. Den innehåller ett antal förbättringar som stöd för nya Intel-Macar, iSight, installation på valfri intern disk m m. Uppgradering rekommenderas vilket även inkluderar att man skapar en ny Macintosh Drivers for Windows CD och använder den för att uppdatera Windows. Se även en uppdaterad FAQ.

2006-08-15: Det har hänt en del vad avser möjligheterna att köra Windows-program på Intel-Mac. Microsoft har meddelat att de inte kommer att göra någon Intel-version av Virtual PC för Mac. Versionen för PowerPC-Mac finns dock kvar. Apple kom inte med någon nytt om Boot Camp under WWDC (utöver att de meddelade att den laddats ned mer än 500.000 gånger). Allmänt väntas dock Leopard innehålla en förbättrad Boot Camp. Parallels Desktop erbjuder sedan tidigare en virtualiseringslösning där Windows kan användas samtidigt med Mac OS X. Nytt är att VMware också kommer med virtualiseingsprodukter för Intel-Mac. En betaversion kommer senare i år.

Apple har sänkt priserna på sina bildskärmar. De kostar nu 5.700:-, 8.100:- resp 16.200:- (för 20", 23" resp 30").

Macworld har en serie artiklar (sju stycken just nu) om olika Leopard-nyheter: Leopard First Looks.

Lite mer nytt om Xserve:

2006-08-14: Microsoft har släppt två säkerhetsuppdateringar: Microsoft Office 2004 for Mac 11.2.6 Update och Microsoft Office v. X Security Update (2006-08-08).

Quark 7.01 för Intel-Mac är släppt.

Nytt på Programförmedlingen: FileMaker Pro 8.5. Den är universell.

2006-08-10: Årets utvecklarkonferens, WWDC 2006, är den största någonsin med över 4.200 deltagare från 48 länder. Dessutom finns över 1.000 Apple-anställda på plats. Steve Jobs inledde konferensen med en keynote (knappt 1.5 timme lång). Nedan följer lite av det som presenterades.
Apple har nu 157 egna butiker, med 17 miljoner besökare senaste kvartalet. 50% av dem som köper Mac där har inte haft en Mac tidigare.
Senaste kvartalet sålde Apple 1.33 miljoner Mac-datorer och ökningstakten är den dubbla jämfört med PC. 75% av de sålda Mac-datorerna hade föga överraskande Intel-processor. Apples andel av den bärbara marknaden har fördubblats på ett halvår, från 6% till 12%.
Såväl Mac Pro som Xserve introducerades och dem har jag skrivit om tidigare. Det som tål att upprepas är att samtliga modeller har dubbla dubbelkärneprocessorer, dvs fyra processorkärnor i alla modeller. Mac Pro levereras nu och finns från dryga 15.000:-. I och med dessa datorer har Apple på 210 dagar slutfört övergången från PowerPC- till Intel-processorer, både vad det gäller mjukvara (86 miljoner rader källkod i Mac OS X) och hårdvara.
Totalt har Apple kring 19 miljoner Mac OS X-användare och Tiger är den mest framgångsrika Apple-programvaran. Det finns över 3.000 universella Mac OS X-program, dvs sådana som fungerar optimalt på både Intel- och PowerPC-Mac.
Leopard, Mac OS X 10.5, var naturligtvis det som alla var intresserade av. Apple hade i förväg aviserat om att det skulle presenteras för första gången på WWDC. Så skedde också men först jämförde Apple en del skärmdumpar mellan Mac OS X och Windows. De visade på exempel på funktioner som Apple varit först med att lansera och som sedan kommit i snarlikt utförande i Windows. Eftersom Leopard ligger minst ett halvår bort så har Apple valt att för tillfället bara lyfta fram ett tiotal nya funktioner i Leopard. Det rör sig mest om funktioner som påverkar programutvecklare. Syftet är antagligen att inte visa annat, som gränssnittsförändringar, tidigare än nödvändigt för att inte hjälpa konkurrenterna. Från Apples sida är det viktiga att programutvecklare kan börja förbereda sina program för Leopard. Övrigt nytt i Leopard kommer antagligen att offentliggöras stegvis ju närmare lansering vi kommer.
De tio funktioner Apple har fokuserat på är:

 1. 64-bitarsstöd
  Mac OS X 10.5 stöder 64 bitar fullt ut, även i program med användargränssnitt. Det går att köra 32-bitars- och 64-bitarsprogram samtidigt och utan prestandaförlust.
 2. Time Machine
  Time Machine är en funktion som tar backup på allt i datorn (såväl användarfiler som själva systemet). Gränssnittet är innovativt och det går enkelt att återställa filer eller mappar med det innehåll de hade ett visst datum.
 3. "Complete Package"
  Innebär inte så mycket mer än att det som tidigare kommit som tillägg (t ex Boot Camp, Front Row och Photo Booth) kommer att integreras i Leopard och således finnas tillgängligt på samtliga datorer. Inget mer specifikt sades om Boot Camp, mer än att det hade laddats ned över 500.000 gånger, eller om eventuell virtualisering i Leopard.
 4. Spaces
  Spaces är virtuella skrivbord, en efterlängtad finess. Ofta arbetar man med flera uppgifter samtidigt och man kan då ha ett virtuellt skrivbord för varje uppgift och enkelt växla mellan dem.
 5. Spotlight
  Spotlight-sökningen utökas så att man också kan söka på andra datorer och på servrar. Det går också att använda mer avancerade sökvillkor.
 6. "Core Animation"
  Core Animation är en teknik som underlättar för utvecklare att göra snygga animeringar och övergångar.
 7. Hjälpmedel ("Universal Access")
  Apples tekniker för dem med olika handikapp förbättras, bl a med VoiceOver, braille-stöd och bättre röster för textuppläsning.
 8. Mail
  Mail får nya mallar som gör det enkelt att skapa brev med snygg layout. Dessutom får Mail funktioner för att hantera kom ihåg-listor och anteckningar.
 9. Dashboard
  Dashcode är ett nytt grafiskt vektyg för att skapa widgets. Web Clip är en ny widget som skapar en dynamisk widget utifrån en del av en webbsida (dvs en vald del av vald webbsida visas alltid med senaste innehåll).
 10. iChat
  iChat får många nya funktioner som t ex multipla inloggningar, inspelningsmöjlighet, tabbar och möjlighet att spela upp presentationer.
Några andra nya saker i Leopard är kraftigt utökad "Föräldrakontroll" (som kan användas även för att låsa funktioner för t ex studenter), uppdaterad iCal med stöd för CalDAV-standarden och Xcode 3 (utvecklarverktyg).
Mac OS X 10.5 kommer att leveras någon gång under våren 2007.

2006-08-08: Mer om Mac Pro:

2006-08-07: Apple slutförde idag övergången till Intel-processorer. På totalt 210 dagar har hela sortimentet nu gått från PowerPC- till Intelprocessorer. De sista datorna till Intel blev Mac Pro (ersättaren till PowerMac G5) och Xserve. Båda familjerna använder dubbla Xeon 5100-processorer med dubbla kärnor. Varje dator har alltså fyra processorkärnor.
Mac Pro liknar gamla PowerMac G5 och har exakt samma yttermått. Processorer och kylning tar dock inte lika stor plats så det går in dubbelt så mycket diskar och optiska enheter. På framsidan finns några nya portar: FireWire 800 och ytterligare en USB 2. Prestanda anges som 2x jämfört med PowerMac G5 Quad och prestanda per watt som 3x. Mac Pro har följande tekniska data:

Nya Xserve med Intel-processorer ser även den ut som föregångaren. Den har dubbla dubbelkärneprocessorer på 2.0, 2.66 eller 3 GHz (Xeon 5100 som i Mac Pro). Som tidigare finns tre diskplatser men med större diskar rymmer de nu totalt upp till 2.25 TB. Interminnet kan byggas ut till 32 GB. Grafikkort är inbyggt, så ingen kortplats behövs för det. Nytt tillval är dubbla nätdelar. Prestanda uppges till 5x jämfört med föregångaren. Xserve levereras förstås med Mac OS X Server och det innebär premiär för Intel-versionen av Mac OS X Server. Den är dessutom universell, så samma Mac OS X Server 10.4.7-DVD fungerar både för PowerPC- och Intel-Mac. Nya Xserve kostar från 22.200:- och börjar levereras i oktober.
Apple visade för första gången också Mac OS X 10.5, "Leopard". Den kommer att levereras under våren 2007. Även Mac OS X Server 10.5 kommer att släppas då.
Hela Steve Jobs keynote finns nu tillgänglig. Mer information kommer.

2006-08-02: Nästa vecka börjar Apples årliga utvecklarkonferens, WWDC. Den börjar med ett inledningsanförande av Steve Jobs. Det är årets viktigaste Apple-tal. Vad Steve kommer att tala om i detalj är det få som vet men den viktigaste punkten blir premiärvisning och -genomgång av nästa version av Mac OS X, 10.5, även kallat "Leopard". Utöver det är en rimlig gissning introduktion av ersättaren till PowerMac G5. Inte för att WWDC är ett hårdvarulanseringsevent, men dels ligger en sådan dator rätt i tiden, dels lovade Steve just på WWDC 2003 att en 3 GHz-modell av PowerMac G5 skulle komma under 2004 (löftet hölls inte och PowerMac G5 kom aldrig någonsin högre än 2.7 GHz). Som vanligt bör man dessutom räkna med någon eller några helt oväntade saker också. Inledningsanförandet börjar kl 19 svensk tid 7 augusti. Det kommer troligen att sändas i efterhand på nätet. En del webbplatser, t ex amerikanska Macworld, brukar dessutom uppdatera nyhetssidor löpande under anförandet.

