LU
LDC

Mac-rådgivningen (inklusive MacPublic) är nedlagd fr o m årsskiftet 2012/2013. Informationen uppdateras inte längre.

Macintosh-nyheter 2008


Se även filarkivet MacPublic (nya filer, alla filer) [enbart för användare på Lunds universitet]

Alla nyheter på en sida (bra vid sökning)


2008-12-30: Det är dags att summera 2008. Att Apple bytte namn från Apple Computer till bara Apple för ganska exakt två år sedan framstår som allt mer logiskt. Senaste kvartalet utgjordes knappt hälften av omsättningen av datorer. Mediaspelare och media utgör nu en stor del av Apples verksamhet.

Under 2008 har försäljningen av iPhone exploderat, samtidigt som produkten mognat avsevärt. Ursprungliga iPhone såldes bara i sex länder och tog slut redan i maj. I slutet av samma månad meddelade Telia att de skulle sälja iPhone i Sverige. Sedan släppte Telia, i bästa (?) Apple-stil, lite information i taget. På WWDC i början av juni fick vi reda på dels att iPhone 3G skulle släppas 11 juli, dels att Sverige var bland det dryga tjog länder som fick iPhone 3G i första omgången. Sedan låg iPhone etta på Telias topplista juli-september och resten är historia...

Mjukvaran är (minst) lika viktig som hårdvaran vad det gäller iPhone. Redan i mars släppte Apple iPhone SDK som gör det möjligt för tredjepartsutvecklare att skriva program för iPhone. Det finns nu över 10.000 program och totalt har över 300 miljoner program laddats ned. iPhone OS 2, som finns i alla iPhone 3G, var en stor uppgradering, inte minst för företagsmarknaden med stöd för Exchange m m. iPhone har ett väldigt polerat och intuitivt gränssnitt. Visst saknar man en och annan funktion men det som finns räcker långt och är oerhört välgjort.

På Mac-sidan hände inte så mycket under 2008. I januari kom MacBook Air som Apple utnämnde till världens tunnaste. Jag har använt den i ett knappt år nu och är mycket nöjd med den. Den är enormt smidig att ha med sig men visst saknar jag inbyggt ethernet och någon extra USB-port ibland.

I oktober kom en ny generation bärbara datorer. Gemensamt för dem är en ny tillverkningsteknik där stommen är en del som är utfräst ur ett aluminiumstycke. Det ger stabila och kompakta datorer. Det gör också att skillnaden mellan MacBook och MacBook Pro har krympt. Den senare har större skärm, snabbare grafik och några utgångar extra, men i övrigt är de väldigt lika.

Mac OS X 10.5 Leopard släpptes i oktober förra året. Det har inte hänt så mycket med den i år, utöver ett sedvanligt antal uppdateringar (som blir allt tyngre - den senaste kombouppdateraren är på maffiga 668 MB). På WWDC presenterades nästa version, 10.6, med smeknamnet Snow Leopard. Det unika med den är att fokus för en gångs skull inte ligger på nya funktioner. Istället satsar Apple på prestanda, kvalitet och en grund för kommande funktioner. Dock kommer Exchange-stöd i 10.6, precis om det redan finns i iPhone OS. I övrigt är det sparsamt med information men lanseringsdatum är troligen i mitten av nästa år. Det är svårt att tänka sig att Apple kan ta samma pris för Snow Leopard som för Leopard då det bara finns få (en) nyheter för slutanvändaren, men det återstår att se, likaså om Snow Leopard blir den första versionen som kräver Intel-processor.

Bland viktigare program som släpptes under 2008 finns MS Office 2008 och Adobe Creative Suite 4 samt konkurrenterna VMware Fusion 2 och Parallels 4.

Varje Apple-år inleds med Macworld Expo i San Francisco. Åtminstone hittills. 2009 blir nämligen Apples sista år på Macworld. Och som om det inte var nog, så kommer inte Steve Jobs själv att hålla inledningsanförandet! Det blir i stället Phil Schiller som gör det. Allt detta ger förstås upphov till en massa spekulationer. Jag tror dels att Apple vill komma bort från Macworld, dels att Apple vill bli mindre beroende av Steve Jobs. Det senare är ganska självklart och har pågått ett tag - en dag får Apple klara sig utan Steve Jobs oavsett om det beror på hälsoskäl, på att Jobs vill syssla med annat eller pga att han vill pensionera sig. Vad det gäller Macworld ligger den dumt i tiden precis efter julhelgen. Vem vill få eller ge bort en iPod om det kommer nya modeller precis efter jul? Problemet har accentuerats ju mer konsumentorienterat Apples utbud blivit och de senaste åren har Apple presenterat produkter strax efter sommaren och sedan lovat att de skall finnas kvar året ut. Apple är dessutom nu tillräckligt starka och stora för att själv kunna generera uppmärksamhet kring sina lanseringsevent!

Vad kommer då Apple att lansera för produkter under 2009? Många gissar. Få vet. Jag tycker en uppenbar produkt är en iPhone-tablet, dvs en förväxt iPhone som kör iPhone OS och använder multitouch (och där man förhoppningsvis kan använda Apples blutetooth-tangentbord när man behöver skriva lite mer).

Apple erbjuder nu flashdiskar som tillval i samtliga bärbara produkter. De är någorlunda rymliga (128 GB) och prisskillnaden börjar bli acceptabel (3-4.000:-). För ett år sedan var det dubbelt så dyrt och då fick man ändå bara hälften så mycket utrymme. Flashdiskar är tåliga, snabba, små och strömsnåla. Apples designers kommer att vilja stoppa in dem överallt!

Apple lanserade en ny 24"-skärm i oktober. De gamla (2004!) 20"- och 30"-skärmarna kan omöjligen hänga med under 2009. Dessutom har Apple aviserat att samtliga framtida produkter kommer att använda mini-DisplayPort.

Apples aktiekurs stängde 2007 på $198.08 och 2008 blev slutkursen $85.35. Det är knappast lysande med en nedgång på 57% men i linje med marknaden i övrigt. Under 2000-talet är det trots allt en uppgång på 232%. Under senaste året (bokföringsåret 2007/08) omsatte Apple $32.5 miljarder och gjorde en vinst på $4.8 miljarder. Samtliga kvartalssiffror var bättre än motsvarande kvartal föregående år, mätt såväl i omsättning som i vinst. Apples börsvärde ligger kring $76 miljarder. Hur Apple kommer att påverkas av finanskrisen är förstås omöjligt att spå.

2008-12-29: Personalköpsdatorer från LUs senaste personalköp 2006 kommer under 2009 att oförändrat ha ett förmånsvärde på 400:- per månad. Normalt skall förmånsvärdet vara samma som marknadsvärdet, men det gäller enligt §4.4 inte avtal som ingåtts under 2006.

Apple har släppt Mail Update 1.0. Den fixar en ett fel i 10.5.6 som kan innebära att Mail kraschar.

2008-12-16: Apple har släppt Mac OS X 10.5.6 Update. Den innehåller buggfixar och säkerhetsfixar.
Apple har också släppt Mac OS X Server 10.5.6 Update med buggfixar och säkerhetsfixar.
Slutligen har Apple också släppt Security Update 2008-008 för Mac OS X 10.4.11. Den innehåller säkerhetsfixar.
Samtidigt har Apple också gjort ett antal fixar för MobileMe.

2008-12-11 Apple har släppt firmwareuppdateringar för senaste generationen av MacBook-familjen.

2008-12-10: Även om Apple inte lägre direkt rekommenderar det, så finns fortfarande möjlighet att köra periodiska jobb med hjälp av cron. Använd crontab -e för att skapa/redigera jobb och crontab -l för att lista jobben. Se man crontab för mer info.
Alla jobb finns i /var/at/tabs/ men man bör inte redigera direkt i den katalogen. Det kan däremot vara viktigt att kunna titta där i gamla system, t ex efter en ominstallation av Mac OS X.

Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 11.5.3 Update och Microsoft Office 2008 12.1.5 Update samt Open XML File Format Converter 1.0.2.

2008-12-09: Tips till dem som använder Sparbanken Finns internetbank: Om det är problem att skapa BankID i Safari, så försök istället med Firefox. När väl BankID är skapat bör det åter gå bra att logga in med Safari.

En del USB-minnen kommer med U3-funktionalitet. Sådana USB-minnen fungerar även med Mac, men själva U3-funktionen fungerar bara med Windows. Det finns program för att ta bort U3-funktionen. Dels finns U3Uninstall.exe (som jag kört utan problem under VMware), dels finns Mac-programmet U3 Cruzer Utilities (som jag inte testat).
Allmänt bör man också tänka på att så gott som alla USB-minnen man köper är PC-formaterade. Skall man använda dem både till PC och Mac är det praktiskt, men om man enbart skall använda dem på Mac bör man formatera om dem. Gör så här:

Moderna Intel-Mac kan även starta från ett system som är installerat på ett USB-minne som är formaterat enligt ovan.

Apple har börjat leverera Apple in-ear-hörlurar med fjärrkontroll och mikrofon. Som namnet antyder sitter de längre in i öronen än de vanliga hörlurar som medföljer iPhone och iPod. De har dubbla högtalarelement och ger bättre ljud. Dessutom stänger de ute omgivningsljud bättre (och läcker inte heller lika mycket ljud till omgivningen). Officiellt fungerar de enbart med senaste nano, classic och touch. De går dock att även att använda till iPhone, men man kan då inte reglera volymen med knapparna som sitter på kontrollenheten på kabeln. Mikrofonen fungerar så man kan använda lurarna för telefonsamtal. Dock låter det väldigt konstigt när man själv pratar. Mittknappen på kontrollenheten fungerar som knappen på iPhones vanliga hörlurar, dvs man kan använda den för att svara/avböja samtal etc. Lurarna kostar c:a 550:-.

Råd och Rön har testat iPhone i de senaste två numren, nu senast i en test av mediaspelare. Av de 21 modeller som redovisas i pappertidningen kom iPod touch på tredje plats och iPhone på femte plats. Båda får bra betyg (skala 1-9) för ljud (7), hanterbarhet (7), batteri (8) och hållbarhet (9). Att hållbarheten fått högsta betyg är klart positivt, då det är ett tufft test där enheten bl a "tumlas i en falltestmaskin". Sämre betyg får de för filmvisning (5), bildvisning (6), mångsidighet (5-6) samt utformning (5). Mångsidigheten kan dock utökas en hel med med program från App Store... iPod classic kommer på åttonde plats och iPod nano på tionde.
I förra numret fanns test av mobiltelefoner. Där kom iPhone på plats fyra av 34. Den fick bra betyg för telefoni (7), batteri (8, bäst av alla), sms (7), musik (7) och mångsidighet (9). Sämre var det med hanterbarhet (5-6), hållbarhet (5) och kamera (6). I texten fick iPhone kritik för att den är fuktkänslig, att man inte kan byta batteriet själv samt att den saknar mms/videoinspelning.
En slående skillnad är att som mediespelare får iPhone betyg 9 för hållbarhet medan den bara får betyget 5 som telefon! Det kan vara så att det bara är telefonitesten som testar fuktkänslighet. En annan skillnad är mångsidighet där mediespelaren får 5-6 medan telefonen får maxbetyget 9. Även här kan det vara delvis olika saker som betygsatts. I mediespelartestet ingår bl a hur många ljudformat som hanteras (och iPhone/iPod hanterar som bekant inte WMA). I telefontestet får iPhone toppbetyget 9 på alla deltesten: spel och underhållning, mobilt kontor och mediespelare (sic!).
På tal om telefoner så är det imponerade hur mycket en iPhone klarar trots tämligen begränsad hårdvara: Till slut några iPhone-tips. I programmet Aktier kan man även få valutakurser. Lägg t ex till USDSEK=X, EURSEK=X och DKKSEK=X för dollar, euro och danska kronor. Syntaxen är alltså två valutakoder följt av =X.
iPhone har ingen inbyggd radio men med gratisprogrammet FStream går det t ex att lyssna på Sveriges Radio. På listenlive.eu finns bl a URL:ar för många svenska stationer, inklusive P1 och P4. Länkarna fungerar också på Mac, åtminstone om man installerat Flip4Mac WMV och/eller RealPlayer.

2008-12-04: Bredbandskollen för iPhone är släppt. Den är gratis och kommer från .SE.
Ett annat nyttigt nätprogram för iPhone är TouchTerm. Det är trevlig ssh-klient. Även den är gratis.
För den som är på jakt efter en kalkylator med RPN finns flera HP-emulatorer, bl a Calc 15C som ser ut och fungerar som en HP 15c. Också den är gratis.
Apple har en lista över de mest populära iPhone-programmen 2008.

Nytt på programförmedningen: Adobe InDesign CS4, Photoshop CS4, Photoshop Extended CS4 och Illustrator CS4 (svenska och engelska versioner av allt).

2008-12-02: Apple har släppt iPhone Configuration Utility 1.1 och i samband med det också iPhone and iPod touch Enterprise Deployment Guide (4th Edition). Förutom att man kan skapa profiler med inställningar så kan man också se på iPhones konsol-logg via iPhone Configuration Utility.

2008-11-28: Apple firar idag "Black Friday" med specialerbjudanden på AppleStore. Priserna gäller enbart idag och finns bara på Apples vanliga konsument-AppleStore samt den generella utbildnings-AppleStore. Just idag kan det alltså vara viktigt att kolla priserna där också. Det här är dessutom ett av mycket få tillfällen att köpa en iPod med rabatt!

MacJournals skriver om anti-phishing i Safari 3.2.

Ats Technica har testat nya 24" LED Cinema Display.

2008-11-21: iPhone OS 2.2 för iPhone 3G och iPod touch är släppt. Uppdateringen innehåller både nya funktioner och säkerhetsfixar. Det finns även en uppdaterad svensk användarhandbok.
Apple listar följande nyheter:

2008-11-20: Nytt på programförmedlingen: engelska Adobe Web Suite Standard CS4, Adobe Design Suite Standard CS4, Adobe Production Premium CS4 och Adobe Master Collection CS4.

Några elektronikstormarknader har öppnat speciella Apple-avdelningar: Apple shop. Den närmaste är Media Markt i Malmö. LU har dock inga avtal med dessa; se mina avtalsidor för mer information om LUs Apple-avtal.

Apple har släppt MacBook, MacBook Pro Trackpad Firmware Update 1.0 för senaste generationen av MacBook och MacBook Pro.

Mathematica 7.0 är släppt. Den innehåller många nyheter.

Apples Jordan Hubbard pratade på Large Installation System Administration Conference om Mac OS X: From the Server Room to Your Pocket. Presentationen innehåller en hel del intressant, inte minst den sjätte bilden i presentationen där det står att 10.6 kommer under första kvartalet 2009. Officiellt har Apple annars inte sagt mer än att 10.6 skall komma ungefär ett år efter WWDC, dvs under sommaren 2009.

Svenska MacWorld skriver att MMS för iPhone kommer inom två månader.

