LU
LDC

Mac-rådgivningen (inklusive MacPublic) är nedlagd fr o m årsskiftet 2012/2013. Informationen uppdateras inte längre.

Macintosh-nyheter 2012


Se även filarkivet MacPublic (nya filer, alla filer) [enbart för användare på Lunds universitet]

Alla nyheter på en sida (bra vid sökning)


2012-12-28: Design Forward är en ny bok av Hartmut Esslinger, som via sitt företag frog design låg bakom mycket av Apples tidiga designspråk.

Ars Technica har en artikel om OS Xs utveckling: From lame to Lion - the 12-year evolution of OS X.

2012-12-27: På Apples tangentbord finns tangenter för att reglera ljusstyrkan på bildskärmen. Har man två Apple-skärmar kan man hålla ner kontrolltangenten när man reglerar ljuststykan för att ändra på den sekundära skärmen.

Oracle Java Version 7 Update 10 är släppt.

AppleInsider finns nu som iOS-app.

2012-12-13: Google Maps för iPhone är släppt. En version för iPad kommer senare.

Adobe Flash Player 11.5.502.136 är släppt.

Den som vill ge sig själv (eller någon annan) en bra GPS-app i julklapp kan med fördel välja TomTom Western Europe för 399:-. Den sänktes precis i pris från 599:-. Till skillnad från Googles och Apples lösningar så lagrar TomTom allt kartmaterial i iOS-enheten, dvs det genereras ingen 3G-trafik.

2012-12-10: Apple har dokumenterat hur man återgår till Java SE 6 efter att ha uppgraderat till Java SE 7.

iPerf2 äe en iOS-app för att testa nätprestanda med hjälp av iperf. Den kostar 38:-.

Apples butik i Malmö öppnar på lördag kl 10.00.

Apple har släppt OS X Server 2.2. Den innehåller en del nyheter.

2012-12-04: Apple utvidgar iTunes Store i ett rasande tempo. Idag tillkommer 52 länder (bl a Ryssland och Turkiet) och iTunes Store finns nu i 119 länder. I pressreleasen står att iTunes Match blir tillgängligt i alla de nya länderna, och då vore det konstigt om det inte också dyker i de länder, t ex Sverige, som haft iTunes Store länge men inte iTunes Match.

Firefox 17.0.1 är släppt.

NBC har en längre intervju med Apples VD Tim Cook..

2012-12-03: Mactracker 7.0 är släppt.

2012-11-30: Apple släppte igår iTunes 11.0, en månad senare än vad de först utlovat. Den som inte hittar sina iOS-enheter i nya iTunes får antingen titta uppe till höger eller via Innehåll -> Visa sidofält få tillbaka det klassiska sidofältet.
Som vanligt är iTunes lite av en lekstuga, där Apple bryter mot sina egna Human Interface Guidelines och testar nya gränssnittsdetaljer. En del av dem lär sedan komma på allvar i OS X 10.9. En positiv förändring är att symboler i sidofältet åter fått färg. Låt oss hoppas att samma sak sker i Finder i OS X 10.9. Jag har aldrig förstått varför Apple gick över till monokroma symboler.

Macworld har en första titt på iTunes 11. iTunes 11 kräver en Intel-processor och OS X 10.6.8. För PowerPC är iTunes 10.6.3 senaste (sista?) versionen.

Apple släppte också Apple TV 5.1.1 för Apple TV. Den innehåller bl a säkerhetsfixar. Jag installerade den på min Apple TV 2G hemma igår. Det gick snabbt att ladda ned uppdateringen men sedan stod den i över en timme och installerade. På morgonen var dock allt ok så den lyckades till sist.

DataMan och DataMan Pro är två iOS-appar som lär kunna hålla reda på mobil dataförbrukning. Eftersom Apple godkänt dem bör de använda tillåtna API för att kunna samla in informationen. Jag har köpt Pro-varianten och skall se hur den fungerar.

Det går nu att beställa nya iMac på Apple Store. Mer intressant, eftersom vi inte längre har direktavtal med Apple, är att man nu kan se vilka konfigurationsalternativ som finns och vad de kostar. Leveranstiderna anges som 1-3 veckor för 21.5" och 2-3 veckor för 27".
Prispåslaget för Fusion Drive är 2.000:- för 1 TB och 3.100:- för 3 TB. På 21.5" kostar det kring 1.600:- att uppgradera från 8 till 16 GB. De flesta klarar sig nog bra med 8 GB, men man kan inte uppgradera i efterhand (vilket man kan på 27"-modellen). Vill man enbart ha SSD-disk (ej Fusion Drive) kan man enbart få det på 27"-modellen och då endast i storleken 768 GB för det facila priset av drygt 10.000:-...

Mathematica 9 är släppt. Macworld har en artikel.

Macworld har också en tuff test av Fusion Drive, för att se hur den fungerar när SSD'n inte räcker till.

