LU
LDC

Mac-rådgivningen (inklusive MacPublic) är nedlagd fr o m årsskiftet 2012/2013. Informationen uppdateras inte längre.

Macintosh-nyheter 2007


Se även filarkivet MacPublic (nya filer, alla filer) [enbart för användare på Lunds universitet]

Alla nyheter på en sida (bra vid sökning)


2007-12-28: Det är bara några dagar kvar på 2007 så det är hög tid att summera och titta framåt.

Under 2007 var fokus på två nyheter i Apple-värden: iPhone och Leopard.

iPhone presenterades på Macworld Expo i januari efter en längre tids spekulationer. Försäljningen började dock inte förrän i slutet av juni med långa premiärköer och mediahype. Bara drygt två månader senare sänkte Apple priset på iPhone rejält. Under slutet av året kom iPhone till Europa, men än så länge enbart till Storbritanninen, Tyskland och Frankrike.
Apple har lagt mycket krut på den rent fysiska designen av iPhone, men det riktigt unika med iPhone är användargränssnittet. Det är tydligt att Apple börjat med ett tomt blad och förutsättningslöst tagit fram ett nytt gränssnitt. Trots att iPhone närmast är att betrakta som en handdator så har den inget traditionellt menysystem och dialogrutor finns nästan inte alls. Det fingerstyrda gränssnittet är en fröjd att använda och Safari och Mail dessutom är två riktigt kompetenta applikationer. Jo, det går också att telefonera med den och göra allt som en traditionell iPod gör.
Visst saknar iPhone en del funktioner. En del av dem lär komma efterhand. Apple har utlovat fler funktioner i kommande programuppdateringar. I februari kommer också ett utvecklarkit (SDK) som på allvar låter tredjepartsutvecklare göra program speciellt anpassade för iPhone.
Även om iPhone idag är ett slutet system så har många ansträngt sig för att dels kunna använda vilken operatör som helst, dels kunna installera egna program. I slutet av oktober meddelade Apple att de då sålt 1.4 miljoner iPhone och att de själva uppskattade att hela 250.000 av dem var avsedda att låsas upp. Apple har också tvingats att sälja olåsta iPhone i Tyskland och Frankrike och jag hoppas att detsamma sker i fler länder.
Det operativsystem som körs i iPhone (och iPod touch) är verkligen en bantad version av Mac OS X. Det är imponerande dels att kunna köra ett så stort OS på så begränsad hårdvara, dels att kunna göra det med så bra prestanda. För den som är intresserad finns verktyg för att utforska iPhone/iPod touch och det är intressant att kunna göra ssh till den och sedan använda vanliga unixkommandon för att utforska hårdvaran, mjukvaran och filsystemet!
iPhone lär dyka upp i Sverige under 2008. När är oklart, liksom val av operatör. Apple har också utlovat en kommande version av iPhone med 3G under 2008. Jag tror den kommer senast till sommaren. Innan dess tror jag det kommer en uppdaterad iPhone. Det är sällan Apple säljer samma produkt i mer än nio månader utan åtminstone en mindre uppdatering.

Årets andra väntade nyhet var den senaste versionen av Mac OS X: Leopard. Den katten fick vi vänta länge på. Det var ganska exakt två och ett halvt år mellan den och föregångaren Tiger. Så lång tid brukar det inte vara mellan versionerna och jag tror att nästa (ännu odöpta) version kommer 2009. Under 2008 kommer vi definitivt att få nöja oss med mindre uppdateringar av Leopard, sådär var 2-4 månad eller så.
Leopard var ju ganska försenad och vad de "top secret features" som Apple pratade om redan på utvecklarkonferensen WWDC 2006 var vet vi ännu inte... Många inklusive undertecknad hade nog förväntat sig mer nyheter i Leopard än vad det i själva verket blev. Nu fick vi nöja oss med Time Machine, Quick Look, Spaces mm plus förstås en massa förbättringar under skalet. Räknar man som Apple kan man komma upp i 300 nyheter.
Leopard har fått en del kritik för att vara buggig, men själv har jag inte märkt mycket av det, trots att jag för ovanlighets skull valde att uppdatera instället för att ominstallera mina datorer. 10.5.1 och första säkerhetsuppdateringen är ute redan, och 10.5.2 är släppt i första betaversion till utvecklare. Den som är försiktig väntar på 10.5.2 eller 10.5.3 - inte minst om man har en server - men vi andra skulle aldrig vilja gå tillbaka till Tiger.

Apples datorserier fick bara mindre uppdateringar under 2007 och det var bara iMac som fick (lite) ny design.
Mac Pro introducerades i augusti 2006 och fick under 2007 i stort sett nöja sig med att det nu också finns en värstingmodell med åtta kärnor. Designen är i stort sett samma som PowerMac G5 som kom i juni 2003!
MacBook och MacBook Pro kom båda i början av 2006 och båda har bara fått smärre uppdateringar i år.
Mac mini kom i januari 2005 och det har flera gånger ryktats om att den skulle försvinna. Det har inte stämt och under 2007 blev den den sista datorn som gick över till Intel Core 2 Duo.

Mest oväntade mjukvara från Apple 2007 var Safari 3 för Windows. Att Apple skulle komma med en fri webbläsare till Windows var det få som väntat, inte minst då Microsofts egen Internet Explorer totalt dominierar på Windows. Jag tror ändå det var ett ganska klokt drag. Ju fler som kör Safari (på Mac, iPhone, iPod eller Windows), desto fler webbsajter kommer att testas mot Safari vilket gynnar Apple. Och ju fler nöjda iPod- och iTunes-användare Apple får bland Windows-användare, desto fler kommer också att testa Safari. Jag blir inte förvånad om vi får se ytterligare Apple-mjukvara för Windows under 2008. Dock tror jag inte att vi får se Mac OS X för PC under 2008, men på längre sikt är inget omöjligt (Apple har dock inte antytt något sådant).

Viktiga tredjepartsprodukter som kom under 2007 var Adobe Creative Suite 3 och VMware Fusion. Den första var det som fått många tunga användare att vänta med att köpa en Intel-Mac och det senare visade sig vara en rejäl konkurrent till Parallels Desktop.

2008 inleds traditionsenligt med Macworld Expo som pågår 14-18 januari i San Francisco. Den mest intressanta punkten där är förstås Steve Jobs keynote, som är tisdagen 15/1 kl 18.00-19.30 (svensk tid). Förra årets keynote var unik då Steve Jobs knappt nämnde Macintosh eller Mac OS X (det var iPhone som gällde). I år lär det bli mer fokus på Mac och Mac OS X. Kanske kommer äntligen den ultraportabla MacBook mini som jag spekulerat om flera gånger tidigare?
En annan viktig produkt som kommer på Macworld är MS Office 2008. Det är den första Office-uppgraderingen sedan 2004 och det är också den sista större Mac-programvaran att komma i en Intel-version (Office 2008 är ett universellt program så det kommer också att fungera på PowerPC).

Under sommaren kommer utvecklarkonferensen WWDC 2008. Det är troligt att Mac OS X 10.6 kommer att presenteras för utvecklare där, åtminstone om Apple avser att leverera det under 2009. WWDC kommer även att fokusera på utveckling för iPhone.

Ekonomiskt sett har 2007 varit ännu ett lysande år för Apple. Det har gått bra så många kvartal i rad att det knappast kan fortsätta hur länge som helst... Apple är tredje största datorleverantören i USA och ökar kraftigt (men från en låg nivå och med fortsatt stort avstånd till ledande HP och Dell). Jag har summerat Apples datorförsäljning under bokslutsåren 2006 och 2007 (Apples år slutar i september). 2006 sålde Apple 5.3 miljoner datorer och 2007 7.1 miljoner. Det är +33% mätt i volym på ett år. Datoromsättningen gick under samma period från 19.3 till 24.1 miljarder dollar (+25%).
På iPod-sidan har Apple samma problem som Microsoft har på OS-sidan: det går inte att öka markandsandelen mycket mer. Det är också en marknad där ändringar kan ske snabbt (man blir åtminstone inte etta 2008 bara för att man var det under 2007). iPhone är fortfarande en tämligen ny produkt och Apple har hittills uppfyllt sina prognoser. Under 2008 siktar man på en procent av marknaden. Det är en väldigt tuff bransch och Apple är en väldigt liten spelare där. Tio miljoner enheter känns dock inte orimligt, men Apple måste fortsätta innovera.
Summerat på samma sätt som ovan gick iPod (och iPhone) från 39.4 till 53.0 miljoner enheter (+35%). Mätt i omsättning var det från 7.7 till 8.4 miljarder dollar (+10%). I de senare siffrorna ingår enbart hårdvara, dvs inte försäljning från iTunes Store.
Som framgår nedan har Apples aktiekurs stigit rejält under året. Räknat från fjolårets slut till gårdagens stängningskurs är det +135% under 2007 (Nasdaq Composite har under samma period gått +13.7%). Apples börsvärde är nu 174.2 miljarder dollar (1.14 biljoner kronor).

Så vi har nog ett spännande år att se fram emot, speciellt som Apple och Steve Jobs älskar att ha några oväntade överraskningar!

2007-12-27: Ryktessajten Think Secret har lagts ned som en del i en uppgörelse med Apple. Andra tämligen pålitliga sajter med liknande innehåll är AppleInsider och MacRumors.

Apples aktiekurs passerade igår för första gången $200 med en all time high på $200.96. Sedan gick den ned något och stängde på $198.95, vilket är all time high för stängningskursen. Slutkursen 2006 var $84.84. För 2003 var den $10.685 och för 2002 $7.165 (allt justerat för split).

Apple har släppt Security Update 2007-009 1.1. Den innehåller ett antal säkerhetsfixar och finns för 10.5.1 och 10.4.11. Jämfört med den tidgare version 1.0 av denna uppdatering är skillnaden enbart en Safarifix som inte är säkerhetsrelaterad.

Apple har ett 50-tal supportartiklar i Mac 101-serien. De ger grundläggande information om olika delar av Mac OS X.

InfoWorld skriver om Leopard Server.

Ask tuaw har svar på diverse Mac-frågor.

2007-12-14: Apple har släppt QuickTime 7.3.1. Den innehåller säkerhetsfixar och finns för 10.3, 10.4 och 10.5.

Shell Scripting Primer är ett Apple-dokument som framför allt tar upp Apples standardshell bash, men även en del om andra shell.

2007-12-12: Norton AntiVirus 11.0 är släppt. Den är universell och stöder Leopard.

Apple har dokumenterat ett antal unix-ändringar som gjorts för att UNIX 03-certifiera Mac OS X.

2007-12-07: Mactracker 5.0 är släppt. Programmet har detaljinformation om all Apple-hårdvara. Det finns nu också en webbversion för iPhone.

2007-12-06: Parallels Desktop 3.0 (5582) är släppt. Den stöder nu Leopard fullt ut.

iPhone (och hackad iPod touch) kan ha problem med VPN mot LUs VPN-server. Om det inte fungerar med vpn.lu.se som VPN-server så ange istället motsvarande ipnummer, dvs 130.235.72.140.

Systemkraven för Leopard är G4 på 867 MHz eller bättre med minst 512 MB internminne. När man startar Leopard-installeraren sker en kontroll av att hårdvaran uppfyller systemkraven. Den kontrollen finns i filen Mac OS X Install DVD/System/Installation/Packages/OSInstall.mpkg på DVD-skivan.
Efter installationen sker ingen ytterligare kontroll av att systemkraven uppfylls - vare sig vid start, användning eller uppgradering - åtminstone inte som det är nu.
Katalogen där OSInstall.mpkg ligger är osynlig. För att gå till den katalogen i Terminal, skriv cd /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ DVD/System/Installation/Packages/. Alterativt kan man istället få upp katalogen i Finder med terminalkommandot open /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ DVD/System/Installation/Packages/ eller genom att välja Finder -> Gå -> Gå till mapp och skriva in /Mac OS X Install DVD/System/Installation/Packages/.
I Tiger var .mpkg-filer egentligen kataloger ("paket"/"package"). Nytt i Leopard är flata installationspaket. Tekniskt sett är de xar-arkiv (se man xar). För att packa upp ett sådant, använd t ex xar -vxf OSInstall.mpkg. Den intressanta filen är den som heter Distribution. Det är en ren textfil som kan öppnas t ex med programmet Textredigerare. Nästan först i den filen finns en funktion som heter checkSupportedMachine och det är precis där som kontroll av systemkraven sker.
Den som har läst så här långt kanske har gissat vad resten handlar om. Det som står ovan kan vara allmänt bra och intressant att veta. Resten av denna notis är dock bara för den som på egen risk är intresserad av att installera Leopard på en Mac som inte helt uppfyller Leopards systemkrav. Det kan vara mer eller mindre riskfyllt. Ju mindre maskinen avviker från systemkraven desto bättre kommer det antagligen att fungera, men det är naturligtvis helt på egen risk och utan support från Apple (eller för den delen LDC).
Det enklaste är att ta bort all kod i funktionen checkSupportedMachine utom den avslutande return true;. Funktioner kommer då att se ut så här: function checkSupportedMachine(machineType) { return true; }.
Man kan göra på många sätt. Min metod förutsätter att man har en dator med Leopard installerat, inklusive utvecklarverktygen, och att målet är att skapa en något modifierad DVD-skiva. Det behövs då en DVD-brännare som kan bränna dubbellagersskivor (finns i många nya Mac:ar; kolla i Apple -> Om den här datorn -> Mer info -> Skivbränning).
Gör så här:

2007-12-03: Hänvisningssystemet SALUT har tidigare inte fungerat bra på Mac. Med Leopard (och därmed Safari 3) fungerar åtminstone det mesta som det skall. Samma sak gäller senaste Tiger (10.4.11) som även den inkluderar Safari 3.

2007-11-30: Apple har idag specialpriser på AppleStore. Priserna gäller enbart idag och endast vissa utvalda produkter. De gäller dessutom bara på den vanliga AppleStore (inte LUs). Bl a iMac och MacBook är prissänkta, men inte så mycket att de är billigare än LUs normalpriser. Vad det gäller iPod så är shuffle, nano och classic idag billigare än på LUs AppleStore, där vi inte länge har några rabatter alls på iPod.

Diskverktygen TechTool Pro 4.6.1 och Data Rescue II 1.2 är släppta. De är nu Leopard-kompatibla.

2007-11-26: Nytt på programförmedlingen: Adobe CS3 Master Collection.

2007-11-23: LAN-Master AB är auktoriserad serviceverkstad (AASP, Apple Authorized Service Provider) för Apple-produkter. De finns bl a centralt i Malmö på Stora Trädgårdsgatan 3B.
Alla typer av Apple-garanti (medföljande året, förlängd med AppleCare Repair Agreement (ARA) eller AppleCare Protection Plan (APP)) gäller även hos dem. I vissa fall ingår fri frakt (nyare AppleCare och/eller nyare bärbara). Säkrast är att ringa dem först på 040-661 40 30 för att få aktuella uppgifter. Med hjälp av serienumret kan de direkt kolla upp vad som gäller för garanti och frakt. Det går också att lämna/hämta själv för den som så önskar. De uppger att en reparation normalt tar ungefär tre dagar, exklusive frakt.
LAN-Master har fått utmärkelsen AASP of the year för både 2006 och 2007.

2007-11-22: Apple tvingas sälja en olåst iPhone i Tyskland. Det är en god nyhet. Den dåliga nyheten är att de tar ruskigt bra betalt för den. En låst iPhone kostar EUR 399 (med 24-månaders abonnemang). Den olåsta kostar hela EUR 999. Trots allt är det positivt att Apple tvingas sälja olåsta telefoner.

Nytt på programförmedlingen: EndNote X1, Mathematica 6.0.1, FileMaker Server 9, Adobe Flex 2 och Adobe CS3 Production Premium.

2007-11-16: Nu finns serienummer för QuickTime Pro och iWork '08 på programförmedlingen.

Apple har släppt den första uppdateringen för Leopard: Mac OS X 10.5.1 Update. Den innehåller buggfixar och säkerhetsfixar. Som tidigare går det att antingen använda Programuppdatering i Applemenyn (rekommenderas) eller att ladda hem en fristående installerare. Till skillnad från tidigare finns det bara en version, som alltså fungerar både på Intel och PowerPC.
Motsvarande uppdatering finns också för Leopard Server: Mac OS X Server 10.5.1 Update. Även denna innehåller buggfixar och säkerhetsfixar.