NetRestore läggs ned och 3.4.6 blir troligen sista versionen. Mike Bombich, som är utvecklaren, föreslår att man går över till Deploy Studio, som också är gratis. Carbon Copy Cloner, som utvecklas av samma person, påverkas inte utan kommer att vidareutvecklas.

Lite nyheter om AppleStore for Education:

Jag har tidigare skrivit om terminalkommandot kill som används för att tvångsavsluta processer. Som argument anger man ett processnummer. Enklare är ofta att använda killall som istället tar processnamn som argument. killall Mail tvångsavslutar t ex Mail-programmet. Fungerar det inte kan bli mer brutal med -TERM, t ex killall -TERM Mail.
För mer info, skriv killall -help eller man killall.

2008-11-17: VMware Fusion 2.0.1 är släppt.

2008-11-14: Safari 3.2 är släppt för Tiger och Leopard (och Windows). Den innehåller traditionella säkerhetsfixar. Utöver det anger Apple även att den innehåller "skydd mot webbplatser som sysslar med bedrägeri och nätfiske ("phishing"), och har bättre identifiering av butiker på nätet".

Apple har en artikel om PHP och SQLite.

2008-11-13: Firefox 3.0.4 är släppt. Som vanligt är det bl a säkerhetsfixar som är nytt.

2008-11-12: Parallels Desktop 4 är släppt. De har en sida med vad som är nytt samt en pressrelease.

2008-11-07 Nytt på programförmedlingen: engelska Adobe Design Suite Premium CS4 och Adobe Web Suite Premium CS4.

2008-11-05: Apple har bekräftat för Macworld att det inte kommer nya Apple-produkter innan jul.

Av de (just nu) c:a 1200 enheter som har associerat sig till någon av LUs trådlösa accesspunkter heter c:a 150 något med iPhone och c:a 50 något med iPod. Det innebär att minst 200/1200, dvs 1/6, är iPhone/iPod touch. Det kan vara fler, en iPhone kan man ge vilket namn som helst. Det kan också vara färre; en massa bärbara PC kanske har iPhone-namn ;-)

2008-11-03: Forbes skriver om Apples tio största floppar (med bildtexter).

Microsoft har släppt Microsoft Office 2008 12.1.4 Update.

iPhone förlorade topplatsen på Telias bästsäljarlista och återfinns nu på andra plats. Etta är nu mobilt bredband som också var etta innan iPhone lade beslag på förstaplatsen under juli-september. Sony Ericsson Xperia är åtta på listan.

EMC Retrospect dev team har en blog.

2008-10-30: Några ytterligare nyheter i nya MacBook Air:

LED Cinema Display har tre högtalare och inbyggd nätdel.

2008-10-29: Retrospect Client 6.2.234 är släppt. Den fixar ett problem där klienten ibland stängde av sig själv.

Apple har ett nytt dokument med det långa namnet Tools for managing large-scale deployments of Mac computers in Education.

AppleInsider har en artikelserie om Snow Leopard. Längst ned i artikeln finns länkar till tidigare avsnitt.

Lite mer info om nya MacBook/MacBook Pro 15":

2008-10-28: CodeWeavers delar ut gratis serienummer till CrossOver Mac Pro idag (och enbart idag). Man får serienumret via e-post och måste sedan snarast registrera det på deras webb. CrossOver är en produkt som gör att man kan köra Windows-program utan att ha Windows installerat.

Nytt på programförmedlingen: Adobe Photoshop Elements 6.0.

2008-10-27: Datoransvariga vid LU kan få tillgång till filmer och presentationer från WWDC-sessioner. Totalt är det 100+ GB! Villkor:

Nytt på programförmedlingen: EndNote X2, SPSS 17 och Mac OS X 10.5.4.

Google har släppt en iPhone-version av Google Earth.

2008-10-24: Macworld har en test av nya MacBook.

2008-10-22: Apple släppte igår sitt kvartalsresultat. Eftersom Apple har brutet räkenskapsår så var det även bokslutet för hela 2007/2008.
Under kvartalet gjorde Apple en vinst på $1.14 miljarder (+26% jämfört med motsvarande kvartal förra året). Omsättningen var $7.9 miljarder (+27%). Resultat och omsättning hade varit högre om inte Apple valt att periodisera intäkterna från iPhone och Apple TV.
Totalt sålde Apple 2.6 miljoner datorer (+21%). 64% av datorerna var bärbara.
Apple sålde också 6.9 miljoner iPhone (+516%). Det innebär att de knappt sju miljoner iPhone 3G Apple sålde under kvartalet är mer än de totalt 6.1 miljoner urspungliga iPhone Apple sålde under de fem kvartal den var tillgänglig. Totalt har Apple alltså sålt 13 miljoner iPhone vilket överstiger det mål de officiellt satt upp. Apple bör ha en markandsandel på telefoner kring 1%. Mätt i omsättning (och inte volym) anser sig dock Apple ($4.6 miljarder) vara trea på mobiltelefoner efter Nokia ($12.7 miljarder) och Samsung ($5.9 miljarder) men före Sony Ericsson ($$4.2 miljarder), LG, Motorola och RIM!
Försäljningen av iPod är stor: 11 miljoner (+8%) men den ökar bara långsamt.

2008-10-20: Som utlovat kommer här mer info om de nya produkter Apple introducerade i tisdags. Såväl MacBook som MacBook Pro fick nya funktioner och ny design. Dock finns fortfarande dels den gamla vita MacBook (instegsmodell, pris 6.800:-), dels gamla MacBook Pro 17" (kommer antagligen i nya designen senare) kvar i sortimentet.
Nya MacBook och MacBook Pro har många gemensamma nyheter och till stor del samma nya design. De har båda nya aluminiumchassin som tillverkas ur en massiv klump aluminium. Det ger styva datorer och förhållandevis låg vikt. MacBook Air tillverkas sedan tidigare med denna teknik.
Vidare har de fått en ny styrplatta. Den är i glas, är större än tidigare och har nya gester (fyra fingrar för att aktivera Exposé och programväxlaren). Det finns inte längre någon separat knapp utan man klickar direkt på styrplattan. Det går att ställa in så att en del av styrplattan fungerar för högerklick.
En annan nyhet är att båda modellerna har en iMac-liknande skärm. Den är tunn, helt täckt av glas och med ett svart område runt om. Tidigare kunde man på MacBook Pro välja mellan glänsande och traditionell bildskärm, men nu finns bara glänsande. Det ger bättre färgåtergivning, men ökar risken för reflexer. Alla modellerna har nu LED-bakgrundsbelysning (fanns tidigare bara på vissa MacBook Pro). Det ger tunna skärmar, lägre energiförbrukning och full ljusstyrka omedelbart.
Båda modellerna har samma integrerade grafik, NVIDIA GeForce 9400M, men MacBook Pro har dessutom separat NVIDIA GeForce 9600M GT med upp till 512 MB grafikminne. Den senare ger bättre prestanda, men kan stängas av för att öka batteridrifttiden.
Flashdisk fanns tidigare bara till MacBook Air (och då bara 64 GB). Nu finns 128 GB flashdisk som tillval till samtliga bärbara modeller (MacBook, MacBook Pro och MacBook Air). Priserna på flashdisk har sjunkit en hel del. När MacBook Air kom i januari kostade det 6.300:- extra att få 64 GB flashdisk. Nu kostar det 3.300:- och då får man en dubbelt så stor disk!
För anslutning till extern bildskärm har Apple haft många varianter. De har dessutom fått krympas för att rent fysikt få plats. Det har t ex funnits både DVI, mini-DVI och senast mikro-DVI. Apples bärbara använder nu en ny standard som heter DisplayPort. Den ger motsvarande funktionalitet som DVI (inklusive stöd för 30"-skärm) och har en kontakt som i den mini-version Apple använder är ungefär lika stor som en vanlig USB-kontakt. Apple har adaptrar från mini-DisplayPort till VGA och DVI.
Apple verkar långsamt på väg att lämna FireWire, åtminstone på konsumentprodukterna. MacBook Air var första Mac-datorn på länge utan FireWire. Nu gör MacBook den sällskap. MacBook Pro har fortfarande FireWire, men bara FireWire 800. Med en adapterkabel går det att ansluta FireWire 400-enheter.
I båda modellerna är det lätt att byta hårddisk (det görs via batterifacket).
Båda modellerna tillverkas i miljövänligare teknik och har fått EPEAT Gold.
I och med lanseringen av de nya modellerna så har gapet mellan MacBook och MacBook Pro minskat. Det som framför allt skiljer är skärmstorleken, grafiken (men även MacBooks räcker mycket långt för de flesta) och FireWire. MacBook har följande tekniska data:

MacBook Pro 15" har följande tekniska data: MacBook Air har fått några mindre uppdateringar: Apple släppte också sin första nya bildskärm på drygt fyra år: LED Cinema Display. Den ser ut som en iMac och har också samma upplösning som iMac 24", dvs 1920 * 1200 bildpunkter. Det är för övrigt samma upplösning som gamla 23" Apple Cinema HD Display. Den nya skärmen är dock glänsande, har LED-bakgrundsbelysning och är speciellt anpassad för de nya bärbara datorerna. Den ansluts via DisplayPort och har inbyggd MagSafe-nätdel så att den kan strömförsörja Apples bärbara datorer. Dessutom har den inbyggd iSight, stereohögtalare och USB-hubb. Den anges som kompatibel med bara MacBook, MacBook Air och MacBook Pro men borde fungera även med andra modeller med t ex en adapter för DVI till DisplayPort. Skärmen kostar 6.000:- och börjar levereras i november.

Skånetrafikens reseplanerare finns nu som widget för Mac OS X 10.4 eller senare.

2008-10-17: Apple har inte introducerat mycket nya datorer i år. Det har kommit lite uppdateringar av allt (utom Mac mini), men den enda nya datorn så här långt är MacBook Air, som kom i januari. I tisdags kom det dock mycket nyheter. Då släpptes nelt nya MacBook och MacBook Pro samt en uppdatering av MacBook Air. Apple släppte också den första nya bildskärmen på drygt fyra år: 24" LED Cinema Display. Hela introduktionen finns tillgänglig via nätet. Den är på en knapp timme och Steve Jobs har, liksom i alla anföranden det senare året eller så, en mindre framträdande roll än vad han brukade ha. Jag kommer att skriva mer om dessa i nästa vecka.

Adobe har släppt Adobe Flash Player 10.0.12.36. Den kräver minst 104.x, 500 MHz G3 samt Firefox 2.x/3.x eller Safari 3.x. Se också Adobes pressrelease samt deras info om säkerhetsuppdateringar.
I Safari kan man f ö enkelt se vilka plug-in som är installerade: Hjälp -> Installerade insticksfiler.

Microsoft har släppt en del uppdateringar: Microsoft Office 2008 12.1.3 Update, Microsoft Office 2004 11.5.2 Update och Open XML File Format Converter 1.0.1.

2008-10-14: I kväll kl 19 svensk tid kommer Apple att introducera nya bärbara produkter. Bl a Macworld kommer att direktkommentera. Apple kommer antagligen att lägga ut en videoversion i efterhand.

2008-10-10: Apple har släppt Security Update 2008-007 för Mac OS X 10.4.11 och 10.5.5.

Apple kommer att introducera nya bärbara datorer på tisdag 14 oktober.

Apple anordnar iPhone Tech Talk World Tour i Stockholm 8 december.

2008-10-09: I morgon anordnar LDC NETinfo för dator- och nätansvariga. Mina Mac-punkter finns tillgängliga och handlar bl a om iPhone och Snow Leopard.

MacSupport i Lund/Malmö samt ytterligare ett 30-tal Apple Premium Resellers börjar sälja iPhone imorgon.

2008-10-07: Apple har släppt en uppdaterad svensk användarhandbok för iPhone.

2008-10-06: Tips & Tricks for Macintosh Management finns nu i ny version. Den innehåller tips för hur man hanterar klienter via Leopard Server.

2008-09-30: iPhone toppade Telias försäljningslista även under september. Det har den gjort varje månad sedan lanseringen i juli.

2008-09-25: Apple har släppt Java for Mac OS X 10.5 Update 2 och Java for Mac OS X 10.4, Release 7. Båda innehåller säkerhetsuppdateringar.

Firefox 3.0.2 är släppt. Även den innehåller säkerhetsfixar.

2008-09-19: Apple har släppt iPhone Configuration Utility 1.0.1. Det är oklart vad som är nytt, men även Apples dokumentation är uppdaterad: iPhone Enterprise Deployment Guide (3rd Edition).

StuffIt Expander 2009 är släppt.

2008-09-18: Apple har en studentkampanj som ger studenter en iPod nano (nästan) gratis vid köp av Mac-dator. Kampanjen gäller även lärare.

2008-09-17: Apple har släppt Apple Remote Desktop 3.2.2 Client och Apple Remote Desktop 3.2.2 Admin. De innehåller en säkerhetsfix.

Apple har också släppt Server Admin Tools 10.5.5 (administrationsverktygen för Mac OS X Server).

2008-09-16: Apple har släppt Mac OS X 10.5.5. Det är som brukligt för den här typen av uppdateringar en blandning av buggfixar, säkerhetsfixar, prestandafixar och någon liten ny funktionalitet. Apple har någorlunda detaljerad information om vad som är nytt.
Apple har även släppt Mac OS X Server 10.5.5 med motsvarande innehåll plus serverspecifika fixar. Även här finns mer detaljerad information.
Slutligen så har Apple släppt Security Update 2008-006 för Mac OS X 10.4.11 (i klient- och serverversioner för PowerPC respektive Intel). Den innehåller i stort sett samma säkerhetsfixar som 10.5.5.

Apple har nu även en svensk beskrivning av iPhone OS 2.1: "Programuppdateringen innehåller följande förbättringar:

VMware Fusion 2.0 är släppt. Det är en fri uppdatering med många nyheter.

2008-09-15: Som väntat innehåller iPhone OS 2.1 säkerhetsuppdateringar. Det, många buggfixar och ett fåtal mindre nyheter är alla goda anledningar till att uppgradera!
Macworld skriver om nyheterna i iPhone OS 2.1. Ars Technica skriver om samma sak.

Apple har en sida med svenska handböcker. Där finns bl a en svensk användarhandbok för iPhone. Den är från 14 juli så den är för iPhone OS 2.0, men det är inga större skillander i gränssnittet. Den engelska handboken är uppdaterad 12 september för iPhone OS 2.1.

2008-09-12: Terminalkommandot kill kan man använda för att tvångsavsluta processer, antingen lokalt eller på distans. För att ange en process behöver man dess processid (pid). Denna kan fås med Aktivitetskontroll eller terminalkommandot ps -fe. Med kill kan man välja hur brutal man vill vara. Börja med att snällt försöka tvångsavaluta med kill -TERM pid. Hjälper inte det så försök med kill -KILL pid. (I båda dessa exempel skall pid bytas ut mot aktuell processid.) Skriv sudo före kill om du behöver tvångsavsluta systemprocesser (men var extra försiktig här). Se man kill för mer information.