2012-11-29: Senaste numret av Råd och rön är som en tidigt julklapp till Apple... Den innehåller en sammanfattning av ett tiotal tester, plus några nya. Bästa telefon är iPhone 5 med betyget 90 (av max 100). Två är iPhone 4 med betyget 84. Bästa surfplatta är iPad 4G med betyget 79. På andra plats kommer iPad mini med också 79 poäng. Totalt har de testat tio produktkategorier och inga produkter, oavsett kategori, har fått högre betyg än iPhone 5 och 4. Möjligen kan man invända att Råd och rön inte tar hänsnyn till pris när de sätter betyg.
Men trean bland surfplattor är faktiskt dyrare än Apples alternativ och trean bland telefoner ligger prismässigt mellan iPhone 5 och 4.

2012-11-28: I morgon anordnar LDC NETinfo för dator- och nätansvariga. Bland mina Apple-punkter finns bl a ny Mac- och iOS-hårdvara.

2012-11-27: Stanfords e-bok iPad and iPhone App Development finns fritt tillgänglig via iTunes.

Apple meddelar i en pressrelease att nya iMac kommer att börja säljas 30 november. Det gäller 21.5"-modellen vilket innebär att Apple precis håller vad de lovade vid lanseringen. 27"-modellen kommer först i december, som tidigare meddelat. Men det innebär ändå en jättemiss av Apple. Nya iMac annonserades 23 oktober och det innebär minst en dryg månad utan en enda såld iMac, och kanske kring två månader för 27"-modellen. Illa. Inte blir det bättre av att den ersätter en modell som i allt väsentligt kom i maj 2011, vilket antagligen medfört att försäljningen dalat en längre i tid, i avvaktan på en uppgradering.

2012-11-26: Apple säljer nu åter Mac OS X 10.6 Snow Leopard i kartong med DVD-skiva. Priset är en dryg 100-lapp.

iTunes 11 lär släppas den här veckan. Ars Technica ser tillbaka på de tio första releaserna av iTunes.

Statistik för MacPublics webbserver finns nu fr o m augusti 2010 (samt för 1995-2003). Den i särklass största trafiken var i december 2011, men topp på 17 TB på en dag. Det var strax efter att jag lagt ut en video med Steve Jobs besök på LU 1985.

2012-11-23: Apple har idag extrapriser på Apple Store. Rabatterna gäller bl a iPad, som Apple annars aldrig ger rabatt på. Övriga produkter som rabatteras idag är MacBook, AirPort, iPod samt diverse tillbehör som mus, tangentbord och styrplatta samt iPad-fodral. På iPhone ges ingen rabatt.

Apple har släppt OS X Mountain Lion 10.8.2 Supplemental Update 2.0 för 2012 års Mac-modeller. En artikel beskriver några saker den fixar.

Nokia har släppt HERE Maps för iOS. Det positva är att den är gratis och anpassad för såväl iPhone som iPad samt att kartmaterialet sannolikt är av god kvalitet. Det negativa är gränssnittet. Den använder inte ett enda gränssnittobjekt för iOS! Jag har inte sett någon annan iOS-app (bortsett från spel förstås) som helt ignorerar Apples designregler för iOS på det här sättet. Dessutom är gränssnittet rörigt. Man kan få röstinstruktioner vid navigering, men enbart för gående (ej bil) och enbart på engelska. Det finns ingen koppling till Kontakter i iOS. Men den är gratis och det är första versionen (även om den har versionsnummer 1.8).

Firefox 17.0 och Thunderbird 17.0 är släppta.

AppShopper (och deras iOS-app) är bra hjälpmedel för att se vilka iOS- och OS X-appar som prissänks, inte minst idag när det är Black Friday.

2012-11-17: På fredag har Apple antagligen extrapriser på Apple Store. Anledningen är att USA firar Thanksgiving. Räkna även med rea på App Store och Mac App Store.

Dropbox 1.6.0 är släppt.

2012-11-16: Lite uppdaterade programvaror:

MacRumors skriver om Googles nya Map-app.
Även Nokia kommer med en kart-app för iOS. Jag kan inte riktigt förstå vad de har att vinna på det, men det har ju inte precis varit lätt att föstå Nokias agerande de senaste fem åren eller så. Appen kommer att vara gratis och skall komma inom de närmaste veckorna. Det är bara att tacka och ta emot.

Fortune har en intervju med Walter Isaacson som skrev Jobs biografi.

Macworld har en prestandatest av Fusion Drive.

Danska DRs teknikprogram So ein Ding hade en jämförande test av iPhone 5 och Samsung Galaxy S3 i senaste programmet. På deras webb finns ytterligare material som inte fick plats i TV-programmet.