Apple har även släppt den sista (ganska säkert) uppdateringen till Tiger: Mac OS X 10.4.11 Update. Den innehåller Safari 3, buggfixar och säkerhetsfixar. I fortsättningen lär de enda Tigeruppdateringarna vara säkerhetsuppdateringar.
Även här finns det en serveruppdatering: Mac OS X Server 10.4.11 Update med Safari 3, buggfixar och säkerhetsfixar. Dessutom finns nya serveradministrationsprogram: Server Admin Tools 10.4.11. Apple har också en artikel om vilka versioner av Admin Tools som fungerar vilka versioner av Mac OS X Server.

Lite överraskande har det också kommit en säkerhetsuppdatering för Panther: Security Update 2007-008 (10.3.9 Client) och Security Update 2007-008 (10.3.9 Server). De innehåller några säkerhetsfixar. Troligen är det den sista säkerhetsuppdateringen för Panther.

Slutligen några andra Apple-uppdateringar: iMac Graphics Firmware Update 1.0 (för senaste generationen av iMac) och iPhoto 7.1.1.

2007-11-14: Jag har skrivit om hur man hämtar hem och bränner Mac OS X 10.5 från programförmedlingen. Dessutom tar jag upp hur man kan installera utan att först bränna ut på DVD. Jag tar gärna emot synpunkter (och rättelser).

FileMaker har släppt en förhandsversion av Bento, som är en databas för personligt bruk. Den kräver Leopard och har integration mot bl a iCal, adressboken och Time Machine. Bento kommer att släppas i januari (Macworld Expo?) och kommer att kosta $49.
Macworld har en Bento-artikel.

2007-11-13: VMware Fusion 1.1 är släppt.

2007-11-09: Idag börjar iPhone säljas i Europa; dock ännu endast i Storbritanninen och Tyskland.

Computerworld jämför Leopard och Vista.

2007-11-08: AppleInsider uppger att Apple håller på att testa första Leopard-uppdateringen. Den är för närvarande på knappa 300 MB och kommer antagligen att släppas inom några veckor.

Lite ny utvecklardokumentation: What's New In Mac OS X, Mac OS X Technology Overview, Mac OS X Manual Pages, AppleScript Overview, AppleScript Release Notes, Automator Release Notes och Terminal 2 Release Notes.

2007-11-07: Leopards brandvägg är ny. Leopard använder inte som tidigare ipfw, utan en helt ny brandvägg som finns i /usr/libexec/ApplicationFirewall. Den nya brandväggen agerar på programnivå istället för på portnivå. Man kan alltså inte som tidigare öppna upp en viss port utan det man nu kan göra är att öppna upp till program. Det går att använda den gamla brandväggen parallellt men då får man styra den från kommandoraden (se man ipfw). TidBits har en artikel om den nya brandväggen.
Viktigt att notera att brandväggen i Leopard är avstängd vid nyinstallation. Ännu viktigare är att den också är avstängd om man uppgraderar från Tiger, även om man hade brandväggen igång under Tiger.
Den nya brandväggen styrs från Systeminställningar -> Säkerhet -> Brandvägg. Det finns tre lägen: tillåt alla inkommande anslutningar (default), blockera alla inkommande anslutningar samt ställ in åtkomst för särskilda tjänster och program. I det senare läget kan man för varje program ange om inkommande anslutningar skall tillåtas eller blockeras.
TCpwrappers finns också i Leopard. Se även man tcpdchk.

EMC har släppt backupprogrammet Retrospect 6.1.138. Det är en uppdatering av själva Retrospect-programmet. Klientprogramvaran är inte uppdaterad. Nytt är Leopard-fixar samt allmänna buggfixar.

Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 11.3.9 Update. Den fixar ett utskriftsproblem i Word. Uppdateringen kräver att man sedan tidigare har uppdaterat till 11.3.8 som kräver att man har 11.3.7 som kräver att man har 11.3.6 som kräver att man har 11.3.5 som även innehåller alla tidigare uppdateringar av Office 2004.

Version tidigare än Logitech Control Center 2.3.1 är inte Leopard-kompatibla. Om Logitech Control Center är installerat, så se till att det är version 2.3.1 (eller senare) innan dator uppdateras till Leopard.

SciFinder Scholar 2007 är inte Leopard-kompatibelt. Föregående version, SciFinder Scholar 2006, fungerar dock.

2007-11-06: Apple har släppt QuickTime 7.3, med bl a säkerhetsuppdateringar.

Apple beskriver ett problem där admin-konton görs om till standardkonton i samband med Leopard-uppgradering. Lösningen är att aktivera root-kontot och sedan använda det för att återställa admin-rättigheterna.

Macworld har en ny artikelserie om Leopard. Den heter Inside Leopard och länkar till nuvarande nio avsnitt finns till uppe till höger på föregående länk.

2007-11-05: Apple har ändrat i licensvillkoren för Mac OS X Server. I de nya villkoren står följande: "Detta avtal ger dig rätt att installera och använda ett exemplar (en enda kopia) av programmet Mac OS X Server ("programmet Mac OS X Server") på högst en enda Apple-märkt dator. Du får också installera och använda andra exemplar av programmet Mac OS X Server på samma Apple-märkta dator, förutsatt att du införskaffar en individuell och giltig licens från Apple för vart och ett av dessa exemplar av programmet Mac OS X Server.". Exakt vad det innebär är oklart, men det är ändå ett steg i rätt riktning. Tidigare har Apple varit helt emot att virtualisera Mac OS X. Nu finns uppenbarligen en öppning för att virtualisera Mac OS X Server. Någon programvara för virtualisering har Apple inte, men en rimlig gissning är att VMware och Parallels nu arbetar på att modifiera sina produkter så att de även kan virtualisera Mac OS X Server. Det är sannolikt inget svårt rent tekniskt - problemen är på den legala sidan. Dels får virtualiseringen enbart ske på Apple-hårdvara, dels får enbart Mac OS X Server virtualiseras.

Nytt på programförmedlingen: FileMaker Pro 9 och FileMaker Pro 9 Advanced. Dessutom finns nu ett temporärt serienummer för Mac OS X Server 10.5. Det gäller året ut, men innan dess kommer vi att få definitiva serienummer. Om du använder det temporära serienumret så tänk alltså på att du måste byta ut det mot ett definitivt innan årsskiftet.

John DeTroye på Apple har skrivit Tips and Tricks For Macintosh Management som innehåller många tips. Se även hans publika iDisk för mer information.

2007-11-02: Apple har släppt några fixar för vissa modeller: MacBook Pro Software Update 1.2, iMac Software Update 1.2 (Tiger) och iMac Software Update 1.3 (Leopard).

På måndag kommer vi förhoppningsvis att ha dels FileMaker 9, dels temporärt serienummer för Leopard Server på programförmedlingen.

Uppdaterade webbläsare: Firefox 2.0.0.9, Camino 1.5.3, Netscape 9.0.0.2.

Priserna för Leopard Server på LUs AppleStore for Education kommer att justeras. Rabattsatserna där är felaktiga, precis som de initialt var för klientversionen av Leopard. Nya lägre priser är på gång. Det absolut billigaste sättet att köpa Leopard Server (och Leopard) kommer dock även i fortsättningen att vara via programförmedlingen.

2007-11-01: Time har utsett iPhone om Invention Of the Year.

Apple har uppdaterat MacBook och MacBook Pro. Nytt i MacBook är:

Nytt i Mac Book Pro är:

2007-10-30: Apple meddelar att man sålt mer än två miljoner Leopard under första helgen.

2007-10-29: Vi har fått media för Leopard (original-DVD). Det kostar 150:-. Kontakta programförmedlingen via servicedesk för att beställa.

Nytt på programförmedlingen: Mac OS X Server 10.5. Registrera licenser på vanligt sätt via programförmedlingen. Serienummer kommer sedan att publiceras på programförmedlingen när vi fått ihop ett visst antal licenser.
Som andra stora DVD-avbilder är Mac OS X Server 10.5-installationsskivan uppdelad i segment på programförmedlingen. Den här gången har jag dock gjort på ett annat sätt (se nedan för detaljer), så StuffIt Expander behövs ej (mer än möjligen för att avkoda MacBinary-formatet (.bin), men det brukar ftp-program kunna göra under själva hämtningen).
När alla segmenten är hämtade så ange den första segmentet vid montering, bränning etc. Övriga segment refereras automatiskt, så länge de inte döps om och ligger i samma katalog. Jag tänker göra på det här sättet i fortsättningen med alla stora DVD-avbilder.

Terminalkommandot hdiutil kan användas för att segmentera dmg-filer. T ex så segmenterar kommandot hdiutil segment -segmentsize 2046m "Mac OS X Server Install Disc.dmg" -o "Mac OS X Server" dmg-filen i knappt 2 GB stora segment. Segmenten numreras automatiskt med löpnummer (utom första som saknar löpnummer).

Apple har släppt första uppdateringen till Leopard: Login & Keychain Update 1.0. Utöver vad som framgår av namnet fixar den också AirPort-problem.
Apple har också lagt ut administrationsporgrammen för Leopard Server: Server Admin Tools 10.5. Server-verktygen från Leopard kan inte administrera Tiger-servrar, så installera dem inte förrän du uppgraderat servrarna till Leopard.

Ars Technica har en rejäl Leopard-genomgång.
Macintouch har en också en Leopard-genomgång. De har också en Leopard-faq.
Även AppleInsider har en Leopard-genomgång. De har också sista (?) artikeln i Road to Mac OS X Leopard-serien: QuickTime, iTunes, and Media Features.

Adobe har publicerat ett dokument som visar Leopard-kompatibilitet för Adobe-produkter. Vad det gäller CS3 så kommer det uppdateringar för Acrobat 8 Professional, Premiere Pro CS3, After Effects CS3 Professional, Encore CS3 och Soundbooth CS3 kring årsskiftet. Övriga CS3-program är ok redan nu. För äldre program (och mer info även om CS3) se länken ovan.

Apple har förtydligat kraven på Time Machine-diskar. AirPort-diskar stöds inte av Time Machine. Det är USB-diskar anslutna till senaste generationen av AirPort Extreme-basstationen. Jag gissar att Apple kommer att åtgärda detta i en kommande uppdpatering av Leopard och/eller AirPort-firmware. Desutom verkar bara HFS+-formaterade diskar lokalt anslutna eller monterade från en annan Leopard- eller Leopard Server-dator vara ok för Time Machine.

Apple har många nya supportartiklar för Leopard och Leopard Server. Se listan över nya/ändrade supportartiklar senaste veckan. Det går också att söka på speciella kodord. kmosx5 betyder Leopard och kmosxserver105 betyder Leopard Server. Se även Apples supportsida för Leopard.

Apple har uppdaterat dokumentet Designing AirPort Networks för Leopard.

Det finns tre olika sätt att installera Leopard. Alla har sina för och nackdelar. Oavsett vad man väljer är det alltid bra att se till att en aktuell backup först, åtminstone av hemkatalogen (eller hemkatalogerna om det finns flera användarkonton på datorn).

2007-10-26: Idag är det äntligen dagen L som i Leopard. TNT bekräftar (se under gårdagen) att de fått order om att hålla på leveranserna till idag. De lovar att mitt paket skall komma idag.

Apple har en fix för videoproblem på iMac 24".

Pacifist 2.5 är släppt. Med programmet kan man manuellt plocka fram filer från installationsarkiv. Nytt är stöd för de nya installationsformaten i Leopard.

EMC uppger att Retrospect är Leopard-kompatibelt med några få undantag. En fix utlovas inom 30 dagar.

Äntligen har TNT varit här och levererat Leopard! En liten och snygg kartong med en DVD. Bruksanvisningen är på fler sidor än tidigare (knappt 100), men av dem är 20 licensvillkor... Till skillnad från Tiger så finns det nu elektronisk dokumentation även på svenska.
Skivan är på 7.11 GB. Om allt går som der skall finns den snart på programförmedlingen.

Nytt på programförmedlingen: Mac OS X 10.5. Det är en dmg-fil uppdelad i fyra segment. Packa upp till en dmg-fil med StuffIt Expander, men se till att StuffIt inte börjar med att slå ihop segmenten innan alla fyra segmenten är hämtade. Totalt är dmg-filen på 6.66 GB. Checksumman är $0108CBDC. Den kan verifieras med programmet Skivverktyg. Normalt är det dock fullt tillräckligt med den kontroll av checksumman som sker när man monterar en dmg-fil.
I mitten av nästa vecka kommer vi att ha original-DVD-skivor för dem som vill köpa media. Beställ via servicedesk.
Glöm nu inte bara att registrera licenser!

Apple har lagt upp ett stort antal supportartiklar kring Leopard.

Nya Leopard-manualer finns tillgängliga: Welcome to Mac OS X 10.5 Leopard, Mac OS X 10.5 Leopard Installation and Setup Guide och Boot Camp Installation and Setup. Dessa manualer är antagligen nyare än de som finns på skivan (åtminstone är de större).

19 november kommer en Leopard-komtibel FileMaker.

2007-10-25: Imorgon är det releasedag för Leopard, men jag noterade redan igår kväll att mitt exemplar skickats iväg (jag beställde Leopard bland de första - redan innan Apples pressrelease var publicerad på deras hemsida). Nu på morgonen ser jag att TNT är på väg ut med paketet. Så jag räknar med att få Leopard idag under förmiddagen.

MacSupport i Lund och Malmö hör till de butiker som kommer att hålla extraöppet på fredag. De börjar sälja Leopard exakt kl 18 imorgon och har öppet till kl 20.

Nya AppleInsider-artiklar om Leopard: System Preferences och Parental Controls and Directory Services.

Ett antal Leopard-recensioner: Walt Mossberg i Wall Street Journal, David Pogue i New York Times och Edward Baig i USA Today.

I fortsättningen kommer tips med mera att beröra Leopard om jag inte explicit anger något annat.

Mac OS X Hints tipsar om hur man får en 2D-docka i Leopard: defaults write com.apple.dock no-glass -boolean YES .

MacFixIt varnar för att köra skivreparationsprogram på Leopard. De nämner specifikt TechTool och DiskWarrior. Det kan vara klokt att verifiera att programmet är Leopard-kompatibla innan man använder dem!

Macworld låter redaktörerna skriva om sina Leopard-favoritfunktioner.

Nytt på programförmedlingen: iLife '08. Inget serienummer krävs, men licenser måste förstås registreras som vanligt.

Möjligen har TNT haft ute och luftat mitt Leopard-paket idag (se ovan), men sedan fått kontraorder från Apple. Ingen leverans idag alltså, trots att det hela tiden på TNTs sida stått (och fortfarande står) "out for delivery".

2007-10-23: Apple rapporterade ännu ett starkt kvartalsbokslut igår. Omsättningen uppgick till $6.2 miljarder (+29% jämfört med motsvarande kvartal förra året) och vinsten blev $904 miljoner (+67%). Totalt såldes knappt 2.2 miljoner datorer (+34%) under kvartalet. Det är nytt rekord. Av dem var 62% bärbara. Dessutom såldes drygt tio miljoner iPod (+17%) och 1.1 miljoner iPhone. Totalt har 1.4 miljoner iPhone sålts. Intressant nog uppger Apple själva att de misstänker att hela 250.000 av dem är avsedda för upplåsning.
Totalt för det brutna räkenskapsåret 2006/2007 uppgick omsättningen till $24 miljarder (+24% jämfört med förra räkenskapsåret) och vinsten till $3.5 miljarder (+76%).
Apple fortsätter öppna nya butiker och under det kommande året kommer de att öppna sin första butik i Kina.
Ett telefonkonferens med analytiker finns tillgängligt. AppleInsider har en sammanfattning av telefonkonferensen.

Adobe Reader 8.1.1 är släppt, dock ej i svensk version än.

FileMaker meddelar att ingen FileMaker-version stöds under Leopard. Ganska otroligt egentligen; de har haft tillgång till betaversioner i drygt ett år. Vem som äger FileMaker? Apple!

Dagens AppleInsider-avsnitt: Dashboard, Spotlight and the Desktop och Collaborative Info Sharing Services (Leopard Server). Även Macworld skriver om Leopard Server: Leopard preview: What's new with Mac OS X Server.

2007-10-22: Nu är det vecka L som i Leopard. I avvaktan på fredagens produktsläpp har Apple en "guided tour" om Leopard. Den är på en knapp halvtimme och demonstrerar ett antal av de nya funktionerna i Leopard.