Apple har släppt iPhone OS 2.1 för iPhone 3G.

2008-09-11: Apple har släppt iPhone OS 2.1 för iPod touch. Den innehåller bl a säkerhetsuppdateringar. Motsvarande uppgradering för iPhone släpps imorgon fredag. iPhone-uppgraderingen kräver iTunes 8, så uppgradera till den så länge.

Apple har även släppt Bonjour for Windows 1.0.5. Det är en Windows-programvara som jag rekommenderar till alla som kör Windows på Mac. Bonjour gör det bl a enklare att hitta skrivare. Den nya versionen innehåller säkerhetsuppdateringar.

Nytt på programförmedlingen: Adobe Acrobat 9 Pro (svensk och engelsk).

CNBC har en intervju med Steve Jobs. Den är gjord strax efter lanseringen i onsdags.

2008-09-10: Steve Jobs Let's Rock-lansering från igår finns nu tillgänglig. Den går även att ladda ned som podcast från iTunes.

2008-09-09: Ikväll kl 19 börjar Apples lansering. Den direktkommenteras bl a på Macworld, Ars Technica, Engadget och SlashGear.

Apples lansering innehöll inte så mycket nyheter och det hela var över på en dryg timme. Det som lanserades handlade som väntat mest om iPod och iTunes. Utöver iPod/iTunes så kommer ny programvara för iPhone på fredag. Det är version 2.1 och den innehåller bl a

Det framkom ingen information om hur många iPhone Apple sålt så här långt.
I övrigt släpptes iTunes 8.0, QuickTime 7.5.5 och Front Row 2.1.6. De två första innehåller säkerhetsuppdateringar.
Över 100 miljoner nedladdningar från App Store har skett sedan starten 11 juli. Totalt finns nu över 3000 program tillgängliga och mer än 600 av dem är gratis.
Största iPod-nyheten var fjärde generationens iPod nano. Den är nu avlång igen (som i första och andra generationen) och har samma stora skärm med hög pixeltäthet (2", 320*240, 204 ppi) som föregångaren iPod nano 3G. Det är också den tunnaste iPod någonsin (6.2 mm) och den finns i hela nio färger. iPod nano har nu accelerometer, men inte multitouch. Den kommer med 8 eller 16 GB minne (tidigare 4/8).
Andra generationens iPod touch har blivit något tunnare (8.5 mm) och lättare (115 g). Den har också fått en del funktioner från iPhone: högtalare och volymknappar. iPod touch har fortfarande metallbakstycke och saknar GPS. Minnet är oförändrat 8, 16 eller 32 GB. Den levereras med iPhone OS 2.1, men bruksanvisningen antyder inte något om nya funktioner i 2.1.
iPod shuffle fick nya färger och iPod classic finns nu bara i 120 GB-version.
Totalt har Apple nu sålt över 160 miljoner iPod.

2008-09-08: Flip4Mac WMV 2.2.1.11 är släppt. Det är en plug-in som gör att QuickTime hanterar (många) Windows Media-filer.

2008-09-05: Adobe har ett Acrobat 9-seminarium i Malmö 23 september.

2008-09-04: BBEdit 9 är släppt. Det är en enormt kraftfull textredigerare både för vanliga textfiler och för alla typer av programmeringsspråk som c, php, html etc.

EndNote X2 är släppt. Se deras new features-sida för nyheter.

Google Chrome, Googles nya webbläsare, är intressant på flera sätt. Den bygger bl a på Apples WebKit som är det också Safari använder. Google säger t o m att om en webbplats fungerar bra på Safari, så kommer den också att fungera bra med Chrome. Än så länge finns betaversionen av Chrome bara för Windows, men den kommer även att komma för Mac (och Linux).

Apple har en RSS-sida med Mac OS X Server-dokumentationsuppdateringar.

2008-09-03: Av olika anledningar har det tagit längre tid än jag hoppades att få snurr på nya MacPublic. Nu är den dock äntligen igång och jag kommer snart att börja uppdatera webbsidor och filarkiv igen. Kontakta mig om du märker något konstigt med nya MacPublic!

Apple kommer att ha en lansering nästa tisdag (9 september) kl 19 svensk tid. På inbjudan står det bara "Let's Rock" så det förväntas handla om iPod och iTunes.

Adobe kommer att lansera Adobe Creative Suite 4 23 september.

Macworld har en bra sammanfattning av Intel developer forum. Det handlar bl a om nya processorer och flashdiskar.

Även under augusti låst iPhone etta på Telias försäljningslista.

GP har testat iPhones 3G-kommunikation och kommit fram till att den varken är bättre eller sämre än andra 3G-telefoner. Apple säger inte mycket, men det låter som om den senaste programvaran (2.0.2) innehåller 3G-förbättringar. Har du äldre version (2.0 eller 2.0.1) så är det alltså läge att uppdatera. Anslut telefonen till datorn, starta iTunes och klicka på knappen "Leta efter uppdatering". Vill du kolla direkt på telefonen vilken version du har, så finns den informationen under Inställningar -> Allmänt -> Om -> Version.

2008-08-22: MacPublic fått hårdvaruproblem (en hårddisk som började strula igår kväll). Av en slump hade jag några dagar tidigare beställt en ny server, men den kommer inte förrän i början av nästa vecka och sedan tar det flera dagar att installera. MacPublic kommer alltså inte att vara i full drift förrän någon gång i början vecka 36.

2008-08-19: Apple har släppt iPhone 2.0.2. Den innehåller ospecificerade buggfixar. I såväl denna som föregående uppdatering finns också uppdaterad modemfirmware. Uppgdradering sker som vanligt via iTunes. På fredag släpps f ö iPhone i ytterligare ett 20-tal länder.

2008-08-13: Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 11.5.1 Update och Microsoft Office 2008 12.1.2 Update.

2008-08-12: DN skriver idag om iPhones batteri (illustrerat med ett foto på en upp och ner-vänd iPhone 3G). I sak har de rätt, iPhone drar mycket batteri och det hade varit bra om batteriet varat längre. Från att ha varit van att ladda min gamla telefon en eller två gånger per vecka så är det nu minst en laddning per dag som gäller (tips: skaffa iPhone 3G Dock (artikelnummer MB484) för 180:- så blir det lite smidigare att ladda). Den korta drifttiden beror delvis på att iPhone inbjuder till mycket användning: webb, e-post, gps, iPod, spel och andra tredjepartsprogram m m. Här några tips för att få batteriet att vara längre:

Datatrafik utomlands med iPhone (eller annan telefon för den delen) kan bli mycket dyrt. Säkrast är att stänga av Data-roaming (Inställningar->Allmänt->Nätverk). Då fungerar inte internet utomlands. Annars bör man hålla koll på vilken utländsk operatör man använder (Inställningar->Operatör). I Norden/Baltikum är antagligen Telia billigast. Men när jag var i Danmark valde min iPhone TDC och i välkomst-SMS-et fick jag reda på att datatrafik kostade 85:-/MB. Det är extremt dyrt, speciellt som det är lätt att generera mycket trafik med iPhone. Vanliga webbsidor, typ DN och Aftonbladet, kan vara på flera MB. Använd mobilvarianter som mobil.dn.se och mobil.aftonbladet.se för att minska datamängden!

Ars Technica har en test av Apples bluetooth-headset.

2008-08-07: Apple har släppt Security Update 2008-005 för Tiger och Leopard.

WMware har släppt VMware Fusion 2.0 Beta 2.

iPhone gick direkt in på förstaplatsen på Telias försäljningslista. Den slog de USB-modem som dominerat listan i över ett år och det trots att iPhone bara fanns till försäljning i lite drygt halva månaden.

Apple har släppt iPhone OS 2.0.1 för iPhone och iPod touch. Det är en buggfixrelease och uppgradering rekommenderas! Anslut iPhone/iPod touch till datorn och uppdatera sedan med hjälp av iTunes.

Quark har seminarier om nya Quark 8 i Göteborg och Stockholm.

DN uppger att Telias iPhone-avtal inte är exklusivt.

Macworld har test av CrossOver Professional 7, Firefox 3.0 och QuarkXPress 8.

2008-07-24: Macworld har en test av MobileMe. De har också en test av Acrobat 9 Pro.

Varje gång Safari inte kan verifiera att ett certifikat är giltigt får man en fråga om man litar på det certifikatet. Om man vet att certifikatet är korrekt (genom att man själv tagit initiativet till uppkopplingen och själv skrivit in korrekt adress, eller använt ett bokmärke med korrekt adress) klickar man oftast på "Lita på" för att komma vidare. Då godkänner man just den här uppkopplingen men kommer att få samma fråga nästa gång. Vill man permanent godkänna certifikatet kan man istället klicka på "Visa certifikat" och sedan kryssa i den eller de "Lita alltid på"-val som visas och därefter klicka på "Lita på". Eventuellt behöver man göra samma sak även vid nästa uppkoppling men sedan kommer Safari ihåg att certifikatet är godkänt och frågar inte mer om just det certifikatet.
Ångrar man sig kan man ta bort godkännandet i programmet Nyckelhanterare som finns i verktygsmappen. Starta det, välj nyckelringen inloggning och kategorin certifikat. De certifikat som du godkänt har ett litet blått plus på sig (betyder "certifikatet är märkt som tillförlitligt för det här kontot"). Man kan antingen ta bort certifikatet eller dubbelklicka på det och göra korrigeringar vid "Lita på".
Bäst är naturligtvis att de tjänster man använder har korrekt certifikat redan från början och att de certifikaten i sin tur är godkända av ett auktoriserat CA (certificate authority), vars certifikat finns med som standard i Mac OS X. Alternativt kan man installera LUs rootcertifikat eftersom en del tjänster har certifikat som i sin tur är godkända av detta.

2008-07-22: Apple släppte sitt kvartalsresultat för juni-kvartalet igår. Det var det bästa juni-kvartalet någonsin, både sett till vinsten på $1.1 miljard (+31% jämfört med motsvarande kvartal i fjol) och omsättningen på $7.5 miljarder (+38%).
Totalt sålde Apple nästan 2.5 miljoner Mac-datorer (+41%) under kvartalet. Det gör kvartalet till det bästa någonsin sett till antal datorer. Av datorerna var nästan två tredjedelar (62%) bärbara. I Europa ökade antalet sålda datorer med 47%, dvs något över Apples genomsnitt på 41%. Apple uppger att de ökar 4x så snabbt som genomsnittet för Europa.
Dessutom sålde Apple drygt 11 miljoner iPod (+12%) och drygt 700.000 iPhone (+166%). Apple hanterar intäkter från iPhone lite speciellt i sin bokföring - de periodiseras ut över 24 månader och dessutom tas inte iPhone-intäkter fr o m 6/3 (då iPhone OS 2 presenterades) upp förrän 11/7 (då iPhone 3G och iPhone OS 2 släpptes), dvs de syns inte alls i den här rapporten.

Mer information finns i ett analytikersamtal (en timme långt). AppleInsider har ett referat och här är något av det viktigaste:

Trots rekordresultatet sjönk Apples aktiekurs i efterhandeln med drygt tio procent då Apples vinstprognos för nästa kvartal var lägre än vad analytikerna väntat.

2008-07-17: Apple har en webbaserad felsökningsassistent för iPhone. Mer iPhone-support: batterier, batteribyte (636:-), hårdvara.

PCWorld har en kort video med stresstest av iPhone 3G (känsliga tittare varnas för starka scener ;.)).

Firefox 3.0.1 och Firefox 2.0.0.16 är släppta. Uppgradering till version 3 rekommenderas då allt underhåll av Firefox 2 upphör i december.

iPhone-tips: När man skriver text i iPhone försöker programvaran korrigera mindre stavfel, stora bokstäver för t ex egennamn och föreslår även ibland det ord man håller på att skriva. För att acceptera förslaget, tryck på mellanslag. Är förslaget felaktigt, så klicka på det för att avvisa det. iPhone anpassar sig efter hand till vad man accepterar respektive avvisar.
Svenska tecken syns tyvärr inte på tangentbordet. Man får hålla ner t ex a en kort sekund för att få en lista med alternativ som å, ä och á. Dra sedan fingret från a till det alternativ som önskas. I många fall kan man dock prova att skippa åäö (skriv a respektive o istället) och sedan låta iPhone korrigera automatiskt.
För att flytta insättningspunkten, tryck och håll ner ungefär där den skall vara och korrigera sedan med det förstoringsglas som dyker upp.
Det finns en genväg för att avsluta en mening: dubbelklicka på mellanslag. Då händer tre saker: punkt, mellanslag samt att skift aktiveras för nästa tecken.
När man skriver in en webbadress i Safari får man ett något annorlunda tangentbord med bl a en .com-tangent. Den går att hålla nere den för att få alternativ som .se och .nu. På motsvarande sätt får man ett anpassat tangentbord när man skriver en e-postadress. Håller man ner .-tangenten får man även där alternativ som .se och .com.
Det går att ha flera tangentbordbordslayouter aktiva samtidigt (Inställningar->Allmänt->Internationellt->Tangentbord). Har man det visas en tangent med en jordglob på. Med den växlar man tangentbordbordslayout och samtidigt även regler för rättstavning. Det är praktiskt om man omväxlande skriver på t ex svenska och engelska.
Det går att ta en skärmbild när som helst. Håll nere menyknappen och tryck på av/på-knappen på ovansidan. Skärmduparna sparas tillsammans med de bilder man tar med kameran i Bilder->Kamerarulle.
Om du inte har fastprisavtal för mobil datatrafik (Telia mobilt bredband fastpris), håll noga koll på mobil datatrafik. Informationen finns i Inställningar->Allmänt->Användning->Mobil nätverksdata. Det kan annars bli ruskigt dyrt!
I Inställningar->Allmänt->Nätverk->Data-roaming kan man slå av/på dataroaming
Amerikanska Macworld har en genomgång av iPhone OS 2.0.

2008-07-16: Amerikanska Macworld har testat iPhone 3G och ger den fyra av fem möss i betyg. Svenska MacWorld har också testat och ger den nio av tio i betyg. Även Macintouch har en iPhone 3G-test.

Telia tipsar hur man kan underlätta Homerun-inloggning: gör ett bokmärke av typen https://login.homerun.telia.com/sd/login?username=x&password=y (byt ut x och y mot dina uppgifter) och använd det vid Homerun-inloggning. Då slipper man skriva in sitt användarnamn och lösenord varje gång (som jag skrivt tidigare är Homerun Telia WiFi-tjänst och den ingår i Telia mobilt bredband fastpris).

Microdoft Exchange Team Blog skriver om iPhone.

Apple har släppt uppdaterade HP-drivrutiner för Mac OS X 10.5.3 eller senare: HP Printer Driver 1.1. Sedan tidigare finns Brother Printer Driver 1.1 och Canon Printer Driver 1.1.