Apple har släppt Security Update 2006-004 för Mac OS X 10.3.9 och 10.4.7 (såväl för klient- som för serverversioner).

Jag har tidigare skrivit om Popwire WMV-9 Component och Flip4Mac. Det är plug-ins som gör Windows Media-formatet tillgängligt i t ex Safari och QuickTime Player. Nu har Telestream (som utvecklar Flip4Mac) köpt Popwire från svenska Teleca. Det lutar alltså åt att dessa två produkter smälter samman i framtiden.

2006-07-28: Flip4Mac WMV 2.1 stöder nu uppspelning av Windows Media-format även på Intel-Mac. Den är gratis.

Macworld har en ny artikelserie: "Living in a Windows World". De artiklar som finns nu är Sharing files, Sharing drives och Sharing networks.

Intel har släppt Core 2 Duo och Core 2 Extreme. De nya processorerna ger bättre prestanda och drar mindre ström. Core 2 är en hel serie av produkter och där finns processorer både för stationära och bärbara datorer. Intressant nog så listar Intel nu i en tabell "gamla" Core Duo som en processor för bärbara datorer, medan Core 2 Duo är för stationära datorer. Core 2 jämfört med Core har större L2-cache (upp till 4 MB), snabbare klockhastighet (upp till 2.93 GHz i Extreme-modellen, 2.66 GHz i vanliga Core 2), snabbare front side-buss (1066 MHz jämfört med 667 MHz) och 64-bitarsstöd (EM64T). Core 2 har enbart dubbel-CPU; det finns alltså ingen Core 2 Solo. Vi får se om de dyker upp i nya Apple-prdukter redan om en dryg vecka, då WWDC inleds.

Den nya wireless Mighty Mouse är lättare än Apples gamla trådlösa mus, speciellt om man bara har ett batteri i den. Programvaran som medföljer, Apple Mouse Software 1.2, ger nya funktioner även till andra möss (såväl gamla Mighty Mouse som tredjepartsmöss). Bl a fungerar zoomen alldeles utmärkt med vilken mus som helst som har rullhjul. Det är i och för sig samma zoom-funktion som funnits länge i Mac OS X (se Systeminställningar->Hjälpmedel->Syn->Zoom (aktivera/avaktivera med alternativ-kommando-8, zooma in med alternativ-kommando-´, zooma ut med alternativ-kommando-+) men det är smidigt att kunna styra den direkt från musen. Dessutom går det nu att ange hur skärmbilden skall flyttas vid inzoomning. Zoomfunktionen är rent allmänt praktisk både vid presentationer och när man behöver detaljkontroll.

2006-07-27: Informationen om wireless Mighty Mouse från i förrgår är uppdaterad med mer detaljer.

2006-07-25: Macworld har testat den nya iMac-modellen avsedd för utbildningssektorn. Den får fyra möss (av fem möjliga). De har också testat prestanda och skillanden mot den vanliga iMac-modellen är marginell för vanlig kontorsanvändning. Se tidigare notis för information om vad som skiljer modellerna åt. Prisskillnaden är avsevärd, 7.400:- jämfört med 9.600:-.

Apple har idag släppt en trådlös version av Mighty Mouse, lämpligt nog kallad wireless Mighty Mouse. Den ser ut och fungerar som den vanliga Mighty Mouse men fungerar trådlöst via bluetooth. Dock har den högre noggranhet då den använder laser istället LED för att hålla reda på förflyttningar. Dessutom har sensorn nästa fyra gånger så många pixlar (30 * 30) och den inbyggda processorn kan behandla mer är tio gånger fler pixlar per sekund (nästan 6 Mpixel/s).
Musen går på vanliga AA-batteri(er). Intressant nog kan man använda den antingen med ett eller två batterier. Fördelen med bara ett batteri torde vara lägre vikt. Med två batterier klarar sig musen i upp till ett år.
Programvaran som medföljer har ett par nya finesser. Dels finns det fler valmöjligheter för hur rullning med rullningskulan skall fungera, dels kan man nu styra Mac OS X zoomfunktion genom att använda rullningskulan med t ex kontrolltangenten. Även för den senare funktionen finns där ett antal alternativ för hur den zoomade delen skall följa med när man flyttar pekaren.
Den nya musen kostar 500:-.

2006-07-20: Apples resultat för senaste kvartalet blev en vinst på $472 miljoner ($320 miljoner motsvarande kvartal förra året) på en omsättning av $4.4 miljarder ($3.5 miljarder). Det var Apples näst bästa kvartal någonsin. Vinsten låg över såväl marknadens bedömning som Apples prognos. Apple-aktien, som tagit en del stryk den sista tiden, steg med åtta procent i efterhandeln.
Totalt levererades 1.3 miljoner datorer (+12%) och 8.1 miljoner iPod (+32%). 75% av datorerna hade Intel-processor. Bärbara datorer ökar (+60%) och stationära minskar (-14%). Det beror antagligen både på att Apples bärbara produktlinje är helt Intel-baserad medan PowerMac G5-ersättaren inte har lanserats än och en allmän trend mot mer bärbart.
Omsättningsmässigt så omsätter nu iPod/musik nästan lika mycket som den traditionella verksamheten med datorer.
Lite mer info från analytikerkonferens (c:a 50 minuter):

2006-07-19: Prosoft har släppt NetWare Client for Mac OS X 2.0. Den är universell och universitetspriser och demo finns.

2006-07-18: Apple har, med nöd och näppe, kommit in på Fortune 500 (plats 492).

2006-07-17: Mac OS X Internals: A Systems Approach är ny bok som går på djupet i Mac OS X.

iSync 2.2 är ett program som ingår i Mac OS X. Det kan bl a användas för att synkronisera information (adressbok, kalender m m) mellan Mac OS X och en mobiltelefon. Många mobiltelefoner och Mac-datorer har inbyggd bluetooth som standard och det är oerhört smidigt att kunna synkronisera information mellan dator och mobiltelefon. Apple har en lista kompatibla telefoner, men även andra telefoner kan fungera. Om datorn saknar inbyggd bluetooth kan man komplettera med bluetooth via USB. Bäst där är nog D-Link DBT-120 USB Bluetooth Adapter eftersom Apple explicit stöder den. Apple tar 450:- för den, men den finns till lägre pris på andra ställen (t ex tar inWarehouse 116:-).

2006-07-13: Statistikprogrammet SPSS 13 är släppt. Det nya versionen fungerar inte på Intel-Mac!

Macworld har en artikel om FileMaker Pro 8.5. I en annan artikel skriver de om nyttiga verktyg: Best of Gems: Shortcuts, launchers, and search tools.

Paparazzi! är ett gratisprogram som kan ta godtyckligt stora skärmdumpar av webbsidor. Till skillnad från när man skapar en PDF via Skriv ut så slipper man uppdelning i sidor.

2006-07-12: Microsoft har släppt MS Office 2004 for Mac 11.2.5 Update och MS Office v. X for Mac 10.1.7 Security Update. Båda innehåller främst säkerhetsuppdateringar och finns för såväl svenska som engelska versioner. De innehåller även alla tidigare uppdateringar för sepektive version.

Apple har släppt Boot Camp 1.0.2. Det är oklart vad som är nytt i den.

2006-07-11: FileMaker Pro 8.5 är släppt. FileMaker har en speciell sida med nyheterna, varav en är att det nu är ett universellt program.

2006-07-07: Upphandlingsenheten vid LU har upphandlat nya ramavtal för Mac OS X-kompatibla datorer (dvs i praktiken Macintosh-datorer). Upphandlingen omfattar flera universitet och högskolor i södra Sverige, inklusive LU. Det inkom tre anbud och beslutet blev att anta samtliga. Anbuden är från Apple, MacSupport och MacForum. Apple säljer utrustning via Apple Store Education, MacSupport har butiker i bl a Lund och Malmö medan MacForum enbart har butiker i Göteborg. Jag återkommer med mer info så snart alla detaljer är klara.

Apple har släppt en något bantad 17" iMac speciellt för utbildningssektorn. Den kostar 7.400:- vilket är drygt 2.000 billigare är den vanliga 17"-modellen. Skillnaderna är tämligen små och den nya modellen bör fungera utmärkt för såväl vanligt kontorsbruk som för utbildningsrum. Det som skiljer är:

Apple meddelar också att eMac nu definitivt försvinner. Eventuellt restlager säljs, men den kommer inte att tillverkas längre.

2006-07-04: CoreDuoTemp 0.91 är ett gratisprogram som visar temperaturen i Intel Core-processorerna, som sitter i alla Apples Intel-datorer.

I Mac OS X Server ingår program för att administrera servern. De installeras i mappen Server i programmappen. Ofta vill man ha de programmen även på de vanliga datorer man använder för att administrera servern. Med Mac OS X Server medföljer CD-skivan Administration Tools. Från den kan man installera administrationsprogrammen men man får då de ursprungliga versionerna. Ibland kan sedan Programuppdatering hitta nyare versioner av administrationsprogrammen, men inte alltid. Då kan man istället använda sig av den senaste kombouppdateringen av Mac OS X Server (f n Mac OS X Server Update 10.4.7 Combo). Hämta och montera den och kontrollklicka sedan på installationspaktet. Välj "Visa pakets innehåll", och gå till Contents->Installers. Där finns installationspaketet ServerAdminTools.pkg som man kan använda för att uppdatera administrationsprogrammen till senaste version.