2007-10-19: Vi räknar med att ha Mac OS X Leopard på programförmedlingens server nästa fredag. Vi har också beställt hem media (DVD-skivor). Vill du köpa media via programförmedlingen, så kontakta Jane Brauer. Media kostar 150:-. Licens ingår inte i media utan måste beställas separat.

Apple har släppt Apple Remote Desktop 3.2, vilket är en fri uppdatering. Den innehåller buggfixar och Leopard-kompatibilitet. Det finns två uppdaterare: Apple Remote Desktop 3.2 Client och Apple Remote Desktop 3.2 Admin. Apple har också en uppdaterad beskrivning av hur man styr ARD via terminalgränssnittet (kickstart).

Firefox 2.0.0.8 är släppt.

2007-10-18: Två intressanta iPhone-nyheter! Jag spekulerade igår om Apple skulle tvingas sälja en operatörsoberoende iPhone i Frankrike. Macworld uppger nu att det blir så. Den andra nyheten är att Apple öppnar iPhone för tredjepartsutvecklare. På WWDC i somras var budskapet klart att det räckte med att kunna köra webbapplikationer via Safari, men nu utlovar Apple att det i februari kommer ett SDK (utvecklingskit) för iPhone. Applikationerna kommer också att kunna köras på iPod touch (så länge de inte kräver hårdvara som enbart finns i iPhone förstås).

AppleInsider uppger att Apple marknadsandel av nyförsäljningen i USA ökat från 6.2 till 8.1% för tredje kvartalet. Därmed är Apple tredje störst, men långt efter HP och Dell.

login hook är ett dokumenterat sätt att köra ett unix-script varje gång man loggar in. Scriptet körs som root och via ett argument kan man anpassa det efter vem som loggar in.

Nytt på programförmedlingen: iWork '08. Serienummer kommer att finnas på programförmedlingen när vi fått in lite registreringar.

AppleInsider-serien om Leopard fortsätter med iCal och Safari.

2007-10-17: Apple har äntligen aviserat hur det blir med iPhone i Frankrike. Det blir Orange som blir operatör där och försäljningen startar 29 november. Priset blir 399 euro (samma som i Tyskland). Intressant är att pressreleasen enbart anger Orange som inköpsställe. Det står inget om att Apples nätbutik skall sälja iPhone i Frankrike och den går inte att beställa på AppleStore i Frankrike (med reservation för min obefintliga franska). Ännu mer intressant är att det i media stått att operatörslåsta telefoner får säljas under högst sex månader i Frankrike (och att det sedan måste det finns ett operatörsoberoende alternativ).

Apple har publicerat mängder av information kring Leopard Server. Det rör sig om manualer och Tech Briefs. Totalt är det flera tusen sidor. Speciellt intressanta är Mac OS X Server Fundamentals (översikt över Leopard Server, nio sidor) samt Getting Started (introduktionsmanual, 168 sidor).

AppleInsider fortsätter med sin Leopard-genomgång: Mail, iChat.

Apple har detaljer om "Up-To-Date" för Leopard. Det gäller fr o m 1 oktober och gör att om man köpt en Mac och inte fått den med Leopard så kan man uppgradera till Leopard för 85:-. Programmet gäller året ut.

AppleStore for Education har fel pris på Leopard. Det uppges vara 876:- men det skall vara 636:-, vilket är precis samma pris som för Tiger. Apple kommer att kreditera existerande beställningar. Fortfarande är det absolut billigast att köpa via programförmedlingen (431:-).

2007-10-16: Apple uppdaterar just nu AppleStore. Nytt blir att Mac OS X och Mac OS X Server kommer att släppas fredag 26 oktober kl 18 lokal tid (precis som jag gissade för två veckor sedan).
Mac OS X Leopard innehåller 300+ nya funktioner enligt Apple. Bland dem nämner Apple speciellt nytt skrivbord med travar, uppdaterad Finder, Quick Look, Spaces, Time Machine samt uppdaterade versioner av Mail och iChat. Föga förvånande anser Steve Jobs att det är den bästa uppgraderingen Apple någonsin släppt. På en ny sida finns en lista över alla 300+ nyheterna.
Systemkraven för Leopard är 512 MB internminne och en Intel-, G5, eller G4-processor. Alla Intel och G5 är ok, men för G4 krävs minst 867 MHz. Dessutom krävs en DVD-läsare (dubbellagers) för installationen och minst 9 GB ledig disk.
Normalpriset för Leopard är 956:-. Education-priset uppges till 876:-. Stämmer det är det en mycket dålig rabatt (åtta procent!). Vi räknar preliminärt med att priset via programförmedlingen blir 431:-. Köp alla licenser via programförmedlingen!
Den som köpt en ny Mac 1 oktober eller senare kan köpa en Leopard-uppgradering för 85:-.
Apple uppger att Mac OS X Server Leopard innehåller 250+ nya funktioner, bl a Podcast Producer, Wiki Server och iCal Server.
Processorkraven för Leopard Server är samma som för Leopard (dvs G4 på 867 MHz eller bättre). Dessutom krävs 1 GB internminne och 20 GB ledig disk.
Leopard Server släpps samtidigt med Leopard den 26 oktober. Även här är är utbildningsrabatterna pinsamma. 10-användarversionen kostar 3.196:- och den obegränsade versionen 6.396:-. Det ger en utbildningsrabatt på nio procent. För programförmedlingen räknar vi med 1.835:- respektive 3.859:-. Som synes är programförmedlingens priser mycket bra.
Även för serverversionen ges möjlighet att uppgradera för 85:- om man köpt en Xserve 1 oktober eller senare.

Programförmedlingens priser på Leopard och Leopard server framgår ovan. För övriga nya Apple-produkter i programförmedlingens sortiment gäller dessa priser (inom parentes anges normalt utbildningspris):

Rabatten är som synes avsevärd på iWork och mindre på iLife och QuickTime Pro. Vad gäller QuickTime så ingår numera visning i fullskärmsläge i vanliga QuickTime. Det var tidigare en anledning att uppgradera till QuickTime Pro. Det finns dock ett antal andra funktioner som bara finns i Pro-versionen, t ex konverteringar, redigering och parallella exporteringar.

Det är inte ofta det kommer en ny Netscape men nu är Netscape Navigator 9.0 släppt. Netscape 8 släpptes aldrig för Mac. 9.0 är ett universellt program med moderata systemkrav (10.2, 128 MB RAM). Se i övrigt release notes och nyheter.

2007-10-15: Det är nu klart att programförmedlingen kommer att erbjuda följande produkter:

Det är en avsevärd utökning av Apple-sortimentet (idag är det enbart Mac OS X som är tillgängligt). Exakt när produkterna blir tillgängliga är inte klart, men det blir inom kort och senast i samband med att Leopard släpps. Priserna är inte heller klara än, men Leopard kommer att kosta klart mindre än de 498:- Tiger kostar idag. iWork kommer att vara mycket billigare än vad kartongpriset är idag. Även de övriga produkterna kommer att ligga under dagens priser. Jag återkommer med mer information så snart som möjligt. Tills dess, undvik att köpa dessa produkter! Behöver ni dem omgående så installera från befintliga skivor där så är möjligt och komplettera sedan med licenser från programförmedlingen när så blir möjligt.

AppleStore for Education säljer nu VMware Fusion Academic. Den kostar 451:- jämfört med vanliga VMware Fusion för 524:-. De tar 524:- för Parallels Desktop 3.0.

Senaste avsnitter i AppleInsiders serie Road to Mac OS X Leopard behandlar Time Machine och Spaces.

2007-10-12: Apple har en ny sida med webbapplikationer för iPhone och iPod touch.

2007-10-11: StuffIt Expander 12 är släppt. Det finns också demoversioner av betalversionerna.

AppleInsider fortsätter med serien Road to Mac OS X Leopard. Nya artiklar handlar om Finder och dockan.

2007-10-10: Vi diskuterar med Apple om att ta in fler Apple-produkter i programförmedlingens utbud. Det finns inget nytt avtal än, men vi räknar med att vi inom en månad vet hur det blir. Det kan vara klokt att, om möjligt, avvakta med inköp av berörda produkter så länge, då priserna via programförmedlingen lär bli klart lägre än via andra kanaler. De produkter det gäller är Mac OS X (Leopard), Mac OS X Server (Leopard), iLife, iWork samt QuickTime Pro (Mac och PC). Mer information kommer så snart vi vet hur det definitivt blir.

Microsoft har släppt MS Office 2004 11.3.8 Update. Den innehåller en säkerhetsfix för Word. Uppdateringen kräver att man redan har 11.3.7 installerat.

2007-10-09: Adobe håller ett PDF-seminarium i Malmö 23 oktober kl 9-11. Det är kostnadsfritt men registrering krävs.

2007-10-05 iSync stöder direkt ett 100-tal mobiltelefoner. Sony Ericsson P1 är inte bland dem, men Sony Ericsson tillhandahåller iSync-stöd för bl a Sony Ericsson P1. Nokia har en sida med iSync-moduler för ett antal telefoner.

AppleInsider har börjat titta på Leopard i detalj i en artikelserie med namnet Road to Mac OS X Leopard. De två första artiklarna handlar om Preview och Dictionary.

2007-10-02: Vi har nu kommit ett par dagar in i oktober, som är den månad då Apple lovat lansera Mac OS X 10.5 Leopard. Vi kan räkna med att Apple håller sin (reviderade) tidsplan nu; det är helt enkelt för sent att meddela ytterligare förseningar nu. Apple har inte sagt när under oktober lanseringen kommer att ske, men min gissning är att det blir i slutet. Jag gissar på 26, 31 eller 27:e oktober (i den ordningen).
Apple brukar avisera exakt laseringsdatum drygt två veckor i förväg. Tiger släpptes 29/4 2005 vilket meddelades 12/4 2005. Panther släpptes 24/10 2003 och det meddelades 8/10 2003. Kunder som köpte en ny Mac efter det att lanseringsdatumet var offentliggjort fick en uppgradering för $10 (Tiger) eller $20 (Panter).
Apple har inte sagt något om uppgraderingar inför Leopard. Den som köper en ny Mac innan Leopard lanserats får räkna med att betala fullt pris för Leopard, åtminstone tills Apple meddelar annat.

Apple presenterar nya Logic Studio på Musikhögskolan i Malmö nu på fredag 5 oktober kl 13-15. Intresserade bör anmäla sig senast på fredag till Johan Roslund. Arrangemanget äger rum på Musikhögskolan, Ystadvägen 25 i Malmö.

2007-10-01: Apple uppger att testperioden för Boot Camp löper ut när Leopard släpps senare den här månaden. Lösningen är då att uppgradera till Leopard. Antagligen kommer det att gå att köra vidare med Boot Camp undet Tiger ett tag, men Boot Camp Assistant kan sluta fungera omgående och sedan beror det på vad Apple lägger in i Mac OS X 10.4.11 som antagligen även det kommer i oktober. Boot Camp 1.2 och äldre har f ö redan slutat fungera.

2007-09-28: Apple har släppt uppdateringar för iWork '08: Keynote 4.0.1, Pages 3.0.1 och Numbers 1.0.1. Det har även kommit uppdateringar till iLife '08.
Apple har även släppt ny EFI-firmware till alla nuvarande Intel-Mac förutom Mac mini. Det finns även en ny Firmware Restoration CD 1.4.

Microsoft har släppt mer detaljer om MS Office 2008. Av en pressrelease framgår det att Office 2008 släpps i tre versioner: Office 2008 for Mac, Office 2008 for Mac Home and Student Edition och Office 2008 for Mac Special Media Edition. Alla innehåller Word, Excel, PowerPoint, Entourage och Messenger.
Programmen är universella, dvs optimerade för både Intel och PowerPC. Filformatet som används är Open XML, dvs samma format som i Office 2007 för PC. Det går alltså bra att dela dokument mellan Mac och PC. Special Media Edition inkluderar dels Microsoft Expression Media, dels bättre stöd för Microsoft Exchange Server och Automator.
Office 2008 kommer att släppas i engelsk version i samband med Macworld Expo den 15 januari. En svensk version kommer antagligen inom en månad efter det datumet.

Macworld har en test av Fusion.

2007-09-19: Idag anordnar LDC NETinfo-möte. Jag kommer ffa att berätta om Leopard.

Trigono håller frukostseminarium om FileMaker 9 i Malmö 8 oktober kl 8-12.

Igår Storbritanninen, idag Tyskland. T-Mobile blir iPhone-operatör i Tyskland. Även där startar försäljningen 9 november. Priset blir 399 euro och bindningstiden två år. Månadsavgiften framgår inte.

SPSS 16 är släppt. Det fungerar under Mac OS X 10.4.x på såväl PowerPC som Intel (det är den första versionen av SPSS som fungerar på Intel).

Microsoft har en ny webbplats för MS Office 2008.

2007-09-18: Apple kommer att börja sälja iPhone i Storbritannien den 9 november. Operatören blir O2 och bindningstiden 18 månader. Månadsavgiften börjar på 35 pund. I den ingår obegränsad dataöverföring och 200 samtalsminuter. Dessutom ingår fri access till ett WiFi-nät med 7500 hotspots. Telefonen kommer att kosta 269 pund och det är samma 8 GB-modell som säljs i USA (ingen 3G alltså).

Apples butik i London är stängd inför dagens pressevent som börjar kl 11.

Carbon Copy Cloner 3.0 är släppt.

2007-09-17: Som jag tidigare skrivit så anordnar Apple öppet hus här på LU på torsdag kl 11-14. Mellan 12-13 är det seminarium och resten av tid är det utställning och buffé. Apple vill gärna ha en föranmälan, men du är välkommen även om du inte anmält dig.

2007-09-14: Apple har publicerat iPod touch Features Guide.

Apple väntas presentera sin iPhone-strategi för Storbritannien (och kanske resten av Europa) vid en presskonferens i London 18/9 kl 11 svensk tid.

2007-09-12: Apple har en artikel om de nya tangenterna på det nya tunna tangentbordet, som nu kallas Apple Keyboard (2007). Apple har även släppt Keyboard Software Update 1.2, som har nya drivrutiner för det nya tangentbordet. Uppdateringen är på fantastiska 35.3 MB!
Även användarmanualen för den trådlösa versionen, Apple Keyboard (aluminum, wireless) User Guide, finns nu tillgänglig, vilket tyder på att det har börjat levereras.

2007-09-10: Apple meddelar att de nu sålt en miljon iPhone.

2007-09-07: Apple och Steve Jobs har gjort något så ovanligt som att de tvärvänt i en fråga. Vid iPod-lanseringen i förrgår sänktes ju priset på iPhone från $599 till $399. Det var inte länge sedan produkten introducerades (29 juni) och en del av dem som då köade för att köpa en iPhone för $599 har blivit besvikna över att samma produkt nu kostar avsevärt mindre. Apple går dem halvt till mötes och i ett öppet brev från Steve Jobs lovas iPhone-köpare att få tillbaka $100.

Microsoft har släppt Silverlight 1.0. Det är en produkt med ungefär samma funktionalitet som Adobe Flash. Silverlight stöder Safari och Firefox. Den fungerar på både Intel och PowerPC och kräver Mac OS X 10.4.8 eller senare.

2007-09-06: Steve Jobs höll ett mediaevent igår kring iPod. Det mest intressanta ur LU-perspektiv var dels en prissänkning på iPhone, dels nya iPod touch.
4 GB-modellen av iPhone utgår och 8 GB-modellen prissänks från $599 till $399. Inget nytt framkom om europaintroduktionen av iPhone. Apple räknar med sälja sin miljonte iPhone under september.
iPod touch är en bantad iPhone. Den saknar telefoni och e-post, men har (utöver musik och video) trådlöst nät (802.11b/g) och Safari. Längd och bredd är ungefär som iPhone, men den är bara åtta mm tjock (iPhone är tolv mm tjock). Skärmen är lika stor som på iPhone och den styrs på samma sätt med fingrarna. Till skillnad från iPhone är iPod touch tillgänglig över hela världen och klarar bl a svenska. iPod touch finns med 8 GB eller 16 GB och kostar 2.300:- respektive 3.000:-. Den kommer att börja levereras senare denna månad. Mer info finns i en "guided tour".
I övrigt släppte Apple en ny iPod nano (med större skärm (2", 320*240 pixlar) och högre upplösning (204 ppi) än på någon annan Apple-produkt) och en ny iPod classic (ersätter vanliga iPod och har nu upp till 160 GB disk). iPod shuffle fick enbart nya färger.
Lite siffror: iTunes har laddats ned 600 miljoner gånger. Apple har sålt över tre miljarder låtar och 110 miljoner iPod. iTunes Store är störst på digital distribution i alla 22 länder den finns i. Apple har nu avancerat till den tredje största musiksäljaren i USA, alla kategorier (enbart Wal-Mart och Best Buy är större).