Apple skriver om problem med att visa Tangentbordsvisning och Teckenpalett och har en lösning för det.

Apple har publicerat tekniska specifikationer för iPhone 3G. Bl a finns här alla filformat Mail kan visa: .jpg, .tiff, .gif (images); .doc och .docx (Microsoft Word); .htm och .html (web pages); .key (Keynote); .numbers (Numbers); .pages (Pages); .pdf (Preview och Adobe Acrobat); .ppt och .pptx (Microsoft PowerPoint); .txt (text); .vcf (contact information); .xls och .xlsx (Microsoft Excel).

I Telias iPhone-FAQ finns följande om operatörslåsning: "Kan jag använda andra simkort i min iPhone 3G? Du kan använda andra Telia-simkort, telefonen är operatörslåst i 12 månader. Efter det kan du låsa upp telefonen för en kostnad av 300 kr.". Det verkar alltså som om man kan låsa upp telefonen efter ett år. Det är i så fall bra för LU. Vårt nuvarande avtal gick ut vid halvårsskiftet men är förlängt i ett år i väntan på att en ny upphandling skall bli klar. Skulle vi då inte välja Telia så är det förstås önskvärt att man skall kunna låsa upp telefonerna och flytta dem till den nya operatören.

Telia har nu en lagerstatussida för iPhone (klicka på fliken Lagerstatus eller använd denna direktlänk). I morse fanns det totalt 56 iPhone 8 GB fördelat på åtta butiker...

Symantec har en sida med Leopard-information. Norton AntiVirus 11 är Leopard-kompatibel. Däremot stöds inte Norton AntiVirus 10 under Leopard och inte alla delar av den fungerar. Innan uppgradering till Leopard avinstallera Norton AntiVirus 10 (ladda hem Symantec Uninstaller och kör den) eller uppdatera åtminstone Norton AntiVirus 10.x via Live Update till senaste 10.x.
Symantec har också instruktioner för hur man avinstallerar Norton AntiVirus 11 (kör Symantec Uninstaller som finns i mappen Symantec Solutions).

Apples MobileMe-övergång är nu klar. T o m Apple erkänner att det var mer problem än väntat ("was a lot rockier than we had hoped") och som kompensation förlängs alla MobileMe-konton en månad (gäller .Mac som var aktivt 9 juli och MobileMe som skapades senast 16 juli kl 04 svensk tid).
Vad det gäller ändringar gjorda på Mac/PC så tar det upp till 15 minuter innan de finns på MobileMe (och därmed på andra enheter som får informationen via push från MobileMe). Apple kommer därför att sluta kalla det för push tills ändringarna slår igenom snabbare.

2008-07-14: Telia skriver så här leveranstider för iPhone: "Det är många som vill köpa iPhone 3G. Just nu har vi förlängd leveranstid och vi hoppas kunna leverera inom några veckor, eller senast i slutet av augusti. Det är dock kortare leveranstid på iPhone 3G 8 GB.".

HTML-versioner av bruksanvisningarna för iPhone och iPod touch finns tillgängliga. De går att läsa både på iPhone/iPod touch och dator.

iFixit har dokumenterat hur iPhone ser ut inuti och även noterat vilka chip m m den bygger på. TechOnline har liknande information: Apple iPhone 3G exposed.

Apple har släppt Mac OS X Update For MobileMe 1.1. Den är bara tillgänglig via Programuppdatering.

Dokumentet Att använda LUs trådlösa nät i Mac OS X 10.5.4 och senare är nu definitivt. Det visar hur man får en Leopard-dator att ansluta till LUs trådlösa nät, såväl de krypterade som det okrypterade.

iPhone (och iPod touch) fungerar direkt med LUs okrypterade trådlösa nät. Däremot finns det inte tillräckligt med val i det grafiska gränssnittet för att få det att fungera med det krypterade trådlösa nätet. Men, Apple har släppt iPhone Configuration Utility 1.0 (och iPhone Configuration Web Utility 1.0). Med dem kan man göra ytterligare konfigurationer och distribuera dessa via e-post eller webb. Jag har gjort en iPhone-konfiguration för krypterat trådlöst nät och VPN. Klicka på föregående länk i Safari på iPhone/iPod touch. En profilinstallerare startas då automatiskt. Klicka på Installera i den och följ anvisningarna (vid frågor på användarnamn ange din LUCAT-id och vid frågor på lösenord ange ditt LUCAT-lösenord). iPhone sparar tyvärr inte lösenordet för WiFi/802.1x så det får man mata in varje gång. Jag hade lite problem med VPN på grund av en bugg i iPhone Configuration Utility, så fungerar inte VPN så kontrollera att VPN är inställt med krypteringsnivå Ingen.

Apple kom redan i söndags upp i en miljon sålda iPhone 3G. Det tog alltså mindre än tre dagar (för ursprungliga iPhone tog det 74 dagar att sälja en miljon exemplar). iPhone 3G säljs nu i 21 länder och den börjar säljas i Frankrike på torsdag.
Apple meddelar också att över tio miljoner program distribuerats via App Store och att där nu finns över 800 program, varav 25% är gratis.

2008-07-11: Så är då äntligen iPhone lanserad även i Sverige. I går kväll köade kring 250 personer till den nattöppna butiken i Malmö (ungefär lika många i Göteborg och fler i Stockholm). Telia ville inte säga något om iPhone-tillgången, men antagligen fanns det telefoner till alla (man får max köpa en per kund, måste uppge sitt existerande mobilnummer om man inte vill teckna nytt abonnemang och det går bra att betala via faktura).
Macfeber uppger att Telia totalt sålde 1050 iPhone 3G i natt.
I morse vid 08 fanns det enbart ett 10-tal personer i kö utanför butiken i Lund, så det kan vara ett bra alternativ idag. Vid öppningsdags var det dock 60 personer i kö och vid lunchtid var kön dock 15-20 personer.
Som jag tidigare skrivit rekommenderar jag alla iPhone-användare att fundera på att komplettera med Telia mobilt bredband fastpris (199:-/månad för obegränsad datatrafik). Det kan annars bli (riktigt) dyrt. Diskutera med Telia eller LDCs telefonigrupp, alternativt kör bara webb mot webbplatser som är anpassade för mobila enheter

Svenska Dagbladet har testat iPhone. Även Dagens Industri har en test.

Telia har en iPhone-chat idag, lördag samt söndag 09-17. De har också en iPhone-faq. Se också Apples supportsidor för iPhone.

iPhone Configuration Utility 1.0 ger möjlighet att detaljerat konfigurera bl a VPN, WiFi Mail m m. Se Apples Enterprise Deployment Guide och Apples supportsida för iPhone/Enterprise.

Bruksanvisningen (Komma igång/Finger Tips) som följer med iPhone 3G är tunn, men mycket mer detaljer finns i iPhone User Guide.

Mac OS X Hints tipsar om hur man kan montera andra partioner från en cd med flera partitioner.

2008-07-10: Det var kort kö i morse till den Teliabutik i Malmö som börjar sälja iPhone kl 00 imorgon.

DN har testat iPhone 3G.

USA Today uppger att 500+ program kommer att finnas på AppStore när den öppnar. 25% av dem är gratis och 90% av dem som inte är det kommer att kosta $10.

iTunes 7.7 och Mac OS X-uppdatering för MobileMe finns nu tillgängliga via Programuppdatering. De är förberedelser för iPhone 3G och MobileMe (som ersätter .Mac).

2008-07-09: Telia-butiken i Lund har satt upp en webb-sida för LU-beställningar av iPhone. Beställningar får dock göras först fredag morgon (beställningar gjorda tidigare kommer ej att godkännas). Teliabutiken lär dock först beta av kön på fredag innan de tar hand om våra beställningar. Kunder i butik får köpa max en iPhone per person. Som jag skrivit tidigare behöver telefonen ej aktiveras i butik utan det kan man göra själv med iTunes 7.7 (som släpps senast fredag). Butiken i Lund har fått demo-telefoner men telefoner för försäljning kommer först imorgon. Inga uppgifter finns om hur många telefoner de får eller hur tillgången i övrigt ser ut.

Apple har en "guided tour" för MobileMe (knappt tolv minuter lång).

Några utvalda journalister (samma som vanligt) har fått testa iPhone 3G i förväg och har nu skrivit om den: Newer, Faster, Cheaper iPhone 3G, For iPhone, the 'New' Is Relative och Apple's new iPhone 3G: Still not perfect, but really close.
Bloomberg skriver om aktiveringsprocessen för iPhone 3G.

2008-07-08: Macworld har en test av Norton AntiVirus 11.

Apples egna butiker i USA kommer att börja sälja iPhone 3G kl 08 på fredag.

Telia kommer att börja sälja iPhone på fredag kl 00:00:01 i Malmö (Södra Förstadsgatan 7), Göteborg, Stockholm samt på nätet. Från och med klockan 10.00 fredagen den 11:e juli kommer iPhone 3G även finnas för försäljning i alla Telias butiker. I Danmark börjar butiken på Amagertorv i centrala Köpenhamn att sälja iPhone kl 00:01 på fredag.

Texten från igår om Telia mobilt bredband fastpris stämmer, men har en ny länk till prislistan. LU tecknar inte bunda avtal vare sig för telefoner eller tilläggstjänster som Telia mobilt bredband fastpris. Telia mobilt bredband fastpris kostar 199:-/månad och inkluderar obegränsad trafik via EDGE, 3G och Homerun (Telias WiFi-hotspots). Abonnemanget har ingen bindningstid.

Vi jobbar med Telia på att ta fram en beställningsrutin för iPhone. Mer info kommer när den är klar.

Jag har pratat med den Telia-butik i Malmö (Södra Förstadsgatan 7) som kommer att ha nattöppet på fredag kl 00-03. Det skall inte vara några problem för LU-anställda att köpa en iPhone till ett befintligt LU-abonnemang där. Priserna är de som står på Telia webb: 3.756:- för 8 GB och 4.396:- för 16 GB. Fakturering sker efter id-koll (men det kan vara bra att ha ett kredit- eller betalkort som alternativ). Man kan få hjälp med aktivering i butiken, men det går också att ta med sig telefonen hem i kartong och själv aktivera den med iTunes 7.7 (som släpps när som helst).

2008-07-07: Teliabutiken i Lund meddelar att de räknar med att det skall finnas en lösning på hur LU-användare köper en obunden iPhone innan fredag. Med obunden menas här att man inte samtidigt måste köpa nytt abonnemang eller binda det existerande. iPhone är fortfarande låst till Telias nät.
Jag har idag också pratat med vår kontaktperson på Apple, som bollat frågorna vidare till sin VD. Mer info så snart jag vet mer.

iPhone som köps till LU kommer sannolikt att ha samma kostnader för EDGE- och 3G-trafik som andra LU-telefoner och det kan bli dyrt. Trafikavgiften i Telia Online Work är 10:80 per MB (efter de första fem MB per månad som ingår). Det går att få ned trafikavgiften till 3:-/MB genom att uppgradera till Telia Online 150, men då får man en extra månadsavgift på 450:-! Bättre är då att komplettera det befintliga abonnemanget med tilläggstjänsten Telia mobilt bredband fastpris. Det kostar 199:-/månad och ger obegränsad mängd datatrafik via såväl EDGE/3G som Homerun (Telias surfzoner). Telia mobilt bredband fastpris beställs via LDCs servicedesk.

Telia har nedräkning till iPhone-lanseringen på sin hemsida. Skall man ta det bokstavligt så kommer de att börja sälja iPhone 00.00 på fredag.

2008-07-06: GearDiary rapporterar att folk började köa utanför Apples butik i New York redan i fredags, en vecka innan iPhone 3G släpps.
Här hemma har DN förberett sin mobilsajt för iPhone. Lite udda kan man tycka eftersom en av iPhones starka sidor är att den kan visa vanliga webbsidor. Men visst, mobilsajter kan vara bra när man kör 3G eller EDGE. DNs mobilsajt finns på mobil.dn.se.

2008-07-04: Telia har publicerat information om iPhone 3G för företagskunder. Jag håller på att försöka få fram information om vad som gäller oss på LU.

Det är väldigt svårt att få fram besked från Telia angående iPhone som företagstelefon. Vårt primära intresse är dels att kunna köpa den utan att tvingas teckna ett nytt abonnemang, dels att hitta en beställningsprocess som inte går ut på att man behöver köa ett dygn utanför Teliabutiken nästa fredag. Våra kontaktpersoner på Telia-butiken i Lund (som är enda försäljningsstället i Lund) är Pia Friberg (jobbar nästa vecka också men har sedan semester). och Ola Hallström (kommer tillbaka från semster på måndag). De kan nås på 161260 - gör inga menyval utan vänta sedan kvar tills du kopplas fram.

Jag har testat Mac OS X 10.5.4 med LUs trådlösa nät och fått det att fungera även med det krypterade nätet. Dokumentation för anslutningen är på gång och en preliminär version kallad Att använda LUs trådlösa nät i Mac OS X 10.5.4 och senare finns nu. Rapportera gärna ev problem till mig.

2008-07-02: Microsoft Remote Desktop Connection Client 2.0.0 är släppt. Mer info finns på Microsofts blogg.

Telia (antagligen i samarbete med Apple) fortsätter att hålla oss på sträckbänken angående iPhone och pytsar ut lite ny info då och då. Nu har de publicerat priser för samtliga privatabonnemang. Utöver de tidigare iMini, iMidi och iMaxi kan man välja på ytterligare åtta vanliga Telia-abonnemang! Den som har max tre månaders bindningstid på sitt existerande Teliaavtal kan byta till valfritt abonnemang i samband med iPhone-köp. Telia har också en speciell pdf-fil för iMini/iMidi/iMaxi med mycket detaljer och femton fotnötter!
iPhone kommer inte att säljas med Telia Refill (kontantkort).
För företagskunder (typ LU) lovar Telia att komma med information om abonnemang och priser kommer inom kort.

Adobe har släppt Adobe Reader 9, än så länge bara i engelsk version.

2008-07-01: Apple har släppt Mac OS X 10.5.4. Det skedde oväntat snabbt, bara en dryg månad efter 10.5.3. 10.5.4 innehåller en viktig buggfix som berör Adobe Creative Suite 3, säkerhetsfixar, uppdaterade versioner av iCal och Safari samt en del andra mindre fixar. Dessutom innehåller den antagligen anpassningar för Mobile Me och iPhone 3G.
Samtidigt släppte Apple även Mac OS X Server 10.5.4 med ett fåtal fixar.
För Tiger släppte Apple Safari 3.1.2 samt Security Update 2008-004 med säkerhetsfixar motsvarande dem i 10.5.4.
Slutligen släppte Apple firmware 7.3.2 för Time Capsule, AirPort Extreme och AirPort Express (802.11n). Denna laddas ned direkt med AirPort Utility 5.3.2.

Apple beskriver ändringar i Safaris certifikathantering i 10.5.3/10.5.4.