När Apple släpper systemuppdateringar anges ofta en SHA1-checksumma. Se t ex Mac OS X Update 10.4.7 PPC-sidan. Långt ned på den sidan står det "SHA1: MacOSXUpd10.4.7PPC.dmg= 223d1fc9197a6a96c9d2f2a9110d37abc219c3a6". Genom att verifiera denna SHA1-checksumma kan man vara säker på att systemuppdateringen inte är förvanskad, vare sig avsiktligt (hackers) eller oavsiktligt (dåligt nät). Verifieringen sker i Terminal. Klistra in /usr/bin/openssl sha1 (med ett extra blanktecken på slutet) och drag sedan .dmg-filen till Terminal-fönstret och tryck på returtangenten så beräknas checksumman, som förstås skall överensstämma med den på Apples webbsida.
Programuppdatering (i Applemenyn och i Systeminställningar) gör denna kontroll automatiskt.

Svenska Dagbladet skriver att Umeå universitet börjat använda iPod i undervisningen. Föreläsningar m m skall kunna laddas ned till iPoden. Flera universitet i USA använder sig sedan tidigare av detta.

Svenska Apple har en sida med "utbildningsprofiler", dvs exempel på hur Apple-teknik används i undervisningen. Amerikanska Apple har en liknande sida, education profiles".

Apple har officiellt meddelat att Steve Jobs m fl kommer att premiärvisa Mac OS X 10.5 ("Leopard") på WWDC den 7 augusti kl 19 svensk tid. Det rör sig då inte om någon färdig produkt utan en första introduktion för utvecklare. Min bedömning är att Mac OS X 10.5 kommer att släppas som färdig produkt tidigast första kvartalet nästa år.

2006-06-30: Apple har släppt Mac OS X 10.4.7. Apple anger följande som nytt: "The 10.4.7 Update is recommended for all users and includes general operating system fixes, as well as specific fixes for the following applications and technologies. It includes fixes for:

For detailed information on this Update, please visit this website: http://www.info.apple.com/kbnum/n303771. For detailed information on Security Updates, please visit this website: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.".

Även Mac OS X Server 10.4.7 är släppt med följande fixar enligt Apple: "The 10.4.7 Server Update is recommended for all servers and includes fixes for the operating system and various applications, services and technologies. It includes fixes for: For detailed information on this Update, please visit this website: http://www.info.apple.com/kbnum/n303687. For detailed information on Security Updates, please visit this website: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.".

Apoio AB anordnar Nordic Macintosh System Administrators Meeting 2006 6-7 september. Konferensavgiften är 3.700:-.

Adobe har släppt Flash Player 9 för PowerPC. Det finns också en betaversion av Flash Player 9 för Intel-Mac.

O'Reilly har en artikel om Parallels Desktop.

2006-06-20: Presentationen från Apple-mötet 7 juni finns tillgänglig. Den handlar om Apple Remote Desktop 3 och Boot Camp.

Parallels Desktop är efter en längre publik betatest nu släppt i skarp version. Programmet, som bara finns för Intel-Mac, medger att man samtidigt kör Mac OS X och en eller flera virtuella maskiner med Windows, Linux etc. Till skillnad från Apples Boot Camp kan man alltså köra både Mac OS X och Windows samtidigt på samma dator och med full prestanda. Programmet kostar $50.

Apples specifikationssida kan man nu inte bara välja den dator man vill se specifikationerna för. Det går också att mata in dators serienummer och då får man direkt specifikationerna för just den datortypen. Det senare är mycket praktiskt, då det t ex finns ett otal olika modeller som heter iMac. Serienumret kan man plocka fram med programmet Systeminformation (finns i verktygsmappen). Därifrån kan man kopiera serienumret och sedan klista in det på webbsidan.

Praktiskt tips: I både Safari och Mail kan man använda mellanslag för att rulla ned en sida när man läser. Med skift-mellanslag kan man dessutom rulla upp en sida.

2006-06-15: Lite uppdateringar:

AFP548 har en analys av Mac OS X Server 10.4.6.

Apple har börjat leverera DVD-skivor med Mac OS X 10.4.6.

2006-06-08: Google har släppt Google Video Player för Mac.

Ett par intressanta kataloger:

Alternativet e till tcpdump, dvs tcpdump -e, visar "link-level header", som innehåller bl a vlan-id och prioritetsflagga för 802.1q-paket.

2006-06-07: Idag är det Applemötet för dator- och nätansvariga! Även om du inte anmält dig är du välkommen till Språk- och litteraturcentrums hörsal (L201) kl 15.

MacSupport och Apple håller ett Aperture-seminarium i Malmö tisdag 13/6 kl 09-11.

2006-06-02: Macworld har en artikel med Adobe-länkar kring problem med Adobe CS2 på Intel-Mac.

2006-06-01: Vissa Intel-Mac kan ha problem att starta efter uppgradering till QuickTime 7.1. Apple beskriver vad man kan göra (uppgradera till QuickTime 7.1.1 som fixar problemet). Uppdateringen fixar också problem med Adobe CS2.

2006-05-31: Glöm inte Applemötet för dator- och nätansvariga 7/6. Apple vill gärna ha anmälan senast på fredag.

Med kommandot sysctl kan man få fram (eller ändra, om man vet vad man gör) systemparametrar. sysctl -a listar alla parametrar och deras värden.

Om du använder Apples Mail för e-post och vissa PC-användare klagar på att breven innehåller konstiga tecken, så beror det antagligen på att PCn är felinställd och ignorerar den information om teckenkodning som finns i breven.
Det finns två lösningar. Närmast ligger förstås att få PC-användaren att konfigurera PCn korrekt, men det är inte alltid en möjlig väg.
Mail kan skicka i två format: formaterad resp ren text. Normalt används formaterad text vilket innebär att brev kan innehålla just formaterad text (typsnitt, storlek, stilar som fet och kursiv, färger m m). Med ren text finns inte de möjligheterna, men brevet är inte lika känsligt för felinställningar hos mottagaren. Man kan växla mellan ren och formaterad text med kommandot "Gör till..." i menyn Format i Mail. Det måste förstås göras innan brevet skickas och fungerar oavsett om det är ett nytt brev, ett svar eller en vidarebefordring.
Det går också att ställa in Mail så att det automatiskt använder ren text i nya brev. I Mail -> Inställningar -> Skriva kan man vid "Textformat i nya brev" ange önskat format. Längre ned vid "Använd samma format som i originalbrevet" kan man ange hur svar skall hanteras.

2006-05-29: I morgon anordnar LDC NETinfo-möte för dator- och nätansvariga vid LU. Själv kommer jag bl a att ta upp ARD 3 och Windows på Mac.

Macworld har en test av nya MacBook.

Apple passerade under förra året HP och är nu den leverantör som säljer mest bärbara datorer till svenska utbildningssektorn. Marknadsandelen är drygt en tredjedel, mot en femtedel för tvåan HP. Därefter kommer Acer och Dell. För stationära datorer är bilden säkert en annan - få köper PowerMac G5 när ersättaren (Mac Pro?) väntas om ungefär ett kvartal.

2006-05-24: QuarkXPress 7 är släppt. Den är ännu ej universell, men en Intel-version kommer under sommaren.

2006-05-23: Arkitekturstudenter kan fritt ladda ned ArchiCAD 10.

Macworld har en FAQ om MacBook. Apple kallar skärmen glänsande (glossy). Under rätt omständigheter kan den ge en bättre bild men under fel omständigheter kan man få relexer i det spegellika glaset. Kolla innan köp! Skärmen är obligatorisk på MacBook. MacBook Pro fås normalt med traditionell skärm, men kan fås med glänsande skärm till oförändrat pris.

2006-05-22: En artikel i Mac OS X Hints (och framför allt kommentarerna till den) tipsar om hur man kan få Programuppdatering att använda en lokal server. Jag kör en sådan programuppdateringsserver på MacPublic och följande kommandon bör kunna användas om man vill köra mot den:

Jag har inte kunnat testa att ovanstående fungerar fullt ut. I normalfallet använder Programuppdatering adressen http://swscan.apple.com:80.

Ars Technica har en genomgång av MacBook.

2006-05-19: Apple öppnar en ny prestigebutik idag. Det är Apple Store Fifth Avenue i New York och den kommer att ha öppet dygnet runt året om. Ingången sker genom en tiometers glaskub. Där finns en glastrappa som leder ned till en stor lokal. Antalet anställda uppgår till 300. Macworld har bilder.

2006-05-17: Apple har släppt uppdateringar av System Management Control (SMC) för Intel-Mac-ar.

Adobe har släppt Photoshop 9.0.1 (enbart engelsk uppdaterade än).

Mer nytt om MacBook:

2006-05-16: Apple har släppt ersättaren till iBook: MacBook. Specifikationerna är:

Nu är det endast PoweMac G5 och Xserve som inte har Intel-processorer. Det får de antagligen först nästa halvår.

Apple meddelade idag också att MacBook Pro 15" får något snabbare processor till oförändrat pris (1.83 -> 2.0, 2.0 -> 2-16 GHz). Det lär inte heller komma någon 12" MacBook Pro, då Apple anger att MacBook ersätter såväl iBook som 12" PowerBook G4.

2006-05-15: Google har en video med ett tal av Andy Hertzfeld som var en av dem som utvecklade Macintosh.

2006-05-12: Apple har släppt två viktiga uppdateringar: Security Update 2006-003 (finns för 10.3.9 och 10.4.6) och QuickTime 7.1 (kräver 10.3.9 eller senare). Båda innehåller viktiga säkerhetsfixar.