Microsofts blog macmojo skriver regelbundet om bl a nyheter i MS Office 2008.

2007-09-05: Macworld skriver om MS Office 2008 som visades i Stockholm igår. Även Macfeber har en artikel.

2007-09-04: SPSS uppger nu att SPSS 16 kommer under andra halvåret. Den kommer att fungera på både PowerPC och Intel. Innan dess finns ingen SPSS som går att köra på Intel (SPSS fungerar inte under Rosetta-emuleringen).

2007-09-03: MathLab 7.5 är släppt. En demoversion finns tillgänglig.

Google Desktop 1.1.0.520 är släppt.

eWEEK har testat Numbers.

Göteborgs universitet har publicerat priser för ARA (AppleCare Repair Agreement, dvs enbart förlängd garanti). Priserna har sänkts något för MacBook och MacBook Pro. ARA är lämpligt för användare som vill ha just förlängd garanti, utan att också tvingas betala för support man kanske inte vill ha. Observera att all information i dokumentet inte gäller för LU - på LU är ARA ett tillval medan GU har valt att ARA skall vara obligatoriskt.

2007-08-29: AppleInsider uppger att Apple kommer att hålla ett mediaevent 5 september kl 19 svensk tid. Det väntas vara musikrelaterat.

2007-08-28: Vi tittar på att få med Mac-datorer i EGA-konceptet. För att kunna gå vidare måste vi veta hur många som är intresserade. Om ni har Mac-datorer och kan tänkas vara intresserade av att få med dem i EGA, kontakta då Alonso Acosta på LDC. Han kan berätta mer om vad det innebär både vad det gäller tjänsteutbud och ungefärlig prisnivå.

2007-08-27: Apples nya tangentbord har en speciell Exposé-tangent (F3). Den ersätter de funktioner som på tidigare tangentbord finns på F9, F10 och F11. Mac OS X Hints tipsar om hur man får fram alla Exposé-funktionerna på det nya tangentbordet. I korthet ctrl-F3 ger alla fönster i det aktiva programmet, cmd-F3 ger skrivbordet, alt-F3 ger Exposé-inställningar. Enbart F3 ger alla fönster (från alla program).

Macworld skriver om GPS på Mac. De har även en test av Keynote '08. Brittiska Macworld jämför Fusion och Parallels.

2007-08-24: En del fakturor från Apple saknar vårt VAT-nummer. Det kan innebära att det inte finns någon momskontering på dem (eller en felaktig sådan). Jag har fått följande tips från ekonomienheten om hur man åtgärdar detta i LUPIN:

2007-08-23: Financial Times uppger att Apple nu valt iPhone-operatörer i Europa. Det blir T-Mobile, Orange och O2. Därmed verkar det som Apple har en operatör per land, eftersom det är just Tyskland, Frankrike och Storbritannien som är de länder i Europa som kommer att bli först med iPhone. Om det ökar eller minskar chansen för att Telia får iPhone i Sverige är svårt att säga. Om det inte blir Telia blir det svårt med iPhone på LU, eftersom vi bara har avtal med Telia.

Apple har nu (äntligen) korrekta priser på LUs AppleStore för iLife och iWork: 396:-.

2007-08-16: Apple kommer att anordna ett seminarium i Lund på torsdag 20 september. Det som tas upp är nya iMac, iLife '08, iWork '08 samt .Mac. Nedan är Apples inbjudan:
"Lunds Universitet har ett direktavtal med Apple när det gäller hela vårt produktsortiment. Vi har också nyss presenterat fyra banbrytande nyheter:

Med anledning av detta kommer vi att ha ett öppet hus på campus torsdagen den 20 september mellan 11.00-14.00. Platsen är Astronomihuset, Sölvegatan 27, Lund (vid gamla vattentornet). Dessutom kommer vi att ordna en presentation mellan 12.00-13.00 i Lundmarsalen B162 av iWork '08 resp iLife '08. Presentatör blir Viktor Glemme.
Lättare förtäring i form av en buffé kommer att serveras så vi är tacksamma om ni anmäler om deltagande senast 12 september till swe.reception@euro.apple.com.
"

Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 11.3.7 Update. Den innehåller säkerhetsuppdateringar och kräver att man sedan tidigare har uppgraderat till 11.3.6. Microsoft har även släppt Microsoft Virtual PC 7.0.3 Update och Microsoft Virtual PC 6.1.2 Update. Båda innehåller säkerhetsuppdateringar.

Musen som medföljer nya iMac är nästan likadan som tidigare, dock är sladden kortare (47 cm mot tidigare 76 cm) och knapparna vita.

Nya Mac mini har samma grafik som tidigare (Intel GMA 950 med Intel 945GT Express-chipset). Även AirPort är oförändrat, dvs den stöder inte 802.11n.

Brittiska Macworld uppger att Apple dödförklarat AppleWorks.

Adobe anordnar AdobeLive i Stockholm 4 september. Det är ett heldagsarrangemang med seminarier och utställningar.

2007-08-10: Apple har släppt MacBook Pro Software Update 1.1. Den är för den senaste generationen av MacBook Pro.

Apple har två olika webbsidor med uppdateringar och de har delvis olika innehåll. Det finns en gammal sida under Support och en ny sida under Downloads. Den senare innehåller Keyboard Software Update 1.1 vilket den förra inte gör. Med tanke på utseendet är det nog den senare som gäller, då den har Apples nya look.

Apple har haft felaktiga priser för iLife '08 och iWork '08 på LUs AppleStore. Korrekta priser är 396:- och inte 537:-. Apple håller på att gå igenom och uppdatera sidorna. Avvakta med att beställa tills sidorna är uppdaterade.

Apples nya tangentbord i trådad version finns för omgående leverans (3-5 dagar). Den trådlösa versionen däremot levereras först om 3-5 veckor. Det trådlösa går på tre AA-batterier och ger upp till nio månaders drifttid.

AppleInsider skriver om insidan av nya iMac. Glasskivan på framsidan hålls fast av magneter men jag avråder starkt från att försöker öppna den själv. Dels kan glaset gå sönder, dels kan det komma fingeravtryck, damm eller annat på LCD-skärmen eller på glasets baksida. Det behövs speciell utrustning och teknik för att rengöra dessa.

Nytt på programförmedlingen: Mathematica 6 och FileMaker Pro 8.5 Advanced.

2007-08-09: Apple har släppt Mac Pro SMC Firmware Update 1.1 och iMac Software Update 1.0. Den förra uppdaterar firmware på Mac Pro och den senare Mac OS X (bl a grafikdrivrutiner) på nya iMac.

Apple har även släppt Boot Camp 1.4. Nytt är bl a uppdaterade drivrutiner samt stöd för nya Mac-modeller. Det är fortfarande en betaversion. Skarp version kommer i Leopard.

Macworld har en första test av Numbers, Apples nya kalkylprogram.

2007-08-07: Mac OS X Hints skriver om problem med USB-minne med U3-funktionalitet på Mac. Jag har själv ett sådant och har inte haft problem (utöver att en extra partition visas som en CD). Jag provade ändå att köra u3 uninstall.exe (via Parallels) och jag blev av med CD-partitionen. Processen är kanske inte helt riskfri och jag kan inte garantera att det alltid fungerar (eller ens att USB-minnet fungerar efteråt).

MacRumors har en lista på webbplatser som kommer att direktreferera Apples presenation kl 19 ikväll. Även Macworld kommer att direktreferera.

Apple släppte en del produkter idag. iMac har fått nytt useende för första gången sedan iMac G5 lanserades i augusti 2004 (när den kom i Intel-version var utseendet oförändrat). Materialen i nya iMac är aluminium och glas och skärmen (med inbyggd dator) är väldigt tunn (tunnare än förra iMac-modellen). Baksidan är svart. 17"-modellen försvinner och det finns nu bara 20"- och 24"-modeller. Skärmarna är f ö glänsande, precis som på MacBook.
Tekniska data:

Ett nytt tunt tangentbord (0.8 cm i framkanten) medföljer nya iMac. Det finns också att köpa löst för 350:-. Det finns även en trådlös version (bluetooth) av det nya tangentbordet för 500:-. Båda tangentborden är i aluminium. Det trådlösa är mindre och har ingen numerisk del. Det vanliga har numerisk del och specialtangenter för Exposé, Dashboard m m. Det är även det första tangentbordet från Apple som har USB2-portar (två stycken). De nya tangentborden är de första på länge som saknar Apple-logo på kommandotangenten.

Nya iWork '08 innehåller utöver ordbehandlaren/layoutprogrammet Pages och presentationsprogrammet Keynote även kalkylprogrammet Numbers, som är det senaste tillägget i den växande iWork-familjen. Nu saknas bara ett lättanvänt ritprogram, typ gamla MacDraw... Programmen kan både importera och exportera i Office-format (även de nya XML-baserade formaten). iWork '08 levereras omgående och kostar 550:-. Det kräver Mac OS X 10.4.10 och en G4-processor på 500 MHz eller bättre. En demoversion finns att hämta. Den är på 469 MB och fungerar i 30 dagar.

Nya iLife '08 innehåller nya versioner av iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb och GarageBand. iLife '08 medföljer nya Mac-datorer och kostar annars 550:-. Den levereras omgående och kräver Mac OS X 10.4.9 eller senare, G4-processor eller bättre samt 3 GB ledig disk.

På Apples manual-sida finns Getting Started-manualer för programmen i iWork '08 och iLife '08.
Mac mini har också uppdaterats. Det var tidigare den enda modellen som hade Core Duo-processor. Nu har även den Core 2 Duo och klockfrekvensen är 1.83 eller 2.0 GHz. 1 GB RAM är standard och diskarna startar på 80 GB. Detta var den första Mac mini-uppdateringen på nästan ett år. Mac mini kostar från 4.000:-.

AirPort Extreme-basstationen introducerades i januari. Det var det första basstationen som stöder 802.11n som kan ge trådlösa hastigheter på långt över 100 Mb/s även i praktiken. Den hade dock bara 100 Mb/s ethernet. Den uppdateras nu och alla fyra ethernetportarna klarar nu gigabit ethernet.

.Mac uppdateras också. Nu ingår 10 GB lagringsutrymme. Tillsammans med iLife '08 tillkommer andra nya tjänster.

Nytt tillval till Mac Pro är ett RAID-kort. Det kostar dock maffiga 6.500:-. Det stöder RAID 0, 1, 0+1 och 5. Även till Xserve finns RAID som tillval. Se mer info på AFP548.com.

Se även Macworlds artikel om Apple-introduktionerna samt Steve Jobs presentation som nu finns tillgänglig via QuickTime (1 timme och 12 minuter).

2007-08-06: Parallels Desktop version 3 har ett problem med Mac Pro med minst 4 GB internminne. Den beta som finns ute nu har en fix för detta. En ny skarp (icke-beta) version med samma fix väntas inom en till två veckor.

BBEdit 8.7 är släppt.

2007-08-03: Apple och Microsoft har förnyat avtalet som ger Apple tillgång till Microsoft-typsnitt som Times New Roman, Arial och Verdana. Det finns ingen uppgift om hur länge avtalet gäller.

Microsoft uppger att Office 2008 for Mac kommer att börja säljas i USA i mitten av januari (lagom till Macworld i San Francisco). Det innebär en försening, då utlovat datum tidigare var under andra halvåret 2007.
Internationella versioner kommer under första kvartalet 2008.
Slutliga versioner av Microsoft Remote Desktop Connection Client for Mac 2.0 och Microsoft Office Open XML File Format Converter for Mac kommer inte att komma förrän efter det att Office 2008 släppts, dvs tidigast i början av nästa år.

På måndag väntas VMWare släppa en färdig version av Fusion, som blir en direkt konkurrent till Parallels.

2007-08-02: Intel-versionen av Mac OS X 10.5 är UNIX 03-certifierad av The Open Group. Övriga certifierade tillverkare är HP, Sun och IBM.

2007-08-01: Apple har släppt Security Update 2007-007 för Mac OS X 10.4.10 och 10.3.9. Den fixar ett större antal säkerhetsproblem. Uppgradering (via Programuppdatering i Apple-menyn) rekommenderas!
Apple har också släppt Safari 3.0.3 beta (för Mac OS X och Windows). Även denna innehåller säkerhetsfixar samt några ospecificerade andra fixar. Observera att det är en betaversion och att den kräver 10.4.9 eller senare.
AirPort Extreme Update 2007-004 är också släppt. Den är för MacBook, MacBook Pro och Mac mini (Intel) och innehåller buggfixar.
En (tyvärr) inte så intressant uppdatering för oss är att Apple släppt iPhone v1.0.1 Update som är den första iPhone-uppdateringen. Den innehåller säkerhetsfixar och kan enbart laddas ned via iTunes. Fixarna påminner om en delmängd av de i Security Update 2007-007, vilket ju är rimligt då iPhone kör en bantad version av Mac OS X.

Think Secret uppger att det kommer ytterligare en version av Tiger: Mac OS X 10.4.11 är släppt i betaversion till utvecklare.

AppleInsider å sin sida uppger att det på tisdag 7 augusti kl 19 svensk tid kommer att introduceras nya Mac-modeller. Det rör sig sannolikt om en ny generation av iMac.

Microsoft har släppt två nya betaversioner: Microsoft Remote Desktop Connection Client for Mac 2.0 (Beta) och Microsoft Office Open XML File Format Converter for Mac 0.2 (Beta).

2007-07-31: Firefox 2.0.0.6 är släppt. Den innehåller säkerhetsuppdateringar.

2007-07-30: Esato.com skriver om officiella iSync-plugins till bl a Sony Ericsson P1i, W950i, W958c och P990i.

2007-07-27: Geekbench 2.0.5 är ett program för att testa prestanda. Det finns för Mac, Windows och Linux och utnyttjar av multipla processorer och/eller kärnor.

Mactracker 4.3 är släppt. Det är en mycket bra sammanställning över alla Mac-modeller med information om processorer, portar, systemversioner, när dator såldes m m.

Apple har släppt Bonjour for Windows 1.0.4. Jag rekommenderar det till alla som kör PC på Mac, eftersom det gör det enklare att konfigurera skrivare på Windows. Som standard skapas en genväg på Windowsskrivbordet för skrivarinstallation via Bonjour.

GraphicConverter X 6.0 är släppt. Programmet hanterar väldigt många olika filformat och kostar $35 (uppgradering $20).

Mac OS X Hints har ett tips om hur man kan ansluta en Bluetooth-mus med enbart tangentbordet. Det är praktiskt t ex när musen inte automatiskt får kontakt med datorn.

2007-07-26: Apple släppte sitt senaste kvartalsresultat igår. Både omsättning och resultat slog rekord för andra kalenderkvartalet. Omsättningen blev $5.41 miljarder (+24%) och vinsten $818 miljoner (+73%). Totalt levererades 1.8 miljoner datorer (+33%, dessutom all time high för ett kvartal) och 9.8 miljoner musikspelare (+21%). Av datorerna var 64% bärbara. Datorerna (med tillbehör) står för 60% av omsättningen och musikrelaterade produkter för de återstående 40%.
Unnder kvartalet sålde Apple 270.000 iPhone. Med tanke på att den släpptes 29 juni kl 18 var det ändå ganska hyfsat (9000/timme). Inte oväntat har den större 8 GB-modellen sålt bäst. Apple räknat med att totalt en miljon iPhone skall ha sålts när innevarande kvartal avslutas. Som jämförelse tog det sju kvartal att sälja den första miljonen iPod. Senare i år kommer iPhone till Europa ("in a few major countries", knappast Sverige alltså; vi lär få vänta till 2008). Mer information kommer under det här kvartalet.
Ett konferenssamtal med analytiker finns tillgängligt (52 minuter långt).

2007-07-25: Computer Sweden skriver om javautvecklarnas nya favoritplattform: Mac.