Apple har en iPhone 3G Guided Tour-film (38 minuter). På samma sida finns även en iPhone 3G What's New-film (12 minuter).

2008-06-30: EMC har släppt Retrospect 6.1.230 och Retrospect Client 6.2.229. Den senare är universell och kräver den förra.

Telia har publicerat en del information om iPhone-lanseringen 11/7. Tyvärr rör det ännu enbart privatkunder. Till dem kommer Telia att sälja iPhone för mellan 1:- och 3.295:- (inkl moms). Det som avgör pris är bindningstid, abonnemang och iPhone-modell. Det finns f n inget som tyder på att Telia kommer att sälja iPhone till privatkunder utan abonnemang, men det framgår av informationen att iPhone kommer att fungera med andra Telia-abonnemang ("Du kan använda iPhone med andra abonnemang från Telia... . Vi återkommer inom kort med möjligheterna och prisinformation för befintliga Telia-kunder att teckna sig för en iPhone 3G.").

MacSysAdmin 2008 hålls 1-3 oktober i Göteborg. Det vänder sig till systemansvariga på t ex universitet och innehåller föreläsningar och gruppdiskussioner. Bland talarna finns flera från Apple, t ex Mike Bombich (Carbon Copy Cloner), Steve Hayman, Nader Nafissi och Viktor Glemme. Detaljerat program finns tillgängligt. Dagen innan (30 september) hålls en iPhone-kurs av samma företag (Apoio) som arrangerar MacSysAdmin.

Apple stödjer nu officiellt start av Intel-Mac från USB-enhet. Enheten måste vara GUID-partitionerad och ha Mac OS X 10.4.5 eller senare.

Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 11.5.0 Update. Den innehåller buggfixar samt Office 2007/2008-stöd. Tillsammans med Open XML File Format Converter 1.0 kan Office 2004/X läsa och skriva 2007/2008-filer. Mircosoft har också släppt Microsoft Office 2008 12.1.1 Update. Den innehåller bugg- och prestandafixar.

2008-06-18: Firefox 3.0 är släppt. Det är en rejäl uppdatering med många nyheter.

Svenska MacWorld uppger att Telia inte kommer med info kring iPhone 3G förrän runt försäljningsstarten 11 juli.

Telia har skickat ut ett första nyhetsbrev om iPhone. Det innehållet inte mycket nytt, men bekräftar dels att iPhone kommer att säljas även på telia.se (utöver i Telias butiker), dels att förhandsbokning inte är möjlig. Det går att prenumerera på nyhetsbrevet via Telias iPhone-sida.

2008-06-17: Dator- och nätansvariga vid LU kan få tillgång till WWDC-versionerna av Snow Leopard och Snow Leopard Server. Villkoren är:

PopChar X is 4.0 är släppt.

2008-06-16: National Geographic skriver om snöleopard (djuret, inte nästa Mac OS X) i senaste numret.

Vi håller på att försöka få fram information från Telia om hur LU-anställda kan köpa iPhone som tjänstetelefon. Så snart vi får någon konkret information kommer jag att skriva om det här.

Diverse uppdateringar senaste tiden:

Apple har en FAQ om övergången från .Mac till MobileMe.

2008-06-10: Lite mer WWDC-nyheter:

Telia har en iPhone-sida, även om där ännu inte finns någon information att tala om.

2008-06-09: Utvecklarkonferensen WWDC inleddes idag med ett inledningsanförande av bl a Steve Jobs. Det var första gången WWDC var utsålt och det innebar 5.200 deltagare, över 1. 000 Apple-anställda och mycket press (drygt 15 TV-kameror t ex). Hela inledningsanförandet finns nu tillgängligt via QuickTime. Det handlar nästan uteslutande om iPhone och är sju kvart långt. De stora nyheterna är iPhone 3G och Mac OS X Snow Leopard (10.6?). Den senare nämndes dock bara hastigast och mer information kom i en pressrelease (samt i konfidentiella WWDC-sessioner).

Nästa version av Mac OS X går under kodnamnet Snow Leopard och den kommer att släppas om ungefär ett år (WWDC 2009?). Inget har sagts om vad den kommer att kosta eller vad systemkraven blir.
De senaste Mac OS X-versionerna har innehållit hundratals nya funktioner var. I Snow Leopard blir det bara en! Istället kommer Apple att satsa på prestanda, kvalitet och lägga grund för nya funktioner i senare releaser. Det innebär bl a att hela systemet stöder 64 bitar fullt ut, optimeras för många CPU-kärnor och att GPU (grafikprocessor) kommer att användas inte bara för att accelerera grafikfunktioner, utan även för andra beräkningstunga funktioner. I stort sett obegränsat med RAM-minne kommer att stödjas.
Den enda nya funktionen (än så länge åtminstone) är stöd för MS Exchange på ungefär samma sätt som i iPhone OS 2.0 (mer om iPhone nedan). Den Exhange-version som stöds är Exchange Server 2007 och de program som får Exchange-stöd är Mail, iCal och Addressbok.

Den stora introduktionen på WWDC var iPhone 3G. Den kommer att börja säljas 11 juli i 22 länder, däribland Sverige. Senare i år kommer det till ytterligare länder (totalt 70 mot sex idag). Totalt har Apple sålt sex miljoner iPhone och är på god väg att klara sitt mål på tio miljoner innan 2008 är slut.
De stora nyheterna i iPhone 3G är 3G, GPS, iPhone OS 2.0 samt ett lägre pris.
iPhone 3G har i stort sett samma mått som gamla iPhone (115.1*62.1*12.3 mm jämfört med 115*61*11.6 mm för gamla modellen). Även vikten är nästan oförändrad, 133 g mot 135 g. Flashminnet är oförändrat på 8 eller 16 GB. Till skillnad från tidigare är baksidan i plast vilket antagligen gör att antennsignalerna dämpas mindre. Plasten är svart på 8 GB-modellen och svart eller vit på 16 G-modellen. Bildskärmen är oförändrat på 3.5 tum med 480*320 bildpunkter och en upplösning på 163 ppi. Knapparna på sidan är nu i metall och hörlursuttaget fungerar nu med alla vanliga hörlurar.
3G är förstås nytt i iPhone 3G. Totalt stöds tre frekvenser för 3G och fyra för GSM, samt som tidigare Bluetooth 2.0 och 802.11b/g. En annan nyhet är GPS. Tillsammans med GSM/3G och WiFi innebär det att iPhone 3G har tre olika metoder för positionsbestämning och det kommer säkert många program som drar nytta av detta. Två inbyggda sådana är kart- och kameraprogrammet (kameran är f ö på oförändrat 2 Mpixel, och är antagligen fortfarande enbart för stillbilder).
En bra nyhet för oss är att tangentbordet stöder bl a svenska. Dock är det tyvärr troligen fortfarande så att för att få fram åäö så får man hålla ner a eller o och sedan välja tecken i en popupmeny. Svenskt lexikon ingår också vilket underlättar inmatning.
Batteritiden har varit ett problem med 3G men Apple uppger bättre batteritider med iPhone 3G än med föregående modell. Standbytid är 300 timmar (250 för gamla iPhone). Taltiden är 10 timmar (8) för 2G och 5 för 3G. Internetaccess (webb) är 5-6 timmar (6). Video/audio är oförändrat 7/24 timmar. Alla dessa siffror är Apples "upp till"-värden.
Priset på 8 GB iPhone 3G blir $199 ($299 för 16 GB) i USA. Det kräver ett tvåårsavtal med AT&T men är ändå avsevärt billigare än tidigare. Jobs sade att priset även i övriga länder skulle vara kring $199 för 8 GB-modellen (exklusive skatter antagligen). Med tanke på priset kommer iPhone 3G att sälja som smör.
I Sverige kommer alltså Telia att börja sälja iPhone 3G 11 juli. för ungefär motsvarande $199 för 8GB-modellen. Det är oklart såväl vad bindningstiden är som om det även kommer att säljas telefoner utan bindningstid. Inte heller finns det någon information om företagsabonnemang.

iPhone 3G levereras med iPhone OS 2.0. I denna version finns Exchange-stöd, utökat stöd för VPN och 802.1x, stöd för iWork- och PowerPoint-filer, sökning efter kontakter, stöd för många fler språk samt ytterligare en del nyheter. 2.0-versionen kommer att vara gratis även för gamla iPhone. För iPod touch kommer den att kosta $10. iPhone OS 2.0 kommer i början av juli. Då drar Apple även igång sin App Store-tjänst, som är det enda sätt som tredjepartsprogram för iPhone kommer att distribueras på. Redan från början kommer det att finnas många program att välja bland. Utvecklarpaketet för iPhone OS har laddats ned över en kvarts miljon gånger och 25.000 har ansökt om att gå med i betaprogrammet (bara 4.000 är godkända än - jag är en av dem bl a tillsammans med 35% av företagen på Fortune 500).

I övrigt så introducerade Apple också MobileMe som ersätter .Mac. Apple kallar det "Exchange for the rest of us" och syftar på dess push-teknik. I MobileMe ingår också ett helt nytt webbgränssnitt som är riktigt bra. MobileMe kostar $99/år (samma som för .Mac) och existerande .Mac-abonnemang kommer att omvandlas till MobileMe när tjänsten startar i början av juli.

2008-06-04: Apple har publicerat Mac OS X Security Configuration Guide för Mac OS X 10.5.

2008-06-03: WWDC närmar sig... Steve Jobs inledningsanförande är förstås det mest intressanta. Han håller det på måndag 9 juni kl 19.00-c:a 20:45 svensk tid. Det kommer antagligen inte att direktsändas (av flera skäl där bandbredd är ett). Det brukar dock göras tillgängligt för eftersändning. Spekulationerna inför WWDC är många, ännu mer än vanligt när det nu väntas nyheter kring en så het konsumentprodukt som iPhone.

Imorgon anordnar LDC NETinfo-möte för dator- och nätansvariga. Ingen föranmälan behövs. Arrangemanget hålls i föreläsningssalen på astronomi på Sölvegatan 27. För min del ligger det lite snett i tiden (nästa vecka kommer mycket nyheter), men mina Mac-punkter finns förstås tillgängliga på webben.

2008-06-02: VMware Fusion 1.1.3 är släppt.

2008-05-29: Apple har släppt Security Update 2008-003 för Mac OS X 10.4.11. Den innehåller ungefär samma säkerhetsfixar som finns i Mac OS X 10.5.3.
Apple har också släppt Mac OS X Server 10.5.3 Update. Den innehåller buggfixar och säkerhetsfixar. Även administrationsverktygen, Server Admin Tools 10.5.3, finns för nedladdning.

2008-05-28: Apple har släppt Mac OS X 10.5.3. Det är en av de tyngsta uppdateringarna någonsin. Mac OS X 10.5.3 Update (som kräver 10.5.2) är på 420 MB och Mac OS X 10.5.3 Combo Update (som fungerar på alla 10.5.x) är på hela 536 MB. 10.5.3-uppdateringen innehåller både buggfixar och säkerhetsfixar. Dessutom finns några nya funktioner.

2008-05-27: För en knapp timme sedan släppte Telia en pressrelease där det framgår att Telia kommer att sälja iPhone i Norden och Baltikum: "TeliaSonera har skrivit avtal med Apple om att introducera iPhone i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Litauen, Lettland och Estland senare i år.".

2008-05-26: Apple har nu lagt ut det (nästan) fullständiga programmet för WWDC. Av det kan man dra några slutsatser:

iPhone är fortfarande "currently unavailable" på amerikanska AppleStore. Det är osannolikt att Apple gjort en så grov prognosmiss - allt talar för att en ny version introduceras på WWDC och börjar säljas kort därefter.

Apples sida med senaste veckans support-artiklar fungerar igen efter en tids avbrott. Det finns även en motsvarande sida för senaste månaden. Artiklarna har dessutom fått nya nummerserier. De som börjar med TS rör "troubleshooting" medan HT står för "how-to". Har man numret kan man komma åt artikeln direkt med en URL av typ http://support.apple.com/kb/TS1587.

2008-05-15: Apples utvecklarkonferens WWDC är fullbokad. Det är första gången någonsin och bör betyda kring 5.000 eller fler deltagare.

Till FileVault (krypterade hemkataloger) hör ett huvudlösenord. Om en FileVault-användare glömmer sitt lösenord kan man med hjälp av huvudlösenordet ändra användarens lösenord så att han/hon kommer åt sin hemkatalog. Användningen är dock inte bara begränsad till FileVault - man kan med hjälp av huvudlösenordet byta lösenord även på icke-FileVault-konton. Om man av någon anledning vill ha bort huvudlösenordet, kasta då filerna FileVaultMaster.cer och FileVaultMaster.keychain (de finns i mappen /Library/Keychains/).
OBS! Det finns inget sätt att komma åt en krypterad hemkatalog om man inte har antingen huvudlösenordet eller användarens eget lösenord. Det är alltså bara i väldigt speciella fall det kan vara motiverat att kasta filerna ovan.

Utvecklarprogrammet PackageMaker har en funktion som är praktisk när man vill se vilka filer som skapas eller ändras under t ex en installation eller när man ändrar en inställning. Starta PackageMaker (finns i /Developer/Applications/Utilities/ om man installerat utvecklarverktygen). Skriv sedan t ex lu.se vid Organization och klicka OK. Välj sedan Project -> Add Snapshot Package och klicka på Start. PackageMaker noterar nu alla ändringar som sker i filsystemet. När du har gjort det du vill övervaka så klicka på Stop och därefter på Next. Då visar PackageMaker en lista på alla filer som skapats eller ändrats. Det går att använda piltangenterna i listan för att gå upp/ned och för att öppna/stänga mappar.

2008-05-13: Apple meddelar officiellt att Steve Jobs kommer att inleda WWDC med en keynote 9 juni kl 19 svensk tid. Ovanligt nog nämns "en grupp Apple-chefer under ledning av Apples CEO Steve Jobs" i pressreleasen, men det är så det i praktiken gått till på WWDC i många år.
I samma pressrelease är iPhone OS 2.0 omdöpt till OS X iPhone och Mac OS X kallas bara OS X Leopard. Tyvärr finns inget i pressreleasen som antyder om att Apple skulle prata om nästa version av Mac OS X.

Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 11.4.2 Update och Microsoft Office 2008 Service Pack 1 (12.1.0). Den förra innehåller enbart säkerhetsfixar medan den senare både innehåller buggfixar och säkerhetsfixar.

2008-05-12: Det finns väldigt mycket surr kring iPhone just nu. En konkret sak är dock att både 8 GB- och 16 GB-modellerna står som "currently unavailable" på såväl amerikanska som brittiska AppleStore!

Parallels Desktop 3.0 (5600) är släppt.

2008-05-09: Nytt på MacPublic: LabVIEW 8.5.1 Pro.