2006-05-11: Apple kommer hit onsdag 7 juni kl 15. De representeras av både kundansvariga och systemtekniker. Mötet vänder sig främst till dator- och nätansvariga, men även andra intresserade är välkomna. Nedan följer inbjudan från Apple:
Välkommen till workshop på Lunds universitet!
Program:

Plats: Språk- och litteraturcentrums hörsal (L201), Helgonabacken, Lund
Tid: onsdagen den 7 juni kl 15.00-16.30
Anmälan: Sker till karlsson.r@euro.apple.com senast den 2 juni
Personal från Apple: Robert Karlsson och Mikael de Sousa Mestre, kundansvariga samt Viktor Glemme, systemingenjör

2006-05-10: Boka från kl 15 och ett par timmar framåt på onsdag 7/6. Då kommer Apple hit. Mer info inom kort.

2006-05-09: Apple har nu lagt ut mer information om WWDC, bl a om sessioner och labbar. Än så länge har Apple publicerat info kring ett hundratal sessioner, men totalt blir det över 130 sessioner. Vad de sista 30+ skall handla om kommer nog inte att offentliggöras i förväg, men flertalet av dem berör säkert nyheter i Leopard.

Popwire WMV-9 Component är en QuickTime-komponent som gör att QuickTime kan hantera Windows Media. Programmet är universellt och fungerar alltså även på Intel-Mac. Det finns en annan liknande produkt, Flip4Mac, men den finns ännu inte i universell version. Båda dessa produkter är gratis så länge man bara vill använda Windows Media. Vill man dessutom skapa Windows Media så finns det köpeversioner av dem.

NetBoot Across Subnets 1.2 gör det möjligt att använda NetBoot mellan olika subnet.

Intel har annonserat Intel Core 2 Duo och Intel Core2 Duo Extreme. De bygger på Intel Core Duo men ger mer prestanda per watt (dvs antingen lägre strömförbrukning vid oförändrad prestanda eller bättre prestanda vid oförändrad strömförbrukning). Processorerna är avsedda för bärbara och stationära datorer samt servrar och gick tidigare under kodnamnen Conroe och Merom. De kommer att tillverkas i en mängd olika varianter (från <15w till >75W) och Apples första datorer med dem blir sannolikt ersättarna till PowerMac G5 och Xserve G5.

I slutet av mars skrev jag om inställningar på USIL (universitessjukhuset i Lund). Den 22 maj stängs brandväggen mellan USIL och LU. All trafik mellan näten kommer därefter att gå via Region Skånes brandvägg i Malmö. Frågor kring denna brandvägg hänvisas till ITTs servicedesk (tel 30000).
LU-användare på USILs nät kan nå LU som LU-användare via den USIL-interna adressen http://lunet.i.skane.se/. Där loggar man in med sin LUCAT-identitet.
För att läsa e-post behövs ingen inloggning, då pop.lu.se inte har några spärrar. För att skicka e-post krävs att man antingen loggar in enligt ovan eller använder Region Skånes SMTP-server mxis.skane.se.

Med Apples AirPort-basstationer medföljer två extra program: AirPort Management Utility och AirPort Client Monitor. På nyare datorer kan det vara problem att starta dem. Kopiera då katalogen /System/Library/PrivateFrameworks/AirPortConfig.framework från en dator där de fungerar.

Microsoft har en sida kompatibilitet med Intel-Mac. I korthet så fungerar allt utom Virtual PC. Nästa version av Office blir förstås universell. På en annan sida tipsar Microsoft hur man kan förbättra Virtual PCs prestanda.

Stanford University använder iTunes för att sprida föreläsningar m m. Klicka på föregående länk och därefter "Open Stanford on iTunes". Där finns hundratals publika föreläsningar.

2006-05-08: Internet Archive sparar webbplatser kontinuerligt. Deras Wayback Machine är en klar nostalgitripp, dessutom användbar. MacPublic från 1997 och framåt finns här t ex. Mycket av det har jag kvar även på nuvarande MacPublic, men många länkar på mina nyhetssidor länkar till sidor som inte längre finns. Går man in via Internet Archive fungerar många fler av de gamla länkarna, eftersom Internet Archive har kopior av de flesta webbplatser. Apples hemsida från 1996 och framåt är ett annat exempel. Här kan man finna info som Apple inte längre har tillgänglig.

CNN uppger att Apple (datortillverkaren) vunnit målet över Apple (skivbolaget).

Vissa HP-skrivare har en bugg som gör att skrivaren kraschar ("Service Error") om titeln på ett jobb är längre än 69 tecken. Sparar man Postscript-filen och tittar i den inleds raden med /Title (raden finns i början av filen). Det kan hjälpa att skriva ut via ett annat program eller manuellt mellanspara utskriften som Postscript, redigera titelraden och sedan skicka den redigerade Postscript-filen till skrivaren.

2006-05-03: Problem kan uppstå på vissa PowerPC-Mac efter 10.4.6-uppdatering. Lösningen är att manuellt ladda ned och installera en 10.4.6-uppdaterare.

Dagens uppdaterade bläddrare: Firefox 1.5.0.3 och Camino 1.0.1.

2006-05-02: Computerworld skriver om Apple Remote Desktop 3.

Apple kör en ny serie reklamfiler på sin amerikanska startasida.

RealPlayer 10.1.0 (400) är släppt. Den är nu universell. Klicka på knappen "Free RealPlayer" längst uppe till höger.

2006-04-28: Apple anordnar fem olika seminarier (kom igång, Mac OS X, foto, hemsidor, musik) i samarbete med bl a MacSupport i Lund och Malmö.

Apple Expo i Paris hålls i år 12-16 september. Det går att anmäla sig redan nu.

MacBook Pro 17" har bättre ljud än MacBook Pro 15" (och PowerBook G4). 17"-modellen har två högtalare per kanal, dvs totalt fyra vilket medger såväl bättre ljud som högre volym.

2006-04-25: Apple skriver i en artikel att om datorn stänger av sig vid uppstart av "Safe Boot" så behöver disken repareras.

2006-04-24: Apple har släppt en 17" MacBook Pro idag. Den har i stort sett samma specifikationer som 15"-modellen, men här är några nyheter:

2006-04-20: Apple presenterade ännu ett starkt kvartalsresultat igår, med en omsättning på $4.4 miljarder och en vinst på $410 miljoner. Totalt levererades 1.1 miljoner datorer och 8.5 miljoner iPod.

2006-04-19: Apple har släppt J2SE 5.0 Release 4 (PPC) och J2SE 5.0 Release 4 (Intel). Det är en Javauppdatering (med bl a säkerhetsfixar) och den installerar J2SE version 1.5.0_06 (kallas också 5.0), som nu också blir default. Den äldre Java 1.4.2 finns kvar men används bara om man explicit anger så.

Apple har också släppt firmware-uppdateringar för alla Intel-Mac-modellerna.

Ett bevis, om än mindre roligt för Apple, att iPod är populär är att det finns företag som ogenerat säljer iPod-kopior som är mycket lika originalet. De har Apple-logo m m och även kartongerna de ligger i är kopior av Apples. Åtminstone iPod shuffle och iPod nano är drabbade.

2006-04-18: Apple har mer info kring utvecklarkonferensen WWDC: uppdaterad FAQ, >120 sessioner, fem huvudspår (Application Technologies, Development Tools, Graphics and Media, Information Technologies, OS Foundations). Dessutom antyder en ny bild att konferensen hålls på samma ställe som tidigare år, Moscone West (i San Francisco).

Apple har släppt Aperture 1.1. Aperture är Apples programvara för proffsfotografer. Uppdateringen är gratis och Aperture är nu ett universellt program. Den som har en DVD-skiva med version 1.0.x kan nu installera den på en Intel-Mac och därefter med Programuppdatering uppdatera till 1.1. Priset är sänkt och Aperture kostar nu bara 1.000:-. Aperture visas f ö på seminariet Bilder för publicering på Arlanda 23/5.

Firefox 1.5.0.2 är släppt. Även detta program är nu universellt och startar dramatiskt mycket snabbare på en Intel-Mac.

EMC (fd Dantz) meddelar att Retrospect 6.1 fungerar, men några undantag, på Intel-Mac. Det är dock inget universellt program.

iFixit har information om hur man installerar i bärbara Mac-ar. De säljer också delar. Företaget hette tidigare PB FixIt.

Apple-grundaren Steve Wozniak håller på med en bok om Apple. Den heter "I, Woz: How I Invented the Personal Computer and Had Fun Along the Way" och beräknas komma ut i november. Seattle Times har en intervju med Wozniak. Se även Woz hemsida.

2006-04-12: Mer om ARD 3: ARD 3 kostar samma som ARD 2 gjorde, dvs 1.400:- för tio klienter och 2.800:- för obegränsat antal klienter. Det är ett universellt program, dvs det fungerar optimalt på både PowerPC-Mac och Intel-Mac.
Redan ARD 2 var ett bra program för fjärradministrering och ARD 3 lägger till ett antal nya funktioner inom sex områden: Software Distribution, Asset Management, Remote Administration, Remote Assistance, Automation samt Setup. Två speciellt smidiga funktioner är möjligheten att klippa och klista mellan administrationsdatorn och klienter samt möjligheten att kopiera filer genom drag och släpp mellan administrationsdatorn och klienter.
Apple har både en produktsida och en supportsida för ARD 3. På den senare finns även ARD 3-bruksanvisningen i PDF-format.

2006-04-11: Apple har släppt Apple Remote Desktop 3 idag. ARD är Apples program för att fjärradministrera datorer. Version 3 introducerar ett femtiotal nya funktioner.

2006-04-06: Apple har en FAQ om Boot Camp.