På Fortunes Global 500-lista över världens största företag ligger Apple nu på plats 367. På listan över de som avancerat flest placeringar jämfört med förra året är Apple sjua, efter att ha gått från plats 492 till 367. Apples omsättning uppges till 19.3 miljarder dollar (+39%), vinsten till 1.99 miljarder dollar (+50%) och antalet anställda till 19.000.

Terminalprogrammet logGen går igenom filsystemet och noterar de ändringar som skett sedan man körde programmet förra gången. Det är användbart t ex när man vill veta vad en installerare har installerat eller när man vill veta vilken inställningsfil som påverkas när man ändrar en inställning. Kortfattad dokumentation finns. I princip kör man sudo /usr/local/sbin/logGen orig.dat för att få ett utgångsläge och sedan sudo /usr/local/sbin/logGen new.dat orig.dat > changes.txt för att ta reda på vad som ändrats.

2007-07-23: Som jag skrivit om tidigare är vissa stora filer på programförmedlingen segmenterade, dvs uppdelade i flera segment (filer). Det gäller t ex Mac OS X 10.4.6, som består av segmenten Mac OS X.dmg.part01.sitx.bin och Mac OS X.dmg.part02.sitx.bin. StuffIt Expander 11 krävs för att packa upp och slå ihop segmenten. Innan man gör det bör man se till att "Continue to expand if possible" inte är valt i Expander -> Preferences -> Expansion. Drag och släpp sedan båda .sitx.bin-filerna på StuffIt Expander. Resultatet blir två .sitx-filer. Drag och släpp den första av dem (namnet slutar på .part01.sitx) på StuffIt Expander. Resultatet blir en .dmg-fil (.bin- och .sitx-filerna kan därefter kastas).

Den som köpt Parallels Desktop via AppleStore efter 1 maj har rätt till en fri uppdatering till version 3.0. Prova först med den inbyggda funktionen för uppdatering. Om det inte går att uppdatera till 3.0 den vägen och programmet är köpt efter 1 maj så kontakta AppleStore för en fri uppdatering. Motsvarande gäller även andra inköpsställen - kontakta inköpsstället för mer information. Se även Parallels information för engelsk resp internationell version samt information från svenska distributören PWI.

2007-07-18: Apple beskriver ett problem där PowerPC-program inte startar på Intel-datorer efter QuickTime 7.2-uppdatering. Lösningen är att installera Mac OS X 10.4.10 Combo Update (även om 10.4.10 redan är installerat). Hjälper inte det rekommenderas terminalkommandot sudo update_prebinding -root / -force och därefter omstart.

2007-07-17: O'Reilly skriver om program som är bra på att organisera PDF-filer. Program som nämns är bl a Yep, Papers, Cloister och Document Wallet.

Vid beställning från AppleStore, tänk på att LUs VAT-nummer (SE202100321101) måste anges så att det kommer med på fakturan. Jag försöker få Apple att ta med det på alla LU-beställningar, men det fungerar inte alltid.

2007-07-16: Jag har uppdaterat texten från 2007-06-14 om hur man ansluter med Telia/GPRS till internet.

2007-07-12: Apple har släppt QuickTime 7.2 (för både Mac och PC). Den innehåller både nya funktioner (bl a kan man nu spela filmer i fullskärmsläge utan att uppgradera till QuickTime Pro) och säkerhetsfixar. Se även nya QuickTime 7.2 User's Guide.

Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 11.3.6 Update. Den innehåller bl a säkerhetsfixar och kräver att man har version 11.3.5 sedan tidigare.

2007-07-11: FileMaker 9 är släppt i flera olika varianter (Pro, Server, Advanced, Server Advanced). FileMaker har jämförelse mellan FileMaker 4-9 och jämförelse mellan FileMaker 9-versionerna. Macworld har en artikel om FileMaker 9.

Adobe Flash Player 9,0,47,0 är släppt.

Mac OS X Hints har många bra tips. På senaste Macworld Expo höll de talet Best of Mac OS X Hints, som finns tillgängligt i QuickTime-format.

2007-07-10: Uppgraderingen av faktuhanteringssystemet LUPIN i helgen gick inte bra och en återgång till den gamla versionen är planerad till idag.

2007-07-06: Nisus har släppt ordbehandlingsprogrammet Nisus Writer Pro. Det är en storebror till Nisus Writer Express.

Under helgen kommer en ny version av faktuhanteringssystemet LUPIN att installeras. Den nya versionen kommer att fungera bättre för Mac (och Linux), då man får länkar till fakturorna, som då blir lättare att visa i Förhandsvisning och/eller spara som fil. Ytterligare förbättringar är planerade och kommer senare. Så här skriver ekonomienheten: "Ni som använder Macintosh respektive PC med Linux kommer efter helgen 7-8/7 att kunna se fakturabilder i Lupin på ett bättre sätt än tidigare. När ni är inne i fakturahanteringen och öppnar en faktura så kommer ni i fakturafönstret att få en länk. Klicka på länken så får ni upp fakturabilden. Om det inte fungerar med ett vanligt klick så testa att högerklicka. (Om du inte har högerklick håll ner ctrl-tangenten medan du klickar = högerklick.)".

2007-07-05: Financial Times uppger att Apple enbart kommer att lansera iPhone i vissa länder i Europa i år. Det gäller Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Övriga länder, inklusive Sverige, får vänta till 2008.

Dantz beskriver i en artikel hur man får Retrospect 6 att automatiskt montera AppleShare-volymer. Det är praktiskt om man t ex vill spara backup i ett filarkiv som lagras på en annan dator via AppleShare.

2007-07-04: Ungefärliga priser för förlängd garanti (AppleCare Repair Agreement) till tre, fyra respektive fem år är för MacBook 1.573:-, 2.236:- respektive 2.969:- och för Mac Pro 1.273:-, 1.862:- respektive 2.449:-.

2007-07-02: Apple har släppt Safari 3 Beta Update 3.0.2. Den innehåller säkerhetsfixar.

New York Times har en recension av iPhone. Walt Mossberg skriver om iPhone i All Things Digital.

AppleStore for Education säljer Parallels Desktop 3.0 Academic för 371:-.

ARA (AppleCare Repair Agreement) förlänger garantin för Apple-hårdvara, utan att man också måste betala för support. Nytt är att det nu, utöver tidigare tre år, går att förlänga garantin så att den totalt omfattar fyra eller fem år.

Apple har släppt SuperDrive Firmware Update 2.1. Den uppdaterar SuperDrive i vissa MacBook och MacBook Pro. MacBook Pro Software Update 1.0 är en annan uppdatering som är för senaste generationen av MacBook Pro.

Manualen till iPhone finns tillgänglig.

2007-06-21: Apple har släppt Mac OS X 10.4.10 och Mac OS X 10.4.10 Server.

2007-06-20: MacRumors har iPhone-info från WWDC.

Think Secret har ett antal skärmdumpar från Leopard.

Adobe Digital Editions är ett nytt program för e-böcker. Mer info finns i pressrelease och faq.

Macworld har en längre artikel om Leopard: Leopard preview: What's new in OS X 10.5.

2007-06-19: Serienummer till Adobe Creative Suite 3 finns nu på programförmedlingen.

Apple tipsar om hur man tömmer menyn "Öppna med" i Finder (finns dels i Finder->Arkiv->Öppna med, dels som kontextmeny när man högerklickar på ett dokument).

2007-06-18: Windows-versionen av Safari laddades ned över en miljon gånger de första två dygnen. Det kom ut en uppdaterad version med säkerhetsfixar i torsdags, så laddade du ned Safari 3 för Windows 3 innan dess bör du uppdatera. Apple har en sida med länkar till plug-ins för Safari/Windows.

Parallels Desktop 2.5 build 4128 är släppt.

Apple uppger att iPhones batteriprestanda förbättrats. Taltiden är nu åtta timmar och standbytiden tio dagar. Dessutom är materialet i framsidan ändrad från plast till glas.

Apple skriver om uppsalastudenter som väljer Mac.

Nytt på programförmedlingen: svensk Photoshop CS3.

Apple har släppt Boot Camp 1.3 beta.

Adobe har släppt Adobe Reader 8.1, dock enbart i engelsk version än så länge.

2007-06-13: Dator- och nätansvariga vid LU kan få tillgång till WWDC-versionerna av Leopard och Leopard Server. Villkoren är:

2007-06-12: Gårdagens keynote på WWDC var matnyttig, men hade få rejäla nyheter. En del av "nyheterna" kring Leopard hade redan tidigare presenterats, helt eller delvis. En riktig överraskning var dock att Apple släpper Safari 3 även för Windows (XP och Vista). Den släpps dessutom för Tiger.
Årets WWDC är den största någonsin med mer än 5000 deltagare. Apple brukar säga att det är den största varje år, men i år stämmer det säkert då det är långa köer till allt - föreläsningar, rulltrappor, toaletter (herr-) m m. Under själva keynoten var det över 6000 deltagare med media och VIP. Det finns också kring 1200 Apple-ingenjörer på plats. Totalt är det drygt 150 sessioner och knappt 100 labbar.
Antalet medlemmar i Apples utvecklarprogram har ökat med 200.000 på ett år och är nu uppe i 950.000 (det finns olika nivåer, varav en är gratis).
Steve Jobs inledde med ett par gäster. Den första var Intels VD Paul Otellini som sade "the best is still to come". Apple och Intel verkar ha ett mycket bra samarbete. Sedan kom ett par företrädare för spelföretag som lovade nya spelprogram till Mac OS X.
Totalt finns det nu 22 miljoner aktiva Mac OS X-användare. Av dem använder 67% Tiger och 23% Panther. Det är alltså bara 10% som använder äldre versioner. Leopard håller (den nya) tidsplanen och kommer att släppas någon gång i oktober. Exakt datum är inte specificerat. Leopard var förstås det huvudsakliga ämnet under keynoten. Det är den sjätte releasen av Mac OS X och den uppges innehålla över 300 nyheter. Precis som förra året valde Steve att fokusera på tio av nyheterna. Tyvärr var det delvis samma nyheter som förra året och det var inte alltid speciellt mycket ny information om dem.

 1. nytt skrivbord
  Apple lämnar de blåa bakgrunderna och går över till riktiga foton som skrivbordsbakgrund. Det har man i och för sig kunnat göra i många år, men Apple passar på att göra menyraden och dockan lite halvgenomskinliga så att fotot skall störas så lite som möjligt. Kanske estetiskt snyggt, men att göra menyraden mindre tydlig ser jag ingen direkt fördel med. Dockan blir dessutom i 3D. Bland de riktiga förbättringarna är stackar (högar?) som är samlingar av dokument i dockan. När man klickar på en stack så visas innehållet och man kan välja önskat dokument, men i övrigt blir det mer städat och sparar plats. En speciell stack skapas automatiskt för det man laddar ner, vilket säkert ger mer välstädade skrivbord i framtiden. Apple har också städat upp i floran av olika fönstertyper så att fönsterna får ett mer enhetligt utseende. Det aktiva fönstret framhävs också tydligare.
 2. ny Finder
  Den gamla Findern har hängt med länge utan större innovationer (vissa anser att den fortfarande inte är lika bra som den i Mac OS 9). Nu får den en ny sidopanel (som påminner om den i iTunes). Den har avdelningar för enheter, delade enheter, genvägar och smarta mappar (automatiska sökningar). Spotlight utökas så att man även kan söka på andra Mac:ar och Mac-servrar. Det går också att göra mer avancerade sökningar med "och", "eller" och "icke". Delade enheter inkluderar även Windows-maskiner i det lokala nätverket. Det går att fjärrstyra Mac:ar. Med .Mac får man funktionen "Back to my Mac" som gör det lättare att komma åt sina andra datorer, oavsett var man (och de) är. Cover Flow är en funktion som introducerades i iTunes ganska nyligen. Med den kan man väldigt elegant bläddra mellan sina elektroniska skivomslag, nästan som bland riktiga omslag. Motsvarande introduceras nu i Finder (de tre gamla vyerna symboler, lista och hierarki finns kvar). Cover Flow drar nytta av en allmän trend i Leopard. Trenden går ut på att i så stor utsträckning som möjligt visa ett dokuments innehåll redan i själva dokumentsymbolen. Att bläddra mellan dokumenten är alltså ett smidigt sätt att hitta rätt dokument.
 3. Quick Look
  Quick Look är ett sätt att snabbt kunna se innehållet i ett dokument. Det sker momentant i Finder via en knapptryckning (inget program startas utan visningen sker direkt i ett speciellt Finder-fönster). Det går att visa dokumentet över hela skärmen och för dokument med flera sidor går det att rulla i dokumentet. Bl a stöds följande filformat: text, bilder, pdf, QuickTime, Word och Excel. Systemet är öppet, så programtillverkare kan göra egna Quick Look-moduler för ytterligare format.
 4. 64-bitar
  Egentligen ingen nyhet då detta var första punkten på listan förra året. Leopard stöder 64-bitarsprogram i alla delar av operativsystemet. För de flesta betyder detta kanske inte så mycket de närmsta åren, men för dem med riktigt stora dokument (och mycket minne) innebär det att ett program kan använda mer minne och därigenom inte behöva jobba så mycket mot disk. Samma version av Leopard kan köra både 32- och 64-bitarsprogram samtidigt utan prestandaförlust. En programfil kan innehålla både 32- och 64-bitarskod. Man behöver således vare sig olika OS eller olika program.
 5. Core Animation
  Även denna funktion fanns med på listan förra året. Den hjälper utvecklare att enkelt göra snygga animeringar och drar automatiskt nytta av såväl CPU som GPU (grafikkortets processor).
 6. Boot Camp
  Ännu en funktion från förra året. Boot Camp finns även som betaversion för Tiger (nedladdad mer än 2.5 miljoner gånger) men kommer alltså i skarp version för Leopard. Med Boot Camp kan man starta om datorn med Windows XP eller Vista (förutsatt att man har köpt en Windows-licens). Till mångas besvikelse har inte Leopard någon virtualisering utan det krävs alltså omstart när man vill byta OS. Det finns inte heller någon möjlighet att virtualisera Mac OS X, tyvärr. Några nyheter i Boot Camp är dels att man slipper själv bränna en CD med Windows-drivrutiner, dels att hibernation/safe sleep ger snabbare växlingar.
 7. Spaces
  Ja, även denna fanns med på listan förra året. Det hindrar dock inte att det är en mycket efterlängtad funktion. Med Spaces får man flera virtuella skrivbord och kan snabbt (och snyggt) växla mellan dem. Man kan t ex sätta upp en miljö där man använder olika virtuella skrivbord för olika arbetsuppgifter. Man får mer utrymme i varje skrivbord och kan blixtsnabbt växla mellan dem. Det går också att dra fönster mellan de olika skrivborden.
 8. Dashboard
  OK, resten av punkterna var också med förra året. Dashboard, som även finns i Tiger, är en funktion för att köra småprogram, widgets. Det finns nu över 3.000 sådana och Apple kommer med några nya i Leopard. Den mest intressanta är Web Clip som gör det mycket enkelt att göra en egen widget utifrån en del av en webbsida. Varje gång man sedan aktiverar Dashboard får man en uppdaterad vy av webbsidan. Ett mer generellt utvecklingsverktyg för Dashboard, Dashcode, ingår också i Leopard. .Mac i Leopard synkroniserar även widgets.
 9. iChat
  Apples konferensprogram iChat får en uppdatering i Leopard. Den innehåller bl a bättre ljudkvalitet, tabbar, fotoeffekter, bakgrundsvideo och möjlighet att visa dokument under en konferens.
 10. Time Machine
  Time Machine är ett innovativt backupprogram. Det är mycket lätt att aktivera och tar sedan regelbundet backup och lagrar den på antingen en lokal disk eller på en server. Återladdningen är dock det bästa då man kan söka bakåt i tiden och även (med Quick Look) titta på innehållet innan man återladdar.
På Apples uppdaterade Leopard-sida finns information om fler nyheter: Leopard kommer som sagt att levereras i oktober. På WWDC fick deltagarna en betaversion som uppges innehålla alla funktioner. Dock återstår en del arbete med att fixa buggar och förbättra prestanda.
Steve skämtade sedan lite om att Leopard Basic kostar $129, Leopard Premium $129, Leopard Business $129 etc. I själva verket finns det bara en version och den kommer att kosta $129, vilket är samma pris som för Tiger och Panther. Om Apple inte tar hänsyn till ändrad dollarkurs borde det innebära oförändrat 636:-. Vi räknar dock med att kunna ha den till betydligt bättre pris på programförmedlingen.
Efter Leopard kom Steve in på sin berömda "one more thing". Det visade sig vara Safari 3, som nu har nästan 5% marknadsandel (Internet Explorer leder överlägset med 78% och Firefox är god två med 15%; sedan är det bara 2% över till alla andra). Steve vill gärna höja Safaris marknandsandel snabbare än vad Apples marknadsandel f n ökar och överraskade alla med att berätta att Safari nu även kommer för Windows. En betaversion släpptes omedelbart och en skarp version kommer att släppas i oktober. Den blir gratis, precis som Apples andra Windowsprodukter iTunes och QuickTime. Strategin är intressant och Apple hoppas säkert att de Windows-användare som provar Safari skall överväga en Mac nästa gång. Dessutom kommer fler webbutvecklare att testa sina sajter med Safari. Även för Tiger kommer en gratisversion av Safari i oktober.
Den nya Safari innehåller en del matnyttigt, förutom att Apple uppger att den är snabbare än både Internet Explorer och Firefox. Bland nyheterna ingår att det går att flytta flikar (inom och mellan fönster), bättre sökfunktion, bättre pdf-stöd, möjlighet att ändra storlek på textfält samt Web Clip.
Efter "one more thing" kom "one last thing" vilket var iPhone, som släpps i USA 29 juni klockan 18 (till Europa kommer den först i slutet av året). Den dåliga nyheten var att Apple inte kommer att låta tredjepartstillverkare göra program för iPhone. Den goda nyheten var att tredjepartstillverkare med Web 2.0 & AJAX kan göra program som körs i Safari på iPhone och som har samma gränssnittsmöjligheter som de inbyggda programmen.
Se även Apples pressreleaser:

2007-06-11: Steve Jobs keynote från WWDC finns nu tillgänglig. Den innehåller framför allt information om Leopard.