2008-05-07: Igår var det tio år sedan iMac introducerades. Jag såg den först på WWDC 1998 och fick sedan låna en prototyp under några veckor. Den började sedan säljas i augusti i USA och i mitten av september i Sverige. iMac var lite av en vändpunkt för Apple, som då var rätt illa ute. Se mina gamla artiklar från 1997 (Har Apple någon framtid?) och 1998 (Apple är tillbaka!).
Apple köpte NeXT i slutet av december 1996 och fick Steve Jobs på köpet. Sedan dess har mycket hänt: iMac, iPod, Mac OS X, Intel-övergången, iPhone m m.

2008-05-06: I ett pressmeddelande uppger Vodafone att de tecknat ett avtal med Apple om iPhone. Vodafone kommer att börja sälja iPhone i Australien, Indien, Italien, Tjeckien, Egypten, Grekland, Portugal, Nya Zeeland, Sydafrika och Turkiet senare i år.
I övrigt finns det gott om iPhone-rykten just nu. Att en 3G-modell kommer är ingen hemlighet. Flera rykten gör gällande att den kommer att presenteras på WWDC nästa månad. Det kan vara korrekt, även om WWDC inte är något forum för att introducera konsumentprodukter. iPhone kommer dock att vara en av huvudpunkterna på WWDC och iPhone OS 2.0 kommer att släppas i slutet av juni. Apple positionerar nu även iPhone mer mot företagsmarknaden än vad de gjort tidigare.
Andra rykten talar om mer flexibla försäljningsmodeller vilket kan innebära försäljning av olåsta telefoner, upplåsningsmöjlighet efter en viss tid eller att exklusivitet enbart gäller en begränsad period. Allt detta vore positivt.

VMware har en beta av nästa version: VMware Fusion 2.0 Beta 1.

Terminalkommandot find / -size +100M -ls är praktiskt när man undrar varför disken blivit full. Det listar alla filer på minst 100 MB. 100M kan bytas ut mot önskad storlek (tillåtna prefix är k, M, G, T, P). Skriv sudo framför för att kunna söka igenom hela filträdet. Byt / mot ~ (för att bara söka i aktuell hemkatalog).
Filer i /private/tmp/ (/tmp är en länk dit) är normalt temporära filer. Äldre filer där (som är skapade innan senast omstart) kan normalt kastas. Samma bör gälla för /private/var/tmp/. För att se vilket program som använder en nyare fil (som är öppen), prova med t ex lsof | grep hsperfdata_roland. Just i detta exempel får man som svar att det är Safari som använder filen hsperfdata_roland. Filer där lsof returnerar information är öppna och bör aldrig kastas.

2008-04-30: Microsoft har släppt Microsoft Messenger 7.0. Den är universell och kräver Mac OS X 10.4.9 eller senare.

Apple har släppt Java for Mac OS X 10.5 Update 1. Den innehåller Java SE 6 (version 1.6.0_05) vilket är en helt ny version. Tidigare har Leopard haft J2SE 5.0 (1.5.0_13) som nyaste version. Java-uppdateringen kräver Mac OS X 10.5.2 och en 64-bitars Intel-processor (alla nuvarande Mac:ar och även de flesta äldre Intel-Macarna har 64-bitarsprocessor).
Observera att den nya Java-versionen inte automatiskt aktiveras när man installerar den, utan datorn fortsätter att använda samma Java-version som det gjort tidigare. För att välja vilken Java-version som skall användas, använd Program->Verktyg->Java-inställningar. Där kan man välja version dels för Java-applets, dels för Java-program. Safari är dock ett 32-bitarsprogram och kommer att köra applets med J2SE 5.0 även om valt Java SE 6.
FireFox 2 verkar ha problem om man valt att använda Java 6 för applets. Använd då istället Safari eller gå tillbaka till J2SE 5.0 (t ex LUPIN-användare kan drabbas av detta).

2008-04-29 Apple har uppdaterat iMac. Bland nyheterna finns:

Apple har en sida med RSS-flöden.

Affärsvärlden har en lång artikel om Apple: Hur högt kan Jobs Appleträd bli?

Ibland kan man behöva utföra ett antal kommandon som root. Det finns åtminstone tre sätt att göra det. Enklast är att skriva sudo framför varje kommando. Alternativt kan man skriva sudo -s för att skapa ett shell med root-rättigheter. Där kan man sedan utföra godtyckligt många kommandon. Ett tredje alternativ, som kan utgöra en säkerhetsrisk, är att aktivera root-kontot och sedan använda kommandot su för att få root-rättigheter. Aktiveringen av root-kontot kan man göra antingen med programmet Katalogverktyg eller med kommandot passwd root. Gemensamt för alla tre alternativen ovan är att man måste vara inloggad på ett administratörskonto och autentisera med sitt administratörslösenord.

Wireshark är ett program som kan avlyssna och avkoda nätverkstrafik. Det bygger på öppen källkod och är gratis. Programmet hette tidigare Ethereal och det är väldigt duktigt på att kunna avkoda (nästan) alla protokoll. Wireshark 1.0.0 finns färdigkompilerat att ladda ned för Intel-Mac. Programmet baseras på X11 och har därför ett något annorlunda gränssnitt. X11 installeras automatiskt med Leopard. I Tiger är det däremot en valfri installation.
För att avkoda sparad trafik krävs inga speciella rättigheter. Det krävs däremot administratörsrättigheter för att kunna avlyssna trafik. De nätverksinterface som man kan avlyssna visas i Capture->Interfaces. Finns där inga interface listade så kan man behöva köra Wireshare som root. Prova då med kommandot sudo /Applications/Wireshark.app/Contents/MacOS/Wireshark.
Det går också bra att avlyssna och spara trafik med tcpdump och sedan avkoda trafiken med Wireshark. sudo tcpdump -w dump sparar trafik i filen dump i aktuell katalog. Avbryt avlyssningen med control-c och öppna sedan filen i Wireshark. Ett lite mer avancerad version är sudo tcpdump -i en0 -w dump host macpublic.ldc.lu.se and port 548 för att välja ett interface och begränsa avlyssningen till en kombination av ipadress och port.
Se vidare Wiresharks dokumentation och FAQ.

2008-04-25: Apple har släppt Boot Camp Update 2.1. Den finns i tre olika versioner för XP, Vista 32 och Vista 64. Boot Camp 2.1 krävs för att kunna köra Windows XP Service Pack 3 (SP3).

VMware Fusion 1.1.2 är släppt. Bl a utlovas bättre stöd för MacBook Air och Time Machine plus ett antal buggfixar. Se release notes för mer info.

2008-04-23: LDC bygger successivt ut ett campustäckande trådlöst nät. Uppdaterade instruktioner för anslutning till det trådlösa nätet finns nu. Autentisering kan ske antingen via en webbsida (för nätet LU_unsecure_with_web_logon) eller via 802.1x (för näten LU_11a_802.1x_WPA_TKIP_TTLS_PAP och LU_11bg_802.1x_WPA_TKIP_TTLS_PAP). Inloggning via webbsida (weblogon) är enkelt att använda men mindre säkert (ingen kryptering). 802.1x är säkert men krångligare att konfigurera. Det fungerar ganska bra på 10.4.11 men mindre bra på 10.5.2. Förhoppningsvis kommer det att fungera bättre med 10.5.3.

2008-04-21: .se har har en introduktion till tcp/ip: Introduktion till IP. Det är en genomgång av mycket en nätverksansvarig har nytta av: ip, udp, tcp, dns, nat samt applikationer som telnet, ssh och ftp. Dessutom finns ett kapitel om felsökning. Totalt är det en pdf på drygt 120 sidor.

2008-04-17: Apple har släppt Safari 3.1.1. Den innehåller säkerhetsuppdateringar.
FireFox 2.0.0.14, även den med säkerhetsuppdateringar, är släppt.

2008-04-16: Tangentborden på Apples bärbara har ofta en tangent för växla mellan utökat skrivbord och skärmbildsdubblering. Den tangenten har länge varit F7 men på nyare bärbara används den för annat. Prova då istället med kommando-F1. Det fungerar på de flesta modellerna.

Google Earth 4.3.7191 är släppt.

2008-04-14: Apple anordnar ett Tech Series-seminarium med titeln Systeminstallation och programdistribution i Malmö torsdagen den 24:e april. Är du datoransvarig vid LU och intresserad så kontakta mig för agenda eller anmäl dig direkt. Seminariet är kostnadsfritt men vid avbokning debiteras 1.495:-.

2008-04-11: Microsoft har släppt Microsoft Remote Desktop Connection 2.0b3.

Nokia har släppt Nokia Multimedia Transfer 1.3 Beta.

2008-04-10: Apple har släppt firmware-uppdateringar för MacBook, MacBook Pro, MacBook Air, iMac och aluminiumtangentbord. Dessutom har de släppt en ny återställnings-cd: Firmware Restoration CD 1.6.
AirPort Admin Utility for Graphite and Snow 4.2.5 finns också för nedladdning. Med den kan man administrera äldre basstationer från Tiger och Leopard.

Adobe har släppt Adobe Flash 9.0.124.0 med bl a säkerhetsfixar.

2008-04-03: Apple har publicerat information om WWDC-sessioner. Det kommer infomration om fler sessioner senare.

Apple har släppt QuickTime 7.4.5 med bl a säkerhetsuppdateringar.

2008-04-02: URL-en afp://;AUTH=No User Authent@macpublic.ldc.lu.se/MacPublic/ kan användas för att ansluta till filhanteraren MacPublic utan att man i gränssnittet behöver välja gäst och volymen MacPublic. Det går bra att klistra in den direkt i Anslut till-fönstret man får med kommando-K i Finder.

2008-04-01: Veckans Affärer skriver att Telia ligger bäst till att få sälja iPhone i Sverige.

2008-03-27: Jag har testat nya Tur och Retur med Safari 3.1/Mac OS X 10.5.2 och det fungerade bra. Det är inte längre näödvändigt att slå av popup-blockeraren i Safari för att kunna använda Tur och Retur.

2008-03-26: Mina Mac-punkter från dagens NETinfo-möte finns tillgängliga. Jag tog ffa upp MacBook Air och iPhone/iPod touch.

2008-03-25: No Starch Press har lagt ut The Cult of Mac och The Cult of iPod på The Pirate Bay. Båda är skrivna av Leander Kahney, som snart utkommer med en ny bok, Inside Steve's Brain, på annat förlag.

Med Apples senaste AirPort-uppdateringar, Time Machine and AirPort Updates v1.0 och Time Capsule and AirPort Base Station (802.11n) Firmware 7.3.1 går det nu att använda Time Machine mot en AirPort Extreme med extern USB-disk.

2008-03-19: Apple har släppt Security Update 2008-002 för Mac OS X 10.4.11 och 10.5.2. Den innehåller ett större antal säkerhetsfixar och bör installeras snarast.

2008-03-18: Apple har släppt Safari 3.1 för Mac OS X (10.4.11 och 10.5.x) samt Windows (XP). Den innehåller mycket nytt: prestandaförbättringar, kompatibilitetsförbättringar (standarder, vissa webbplatser), stabilitetsförbättringar och säkerhetsfixar. Det finns också några smärre nya funktioner, t ex dubbelklicka i tabbraden för att få en ny tabb, stöd för gester på styrplattan i MacBook Air samt senaste MacBook Pro och varning för skiftlås när man skriver in lösenord.
Dessutom finns vissa nyheter för utvecklare. Den gamla Debug-menyn har försvunnit och ersatts med menyn Utvecklare. Den visas ej som standard, men kan slås på i Safari -> Inställningar -> Avancerat -> Visa utvecklarmenyn i menyraden. I denna finns bl a kommandot Användaragent, vilket är praktiskt om man behöver lura en dum webbserver att man kör Internet Explorer på en PC.
Jag har också fått indikationer på att Safari 3.1 fungerar bättre (och snabbare) med fakturahanteringssystemet LUPIN.

Apple har släppt en ny version av AirPort Express. Det nya är att den även stöder 802.11a/n. Den tidigare modellen stödde enbart 802.11b/g. Ethernetporten är fortfarande 10/100 och USB-porten stöder enbart skrivare. AirPort Express kostar 630:-. Macworld har redan testat den nya modellen.

Skivbränningsprogrammet Toast 9 Titanium är släppt. Det kostar $100 (uppgradering från tidigare version $60).

Skivverktygsprogrammet DiskWarrior 4.1 är släppt. Ägare av version 4.0 kan fritt ladda ned en uppdaterare.

Två flaggor till terminalkommandot ls ger ytterligare information om man dessutom anger l-flaggan, t ex ls -le@ ~ för hemkatalogen.

2008-03-14: Apples utvecklarkonferens WWDC blir i år 9-13 juni. Platsen är som de senaste åren San Francisco. I år blir det tre huvudspår Mac, IT och iPhone. WWDC är (tillsammans med Macworld-mässan i januari) en av de viktigaste Apple-händelserna under året. Konferensavgiften för WWDC är 8.295:-.
Apple är ju känt för sina kryptiska invitationer och för WWDC är den "A landmark event. In more ways than one." tillsammans med en bild på dubbla Golden Gate-broar. Syftar det på Mac respektive iPhone eller något annat?

T-Mobile börjar sälja iPhone i Österrike idag.

2008-03-13: Fakturasystemet LUPIN fungerar med Safari, men det är viktigt att stänga av pop up-blockerarfunktionen när man använder LUPIN. Det gör man i Safari-menyn. Slå gärna på den igen efteråt då den blockerar en hel del oönskade pop up-sidor.

Lite blandade Mac/Leopard-tips:

2008-03-12: Fortune skriver en hel del om Apple som ligger överst på deras lista över världens mest beundrade företag. Apple ligger också överst på deras lista över innovativa företag. Mer info finns i deras artiklar What makes Apple golden och The trouble with Steve Jobs.

Som jag tidigare skrivit om har Apple mycket info om iPhone. Allt finns på iPhone Dev Center. Tyvärr måste man vara registrerad utvecklare för att ta del av informationen, men det kan mna göra utan kostnad. Några intressanta dokument är iPhone OS Overview, iPhone OS Programming Guide och iPhone Human Interface Guidelines. F ö meddelar Apple att iPhone SDK laddats ned över 100.000 gånger redan (210 TB!) och att SDK-intoduktionen har setts av över en miljon (!) personer.

Apple har släppt några uppdateringar: AirPort Utility 5.3.1, MacBook Air SMC Update 1.0 och ATI Radeon HD 2600 XT Firmware Update (för Mac Pro).

I Leopard finns en funktion för skärmdelning inbyggd. Det är egentligen en miniversion av Apple Remote Desktop. Funktionen är åtkomlig via Finders sidofält. Själva programmet som utför funktionen heter Skärmdelning och finns i /System/Library/CoreServices/. Programmet har en flera extra finesser vilket beskrivs i en Macworld-artikel.

Man kan själv anmäla WiFi-basstationer till WiFi-positioneringen i iPod touch och iPhone.