Mac OS X 10.4.6 introducerar visst stöd för att ändra storlek på en partiton: diskutil resizeVolume. Patitionsschemat måste vara GPT, vilket är standard på Intel-Mac. Boot Camp använder sig säkert av denna funktion för att kunna lägga till en Windows-partition utan att innehållet på Mac-partitionen påverkas.

2006-04-05: Ibland tittar man ex gång extra i almanackan, men det är den femte idag och inte den första. Hursomhelst, idag har Apple släppt en beta av Boot Camp som gör det möjligt att installera Windows XP på en Intel-Mac. Visst, andra har gjort det förut men nu görs det officiellt och med Apples stöd. Apple ger dock ingen support på Windows och Boot Camp är alltså till för dem som på egen hand vill eller behöver köra Windows någon gång.
Boot Camp kräver en Intel-Mac, Mac OS X 10.4.6, ny firmware samt en Windows-licens och en Windows XP SP2-CD. Vid omstart kan man sedan välja om datorn skall startas med Mac OS X eller med Windows XP. Det går bara att köra ett operativsystem i taget.
I en bisats i samma pressrelase nämner Apple också att Boot Camp kommer att vara inbyggd i Mac OS X 10.5, Leopard, och att Leopard kommer att visas (för utvecklare) första gången på utvecklarkonferensen i augusti.

Som antyds ovan har Apple släppt ny firmware för iMac, MacBook Pro och Mac mini. Dessutom finns Firmware Restoration CD v 1.0. Den kan återställa firmware på Intel-Mac om en firmware-uppdatering misslyckas.

Nytt på programförmedlingen: LabVIEW 8.0 Pro.

Apple släppte igår Mac OS X 10.4.6. Så här skriver Apple om klientuppdateraren för PowerPC: "10.4.6-uppdateringen rekommenderas för alla användare och innehåller allmänna förbättringar för operativsystemet och specifika fixar för följande program och funktioner:

Du hittar mer information om uppdateringen på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n303411. Mer information om säkerhetsuppdateringar hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.". Apple har även mer detaljerade dokument över ändringarna i Mac OS X 10.4.6 och Mac OS X Server 10.4.6.
Den som använder iSync för att synkronisera adressboken mellan dator och telefon bör göra en extra synkning innan uppdateringen till Mac OS X 10.4.6.

2006-04-03: Så är Apples 30-årsdag över och den stora överraskningen var att det inte kom någon överraskning. News.com har ännu en sammanfattning över Apples 30 år.

Konferensprogrammat Marratech 6.0.1 är släppt. Den är universell.

eWEEK har en frågesport om Apple. Den är bara på tolv frågor, men de är ganska speciella och inte alla har färdiga svarsalternativ. eWEEK skriver så här "The questions can be both difficult and tricky. If you get 7 answers correct, then you must be one of the first Apple employees and still work at the company.". Jag fick nio rätt och var ytterst nära tio rätt (på den sista frågan skall man ange i hur många amerikanska stater Apple har butiker - utan svarsalternativ - och jag var en stat ifrån rätt svar...).

Apple har en lista över mobiltelefoner som är kompatibla med iSync. En del äldre Ericsson-telefoner finns listade under Sony Ericsson. iSync är synnerligen användbart för att synka adressbok mellan dator och telefon.
Sony Ericsson har f ö en motsvarighet till en AppleStore i Lund. På Sony Ericsson Experience Store & Repair Center (Odarslövsvägen 1, tel 142048) kan man se hela deras sortiment och framförallt få telefoner snabbt reparerade (oavsett var de är inköpta). Synnerligen bra service.

För första gången på länge har Apple publicerat nya Developer Notes. Det rör sig bl a om den sista versionen av iMac G5, som redan har hunnit utgå ur sortimentet...

2006-03-31: Imorgon är det förste april. Då fyller Apple 30 år. På Macworld-mässan i januari antydde Steve om att det skulle märkas på något sätt.

Apples proffsfotoprogram Aperture 1.1 kommer i universell version i april.

2006-03-30: Dagens Apple 30-länk: Wired.

Apple har släppt universella versioner av Final Cut Pro 5, Soundtrack Pro, Motion 2 och DVD Studio Pro 4.

2006-03-29: Interarchy 8.0 är släppt. Det är nu universiellt och stöder ytterligare protokoll m m.

Även The Mercury News har artiklar om Apple inför 30-årsdagen, bl a en intervju med Steve Wozniak och Apples tidslinje i pdf-format.

2006-03-28: Dustin har börjat sälja Mac-datorer. De har avtal med Statskontoret, men det gäller bara för vissa uppräknade tillverkare och Apple är inte med bland dem.

SFGate.com har ett antal intervjuer med gammalt Apple-folk inför 30-årsdagen. De intervjuade är Steve Wozniak, Andy Hertzfeld, John Sculley, Steve Capps, Guy Kawasaki och Mike Boich. SFGate har även ett antal artiklar inför 30-årsdagen.

AppleTvAds.com har massor (227 just nu) med gamla Apple-reklamfilmer.

Uppdaterade administrationsprogram: NetRestore 3.1.4 är nu universellt och Radmind 1.6.1/Radmind Assistant 1.0 är släppta.

Apple Remote Desktop är inte helt kompatibelt med Intel-Mac. Klientdelen fungerar så det går att fjärradministrera en Intel-Mac från en PowerPC-Mac. Administrationsprogrammet fungerar däremot inte på en Intel-Mac, dvs man kan ej fjärradministrera från en Intel-Mac. Mac OS X Hints har ett tips på hur man trots allt kan fjärradministrera med ARD från en Intel-Mac.

Apple skriver i en artikel om hur man kan påverka Mail-utskrifter. I "Skriv ut"-dialogen finns Mail som alternativ i popup-menyn som börjar med "Exemplar och sidor" och där kan man välja tre olika inställningar.

2006-03-27: AP skriver om Apples inför 30-årsdagen nu på lördag 1 april.

2006-03-23: Apple informerar om att Programuppdatering kan klaga på att en digital signatur inte är korrekt.

LU-användare på USIL bör ange mail.usil.lu.se som SMTP-server. Dessförrinnan måste man logga in med sin LUCAT-identitet på http://lunet.skane.se (länken fungerar bara på USIL). Kanske fungerar samma metod även på MAS.

2006-03-21: Apple beskriver i en artikel problematiken med Safari-plugins på Intel-Mac (använd universell plugin om det finns och kör annars Safari i Rosetta).

Dagens Steve-länkar: tidskriftsomslag och kläder.

2006-03-20: Security Update 2006-002 v1.1 är en uppdatering till Security Update 2006-002 v1.0 som kom i förra veckan. Uppdateringen behövs enbart om man flyttat Safari från programmappen: "Security Update 2006-002 v1.1 was released to address an issue in which Safari was not updated by v1.0 if it had been moved from its default location in the Applications folder.".

Apple har förteckningar över build-versioner av Mac OS X för Intel och PowerPC.

2006-03-17: Tävlingen om att lyckas installera Windows XP på en Intel-Mac har avslutats och en vinnare har utsetts. Hans recept finns på en f n överbelastad webbserver. Macworld har en artikel med annan nedladdningssida.

2006-03-16: Macworld har en artikelserie om Mac mini. Tredje delen har precis publicerats.

Typsnittsverktyget Linotype FontExplorer X 1.0 finns för gratis nedladdning.

2006-03-15: Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 11.2.3 Update. Förbättringarna är framförallt i Entourage, men även övriga komponenter är uppdaterade. Uppdateraren innehåller även alla tidigare fixar för Office 2004.
Microsoft har även släppt Messenger 5.1.
Slutligen har Microsoft släppt en säkerhetsuppdatering till förra versionen av Office: Microsoft Excel X Security Update.

Apple uttalar sig om säkerhetsuppdateringar på cnet.

Mina punkter från dagens möte med dator- och nätansvariga finns nu tillgängliga. Just den här gången finns de också i Keynote- och PowerPoint-fomat.

2006-03-14: Apple har släppt ännu en säkerhetsuppdatering: Security Update 2006-002. Den finns för Mac OS X 10.3.9 (klient och server) och Mac OS X 10.4.5 (PowerPC och Intel).

Dagens industri skriver om Steve Jobs lön 2005. Som vanligt fick han en dollar i årslön. Dock verkar han inte ha fått någon annan kompensation av Apple under 2005. Å andra sidan uppges de aktier han fick 2003 vara värda 657 miljoner. Dollar.

2006-03-10: Apple skriver om videokortet i nya Mac mini. Det delar internminne med resten av datorn och tar åtminstone 80 MB internminne. Det innebär att en standardkonfigurerad Mac mini med 512 MB bara har 432 MB kvar för Mac OS X och program.

2006-03-09: PC Magazine skriver om Mac mini/Intel och ger den fyra av fem stjärnor.

Think Secret skriver om att Adobe Creative Suite 3 kan komma redan i år. Det skulle i så fall vara goda nyheter för Apple, eftersom Adobe inte kommer med Intelversioner förrän de gör större uppdateringar, typ just CS3.