Safari 3 finns tillgänglig i betaversion för Mac OS X 10.4 (samt för Windows XP och Windows Vista!). Den ingår i Leopard och kommer att släppas i oktober gratis för de andra operativsystemen.

2007-06-05: Steve Jobs och Bill Gates intressanta samtal på D5-konferensen finns nu att ladda ned gratis på iTunes. Videon är på halvannan timme och är en knapp GB stor.

Nästa vecka börjar WWDC. Den inleds med en mycket emotsedd keynote av Steve Jobs. Keynoten börjar måndag 11/6 kl 19 svensk tid och planeras vara i halvannan timme. Den kommer antagligen inte att direktsändas men kommer troligen att göras tillgänglig i efterhand.

LabVIEW 8.2.1 finns nu på filhanteraren MacPublic.

Apple har uppdaterat MacBook Pro. Några nyheter:

2007-06-04: iPhone kommer att släppas 29 juni i USA. Det framgår av några nya reklamfiler från Apple.

Parallels Desktop 3.0 är på gång och t o m 6/6 går det att beställa en uppdatering för $40. Macworld har mer information och uppger att uppgraderingen kommer att släppas inom några veckor.

Telia har en sida med GPRS-inställningar för Mac OS X. Tänk på att om du har mobil anknytning så behövs en extra nolla framför telefonnumret (gäller enbart när du befinner dig i Sverige).
Istället för telefonnummer, namn och lösenord kan man även prova med online.telia.se som telefonnummer samt guest som både namn och lösenord enligt Ross Barkman's GPRS Info Page. Det fungerar åtminstone i Sverige, Frankrike och USA och troligen i de flesta andra länder också. På samma webbplats finns också modemscript för många kombinationer av telefoner och uppkopplingar, t ex Sony Ericsson/GPRS. Scripten skall läggas i /Library/Modem Scripts/. Inställningarna i övrigt görs Systeminställningar -> Nätverk -> Bluetooth. I fliken PPP skall användarnamn och lösenord anges (skriv guest på båda). Där skall också online.telia.se anges som telefonnummer. I fliken Bluetooth-modem skal modem väljas (t ex Sony Ericsson GPRS CID1). På samma flik kan man även kryssa i "Visa modemstatus i menyraden", för att enkelt kunna koppla upp förbindelsen den vägen. Annars kan man koppla upp förbindelsen med programmet Internetanslutning, som finns i programmappen. Klicka på Bluetooth och sedan på Anslut för att koppla upp förbindelsen den vägen.

2007-05-31: Apple TV får stöd för YouTube samt större disk.

En Steve Jobs-intervju från All Things Digital finns tillgänglig. I en annan intervju möts Bill Gates och Steve Jobs.

Apple har dokumenterat hur man rengör Mighty Mouse, både skriftligt och på video.

Firefox 2.0.0.4 är släppt. Den innehåller bl a säkerhetsfixar.

2007-05-30: Apple har släppt Security Update (QuickTime 7.1.6).

Apple har öppnat iTunes U på iTunes Store. Så här beskriver Apple innehållet: "Apple today announced the launch of iTunes U, a dedicated area within the iTunes Store (www.itunes.com) featuring free content such as course lectures, language lessons, lab demonstrations, sports highlights and campus tours provided by top US colleges and universities including Stanford University, UC Berkeley, Duke University and MIT." (länkarna går till respektive universitets iTunes U).

2007-05-29: Jag kommer att prata om Mac-nyheter på NETinfo-mötet för dator- och nätansvariga imorgon. I samband med det hittade jag några länkar till gamla Apple-pressreleaser: comp.sys.mac.announce (Google Groups, 90-), Apple Press Release Library (Internet Archive, 94-), Press Release Library (Apple Canada, 97-), Press Release Library (Apple, 02-).

2007-05-28: Apple dokumenterar i en artikel två anledningar till varför en Xserve startar om oväntat (hängning respektive strömförsörjning).

2007-05-25: Apple har släppt Security Update 2007-005.

2007-05-24: Adobe meddelar att CS3-installeraren i vissa fall stänger av Mac OS X-brandväggen! Efter installation är det alltså en god idé att kolla brandväggens status.

2007-05-21: En bugg i Mac OS X Server 10.4.9 hindrar Mac OS 9-klienter att kopiera filer till servern. Apple har nu en fix.

Macworld skriver om RAID i Mac Pro. De skriver också om nedlagda FreeHand. Rekommendationen är att gå över till Illustrator CS3.

Time visar bilder från Al Gores arbetsrum. Han har vad som många skulle uppleva som en optimal arbetsplats: tre stycken 30"-skärmar! Han har dessutom lyckats fylla dem med fönster. Jag har en gång provat en Mac med två 30"-skärmar, men jag hade svårt att fylla ens en skärm... Al Gore sitter f ö även i Apples styrelse.

2007-05-16: Cnet rapporterar att Microsoft är försenade med konverterare som gör att nuvarande MS Office 2004 kan hantera filer från MS Office 2007 på PC. Konverterarna kommer inte förrän sex-åtta veckor efter att MS Office 2008 för Mac släpps, vilket oförändrat är planerat till andra halvåret i år. Istället kommer Microsoft, med början den här veckan, att släppa enklare konverterare som till att börja med konverterar från .docx (Word-formatet i MS Office 2007/2008) till RTF. Till sommaren väntas motsvarande för Excel och PowerPoint. F n finns Microsoft Office Open XML File Format Converter for Mac 0.1b (Beta) för nedladdning. Den hanterar .docx- och .docm-filer.

O'Reilly har en ny artikel med Unix-tips: Top Ten Mac OS X Tips for Unix Geeks.

2007-05-15: Apple har uppdaterat MacBook. Processorhastigheten är höjd från 1.83/2.0 GHz till 2.0/2.16 GHz. Även minsta modellen har nu 4 MB L2-cache. Alla modellerna har nu 1 GB RAM som standard (minsta hade 512 MB tidigare). Alla modellerna har fått större hårddisk inom intervallet 80-160 GB (tidigare 60-120 GB). SuperDrive är nu 8x mot tidigare 6x. 802.11n är standard i nya modellen (krävde tidigare en mjukvaruuppdatering). Som tillval finns 2 GB RAM och 200 GB hårddisk. Nya MacBook kostar från 7.100:- och levereras omgående.

2007-05-11: Nytt på programförmedlingen: engelsk Adobe Creative Suite 3. Det finns ett antal olika produkter. De mest omfattande av de vi har är paketen Adobe CS3 Design Premium, Adobe CS3 Design Standard och Adobe CS3 Web Premium. Adobe har en översikt över dessa paket. Dessutom finns många enskilda produkter, t ex Adobe Photoshop CS3, Adobe Illustrator CS3 och Adobe InDesign CS3. I alla CS3-produkter ingår Adobe CS3 Video Workshop. Den finns bara i en egen mapp på programservern, så glöm inte att hämta hem den oavsett vilken CS3-produkt du valt.
En del stora filer (>2 GB) är segmenterade. StuffIt Expander 11 slår samman segmenten automatiskt (dubbelklicka bara på första segmentet så slås alla segmenten samma till en fil.
Vi har ännu inte fått serienummer till alla produkterna, men de kommer efter hand. Svenska versioner kommer senare under våren.

Macworld rapporterar från Apples bolagsstämma igår.

2007-05-10: Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 for Mac 11.3.5 Update. Den innehåller bl a säkerhetsuppdateringar. Uppdateraren innehåller dessuom alla tidigare uppdateringar för Office 2004.

2007-05-07: BusinessWeek listar Apple som världens mest innovativa företag. Motiveringen är "As our first-place innovator for the third year in a row, Apple reigns again. The iPod creator is a master of superb product, store, and experience design. Now that it's invading the living room and the cell-phone market, will it continue the winning streak?". Två på listan är Google och Microsoft kommer på femte plats.

Macworld mer information om bildskärmar med LED-baserad bakgrundsbelysning. Apple har aviserat att de kommer att börja använda tekniken i datorer senare i år.

2007-05-04: Flip4Mac WMV 2.1.1 är släppt med ett antal nyheter.

2007-05-03: LaCie har släppt LaCie Update Tool 1.4.2 som uppdaterar flera av deras FW- och USB-diskar.

Wolfram Research har släppt Mathematica 6.

Macworld har en test av Dreamweaver CS3.

Apple har publicerat ett öppet brev kring miljöfrågor: A Greener Apple. I det framgår bl a att Apple kommer att introducera bildskärmar med LED-baserad bakgrundsbelysning under 2007 (denna teknik finns redan i iPod).

2007-05-02: Apple har släppt Battery Update 1.2 för MacBook och MacBook Pro. Enligt Apple förbättrar den vissa batteriers prestanda. Om uppdateringen inte hjälper och batteriet uppvisar vissa symptom (se föregående länk) byter Apple ut batteriet utan kostnad inom två år från datorköpet.

Apple har också släppt QuickTime 7.1.6, som bl a innehåller en säkerhetsfix.

Slutligen så har Apple släppt Security Update 2007-004 v1.1. (v1.0 av denna släpptes 19 april). Den innehåller allt från v1.0 plus ytterligare två saker: en buggfix för AirPort och en säkerhetsfix för ftp. Fixarna behövs enbart för Mac OS X 10.3.9 och Mac OS X Server 10.4.9. De behövs inte, och visas därmed inte i Programuppdatering, för Mac OS X Server 10.3.9 och Mac OS X 10.4.9.

Som väntat blir det Steve Jobs som kommer att hålla inledningsanförandet på WWDC. Det sker måndagen den 11 juni kl 19 svensk tid. På WWDC kommer Apple att visa en "feature complete" version av Leopard, som sedan kommer att levereras i oktober.

Det svenska HTML-redigeringsprogrammet PageSpinner 5.0 är släppt, med ett antal nyheter (utöver att det nu är en univesellt program).

2007-04-27: BootPicker 1.1 är en ny programvara för val av vilket operativsystem som skall användas vid start. Den är gjord speciellt för att passa datorsalar och kommer från Bombich Software som också utvecklar Carbon Copy Cloner och NetRestore med fl verktyg.

Apple levererade ännu ett starkt kvartalsresultat. Omsättningen var $5.26 miljarder (+21% jämfört med motsvarande kvartal i fjol) och vinsten $770 miljoner (+88%). Vinsten var den högsta någonsin för första kvartalet. Bruttomarginalen ökade från 29.8% till 35.1%.
Totalt levererades 1.5 miljoner datorer (+36%) och 10.5 miljoner iPod (+24%). Ökningen på datorsidan är rejäl, men beror kanske till viss del på att det var i januari förra året som Apple introducerade de första Intel-datorerna. iMac fanns tillgänglig redan i januari, medan MacBook Pro började levereras först i mitten av februari. Mac mini med Intel-processor började levereras i slutet av februari. 59% av datorerna är bärbara.
Apples aktie reagerade positivt och kursen gick passerade för första gången $100 (med en topp på $102.50 och en slutkurs på $98.84, vilka båda är all time high). Vinsten på $0.87 per aktie översteg också väsentligt analytikernas snittestimat ($0.64).

Macworld har en test av InDesign CS3.

Apple klantade sig en del när det gällde att i efterhand lägga till support för 802.11n i en del nyare datorer. Resultatet blev att de tog en avgift på $2 för att aktivera den funktionen i efterhand via mjukvara (hårdvarustödet fanns från början - inte ens ny firmware behövdes). Nu verkar de ha tagit lärdom eftersom de nu planerar att lägga till nya funktioner i iPhone och Apple TV med tiden utan att ta betalt.

2007-04-24: Macworld har en test av Photoshop CS3 Extended.

2007-04-23: I dagarna har ett nytt erbjudande om förmånsdatorer (det som tidigare kallades personalköp) gått ut till alla anställda. Ansvarig person på personalenheten har semester, så jag har inte kunnat få fram så mycket mer info än det som står i materialet. En hel del fel och utelämnanden från förra omgången verkar vara rättade, men inte allt. Jag har inte sett korrektur, så jag har inte kunnat påpeka fel i förväg. Det framgår t ex fortfarande inte att en Win XP-licens ingår i Parallels-tillvalet (som fortfarande är felstavat, precis som AirPort Express-tillvalet). Totalt finns nio olika Mac-konfigurationer (1 mini, 3 iMac, 2 MacPro, 1 MacBook, 2 MacBook Pro). Sista beställningsdag är onsdag 2 maj kl 23.59.

2007-04-20: Apple har släppt Security Update 2007-004 för Mac OS X 10.3.9 och 10.4.9.

Macworld har en test av Photoshop CS3.

Jag skrev 12/4 nedan om om Apple on Campus. Sedan dess har jag fått mer information och det visar sig att Apple har två kanaler till anställda/studerande vid universitet. Apple on Campus finns kvar. Viss prisinformation finns på webben, men man kan bara beställa per telefon. Apple Store for Education - Individuals är den nya kanalen, och där kan man handla både via webb och telefon. Priserna är nog något lägre på Apple on Campus (en mini kostar 5.395:- resp 5.635:- (normalpriset för denna dator är 5.995:- och samtliga dessa priser är inklusive moms)). Båda kanalerna hänvisar till samma telefonnummer (020-120 99 71) så jag rekommenderar att man ringer och ber dem välja lägsta pris. Tag även hänsyn till eventuell avgift för frakt!

2007-04-19: Pga av förseningen av Leopard så senareläggs MacSysAdmin från september till oktober. Nya datum för konferensen är nu 31/10-1/11. Utbildningsdagen blir 2/11. Se pressrelease för mer info.

2007-04-18: Apple har korrigerat tiden för inledningsanförandet på WWDC. Längden är nu mera normala 1.5 timme. Starttid är nu kl 19 svensk tid 11/6.

2007-04-17: Apple har publicerat mer info kring WWDC, bl a detaljerat program. Det intressanta där är dels att inledningsanförandet är på hela tre timmar (må 11/6 18-21 svensk tid), dels att det i övrigt finns gott om TBA (to be announced), sannolikt till stor del kring ännu ej offentliggjorda funktioner i Leopard.

MacBook blev "bäst i test" i DNs test av billiga bärbara datorer. MacBook hade bäst drifttid med tre timmar. Bara två PC kom upp i minst två timmar. Trots (eller tack vare) den glansiga skärmen fick MacBook mycket bra betyg för bildskärmsreflexer. DNs test omfatttade även ett antal vibrations- och stöttester och även där var MacBook bäst. Totalt var MacBook bäst i två kategorier (med betyg 5.0) och tredje bäst i den tredje kategorin (med betyg 4.6, där två PC var snäppet bättre med 4.7). MacBook var även den lättaste datorn, men det beror delvis på att den har 13"-skärm och de övriga datorerna hade 15"-skärm.