Microsoft har släppt Office-uppdateringar: Microsoft Office 2004 11.4.1 Update (mer info) och Microsoft Office 2008 12.0.1 Update (mer info). Båda innehåller säkerhetsfixar.

Vårt Apple-avtal är förlängt och gäller t o m 30/4 2009. Därefter går det att förlänga ytterligare ett år.

2008-03-07: Apple släppte mer information om iPhone (och iPod touch) vid ett mediaevent igår. Apple positionerar helt klart iPhone (och iPod touch) som handdatorer - nu med utökat stöd för storföretagslösningar och tredjepartsprogram. Nyheterna kan delas upp i två delar: dels släppte Apple ett utvecklingspaket (SDK) för iPhone, dels annonserade de kommande funktioner framförallt för större företag (bl a Exchange-stöd). Ingen ny hårdvara introducerades och inga nya tidplaner för introduktioner i t ex Sverige offentliggjordes. Hela eventet finns tillgängligt via QuickTime (drygt fem kvart).
Apple började med att notera att på åtta månader har iPhone tagit 28% av smartphone-marknaden i USA och Safari har i USA blivit den mest använda mobila webbläsaren med en marknadsandel på 71% (inkluderar då alltså både iPhone och iPod touch).
Framför allt större företag och organisationer har efterfrågat nya funktioner i iPhone. Det är bl a stöd för Exchange, vilket Apple kommer att bygga in i de existerande programmen Mail, Kalender och Kontakter. Apple har licensierat Microsofts ActiveSync för att kunna lägga till Exchange-stödet. Det sades inget om motsvarande i Mac OS X, men det är mer eller mindre självklart att Apple även kommer att lägga till motsvarande funktioner i Mac OS X-programmen Mail, Adressbok och iCal.
Bland andra kommande nya funktioner finns stöd för Cisco IPsec VPN, certifikat, 802.1x och PowerPoint-filer.
De nya funktionerna kommer i version 2.0 av programvaran till iPhone och iPod touch. Den släpps nu i begränsad beta och kommer att släppas på riktigt i slutet av juni. För iPhone kommer den att vara gratis, medan den kommer att kosta en mindre (än så länge odefinierad) summa för iPod touch.
OS X för iPhone består till stor del av samma komponenter som ingår i Mac OS X. För OS X är det Core OS, Core Services, Media och Cocoa Touch. Den senare komponenten är anpassad till touch-gränssnittet i iPhone. Under eventet igår släppte Apple ett omfattande (2.1 GB) SDK för iPhone. Det består av dokumentation och utvecklingsverktyg. Bland de senare ingår vanliga Xcode, Interface Builder och Instruments, vilka också används för utveckling av Mac OS X-program. Helt nytt är iPhone Simulator.
All programutveckling sker i Xcode på Mac. Programmen kan sedan testas antingen i en riktig iPhone eller i simulatorn. Ingen separat överföring av koden till iPhone behövs utan det sker helt automatiskt från Xcode. Fullständiga debugverktyg är tillgängliga via datorn, även om programmet körs i iPhone.
Apple kommer att ta hand om all distribution av tredjepartsprogram för iPhone. De kan antingen laddas ned trådlöst direkt i iPhone eller via iTunes. För detta tar Apple 30% av intäkterna men står då för allt kring distribution, betalning och marknadsplats. Utvecklaren sätter fritt priset på sin produkt och det får vara gratis, vilket innebär att det då blir gratis både för utvecklaren och "köparen".
Se mer information i Apples pressrelease och på nya iPhone Dev Center (det finns också Mac Dev Center och Web Apps Dev Center).

En betaversion av Parallels Server finns för nedladdning.

2008-03-05: afp548 länkar till en Leopard Server Quick Start Guide: Advanced setup, rsync backup and automated reporting.

2008-02-29: Nästa land som får iPhone är Irland, dit den kommer 14 mars.
Apples COO Tim Cook svarade bl a på iPhone-frågorpå ett Goldman Sachs-symposium.

2008-02-28: Något försenat kommer Apple att introducera SDK för iPhone/iPod touch 6/3 kl 19 svensk tid.

2008-02-26: Apple har idag uppdaterat både MacBook och MacBook Pro. De nya modellerna finns för omgående leverans.
Nytt i MacBook är:

Nytt i MacBook Pro är:

2008-02-25: PC Magazine har testat Leopard och kommit fram till följande resultat: "Leopard is far from perfect, but it's better than any alternative, and it's getting harder and harder to find good reasons to use anything else.".

Time Machine är en enormt smidig backupfunktion i Leopard. Den kräver minimal konfiguration och tar sedan backup automatiskt en gång i timmen. Även återladdning är smidigt.
Backupen lagras normalt på en extern disk eller på en Leopard-server. Båda dessa sätt är bra, men som alltid är det en risk att ha original och backup på samma ställe. Vid inbrott eller brand riskerar en extern disk samma öde som originaldisken.
Många användare har dock ingen backup alls eller bara enstaka manuellt tagna backuper av enstaka mappar. Då är det trots allt bättre med en sämre typ av backup än ingen alls. Därför rekommenderar jag alla Leopard-användare att använda Time Machine.
Kör i första hand mot en Leopard-server och i andra hand mot en extern disk. Om inget av dessa alternativ är möjliga är det bättre att köra Time Machine mot en extra partition på den interna disken än att inte kör Time Machine alls.
De flesta någorlunda nya datorer har så stor disk att det finns utrymme att skapa en partition för backup och mycket passande är en annan nyhet i Leopard möjligheten att partitionera om en disk utan att dess innehåll försvinner. Det är t o m möjligt att partitionera om den disk man startat datorn från. Innan man gör en ompartitionering är det dock klokt att göra en traditionell backup, åtminstone av hemkatalogen (eller hemkatalogerna).
För att partionera om disken, starta programmen Skivverktyg som finns i verktygsmappen i programmappen. Markera disken i listan till vänster (diskar visas längst till vänster medan partitioner är något indragna åt höger). Klicka på fliken Partitionera, sedan på den existerande partitionen och slutligen på symbolen + nere till vänster. Det går att fördela utrymmet mellan partitionerna genom att dra i handtaget mellan dem. Lämna ordentligt med utrymme i den urspungliga partitionen, men gör samtidigt den nya partitionen gärna minst dubbelt så stor som den gamla. Ett exempel: En dator har en hårdisk på 160 GB varav 30 GB används. Fördela utrymmet så att den urspungliga partitionen blir på 50 GB och den nya backuppartitionen blir på 110 GB.
Aktivera sedan Time Machine i Systeminställningar. Det kommer en varning om att original- och backupfiler ligger på samma fysiska disk, men det är trots allt bättre än ingen backup alls. Är backuppartitionen förhållandevis liten, så klicka på knappen Alternativ, sedan på symbolen + och markera därefter mappen System (den som finns överst på hårddisken) och klicka på knappen Uteslut. I dialogrutan som följer välj "Uteslut alla systemfiler". De filer som det då inte tas backup på kan alltid installeras om från Leopard-DVDn.
Time Machine använt enligt ovan är som sagt ingen fullgod backuplösning med det är betydligt bättre än ingen backuplösning alls. Med Time Machine är det otroligt smidigt att ladda tillbaka äldre versioner av dokument man arbetar på. Såväl Quick Look (överblick) som Spotlight fungerar i Time Machines återladdningsläge, vilket gör det ännu lättare att hitta de filer som skall återladdas.
Slutligen går det utmärkt att kombinera Time Machine med andra backuplösningar. Även om datorn redan ingår i en riktig backuplösning (t ex via Retrospect) så går det bra att komplettera med Time Machine. Det ger extra säkerhet, smidigare återladdning och tätare backupintervall.

EMC har information om kommande Retrospect X som är en efterlängtad uppdatering. När den kommer anges ej utöver "coming soon", men det finns dels en sida med nya funktioner, dels ett produktblad.

2008-02-22: Microsoft planerar släppa första uppdateringen för Office 2008 11 mars. Volymlicenser (vilket är vad vi har via programförmedlingen) för Office 2008 kommer för svenska 1 mars, men hur snabbt vi sedan får hit dem är oklart.
Open XML File Format Converter Update för Office 2004 försenas och kommer inte förrän i slutet av juni.
Remote Desktop Connection 2.0 kommer att släppas i skarp version under våren.
Messenger 7 kommer senare under året.

2008-02-20: Jag har uppdaterat VPN-konfigurationsanvisningarna för Leopard. Inställningarna görs numera i Systeminställningar->Nätverk (programmet Internetanslutning finns inte i Leopard). Normalt bör man tvinga all trafik att gå över VPN-anslutningen, vilket sker om man följer anvisningarna. Sitter man hemma riskerar man annars att bara trafik till LU-nätet går via VPN medan trafik till andra nät går direkt via bredbandsleverantörens nät. Då får man problem med att nå tjänster utanför LUs nät, om de kräver att man har ett ipnummer från LU. Ett exempel är ne.se. Ansluter man dit från ett LU-ipnummer kan man söka fritt medan man annars först måste logga in.

Apple har släppt MacBook, MacBook Pro Keyboard Firmware Update 1.0. Den fixar ett problem när första tecknet man skriver ibland inte kommer med. Fixen är bara för bärbara (utom MacBook Air), men jag tycker mig ha sett samma problem även på stationära Mac:ar.

Tillsammans med MacBook Air släppte Apple en ethernetadapter via USB. Officiellt fungerar den bara med just MacBook Air, men det finns en drivrutin för den i Mac OS X 10.5.2. Jag har testat den både på MacBook och Mac Pro och den fungerar på båda. Adaptern kan alltså vara ett nyttigt tillbehör om man behöver en extra ethernetport eller om den interna ethernetporten är trasig. Tyvärr klarar den bara 10/100 Mb/s (OK, USB2 klarar inte mer är 480 Mb/s...) men den klarar av taggade vlan (802.1q) vilket kan vara praktiskt när man behöver avlyssna nätverkstrafik. Adaptern kostar bara 190:-.
Den externa DVD-brännaren till MacBook Air fungerar däremot inte med andra datorer. Det beror antagligen på att den drar mer ström än vad USB2 egentligen kan leverera.

2008-02-19: Apple har sänkt priset på iPod shuffle (1 GB) till 340:- och introducerat en 2 GB-modell för 500:-.

2008-02-16: Mac OS X innehåller en syslogserver. Normalt tar den inte emot information utifrån, men det går att få den att göra det. Alla kommandon nedan behöver utföras som root (eller att man anger sudo framför varje kommando). Gör så här:

Syslogmeddelanden som skickas som local7 till Mac OS X-datorn kommer att loggas i /var/log/test.log.

2008-02-13: Apple har släppt Aperture 2. En demo finns tillgänglig liksom en lista på 100+ nyheter.

Microsoft har släppt Microsoft Office 2004 11.4.0 Update. Den innehåller säkerhetsuppdateringar och kräver att man sedan tidigare har uppdaterat till 11.3.9. Trots att versionsnumret ökat från 11.3 till 11.4 är detta ingen stor uppdatering - den kunde lika gärna döpts tll 11.3.10.

Apple varnar för äldre versioner av Linotype FontExplorer X tillsammans med 10.5.2. Linotype FontExplorer X 1.2.3 finns och fungerar (dessutom är det gratis).

Enligt brittiska Macworld har T-Mobile bekräftat att de kommer att vara iPhone-operatör i Österrike. T-Mobile säljer redan iPhone i Tyskland.

2008-02-12: Apple har släppt Mac OS X 10.5.2 Combo Update. Det är en av de största uppdateringarna någonsin (343 MB). Den innehåller såväl buggfixar som säkerhetsfixar. En synlig förändring i 10.5.2 är möjligheten att inte ha genomskinlig menyrad (Systeminställningar->Skrivbord och skärmsläckare->Skrivbord). En annan är hur mappar hanteras i dockan. De kan nu visas som trave eller mapp och innehållet i dem kan visas som solfjäder, rutnät eller lista.
För Leopard Server är Mac OS X Server 10.5.2 Combo Update släppt. Utöver det som är fixat i klientversionen finns där också serverspecifika buggfixar.
Det finns inga delta-uppdaterare för 10.5.2 (dvs bara combo-uppdaterare).

Efter det att man uppgraderat till 10.5.2 (och startat om) finns sedan ytterligare en uppdatering: Leopard Graphics Update 1.0 (bara 49 MB).

De säkerhetsfixar i 10.5.2 som även är relevanta för 10.4.x finns i Security Update 2008-001.

2008-02-11: Felsökningsprogrammet Apple Hardware Test (AHT) medföljer alla nya Mac-datorer sedan ganska länge tillbaka. Det kan antingen vara en separat skiva eller integrerat på första installationsdisken för Mac OS X (Mac OS X Install Disc 1). För att testa datorn, stoppa i rätt skiva, starta om datorn och håll sedan nere d-tangenten tills AHT startar.
Det finns även en mer avancerad version som heter Apple Service Diagnostics (ASD). Detta program medföljer inte datorerna, men ingår i större supportpaket.
I både AHT och ASD finns en loop-fuktion som slås på med ctrl-l.

2008-02-08: Firefox 2.0.0.12 är släppt. Den innehåller bl a säkerhetsfixar. Samma sak gäller QuickTime 7.4.1.

Apple meddelar att Xserve inte stöder BootCamp.

2008-02-05: Apple har idag släppt iPhone och iPod touch med mer minne. Utöver de tidigare modellerna finns nu iPhone med 16 GB (tidigare 8) och iPod touch med 32 GB (tidigare 8 och 16). De nya modellerna finns tillgängliga omedelbart. iPod touch kostar mellan 2.200:- och 3.600:-. Inget nytt om iPhone i Sverige, men engelska Macworld uppger att Spanien, Italien och Schweiz är de länder som är på gång närmast.

2008-02-04: iFixit har dokumenterat hur man plockar isär en MacBook Air. Officiellt kan man inte byta batteri i den själv men såväl iFixit som andra kommer att sälja utbytesbatterier och det verkar inte speciellt jobbigt att byta batteriet själv.

TidBITS pratade med EMC under Macworld-mässan nyligen och fick reda på att EMC håller på att utveckla Retrospect X med planer på att släppa en betaversion under tredje kvartalet. Det är inte en dag för tidigt - när Retrospect X släpps kommer att ha gått kring tre år sedan Apple gick över till Intell-processorer! Nuvarande Retrospect 6 släpptes för ganska exakt fyra år sedan.

2008-01-31: Det var varit lite tomt på uppdateringar beroende på att jag certifierat mig som Extreme Networks Specialist. Det är den högre nivån hos Extreme Networks, som levererar all utrustning till GigaLUNET. Sedan tidigare har jag också certifieringar från Apple och Cisco. Nedan sammanfattar jag det viktigaste som hänt de senaste två veckorna.

Apple har släppt mindre uppdateringar till iWork samt iWeb 2.0.3. Mac OS X 10.5.2-uppdateringen lär komma snart och den är en av de största uppdateringarna någonsin.