2006-03-08: Apple har kommit med den första informationen kring årets utvecklarkonferens, WWDC 2006. Den infaller i år senare än normalt, 7-11 augusti. De senaste åren har den annars infallit i juni eller början av juli. Platsen är oförändrat San Francisco och konferensavgiften är $1295 t o m 23 juni.
Programmet är inte publicerat, men de två viktigaste punkterna blir garanterat Mac OS X 10.5 ("Leopard") och den fortsatta Intel-övergången. Kanske passar Apple också på att introducera någon ny produkt. En ersättare till PowerMac G5 skulle passa bra då Apple redan på WWDC 2003 utlovade en PowerMac G5 på 3 GHz till WWDC 2004. Apple har nu 2006 inte kommit längre än till 2.7 GHz... WWDC är dock inte primärt ett lanseringstillfälle för hårdvara, så detta är ren spekulation.
Apple har inte publicerat något om Mac OS X 10.5 utöver smeknamn ("Leopard") och lanseringsdatum (kring kommande årsskifte). Min bedömning är att Leopard presenteras för första gången på WWDC 2006 och att Apple då också delar ut den första betaversionen. Med tanke på att vi då är i augusti tror jag inte att Leopard kommer att levereras till kund förrän en bit in i 2007.

2006-03-07: News.com har en video av Steve Jobs introduktion av Mac mini.

Apple tipsar om plug-ins för Intel-Mac. För att kunna använda PowerPC-plugins på en Intel-Mac krävs att man kör Safari med Rosetta.

Dashboard har en väder-widget. Databasen den använder har utökats nyligen och där finns nu en hel drös Lund att välja på, varav hela 14 i Sverige! För att få rätt väderprognos, välj "Lund, Sweden(Skane)" (det räcker att skriva in Lund men man måste sedan välja rätt Lund i listan med alternativ).

2006-03-02: Apple har släppt Security Update 2006-001 Mac OS X 10.4.5 för PowerPC och Intel med Mac OS X 10.4.5. Det finns även en motsvarande version, Security Update 2006-001(10.3.9), för Mac OS X 10.3.9. Det är den första säkerhetsuppdateringen sedan november och den innehåller fixar för allvarliga säkerhetsproblem. Det är därför viktigt att alla uppdaterar med Security Update 2006-001 snarast möjligt. Eftersom den kräver 10.4.5 eller 10.3.9 krävs uppdatering till senaste version av 10.4.x eller 10.3.x om man inte redan har gjort det. Kör man 10.0.x, 10.1.x eller 10.2.x bör man fundera på att uppdatera till senare Mac OS X, om hårdvarukraven uppfylls. En Mac OS X 10.4-licens kostar strax under 500:- via Programförmedlingen.
Enklast att uppdatera (alla fria uppdateringar, inklusive säkerhetsuppdateringar, uppdateringar inom samma Mac OS X-release m m) är med Programuppdatering i Apple-menyn.
Så här skriver Apple om fixarna i PowerPC-versionen för 10.4.5: "Security Update 2006-001 rekommenderas för alla användare och förbättrar säkerheten i följande komponenter:

Du hittar mer information om den här uppdateringen på adressen: http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=61798.".
Mer detaljerad information finns också. Dessutom beskriver Apple Download Validation i en annan artikel.

Rent allmänt finns det några råd om säkerhet jag vill ge: Telias e-legitimation fungerar nu med Mac.

MacPublic är nu flyttad från SnabbLUNET till GigaLUNET. Det är det femte nätet vi överfört till GigaLUNET.

2006-03-01: Apple tipsar i en artikel var man hittar serienummer på olika Mac-modeller.

2006-02-28: Apple släppte idag en Intel-version av Mac mini. Den är exakt lika stor (liten) som föregående modell med PowerPC-processor och innehåller följande nyheter:

I övrigt ingår AirPort Extreme (802.11b, g och a), Bluetooth 2.0+EDR, FireWire 400, CD (24x)- eller DVD (8x DL)-brännare, DVI/VGA mm.

Apple släppte även iPod Hi-Fi och läderfodral till iPod och iPod mini.

2006-02-27: Om inte rätt program vill starta när man dubbelklickar på ett dokument så är första steget att välja "Visa info" och ställa in önskat program under "Öppna med". Hjälper inte det kan det vara värt att prova att kasta de filer som börjar med com.apple.LaunchServices i /Library/Caches/ och därefter starta om datorn (cache-filer är normalt ofarliga att kasta, men den som vill vara extra säker kan nöja sig med att flytta ut filerna t ex till skrivbordet istället för att kasta dem).

2006-02-24: Apple anordnar seminariet "From data analysis to publication. Seamlessly." i Lund 3 mars kl 13-17. Seminariet är tänkt för forskare och innehåller huvudpunkterna "A platform for scientific computing" och "eBiotools". Arrangemanget är kostnadsfritt men föranmälan önskas. Se länken ovan för en pdf med fullständig information.

AFP548.com har en artikel om routing, "Routing for the Routeless". Bl a utifrån den tar jag här upp några terminalkommandon kring routing. Jag koncentrerar mig nedan på ethernetinterfacen och bortser från övriga interface.

När ett paket skall skickas kontrolleras, i ordning
 1. om mottagarens ipnummer finns med i routingtabellen så skickas det till MAC-adressen i kolumnen Gateway via interfacet i kolumnen Netif
 2. om mottagarens nät finns med i routingtabellen så skickas det via interfacet i kolumnen Netif
 3. annars så skickas det via det interfacet som anges i raden default (överst i tabellen), dvs via default route.
Om man har flera ethernetinterface blir det viktigt att tänka på vad som blir default route. Om man bara anger router (i Systeminställningar->Nätverk) för ett av dem så blir det automatiskt default route. Anger man däremot router för flera interface så avgör ordningen i Systeminställningar->Nätverk->Nätverksportinställningar vilket som blir default route (högre upp i listan har högre prioritet).
Exempel 1: en0 är 130.235.40.100/24 med router 130.235.40.1. en1 är 172.24.0.217/24 med router 172.24.0.1. Dator har alltså tillgång till ett privat nät på en1. I detta exempel är det viktigt att en0 ligger över en1 i Systeminställningar->Nätverk->Nätverksportinställningar. Är inte så fallet skulle internettrafik gå till det privata nätet och alltså inte komma fram till avsedd destination.
Exempel 2: Samma förutsättningar som i föregående exempel, men via 172.24.0/24 skall subnät i hela 172.24/16 nås. en1 kan inte konfigureras med mask /16 eftersom nätet som sitter där är /24. Detta problem kan man lösa genom att manuellt lägga till en route. Med kommandot route add 172.24.0.0/16 172.24.0.1 så styrs trafik till hela 172.24/16 till en1.Trafik till t ex 172.24.123.5 går då via en1. Utan denna manuella route skulle trafik till 172.24.123.5 inte matcha någon route, och alltså gå ut via default route en0 men den vägen går det inte att nå det avsedda nätet.
Även default gateway (default route) kan ändras med route-kommandot. Med följande kommandon sätts default route till 10.0.1.1: route delete default och route add default 10.0.1.1.
Kommandot route kräver att man är root. Ändringar i route-tabellen sparas inte utan försvinner vid omstart.
Det går även att konfigurera flera ip-adresser på samma fysiska interface. Gå till Systeminställningar->Nätverk->Nätverksportinställningar. Markera interfacet. Klicka på Duplicera. Sedan är det bara att konfigurera ip-adress, mask etc på samma sätt som vanligt.
Med Mac OS X Server stöder vissa ethernetkort multipla vlan. Om så är fallet är en extra vlan-knapp i Systeminställningar->Nätverk->Nätverksportinställningar tillgänglig när respektive interface är markerat.
Inga av konfigurationerna ovan kräver omstart av datorn.

2006-02-23: Apple tipsar om att vissa HP-skrivare har problem med binär postscript.

Mathematica finns nu i Intel-version.

15" PowerBook finns inte längre kvar att köpa på AppleStore. Den introducerades 19/10 förra året och fick således ett kort liv. Om det är något som tvunget vill ha en sådan kan jag tänka mig att sälja min för vad en motsvarande MacBook Pro kostar ;-)
Sedan tidigare har även iMac G5 17" utgått ur sortimentet. Den hade ett ungefär lika kort liv, då den introducerades 12/10. Att Apple valde att sälja PowerBook G4 15" parallellt med MacBook Pro och iMac G5 17" parallellt med iMac (Intel) var kanske inte primärt för att kunna erbjuda valfrihet mellan PowerPC och Intel utan framförallt för att sälja ut lagret.

Lite udda tips, men den som vill och tycker om unix kan ju fundera på vad följande kommando gör: ls -R | grep ":" | sed -e 's/://' -e 's/[^-][^\/]*\//--/g' -e 's/^/   /' -e 's/-/|/' (det gör inget farligt så det är ok att klistra in i Terminal för att få reda på svaret).

O'Reilly tittar på vad som är nytt i iWork '06.

2006-02-22: För att minska risken för säkerhetsproblem kan det vara en god idé att se till att Öppna "säkra" filer efter hämtning inte är valt. Inställningen finns i Safaris inställningar under fliken Allmänt och är påslagen per default.

Think Secret skriver om ett lanseringsjippo 28/2 kl 19 svensk tid. Vad som skall lanseras är oklart.

En intressant fil att titta i är /System/Library/SystemProfiler/SPPlatformReporter.spreporter/Contents/Resources/English.lproj/Localizable.strings. I den finns de texter som Systeminformation använder för datormodeller.

2006-02-21: Nytt på programförmedlingen: FileMaker Server Advanced 8.

Adobe har ett seminarium i Malmö 21/3 kl 09-12. Ämnet är Adobe och Macromedia förenar det bästa från två världar.