2007-04-13: Apple skjuter på lanseringen av Leopard. Enligt vad Apple sagt tidigare skulle Leopard levereras under våren, vilka många tolkat som senast på WWDC i juni. Nu uppger Apple att tidsschemat inte håller och att Leopard kommer att levereras först i oktober. Det är ett allvarligt bakslag för Apple som annars varit noga med att hålla de tidsplaner man offentliggjort. Det innbär också att tiden mellan Tiger och Leopard blir rekordlång - Tiger släpptes 29 april 2005 så det kan bli kring 2.5 år mellan releaserna. På WWDC i juni kommer en "nästan färdig" version av Leopard att delas ut till deltagarna - förhoppningsvis med de nya funktioner som Apple ännu inte offentliggjort. Apple skyller förseningen på att de varit tvugna att flytta resurser från Mac OS X till iPhone, som fortfarande planeras att lanseras i juni.
Här är hela meddelandet från Apple: "Apple Statement: iPhone has already passed several of its required certification tests and is on schedule to ship in late June as planned. We can't wait until customers get their hands (and fingers) on it and experience what a revolutionary and magical product it is. However, iPhone contains the most sophisticated software ever shipped on a mobile device, and finishing it on time has not come without a price - we had to borrow some key software engineering and QA resources from our Mac OS X team, and as a result we will not be able to release Leopard at our Worldwide Developers Conference in early June as planned. While Leopard's features will be complete by then, we cannot deliver the quality release that we and our customers expect from us. We now plan to show our developers a near final version of Leopard at the conference, give them a beta copy to take home so they can do their final testing, and ship Leopard in October. We think it will be well worth the wait. Life often presents tradeoffs, and in this case we're sure we've made the right ones.".

2007-04-12: Adobe har lanseringsseminarium för Adobe Creative Suite 3. Det är tre separata seminarium för print/design, webb respektive video. De två första går 14 maj och det sista 8 maj i Malmö.

Apple on Campus har ersatts av Apple Store for Education - Individuals. Det är Apples nya webbutik för anställda och studenter. Institutioner hänvisas som tidigare till vanliga Apple Store for Education eller till MacSupport/MacForum. Studenter med Mecenatkort kan som tidigare handla på Mecenats Apple on Campus. De har förmånliga studentpriser på produkter från bl a Apple, Microsoft, Adobe och Parallels.

2007-04-11: Ett nytt trådlöst nät har installerats i en del byggnader inom LU. Det gäller bl a Kongresscentrum (Universitetshuset, Kungshuset, Palæstra, Eden, AF-borgen och Sankt Mikael), LDC och vissa delar av EHL. Hur det trådlösa nätet byggs ut i framtiden beror bl a på finansieringen. Det kan bli central finansiering, tillval i CFL eller någon kombination av dessa.
Det trådlösa nätet stödjer standarderna 802.11a, b och g. Alla Mac-datorer med stöd för trådlöst nät klarar 802.11b. Många klarar dessutom 802.11g och alla Mac-datorer med Intel-processor klarar alla tre standarderna (en del av dem klarar dessutom 802.11n, men stöd för det finns inte i LUs lösning f n).
LUs nät har två säkerhetsnivåer. Det finns en helt okrypterad variant och en betydligt säkrare variant som bygger på 802.1x och WPA-kryptering. Den senare varianten är absolut att föredra. Båda varianterna fungerar med Mac OS X 10.4 (jag har bara testat med 10.4.9) utan att man behöver installera någon extra programvara (till skillnad från PC-användare som kan behöva extra programvara för att använda den säkrare varianten). I båda varianterna använder man LUCAT- (eller STIL-) identitiet för inloggning.
Den osäkra varianten är enklast att använda. Nätet heter "LU_unsecure_with_web_logon" och väljs i AirPort-menyn uppe till höger i menyraden. (Finns det ingen sådan meny så saknar datorn trådlöst nätverk, eller så är AirPort-menyn avstängd. I det senare fallet kan den aktiveras genom Apple -> Systeminställningar -> Nätverk -> AirPort (vid visa) -> AirPort (välj fliken AirPort) -> Visa AirPort-status i menyraden). Starta sedan en webbläsare (jag har bara testat med Safari) och försök gå till vilken webbsida som helst. Du kommer då till inloggningssidan där du anger identitet och lösenord. Klicka sedan på "Login". Eventuellt behöver du godkänna ett certifikat, men sedan slussas du vidare till den webbsida du urspungligen angav. När inloggningen är klar kan du använda internet som vanligt även med andra program, t ex Mail.
Den säkrare varianten kräver något mer inställningar, men är i gengäld mycket säkrare. Den bygger på protokollen 802.1x, WPA, TKIP, TTLS och PAP, men det behöver man inte veta så mycket om... Det finns ett eller två sådana trådlösa nät att välja på, beroende på vilka protokoll datorn klarar. Välj i första hand "LU_11a_802.1x_WPA_TKIP_TTLS_PAP" om det finns, då det använder 802.11a som troligen färre har möjlighet att använda. Välj annars "LU_11bg_802.1x_WPA_TKIP_TTLS_PAP" som klarar 802.11b och g. Välj sedan först "TTLS - PAP" (enda alvernativet utöver Automatiskt) vid 802.1x-konfiguration och skriv sedan in identitet och lösenord. Klicka OK. Även här kan du behöva godkänna ett certifikat.
För att slippa frågor om certifikat bör man installera LUs certifikat. Det finns på LUs administrativa portal. Se även mina certifikatinstallationsanvisningar. (OBS! fungerar kanske inte helt - skall undersöka mer.)
Vid användning av det trådlösa nätet får datorn automatiskt ip-nummer i en speciell serie (f n 130.235.204.x-207.x). I framtiden kan det bli möjligt att med 802.1x-varianten få samma ip-nummer som vanligt och därmed lättare komma åt tjänster som bara är åtkomliga på institutionens lokala nät.

2007-04-10: Apple har släppt AirPort Extreme Base Station with 802.11n Firmware 7.1 som är en säkerhetsuppdatering för den senaste AirPort-basstationen. Firmware-versionen är 7.1. Den går enbart att ladda hem indirekt via AirPort Utility 5.1 som i sin tur ingår i AirPort Base Station Update 2007-001 och som kräver att man tidigare har installerat den programvara som medföljer basstationen. När man väl har hämtat hem firmwareuppdateringen så installeras den automatiskt via AirPort Utility. Den lagras också lokalt i hemkatalogen: ~/Library/Application\ Support/Apple/AirPort/Firmware/.

Ett tips delvis relaterat till ovanstående. Unixkommandot find är praktiskt när man vill leta igenom hela filsystemet. För att hitta firmware-filen ovan är t ex följande kommando användbart: find / -iname "*airport*" -newerct "1 week ago" -print. Byt ut / mot ~ för att bara söka i hemkatalogen. Skriv sudo framför för att få rättighet att söka överallt.

Apple varnar för att minne och disk till Mac Pro kanske inte fungerar till nya Mac Pro med åtta kärnor.

Nokia har iSync-plugins till många av Nokia-telefoner.

En betaversion Google Desktop för Mac släpptes nyligen. Se Googles sidor: Features, Getting Started. O'Reilly har en artikel om Google Desktop.

2007-04-04: Apple har idag släppt Mac Pro med åtta kärnor. Processorhastigheten är på 3 GHz och varje processor har 8 MB L2-cache. Varianten med fyra kärnor finns kvar med oförändrade processorhastigheter (2, 2.66 eller 3 GHz) och med 4 MB L2-cache per processor. 8-kärnorsvarianten kostar från 26.600, vilket är nästan dubbelt så mycket jämfört med den billigaste 4-kärnorsvarianten (14.900:-). Priset på standardkonfigurationen 2*2*2.66 GHz är oförändrat 21.000:-

2007-04-03: Även O'Reilly har en Apple TV-artikel: Apple TV: State of the Hacks.

Parallels Desktop distribueras av PWI AB. De ger både generell utbildningsrabatt som speciell universitetsrabatt (ange kod XSDXT). Info finns på deras beställningssida. Priset är c:a 476:- exkl frakt. Även AppleStore säljer Parallels. De tar 524:- inkl frakt.

Apple skickar då och då ut ett speciellt nyhetsbrev för högskolevärlden (Apple NewsLetter - Higher Education). Är du intresserad av att prenumerera på det, så kontakta Mikael de Sousa Mestre på Apple.

Apple brukar varje år sponsra WWDC-deltagandet för några studenter eller forskare. Det Apple står för är konferensavgiften. Deltagaren får själv stå för övriga kostnader som resa och boende. Intresserade bör snarast (innan 9 april) kontakta Mikael de Sousa Mestre på Apple.

2007-04-02: MacSysAdmin 2007 anordnas i Göteborg 19-20 september. Programmet innehåller bl a Leopard, Leopard Server, Open Directory, PC-integration, säkerhet och Time Machine. Dagen efter, 21 september, anordnas en utbildningsdag kring ämnena AppleScript, Automator och podcasting. Konferensen kostar 3.700:- och utbildningsdagen 2.500:- (eller 5.500:- för båda).

2007-03-30: Macintouch har en bra genomgång av Apple TV. Macworld skriver i en intressant artikel om olika Apple TV-hack. Det framstår nu som klart att Apple TV egentligen är en Mac mini mini..., dvs en enkel Mac-dator. Den kör en modifierad version av Mac OS X 10.4.x enligt flera rapporter. Många labbar dels med att köra detta OS på vanliga Mac-datorer, dels köra annat på Apple TV.

AppleInsider skriver om Intels kommande processorfamilj Penryn. Se även Penryn-artikel på Ars Technica.

2007-03-29: Apple har släppt Boot Camp 1.2 beta. Nytt i denna version är bl a stöd för Vista, bättte stöd för bl a svenskt tangentbord och uppdaterade drivrutiner.

2007-03-28: Adobe lanserade som väntat Adobe Creative Suite 3 igår. Se även Apples CS3-sida. CS3 är en programvara som många potentiella Mac Pro-användare väntat på, då det är den första universella versionen av CS3.

2007-03-23: Mer om Apple TV:

2007-03-22: Macnn refererar den första testen av Apple TV i The Wall Street Journal.

Mac OS X 10.4.9 utför en striktare kontroll av dmg-filer (skivavbilder). Det kan innebära varningar när man öppnar dmg-filer som gått bra att öppna i tidigare versioner. Filerna är i så fall antagligen skadade och bör helst ej användas - ladda om möjligt hem ett friskt exemplar istället.

2007-03-20: Apple har publicerat beskrivning av över 100 sessioner på WWDC.

MacWorld skriver om internetprofilen Patrik Fältström, som är Mac-användare sedan länge. Ett citat: "Att en teknikexpert som Patrik Fältström kör Mac upplever han inte som ett hinder. –Tvärtom. I de kretsar jag arbetar är det numera nästan hälften som använder Mac, säger han.".

nvram är ett termalkommando för hanterning av vissa inställningar. nvram -p listar aktuella värden. nvram boot-args="-v" gör att datorn startar i "verbose mode" varje gång. Se man nvram för mer information.

Amerikanska Macworld har en anpassad webbsida för mobiltelefoner. Adressen är den vanliga macworld.com, och servern känner automatiskt av om den skall leverera en vanlig webbsida eller en slimmad version för mobiltelefoner.

2007-03-16: En praktisk genväg har förändrats i 10.4.9. Kontroll-utmatning gav i 10.4.8 och äldre omedelbart en dialogruta, där man kan stänga av, starta om eller sätta datorn i vila. I 10.4.9 verkar det vara en allmän fördröjning på utmatningstangenten, antagligen för att man inte skall råka mata ut en cd-skiva i onödan om man råkar stöta till utmatningstangenten. Fördröjningen är på cirka en halv sekund, dvs man måste trycka ned utmatningstangenten i en halv sekund för att den skall verka. Tyvärr gäller det också kontroll-utmatning. Man får alltså trycka ned den kombinationen också i en halv sekund. Därefter kan man som tidigare trycka retur för att stänga datorn, R för att starta om den och S för att sätta den i vila (eller escape för att avbryta operationen).

2007-03-14: Apple har släppt Mac OS X 10.4.9 Update. Det kan mycket väl vara den sista större uppdateringen av Mac OS X 10.4. 10.4.9 innehåller dels många buggfixar/förbättringar, dels en mängd säkerhetsfixar.
10.4.9 är en tung uppdatering: 72 MB för PowerPC och 160 MB för Intel. Det gäller de mindre delta-uppdaterarna som förutsätter att man redan uppdaterat till 10.4.8. Combo-uppdaterarna, som fungerar för alla versioner av 10.4.x, är ännu större: 163 MB för PowerPC och 310 MB för Intel. Sannolikt är det de största Mac OS X-uppdateringarna någonsin.
10.4.9 har varit under utveckling under en längre period, och det har också gått ovanligt lång tid sedan föregående uppdatering, som kom i början av oktober. Då var det å andra sidan ovanligt tätt mellan uppdateringarna i samband med övergången till Intel.
Även om 10.4.9 är den sista 10.4-uppdateringen (10.4.10 tilltalar kanske inte Jobs...) så tror jag vi får vänta på 10.5 ytterligare ett tag. Ett antal webbsidor tror på en lansering i mars, men jag tror 10.5 kommer tidigast i slutet av april. Jag skulle inte heller bli helt förvånad om 10.5 kommer först 11 juni, då WWDC invigs. Senare datum än så tror jag inte på.
Utöver 10.4.9 släppte Apple också Security Update 2007-003, men bara för 10.3.9. Motsvarande säkerhetsfixar för 10.4.x finns i 10.4.9-uppdateraren.
Apple beskriver nyheterna i 10.4.9 så här: "10.4.9-uppdateringen rekommenderas för PowerPC- och Intel-baserade Mac-datorer med Mac OS X Tiger 10.4.8. Den innehåller allmänna förbättringar av operativsystemet, liksom särskilda buggfixar eller kompatibilitetsuppdateringar av följande program och tekniker:

Du hittar mer information om uppdateringen på den här adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n304821. Du hittar mer information om säkerhetsuppdateringar på den här adressen: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798. ".

Apple har även släppt Mac OS X Server 10.4.9 Update. Så här beskriver Apple den uppdateringen: "The 10.4.9 Server Update is recommended for all servers and includes fixes for the operating system and various applications, services and technologies.  It includes fixes for:
For detailed information on this Update, please visit this website: http://www.info.apple.com/kbnum/n304787. For detailed information on Security Updates, please visit this website: http://www.info.apple.com/kbnum/n61798.
".

Terminalkommandot du -s -h * kan vara praktiskt om disken börjar ta slut utan att man vet varför. Det visar i klartext hur mycket varje mapp (eller fil) innehåller. Gör cd / först om du vill börja från roten eller bara cd om du vill börja från din hemkatalog. Äger du inte alla filerna, skriv sudo framför du-komandot.

2007-03-12: Adobe Reader 8 innehåller en funktion för att bara skriva ut en del av en PDF-sida med full kvalité. Välj Tools -> Select & Zoom -> Snapshot Tool. Markera därefter området och välj File -> Print. Välj Fit to Printable Area vid Page Scaling om du vill att den valda delen skall skalas upp så att den fyller sidan maximalt.
Funktionen för helskärmsläge är bättre i Adobe Reader än i Apples Förhandsvisning. Den startas med View -> Full Screen Mode. Kommando-+ och -- fungerar för förstoring/förminskning, liksom kommando-0, -1, -2 och -3 (enklare att prova än att förklara). Piltangenterna kan användas för att rulla i valfri riktning (rullhjul/rullkula på mus har samma funktion). Mellanslag rullar en skärmfull nedåt.
En annan praktisk funktion, som kräver köpeversionen av Adobe Acrobat, är möjligheten att göra mindre redigeringar av text. Välj Tools -> Advanced Editing -> TouchUp Text Tool. Markera och redigera sedan på vanligt sätt.

2007-03-06: Apple har släppt QuickTime 7.1.5, som bl a innehåller säkerhetsuppdateringar.

Adobe uppger att Adobe Creative Suite 3 kommer att lanseras tisdagen den 27 mars, via ett webbsänt event med start kl 21:30 svensk tid. Lanseringen är viktig inte minst för Apple, då många proffsanvändare väntat med att uppgradera till Mac Pro i avvaktan på Intel-versioner av Photoshop m m som ingår i Adobe Creative Suite. CS3 kommer sedan att börja levereras någon gång under våren.