Ny dokumentation från Apple: Introduction to Apple Human Interface Guidelines (uppdaterad för Leopard).

Apple har börjat leverera MacBook Air. Det finns också en speciellt supportsida för MacBook Air och en MacBook Air-manual. Macworld har dels en första test av MacBook Air, dels en artikel om dess flashdisk. USA Today har också en MacBook Air-test, liksom Newsweek och The Wall Street Journal. MacFixIt har en sammanfattning av Apples supportartiklar. Slutligen har Apple publicerat MacBook Air Developer Note.

Diverse virtualiseringsnytt: VMware har släppt en uppdatering till VMware Fusion 1.1.1. Det är en mindre uppdatering (se release notes). Även Parallels har släppt en uppdatering: Parallels Desktop 3.0 (5584). Vidare så godkänner nu Microsoft att Windows Home Basic och Home Premium används virtuellt.

USA Today har en artikel om Skyhook Wireless. Apple använder deras teknik för positionsbestämning i bl a iPod touch, som ju saknar GPS och GSM.

SPSS har släppt SPSS 16.0.1.3.

Fjärde kvartalet 2007 var Apples bästa någonsin, med rekord för såväl vinst som omsättning. En något svagare prognos än väntat för första kvartalet 2008 (tillsammans med det oroliga börsläget) medförde att aktiekursen som toppade på $203 runt årsskiftet är nu nere på $132.

Apple har en sida med korta videogenomgångar under namnet Find out how. De går även att ladda hem via iTunes.

2008-01-17: Apple har publicerat utförliga tekniska specifikationer för Time Capsule. Disken är en 7200-varv/min SATA-disk. Det går att ansluta såväl ytterligare diskar som skrivare via USB-porten.

TextWrangler 2.3 är släppt. Det är gratis, lillebror till BBEdit och utmärkt för textredigering, programmering m m.

AppleStore säljer (och levererar) engelsk Office 2008. Home and Student Edition kostar 1.100:- och den inkluderar all funktionalitet förutom Exhange-stöd, Automator-åtgärder och programmet Expression Media. Microsoft har fortfarande olika kartonger för olika språk, men den engelska versionen innehåller ordlistor för många språk, inklusive svenska. Med Home and Student ingår tre serienummer.
MS Office 2008 använder nu Apples vanliga installerare. Som standard installeras många Microsoft-typsnitt men det går att välj bort dem i installeraren. Om man installerar dem så flyttas först gamla versioner av dem till /Library/Fonts Disabled och därefter installeras de nya i /Library/Fonts/Microsoft (alltså i en egen mapp).
Microsoft rekommenderar att man avslutar andra program innan man installerar Office 2008. Det är nog en god idé att avsluta åtminstone program som Safari och Mail, eftersom de annars kan få problem när installeraren installerar och flyttar typsnitt som andra program kanske använder. Installeraren erbjuder sig också att ta bort gamla versioner av Office men det enda man måste ta bort är demoversioner om man har motsvarande skarpa versioner.
En standardinstallation innebär att c:a 30.000 filer installeras. Positivt är att Microsoft undviker /System helt och i /Library bara ändrar i kataloger som Application Support och Fonts. Office 2008 och 2004 borde alltså kunna samexistera på samma dator.
Microsoft Autoupdate som i Office 2004 låg direkt i programmappen ligger nu i /Library/Application Support/Microsoft tillsammans med några andra hjälpprogram. Funktionaliteten är oförändrad.
Word, Excel och PowerPoint sparar som default nya dokument i de nya XML-baserade filformaten (.docx, .xlsx, .pptx), men det går att välja de gamla formaten (.doc, .xls, .ppt) också. Dokument sparade i gamla format sparas per default i gamla när man sparar om dem.

Det går att starta MacBook Air från en DVD-skiva som sitter i en annan dator. Kommunikationen sker antingen trådlöst eller via ethernet (det senare kräver USB till ethernet-adapter på MacBook Air). På vanligt sätt håller man ner alternativtangenten när man startar MacBook Air. Då kan man först välja (och eventuellt logga in på) ett trådlöst nät och sedan välja startenhet som alltså kan vara en DVD-skiva som sitter i en annan dator i samma nät.

2008-01-16: Steve Jobs keynote på Macworld (c:a fem kvart lång) blev som väntat innehållsrik. Till skillnad från förra året handlade det den här gången också en hel del om Macintosh, även om gränserna mellan datorer och mediaprodukter blir mer och mer diffusa med produkter som Apple TV, iPhone och iPod touch. Steves huvudpunkter var Leopard, iPhone (+iPod touch), iTunes (+AppleTV) samt MacBook Air.

Den klart mest intressanta nyheten är MacBook Air. Det är en helt ny medlem i MacBook-familjen och Apples tunnaste dator någonsin (Apple anser den t o m vara världens tunnaste laptop). Apple har valt bort vissa funktioner som optisk enhet, ethernet, FireWire och ljud in. Däremot har man satsat på en rejäl skärm (13.3"), stort bakgrundsbelyst tangentbord, stor styrplatta med multitouch samt en tämligen snabb processor.
Internminnet är på rymliga 2 GB som standard. Hårddisken är en liten 1.8"-modell (samma som i iPod classic), men som alternativ kan man istället få en flashdisk, som är både snabbare och tåligare.
Endast tre portar finns: USB, ljud ut samt mikro-DVI (vanliga mini-DVD fick väl inte plats...). Portarna sitter gömda bakom en lucka. Dessutom finns förstås anslutning för nätdel (MagSafe som i övriga MacBook).
Tjockleken varierar från 0.4 till knappa 2 cm! Vikten är behagliga 1.4 kg. Den är så liten att den får plats i ett internpostkuvert! Som jämförelse är vanliga MacBook 2.75 cm tjock (jämntjock) och väger 2.3 kg.
Det ingår alltså ingen optisk enhet, men en extern sådan finns som tillval. Dessutom kommer en programvara (Remote Disc) som gör att MacBook Air trådlöst kan använda en optisk enhet som sitter i en annan dator (Mac eller PC).
Utbyggnadsmöjligheterna i MacBook Air är klart begränsade. Det går inte att stoppa in mer internminne och batteriet kan enbart bytas på verkstad.
Här är data för MacBook Air:

Mac OS X 10.5 "Leopard" har sålts i fem miljoner exemplar på nittio dagar. Det gör att 20% av de som kör Mac OS X kör Leopard.

Time Capsule är en ny trådlös basstation. Det är i princip en AirPort Extreme men med inbyggd hårddisk. Den stöder Time Machine i Leopard, vilket gör att en eller flera datorer kan backas upp trådlöst till basstationens hårddisk.
Liksom AirPort Extreme har Time Capsule en USB-port och fyra gigabit ethernetportar. Båda stöder 802.11a/b/g/n. Time Capsule har inbyggd nätdel medan AirPort Extreme har extern nätdel.
Från början var det tänkt att Time Machine skulle fungera med extern disk ansluten till AirPort Extreme. Den funktionen försvann dock strax innan Leopard släpptes. Möjligen kommer den tillbaka när Time Capsule släpps.
Time Capsule börjar säljas i februari och kostar 2.000:- med 500 GB disk och 3.400:- med 1 TB disk.

Såväl iPhone som iPod touch fick ny programvara: 1.1.3. Utöver säkerhetsfixar finns det flera nyheter varav många är gemensamma.
Glädjande nog så ingår nu flera program som tidigare enbart fanns i iPhone även i iPod touch. Det är Mail, Kartor, Aktier, Väder och Anteckningar. Mail är ett kanonprogram och även de andra är trevliga. Den som redan har en iPod touch får dock betala en dryg hundralapp om man vill ha de nya programmen (1.1.3 i övrigt kostar inget). Lite sniket, men beror möjligen på hur Apple periodiserar intäkterna på iPod touch. Det viktiga är dock att iPod touch nu blivit en bättre handdator med webb, e-post, kalender, anteckningar, kontakter m m.
På båda modellerna kan man nu anpassa startsidan och även lägga in genvägar till webbsidor på den.
Kartprogrammet bygger på Google Maps och har fått en positioneringsfunktion, trots att ingen av modellerna har gps. Skyhook Wireless har kört runt och noterat 23 miljoner trådlösa basststationer i Nordamerika. Med hjälp av dem kan ungefärlig position visas (de håller på att köra runt i Europa nu; uppenbarligen har de varit i Lund för en iPod touch här på LDC lyckas visa korrekt position). På iPhone förbättras positioneringen med hjälp av gsm-basstationer, som Google samlat in information om.
iPhone har fått några andra nyheter, bl a möjlighet att sända samma SMS till flera mottagare. Apple har en film med nyheterna i iPhone. Totalt har Apple sålt fyra miljoner iPhone på 200 dagar.
Tyvärr kom ingen ny information om hur iPhone kommer att lanseras i resten av världen.
Den utlovade SDK'n kommer i slutet av februari. Då blir det möjligt för tredjepartsutvecklare att göra program för iPhone och iPod touch.

I övrigt handlade det om iTunes, film och Apple TV. iTunes har nu sålt över fyra miljarder låtar. Det nya är att Apple fått avtal med alla stora amerikanska filmbolag om att hyra ut filmer via iTunes - i USA nu men i resten av världen senare i år.
Jobs medgav att Apple TV inte varit speciellt framgångsrik och att konceptet där media skall synkas via en dator inte varit det som användarna önskat. Hårdvaran är oförändrad, men nu kommer en helt ny programvara med nytt gränssnitt och där det mesta kan skötas från TV-soffan utan inblandning av någon dator. Priset sänks också till 2.200:-. Gamla Apple TV får den nya programvaran utan kostnad.

Övriga uppdaterade programvaror: QuickTime 7.4 (för 10.3-10.5, med säkerhetsfixar), iTunes 7.6, iMovie 7.1.1 samt Front Row 2.1.2.

Microsoft har släppt MS Office 2008 i engelsk version. Det finns tre editioner: Office 2008 Home and Student Edition ($150), Office 2008 ($400) och Office 2008 Special Media Edition ($500). Alla innehåller Word, Excel, PowerPoint och Entourage. De två dyrare editionerna innehåller stöd för Exchange. I den dyraste ingår dessutom Expression Media. Systemkraven är G4-processor på 500 MHz eller bättre samt minst Mac OS X 10.4.9. MS Office 2008 är den sista större produkten som är universell, dvs anpassad för både PowerPC och Intel. Se också Microsofts pressrelease.
Vi kommer att erbjuda Office 2008 via programförmedlingen, men det kan ta lite tid innan den finns där.

2008-01-15: Temat inför kvällens keynote är "There's something in the air.", vilket framgår tydligt av Apples uppdaterade hemsida. Där framgår också att keynoten kommer eftersändas med start tisdag eftermiddag, amerikansk tid. Keynoten slutar 10.30 lokal tid. Då är klockan redan 13.30 på östkusten. Alltså borde eftersändningen börja ganska snart efter att keynoten är slut, i bästa fall redan vid 20 svensk tid.

FileWave 3.5 är släppt. Nytt är bl a stöd för Leopard.

2008-01-14: Idag börjar Macworld Expo och imorgon kl 19 svensk tid håller Steve Jobs ett av de två viktigaste inledningsanföranderna under 2008 (det andra kommer under WWDC i sommar). inledningsanförandet kommer inte att direktsändas, men det kommer antagligen göras tillgängligt senare under kvällen/natten. Ett antal webbplatser kommer däremot att direktreferera Stevs tal, bl a MacRumorsLive och Macworld.

Apple beskriver ett problem med Hotmail och Safari.

2008-01-11: Interarchy 9 är släppt, liksom Adobe Photoshop Elements 6.

2008-01-10: Wired har en artikel om iPhone: The Untold Story: How the iPhone Blew Up the Wireless Industry.

Parallels har en betaversion av Parallels Server. Den har två helt nya saker: dels kan man virtualisera Mac OS X Server, dels kan man virtualisera utan att ha Mac OS X i botten (dagens Parallels och Fusion bygger på att man har Mac OS X i botten och sedan kör en eller flera virtuella maskiner ovanpå Mac OS X).

2008-01-09: FileMaker har börjat leverera Bento som de kallar en personlig databas. Den finns bara för Mac OS X och kostar strax under 300:-. En demoversion som fungerar i 30 dagars finns tillgänglig.

2008-01-08: Apple har idag släppt uppdaterade Mac Pro och Xserve. Det tyder på att Apple har annat att prata om på Macworld om precis en vecka.
Mac Pro har fått en hel del nyheter, bl a har den en alldeles ny processorgeneration (Harpertown/Penryn) och åtta kärnor är nu standard (dock finns en modell med "bara" fyra kärnor kvar). Mac Pro är också första Mac-modellen med PCI Express 2.0. Bl a tillvalen finns bl a ett grafikkort med 1.5 GB videominne (+17.300:-) och maximalt utbyggd kan Mac Pro nu hantera 32 GB RAM (+55.400:-), 4 TB intern disk (+12.500:-), åtta 30"-skärmar (+99.200:-) m m. Prisskillnaden mellan en och två processorer (dvs totalt fyra eller åtta kärnor) är tämligen låg: 3.000:-. Men det är inga problem att bygga en riktigt dyr Mac Pro. Maxutrustad (men utan skärm, extra programvara, förlängd garanti eller fiberkanalkort) landar den på knappa 125.000:-!
Här är en sammanfattning av nyheterna i nya Mac Pro:

Den föregående Xserve kom i augusti 2006, vilket innebär att den hängt med i nästan 1.5 år! Nya Xserve har en del nytt, varav mycket är samma som i nya Mac Pro. Dock finns 3.2 GHz bara i Mac Pro och ej i Xserve. Bland nyheterna finns: Apple har en "Fast Start guide" för Mac Pro och Mac mini. Tipsen och länkarna är användbara för andra modeller också.

2008-01-07: Apple har publicerat en teknisk översikt över Leopard: Mac OS X for UNIX Users. Det är en lättläst pdf på 22 sidor.

Mac OS X använder kommandotolken bash som standard. I Leopard är det version 3.2 medan det i Tiger var 2.0. GNU har en bash-manual. Shell Scripting Primer från Apple innehåller en utmärkt bash-introduktion. O'Reilly har flera bash-böcker, bl a Learning the bash Shell och bash Cookbook.

2008-01-02: Netscape läggs ned. AOL meddelar att det kommer säkerhetsuppdateringar t o m 1 februari och hänvisar användarna till Firefox. Enligt Wikipedia kom Netscape 1.0 1994, vilket f ö var samma år som Apple gick över från 680x0- till PowerPC-processorer. Innan dess använde vi Mosaic som kom redan 1993.

Macworld har en första titt på Word 2008 och Excel 2008. De har också en artikel om hela Office 2008.

LabVIEW 8.5 Pro finns nu på programförmedlingen och filhanteraren MacPublic.


   


hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2013-08-08 11:15
roland.mansson@ldc.lu.se