2006-02-17: Lite mer information om MacBook Pro:

2006-02-15: Apple släppte Mac OS X 10.4.5 i ett antal versioner igår. Det var inte helt oväntat - ofta kommer det en uppdatering ganska snabbt när helt ny hårdvara introducerats. Tyvärr har Apple den här gången olika uppdaterare för PowerPC- resp Intel-datorer. Med tiden kommer de nog att ha universella uppdaterare. Enklast är som alltid att uppdatera med Programuppdatering i Apple-menyn. Då får man automatiskt rätt uppdateringar.
För Mac OS X på "gamla" PowerPC finns som vanligt två uppdaterare. En deltaversion som kräver att man har föregående version av Mac OS X installerad: Mac OS X Update 10.4.5 och en komboversion som går att installera oavsett vilken version av Mac OS X 10.4 man har sedan tidigare: Mac OS X Update 10.4.5 Combo.
För Mac OS X på Intel finns det bara deltauppdaterare: Mac OS X Update 10.4.5 for Intel. Det är naturligt då föregående version, 10.4.4, var den första för Intel-Mac.
För Mac OS X Server finns det också bara deltauppdaterare: Mac OS X Server 10.4.5 Update. Det finns ingen kombo-uppdaterare den här gången, så man måste först ha uppdaterat till Mac OS X Server 10.4.4. Mac OS X Server finns ännu inte för Intel-Mac så det finns inte heller någon Intel-version av uppdateraren till Mac OS X Server 10.4.5.
Deltauppdateraren för PowerPC är betydligt mindre (16 MB) än deltauppdateraren för Intel (98 MB), trots att listan över vad som är ändrat innehåller en punkt mer för PowerPC! Det finns alltså en del odokumenterade fixar i Intel-versionen.
Apple anger följande om deltauppdateraren för PowerPC: "10.4.5-uppdateringen rekommenderas för alla användare och innehåller generella fixar för operativsystemet, liksom specifika fixar för följande program och funktioner:

Detaljerad information om den här uppdateringen hittar du på följande webbplats: http://www.info.apple.com/kbnum/n303179. Detaljerad information om säkerhetsuppdateringar hittar du på följande webbplats: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.".

AppleInsider uppger att Apples garantier numera gäller över hela världen.

Med LUs avtal med Telia så kommer fler och fler att använda Teliaabonnemang till mobiltelefoner. Telia har anvisningar på nätet om hur man får en Mac OS X-dator att komma åt internet via en mobiltelefon med bluetooth och gprs. Aktivera först grps genom att skicka ett SMS med texten surf till telefonnummer 4466.
Informationen om hur man konfigurerar Mac OS X finns här (länken på slutet kanske fungerar; klicka dig annars fram steg för steg): www.telia.se -> Företag -> Produkter och Tjänster -> Mobilt -> Tjänster - > Datatjänster -> Mobil data -> Inställningar -> Inställning av Mobil Internet i Mac OS X. Anvisningarna är i korthet: Systeminställningar -> Nätverk -> Bluetooth. Ange telefonnummer 0705960020 (inget användarnamn eller lösenord) under fliken PPP. Ange Med PPP under fliken TCP/IP. Ange lämpligt modem under fliken Bluetooth-modem (t ex Ericsson T39 28.8 för en (Sony-) Ericsson-telefon). Klicka på Utför. Uppringning sker under fliken PPP eller med programmet Internetanslutning (med det senare kan man även få en genväg i menyraden).
För att skicka e-post (direkt från mobiltelefon eller via dator som är uppkopplad via mobiltelefon) när man är ansluten via Telias nät, använd SMTP-servern mail1.telia.com.

2006-02-14: Apple börjar leverera MacBook Pro den här veckan. De blir dessutom lite snabbare än utlovat: 2.0 GHz (tidigare 1.83) respektive 1.83 GHz (tidigare 1.67). En ny toppmodell med 2.16 GHz går dessutom att specialbeställa.

2006-02-13 Nytt på programförmedlingen: Adobe After Effects Pro 7.0. Även standardversionen är på gång.

2006-02-10: Google Earth 3.1.0617.0 är släppt, liksom Adobe Reader 7.0.7.

N24 skriver om hur iPod används för att ladda ned föreläsningar på universitet i USA.

Apple har dokumenterat ganska utförligt vad som sker när man väljer "Arkivera och installera" vid installation Mac OS X.

2006-02-07: Apple lanserade idag den väntade 1 GB-modellen av iPod nano. Pris på LUs Apples Apple on Campus är 1.375:- inkl moms, frakt och lasergravyr.

2006-02-06: Macworld har en artikel om Google Earth.

2006-02-03: Apple har börjat leverera iLife '06 i Sverige. Apple har också en del multimediahandlendningar för iLife.

2006-02-02: Adobe har en PDF-fil: FAQ: Adobe Support for Intel-based Mac Computers.

2006-02-01: Apple har en förteckning över vilka skrivardrivrutiner som ingår i Mac OS X för Intel-Mac.

Det svenskutvecklade konferensporgrammet Marratech 6.0 är släppt. Klientdelen är gratis.

2006-01-30: Imorgon tisdag visar MacSupport i Lund (Mårtenstorget 6) och Malmö (Baltzarsgatan 18) båda modellerna av nya iMac med Intelprocessor från kl 17.

Under 2006 kommer Apple att sälja Mac-datorer såväl med PowerPC-processor som med Intel-processor. Det ger upphov till ett antal frågeställningar, t ex om man skall vänta eller köpa nu och om man skall välja PowerPC eller Intel.
Det är alltid svårt att köpa dator (och annan elektronik) vid rätt tidpunkt. Utvecklingen går snabbt och det kommer hela tiden bättre produkter till samma eller lägre priser. Apples datorer finns sällan med i sortimentet mer än nio månader utan att genomgå en mindre (t ex lite snabbare processor, lite större disk, lite vassare grafik) eller större uppdatering (t ex ny processor, nya funktioner, ny teknik, ny design). Nu är det inte så enkelt att bara för att en modell kom för sju månader sedan så kommer den en uppdaterad version inom två månader - det finns alltid undantag. Att köpa helt nylanserad teknik kan också ha sina risker; ibland förekommer barnsjukdomar och då kan det vara säkrare att köpa en utgående modell till bra pris.
Utifrån ovanstående har jag under många år gett samma råd: har du behov av en ny dator (och har finansieringen klar) så vänta inte utan köp nu. 2006 är ett något annorlunda år - vi vet att i år kommer resterande sortiment (bl a PowerMac, iBook, Xserve, mini) antingen med Intel-processor eller så försvinner de ur sortimentet (som kanske eMac kommer att göra). Mitt råd kvarstår dock - men läs vidare nedan för ytterligare saker att tänka på.
Mac med Intel-processor är framtiden. Jag tror övergången kommer att gå mycket bra, även om det säkert blir en del mindre problem i början. Jag ser alltså ingen risk i att redan idag välja en Mac med Intel-processor. Det finns dock några som inte bör välja Intel-Mac redan nu:

Alla utvecklare av Mac-program kommer att komma med versioner för Intel-Mac. De har helt enkelt inget val (förutom att de kan lämna Mac-marknaden helt förstås). Det är bara att titta bakåt för att få det bekräftat - det finns inga utvecklare kvar som bara gör Mac OS 9-program. Det innebär att såväl de stora (Microsoft, Adobe, Macromedia, Quark, FileMaker m fl) som alla mindre kommer med versioner för Intel-Mac. När är dock en annan sak. En del har redan versioner för Intel-Mac, andra kommer med en mindre uppdatering med stöd för Intel-Mac medan ytterligare andra väntar tills de kommer med en större uppdatering.
Program som har stöd för både PowerPC-Mac och Intel-Mac kallas av Apple universal-program. Allt finns i samma programsymbol, så det finns inga problem med att fundera på vilken version man skall installera eller köra - det är bara att göra som man alltid gjort.
Ta Apples uppgifter om 2x bättre prestanda på iMac och 4x på MacBook Pro med en nypa salt.

2006-01-26: Nytt på programförmedlingen: svenska versioner av MS Office 2004 SP2 och Virtual PC 7.0.2.

2006-01-25: Steve Jobs har sålt sitt andra bolag, Pixar, till Disney.

2006-01-24: Apple har ett förlängt reparationsåtagande för minnesplatserna i vissa PowerBook G4 (15-inch 1.67/1.5GHz). Se länken ovan för exakt vilka serienummer som omfattas.

2006-01-19: Apple presenterade sitt bokslut för Q1 2006 igår. Såväl omsättning ($5.75 miljarder, +65% jämfört med motsvarande kvartal i fjol) som vinst ($565 miljoner, +92%) slog rekord. Som tidigare meddelats levererade Apple 1.25 miljoner datorer (+20%) och 14 miljoner musikspelare (+207%). Leveranserna av datorer ökade i Europa med 21%, dvs i stort sett som genomsnittet för Apples marknader. Totalt ökar bärbara datorer (+39%) mer än stationära (+7%).
Några punkter från analytikermöte:

2006-01-18: Apple har dokumenterat de tangentsekvenser som kan användas vid start av en Intel-Mac.

Ars Technica har en genomgång av iMac med Intel-processor.

Macworld skriver om Google Earth. Programmet är mycket imponerande.

GigaLUNET närmar sig (på lördag ansluts LDC som första nät). Det bästa sättet att få ip-nummer är även i GigaLUNET att använda DHCP. Om man av någon anledning måste konfigurera manuellt, så fungerar det inte längre generellt med delnätsmask 255.255.0.0 och router 130.235.128.1. Istället måste man använda specifika uppgifter för varje institution (eller för en institution som finns i flera olika byggnader t o m specifika uppgifter för just den kombinationen av institution/byggnad). LDC t ex har ip-serien 130.235.40.0-255. Första adressen (130.235.40.1) är router för LDC och delnätsmasken för ett nät som LDCs med 256 adresser är 255.255.255.0.
Använd alltså helst DHCP så blir allt rätt automatiskt. Måste du konfigurera manuellt så kontrollera med datoransvarig eller LDCs helpdesk exakt vilka uppgifter som gäller för varje dator. Ovanstående är inte specifikt för Mac utan gäller generellt i GigaLUNET.