2007-03-05: Macworld skriver om installationspaket och deras innehåll.

2007-03-02: Nytt på programförmedlingen: Adobe Lightroom 1.0.

Apple skriver i en artikel att Programuppdatering hittar inte alltid firmwareuppdateringar för Intel-datorer. I artikeln finns information om aktuell firmware-version för alla Intel-datorer. Lösningen är att ladda hem och installera manuellt.

2007-02-28: Igår var det NETinfo-möte med datoransvariga. Jag tog upp ett antal Mac-relaterade punkter.

Parallels Desktop 2.5.3186.0 är släppt. Denna version innehåller ett antal nyheter, bl a gemensamt skrivbord för Mac/PC, drag och släpp mellan Mac och PC samt USB2-stöd.

2007-02-22: Apple och Cisco har enats om att dela på varumärket iPhone.

Matematikprogrammet Maple 11 är släppt.

Macworld jämför de två virtualiseringslösningarna Parallels och VMware.

2007-02-21: För servrar (Xserve och Xserve RAID) säljer Apple AppleCare Premium Service and Support Plan (APSS). Den innehåller tre års support och tre års maskinvaruservice på plats. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt med 30 minuters responstid. Sedan 15 februari hanteras APSS av Unisys Pan European. Maskinvaruservice på plats gäller enbart vissa områden, bl a upp till 65 km från Köpenhamn. Inställelsetiden är då fyra timmar (vardagar 8-17).

I Tiger ingår programmet Dictionary, som innehåller (engelska) ordlistor från Oxford American Dictionaries. I de flesta program kan man direkt slå upp ett ord genom att föra pekaren över det (inget klick behövs) och trycka kontroll-kommando-d. Om man fortsätter att hålla kontroll-kommando nere kan man även flytta pekaren till andra ord och få dem uppslagna dynamiskt.

2007-02-16: Apple har släppt Security Update 2007-002.

Två mycket enkla men ändå användbara terminalkommandon är pbpaste och pbcopy. Båda arbetar med Mac OS X vanliga urklipp. pbpaste är användbart om man t ex har text i urklippet som man vill bearbeta med terminalkommandon. pbcopy gör att resultatet från ett terminalkommando kopieras till urklippet. pbpaste | grep text | pbcopy gör t ex att bara de rader som innehåller text finns kvar i urklippet (med grep -v blir det precis tvärtom).

2007-02-14: Apple skriver i en artikel om problem att väcka datorer via Bluetooth. Det gäller datorer med extern Bluetooth, t ex via D-Link DBT-120.

Microsoft har släppt MS Office 2004 11.3.4 Update. Den innehåller säkerhetsfixar för alla Office-programmen och bör installeras snarast. Uppdateringen kräver att man tidigare installerat MS Office 2004 11.3.3 Update.

Tptest 5.02 är släppt för Mac. Programmet kan testa prestanda på en bredbansförbindelse. Det är ett universellt program.

mactimeline.com har listor över när olika Apple-produkter har introducerats och uppdaterats.

2007-02-07 Mac OS X 10.5, "Leopard", kommer enligt vad Apple uppgett någon gång under våren 2007. Många (inklusive undertecknad) hade trott att vi skulle få närmare besked om när under Macworld-mässan i januari. Apple lurade dock alla och fokuserade bara på produkter som iPhone och Apple TV där. Just nu avvaktar säkert Apple att stormen kring Vista-lanseringen skall ebba ut. Men vi har åtminstone fått en bortre gräns för när Leopard kan lanseras. Apples årliga utvecklarkonferens WWDC 2007 blir i år 11-15 juni. Att Leopard skulle släppas senare än 11 juni får därför anses vara högst otroligt. Att det skulle släppas just den 11 juni är däremot ganska troligt. WWDC håller som de senare åren till i San Francisco. Förra året hölls WWDC ganska sent, i augusti. Anledningen till det var att Apple ville presentera Leopard. I år är WWDC tillbaka i mera normala juni. Priset för WWDC är 8.995:-. För första gången någonsin säljs biljetterna via AppleStore med pris angivet i svenska kronor.

2007-02-06: Microsoft varnar för ett allvarligt säkerhetshål i bl a MS Office 2004. Ingen fix finns f n. En god regel är att alltid vara restriktiv med att öppna e-postbilagor.

2007-02-05: Statistikprogrammet SPSS fungerar i nuvarande version (13.0) inte på Intel-Mac. SPSS 15.1 kommer under sommaren och den versionen kommer att fungera på Intel-Mac.

2007-02-01: Skype 2.5.0.85 är släppt.

2007-01-31: Med en ny Mac ingår ett års garanti och 90 dagars support. Sedan tidigare finns AppleCare Protection Plan (APP) som tillval. Den ger totalt tre års garanti och support. Numera finns ytterligare ett alternativ för den som vill ha förlängd garanti men inte bryr sig om support: AppleCare Repair Agreement (ARA). Även här är den totala garantitiden tre år. Eftersom ingen extra support ingår är den begränsad till de ursprungliga 90 dagarna. ARA kostar aningen drygt hälften av vad APP kostar, så det kan vara ett prisvärt alternativ för den som enbart är ute efter förlängd garanti. ARA kan köpas oavsett om man köper direkt av Apple eller via återförsäljare. I det förra fallet får man beställa via telefon (eller e-post) då det ännu inte går att beställa ARA via webben. Ungefärliga priser på ARA finns på Göteborgs universitets upphandlingssida. Det går även att komplettera med APP eller ARA i efterhand. Det måste dock ske innan den urspungliga garantin löpt ut.
Som brukligt är avser garanti ovan hårdvara och support mjukvara.

Information om hur man handlar via AppleStore for Education finns i ett separat dokument med avtalsuppgifter. Innan man handlar första gången måste en kreditansökan lämnas in. Frågor kring beställningsförfarandet och kreditansökan besvaras av David Holm (0200-111 777 ankn 89008) eller Mikael de Sousa Mestre (0706-487809).

2007-01-30: Adobe har släppt Photoshop Lightroom, som direkt konkurrerar med Apples Aperture. Photoshop Lightroom är ett universellt program och kräver Mac OS X 10.4, G4-processor eller bättre samt en knapp GB RAM. Det kostar $200 i USA och börjar levereras 19/2.

Nedanstående lilla terminalkommando ger som resultat en lista över alla terminalkommandon med kort beskrivning av varje kommando.
echo $PATH | sed -e 's/:/ /g' | xargs -J % find % -maxdepth 1 \( -type f -or -type l \) | xargs basename | sort | uniq | xargs whatis 2> /dev/null | grep -E '\((1|1m|6|8)\)' | perl -ne '($name, $descrip) = m/^(.*?)\s+- (.*)$/; $name =~ s/\((1|1m|6|8)\)//g; printf("%-20s - %s\n", $name, $descrip)' | sort | less
Det finns också en beskrivning av varför ovanstående fungerar...

Apple har börjat sälja AirPort Extreme 802.11n*-aktiverare. Den uppgraderar nyare Intel-Mac (alla med Core 2 Dou eller Xeon utom 1.83 GHz 17" iMac) till 802.11n-standarden. Priset är 14:83.

2007-01-26: Apple har släppt AirPort Extreme Update 2007-001. Den berör enbart Intel-datorer och innehåller bl a en säkerhetsfix.

Apple har också släppt två nya 802.11n-manualer: Designing AirPort Extreme 802.11n Networks och AirPort Extreme (802.11n) Setup Guide.

2007-01-24: Apple har släppt Security Update 2007-001 för Panther och Tiger. Den fixar ett säkerhetshål i QuickTime. En motsvarande uppdatering är även släppt för Windows.

2007-01-22: SANS har en säkerhetschecklista för Mac OS X.

ClamAV är ett gratis antivirusprogram. Det saknar grafiskt gränssnitt, men är ändå ganska lätt att installera, konfigurera och använda. Hämta hem gz-arkivet via nerladdningssidan. Just nu är aktuell version 0.88.7. Packa upp arkivet genom att dubbelklicka på det. Ta sedan fram ett terminalfönster och gör följande:

OBS! För att ovanatående skall fungera måste Apples utvecklarverktyg (Xcode Tools) vara installerade. De brukar finnas på någon av skivorna som följde med datorn. Xcode Tools finns också på MacPublic.
Gör sedan följande för att leta efter virus: (Om freshclam och clamscan ovan inte hittas, så lägg in /usr/local/bin/ i sökvägen eller ange med full sökväg, t ex /usr/local/bin/clamscan.)
ClamAV utför inget på egen hand. Den kontrollerar inte automatiskt filer du öppnar eller inkommande e-post etc. Den kontrollerar enbart det du själv anger och enbart när du själv kör den. Tänk också på att virusdatabasen uppdateras manuellt (se ovan). Se man clamscan och mappen docs i ClamAV-mappen för mer information.

2007-01-18: Apple släppte sitt resultat för senaste kvartalet igår. Det var ett mycket starkt resultat, långt över förväntningarna (46% över analytikernas förväntningar och 59% över Apples prognos från oktober). Apple omsatte $7.1 miljarder (+25% jämfört med motsvarande kvartal förra året) och gjorde en vinst på drygt $1 miljard (+78%). 42% av omsättningen var utanför Nordamerika. Totalt levererades 1.6 miljoner datorer (+28%) och 21.1 miljoner iPod (+50%). Av datorerna var 60% bärbara. Av omsättningen låg 43% på datorer (inkl tillbehör, annan hårdvara, programvara m m) och 57% på iPod (inkl andra musikprodukter och -tjänster).
Ett samtal med analytiker finns tillgängligt (54 minuter långt). AppleInsider har en sammanfattning av samtalet.

Nytt på programförmedlingen: EndNote X.0.2.

2007-01-12: Lite mer om nya AirPort Extreme:

Lite mer om Apple TV:

2007-01-11: Time har en artikel om iPhone och Macworld en om Office 2008.

2007-01-10: Steve Jobs keynote från igår finns tillgänglig. Den är nästan två timmar lång, men den ger en mycket bra introduktion till Apple TV och iPhone.

Microsoft Office 2004 for Mac 11.3.3 Update är släppt. Den innehåller bl a säkerhetsfixar. Dessutom innehåller den alla tidigare uppdateringar.

Microsoft har också släppt en pressrelase angående Office 2008 for Mac. Det blir en universell version och den kommer att släppas under andra halvåret i år. Precis som i senaste Office för PC kommer Mac-versionen att använda Office Open XML-formatet. Under våren kommer en betaversion av en konverterare för nuvarnade Office 2004. Den hanterar både läsning och skrivning av XML-formaten. Sex-åtta veckor efter det att Office 2008 släpps kommer en definitiv version av konverteraren för Office 2004.

CrossOver 6.0 är släppt i skarp version. Den medger att man på en Intel-Mac kan köra Windows-program utan att ha Windows installerat. En demoversion finns. Den gäller i 60 dagar. En skarp version kostar $42 (utbildningspris).

2007-01-09: Steve Jobs keynote är nu slut. MacRumorsLive hade ett synnerligen välmatat direktreferat med uppdateringar varje minut. Apple kommer att göra hela keynoten tillgänglig senare idag.

Det är alltid svårt att gissa vad Apple skall presentera. Här är några överraskningar:

Mer väntat var detta: Fokus på keynoten låg inte på datorer utan på det digitala vardagsrummet (Apple TV) och en avancerad mobiltelefon (iPhone).

Den nya AirPort Extreme-basstationen stöder en preliminär version av den kommande 802.11n-standarden. Därutöver stöder den förstås också de äldre b- och g-standarderna. Dessutom är det den första Apple-produkten som officiellt även stöder a-standarden. Apple uppger att n-standarden ger upp till 5x prestanda och 2x räckvidd jämfört med g-standarden.
Basstationen har totalt fyra ethernetportar: en för internetanslutning och tre för datorer, skrivare etc. Dessutom finns en USB-port där man kan dela en skrivare eller disk (AirPort Disk).
Alla Mac:ar med Core 2 Duo eller Xeon (förutom enklaste iMac 17") uppges redan stödja n-standarden.
Utseendemässigt så är det slut med flygande tefat. Basstationen ser mer ut som en halvhög Mac mini.
Nya AirPort Extreme kostar 1.200:- och börjar levereras i februari.

iPhone är en synnerligen avancerad telefon med ett helt nytt gränssnitt. Telefonen domineras av en stor tryckkänslig skärm (3.5") med nästan lika många pixlar som ur-Macintosh. Den har ytterst få vanliga knappar. Operativsystemet är en bantad version av Mac OS X. Gränssnittet hanteras med en (eller för vissa funktioner två) fingrar.
Telefonen har ett stort antal program, bl a miniversioner av Safari, Mail, iCal och iPhoto. Dessutom finns Google Maps och ett antal widgets. Naturligtvis är iPhone också Apples mest avancerade musikspelare någonsin.
Smarta sensorer anpassar gränssnittet beroende på hur man håller telefonen, stänger av skärm och "tangentbord" när man håller telefonen mot örat och anpassar automatiskt ljusstyrkan efter omgivande ljus.
Övriga tekniska data: iPhone kommer att börja säljas i USA i juni. Till Europa kommer den i slutet av året. I USA kostar den från $499 + tvåårsabonnemang med okänd månadskostnad. iPhone fungerar med både Mac och PC.

Apple TV är det officiella namnet på den prototyp som visades som iTV i september. Apple TV fungerar som ett kitt mellan iTunes och en vanlig TV, så att man med ett lättanvänt gränssnitt kan ta del av allt innehåll i iTunes på en vanlig TV sittandes i TV-soffan.
iTunes i en dator (Mac eller PC) kan synkroniseras mot Apple TV, precis på samma sätt som iTunes synkroniserar mot en iPod. Dessutom kan media (film, musik, bilder etc) strömmas från ytterligare fem datorer (Mac eller PC) direkt mot Apple TV.
Apple TV är stor som en halv Mac mini. Nätdelen är dock inbyggd till skillnad från Mac mini. Den har en Intel-processor, 40 GB hårddisk, 802.11b/g/n, ethernet, IR-mottagare och IR-fjärrkontroll (Apple Remote). För bild finns HDMI och komposit och för ljud finns både analog och digital utgång.
Apple TV kostar 2.200:- och levereras i februari.

Ikväll håller Steve Jobs sin keynote på Macworld i San Francisco. Den börjar kl 18 svensk tid. Inget tyder på att den kommer att direktsändas, men troligen kommer den att sändas i efterhand. Flera webbsidor brukar dock direktreferera keynoten, bl a Macworld (de har också många artiklar om produkter som introducerades igår, som var mässans första dag). En lång lista på webbplatser som direktrefererar finns på UNEASYsilence.

Några nya produkter: InformationWeek jämför i en artikel Tiger och Vista.

Apple har en sida med "tutorials" om diverse Apple-produkter.

Macworld har testat senaste Xserve. De skriver också om de fyrkärninga Intelprocessorer som släpptes igår: Intel Core2 Quad Processor, Quad-Core Intel Xeon processor 5300 series och Intel Core2 Extreme quad-core processor.

2007-01-08: Nästa version av Adobe Production Studio kommer även till Mac (dock enbart för Intel). Ingående program är Adobe Premiere Pro, Adobe Encore DVD och Adobe Soundbooth. De kommer att visas på Macworld imorgon och släppas under mitten av 2007.

2007-01-03: Det kan finnas anledning att hålla ögonen på the Month of Apple Bugs under januari. De har lovat att avslöja ett Apple-säkerhetshål om dagen och de kommer inte att informera Apple i förväg. Det första hålet gäller QuickTime och drabbar såväl Mac som PC.

Apples hemsida har nu en bild med texten "The first 30 years were just the beginning. Welcome to 2007.". Fortsättning följer säkert på Steve Jobs keynote 9 januari på Macworld i San Francisco.

Apple beskriver i en artikel hur man konfigurerar Lights-Out Management, som är en ny finess på senaste Xserve.

I en annan artikel tar Apple upp hur man sparar nätverkstrafik i en fil med tcpdump.

MacLan anordnas i Lund 12-14 januari: "Ett MacLan-event är när Mac-intresserade samlas i grupp och njuter av sällskapet. Vi kommer ordna speltävlingar, workshops, föredrag, utlottningar och ha lite andra trevliga aktiviteter".

IBM har släppt Lotus Notes 7.0.2.


   


hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2013-08-08 11:15
roland.mansson@ldc.lu.se