2006-01-16: Mactracker är ett mycket praktiskt gratisprogram som innehåller mängder med information om alla Mac OS-datorer. Exempel på innehåll är introduktionsdatum, processor, minne, grafik, portar, mått och en kort beskrivning.

Apple har börjat leverera iWork '06 i Sverige. Liksom föregående version är iWork '06 inte översatt till svenska. iWork '06 kräver en G4 på 500 MHz eller bättre (inklusive Intel).

Flip4Mac som jag skrev om för några dagar sedan går också att hämta direkt från utvecklarens hemsida. Senaste version är nu 2.0.1.

Apples AirPort Management Tools finns att hämta hem direkt från Apple. Det är fortfarande version 1.0, men den är svår att hitta på Apples webbplats utan direktlänk.

Apples policy kring operativsystem:
Will I be able to install Mac OS X for Intel on another Intel system? No. It will not run on non-Apple hardware.
Can I run Windows on an Intel Mac? Apple isn't preventing this, but doesn't provide technical support for it either, just like today when users run Linux on their Mac hardware.

Det kommer hela tiden mer information om Apples Intel-produkter:

Här är en del nytt kring Intel-versionen av iMac G5: Här är en del nytt kring MacBook Pro: MacinTouch har en omfattande sida med produktnyheter från Macworld Expo.

2006-01-11: Google Earth är nu släppt i Mac-version.

Microsoft har släppt Windows Media Components for QuickTime, by Flip4Mac. Den gör att man kan spela Windows Media-filer (.wma och .wmv) direkt i QuickTime Player och att man kan använda Windows Media-innehåll i en webbläsare som Safari.

2006-01-10: Steve Jobs inledningsanförande på Macworld Expo i San Francisco bjöd på många nyheter: Intel-Mac:ar, iLife '06 med iWeb, iWork '06, Mac OS X 10.4.4, fjärrkontroll med radio till iPod, MS Office i ytterligare minst fem år och en del annat. Hela inledningsanförandet kan ses på nätet i efterhand (drygt 1.5 timme, klart sevärt; Intel-biten börjar efter 61 minuter för den som vill hoppa direkt till väsentligheterna).
Det utan tvivel viktigaste var Intel-Mac:arna. Intels VD, Paul Otellini, var med vid inledningsanförandet, och följande dialog utspann sig: Paul: Steve, I want to report that Intel is ready. Steve: Well, I can report to you that Apple is ready too.
När Apple presenterade sin plan för övergång från PowerPC-processorer till Intel-processorer i juni förra året så räknade de med att börja leverera Intel-Mac:ar i mitten av 2006. Istället för mitten av 2006 visade det sig alltså bli mitten av januari 2006! De två första Intel-Mac:arna presenterades idag: iMac och MacBook Pro. Båda har samma processor, Intels Core Duo-processor, som har två processorkärnor i samma chip. I praktiken innebär det att de är dubbelprocessordatorer.
Alla övriga produktlinjer kommer att komma med Intel-processor senare i år, vilket innebär att övergången till Intel-processorer kommer att vara slutförd ett år tidigare än aviserat.

Nya iMac med Intel-processor finns för omedelbar leverans. Den har samma storlek och utseende som gamla iMac men har bl a följande nyheter:

MacBook Pro är ersättaren till PowerBook G4. "Power" i namnet passar kanske inte lika bra nu när det inte sitter en PowerPC-processor i datorn. Namnvalet lämnar även MacBook som tänkbart namn för en framtida iBook-ersättare.
Apple lyckades aldrig leverera någon PowerBook G5, men med nya MacBook Pro tar de nu ett rejält prestandakliv. Apple uppger att MacBook Pro har upptill fyrdubbla prestandan jämfört med PowerBook G4!
MacBook Pros design påminner om PowerBook G4, även om den är marginellt tunnare. Den finns (ännu så länge) enbart med en skärmstorlek: 15 tum. Vikten är drygt 2.5 kg.
Bland nyheterna i MacBook Pro finns följande: Precis som vid övergången till PowerPC 1994 hanterar operativsystemet program som har exekverbar kod för olika processorer. Apple kallar ett sådant program "Universal Application". Fördelen med universella program är att användaren slipper fundera på processortyper och annat tekniskt - det är bara att installera programmet och köra. Apple har naturligtvis gjort en Universal-logo som programutvecklare kan använda på programkartonger och webbsidor för universella program. Alla program i Mac OS X, iWork '06 och iLife '06 är f ö universella.
Apple har även universella Mac OS X-installationsskivor. Det innebär att man kan starta och installera från samma DVD-skiva, oavsett om man har en PowerPC- eller Intel-baserad Mac.
Tack vara Rosetta-tekniken går det även att köra (nästan) alla PowerPC-program på en Intel-Mac, dock med något sämre prestanda.
Classic (Mac OS 9) stöds inte på Intel-Mac:ar.

Microsoft var med vid Steves inledningsanförande och utlovade dels en Intel-version av MS Office, dels att Microsoft kommer med nya Office-versioner för Mac (PowerPC och Intel) under minst fem år framåt. Se pressrelease från Microsoft och intervju med chefen för MS Macintosh Business Unit.

Apple uppdaterade som väntat sina programpaket iLife och iWork.
iLife '06, som medföljer alla nya Macintosh-datorer, innehåller nya versioner av Apples konsumentprogram för digitala medier: iPhoto 6 (snabbare, klarar fler bilder, fullskärmsredigering m m), iDVD 6 (stödjer tredjeparts DVD-brännare m m), iMovie HD 6 och GarageBand 3. iTunes kan som vanligt laddas ned gratis. Dessutom tillkom ett nytt program, iWeb för att skapa webbsidor. iLife '06 finns tillgängligt nu och kostar 400:-.
iWork '06 är Apples Office-svit. Det tillkom inte något nytt program i år, men väl nya versioner av de existerande: Pages 2 (ordbahandling/layout) och Keynote 3 (presentation). Även iWork '06 finns tillgängligt nu. Det kostar 400:-.

Noterbart är att Apple verkar vara på väg att sluta stödja G3-processorn. Både nya iLife och nya iWork kräver en G4-processor eller bättre (inklusive Intel Core Duo förstås). Räkna heller inte med att nästa version av Mac OS X, "Leopard", kommer att fungera på mindre än en G4-processor.

De nya Intel-Mac-arna kommer med Mac OS X 10.4.4. Den versionen har varit i beta ganska länge men strax innan jul slutade det komma nya betaversioner. Den släpptes dock idag, både som vanliga Mac OS X 10.4.4 Update och som Mac OS X Server 10.4.4 Update.
I klientversionen (för vanliga Mac OS X) är följande nytt enligt Apple: "10.4.4-uppdateringen ger förbättrad tillförlitlighet och kompatibilitet för Mac OS X 10.4 och rekommenderas för alla användare. Den innehåller förbättringar för: Du hittar mer information om uppdateringen på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n302810. Mer information om säkerhetsuppdateringar hittar du på adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.".

Naturligtvis kunde Apple inte låta bli att släppa något iPod-relaterat på en konsumentmässa som Macworld Expo. De släppte en fjärrkontroll med inbyggd radio. iPod Radio Remote, som den heter, passar till både iPod nano och till senaste generationen av vanliga iPod. Den kostar 350:- och finns tillgänglig nu.

Apple passade också på att lämna lite siffror. Omsättningen förra kvartalet var $5.7 miljarder, vilket var en knapp miljard dollar mer än marknaden förväntat. Apples börskurs slog återigen all-time-high och har nu även sprängt $80-vallen. Under kvartalet sålde Apple 1.25 miljoner datorer och 14 miljoner iPod. Totalt har Apple sålt 42 miljoner iPod, varav 32 senaste året varav 14 senaste kvartalet! Antalet sålda låtar är nu 850 miljoner och marknadsandelen är Microsoft-lik med 83%... Apple presenterar f ö sitt kvartalsresultat nu på onsdag 18 januari.

Apple släppte idag även QuickTime 7.0.4 (med bl a säkerhetsfixar), iTunes 6.0.2 och iPod Updater 2006-01-10.

CNET kommenterar live från Steve Jobs inledningsanförande på Macworld Expo i San Francisco.

BusinessWeek har en Special Report om Apple.

2006-01-09: Imorgon är det dags för Steve Jobs inledningsanförande på MacWorld i San Francisco. Det börjar kl 18 svensk tid och direktsänds inte. Antagligen kommer det att eftersändas.
Think Secret har en artikel med diverse rykten inför Steves inledningsanförande.
The Guardian har en intressant artikel just om Steve Jobs inledningsanföranden och den är för ovanlighets skull skriven av en person som varit med bakom scenen.

Apple skriver i en Tech Note om Daemons and agents, som är bakgrundsprogram utan gränssnitt.

O'Reilly beskriver i en artikel hur man kan använda sökmotorn Spotlight via terminalgränssnittet.

Nytt på programförmedlingen: FileMaker Server 8.

2006-01-03: Mac OS X Hints har ett bra tips om hur man skapar snygga man-sidor för utskrift. Med kommandot man -t whatever | open -f -a /Applications/Preview.app i Terminal skapas ett snyggt formaterat man-dokument som en PDF-fil i Förhandsvisning. Byt bara ut whatever mot önskat kommando.


   


hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2013-08-08 11:15
roland.mansson@ldc.lu.se