2012-11-06: Jag har fått besked om att Mac-rådgivningen kommer att läggas ned vid årsskiftet. Anledningen är att MacEGA nu införs och att man då vill behandla Mac och PC på samma sätt.
Beslutet som det ser ut idag innebär bl a att MacPublic avvecklas (såväl webbsidorna som filarkivet) och att den som vill ha rådgivning kring Mac/iPhone får vända sig till någon annan än mig.
Jag har arbetat med Mac-rådgivningen i nästan exakt ett kvartssekel (minus ett halvår) och därmed haft förmånen att följa Apple ur ett LU-perspektiv under en lång period. Även om Mac-rådgivningen på senare år varit en mindre del av mitt arbete så har det alltid varit mitt favorituppdrag.
I slutet av 80-talet började jag bygga upp det filarkiv som skulle bli MacPublic och -95 började jag blogga (även om den termen inte fanns då) i och med att jag startade webbsidan macpublic.ldc.lu.se.
Jag har fått vara med om flera upp- och nedgångar inom Apple; allt från nära döden-upplevelser till nu när Apple är starkare än någonsin. Det har hänt otroligt mycket under den här perioden. Min första tjänstedator var en Mac II med en processor på 16 MHz, 8 MB RAM och 40 MB hårddisk... Nu har jag tusentals gånger mer kapacitet i fickan via min iPhone.
Även inom LU har Apple gått upp och ned. Det fanns faktiskt en period då majoriteten av förvaltningen körde Mac. Men när det infördes ett antal centrala system utan Mac-stöd dalade Apple-användningen rejält inom LU. Det sammanföll dessutom med den period då Apple började sin resa nedåt. Men i slutet av 90-talet vände utvecklingen upp igen och Apple ökade åter såväl inom som utom LU. Apple har nu en bastant och stigande andel av datorerna på LU och i och med MacEGA blir Mac en fullt jämställd plattform. Och utvecklingen på iPhone/iPad är ju smått fantastisk.

Bredbandskollen 3.2 för iOS är släppt.

Ars Technica skriver om hur Fusion Drive fungerar.

2012-11-05: Apple har nu en PDF-manual för iPad/iOS 6 på svenska och engelska.

Apple håller ett online-seminarium med titeln iPad i företaget: säkerheten i iOS 8 november kl 20-21.

2012-11-02: Apple har släppt iOS 6.0.1. För mig var det lite oväntat eftersom iOS 6.0 släpptes för de nya iPad-modellerna för bara någon dag sedan. Apple har även släppt en betaversion av iOS 6.1.
Apple skriver så här om iOS 6.0.1: "Den här uppdateringen innehåller förbättringar och buggfixar som bland annat:

Mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen finns på: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE".

Apple har även släppt en del andra uppdateringar:

2012-11-01: Imorgon fredag börjar iPad 4G och iPad mini säljas i butik.

2012-10-31: Apple har släppt iOS 6.0 för iPad2,5 och iPad3.4. Det är antagligen iPad 4G och iPad mini. Eftersom det är 6.0-versioner lär det betyda att vi får vänta ytterligare ett tag på iOS 6.0.1.

De första testerna av nya iPad mini och 4G har publicerats:

iTunes 11 är försenad och kommer först i slutet av november.

Apple har gjort en ganska kraftig omorganisation i den högsta ledningen. Jonathan Ive tar över ansvaret för gränssnitt. Tidigare har han bara ansvarat för design av hårdvara. Craig Federighi har hand om alla operarativsystem (OS X och iOS). Scott Forstall hade tidigare ansvaret för iOS men han kommer att lämna bolaget. Eddy Cue får ansvaret för alla tjänster, som Siri och iCloud. Bob Mansfield tar hand om trådlöst och halvledare. Han lämnade faktiskt Apple så sent som i somras men lockades snabbt tillbaka. John Browett lämnar Apple. Han anställdes så sent som i april för att ansvara för Apples butiker.
Jag är inte riktigt säker på hur det här kommer att påverka Apple, men det visar åtminstone att Tim Cook inte är rädd för att stuva om på ett sätt som passar honom.

2012-10-30: CrossOver är gratis imorgon 31 oktober (centralamerikansk tid).

2012-10-29: Om man misstänker problem med Spotlightindex kan man bygga om samtliga sådana med kommandot mdutil -i on -E -a.

IPNetMonitorX 2.6 är släppt. Den kostar $60 (dock får man 30% i utbildningsrabatt) och innehåller många nyttiga verktyg.

Firefox 16.0.2 är släppt.

2012-10-26: Apple släppte kvartalsresultat igår. Eftersom Apple har brutet räkenskapsår var det också det sista resultatet för bokföringsåret 2012.
Kvartalsresultatet var det bästa någonsin för tredje kalenderkvartalet, sett till såväl vinst som omsättning. Omsättningen var $36.0 miljarder (+27% jämfört med motsvarande kvartal förra året) och vinsten uppgick till $8.2 miljarder (+24%). 60% av försäljningen skedde utanför USA.
Totalt sålde Apple 4.9 miljoner Mac-datorer (+1%), 26.9 miljoner iPhone (+58%), 14.0 miljoner iPad (+26%) och 5.3 miljoner iPod (-19%). Förändringarna speglar förstås även ändringar i Apples produktsortiment. T ex så släpptes iPhone 4S förra året i fjärde kvartalet, medan iPhone 5 i år släpptes i tredje kvartalet. Likaså sjönk försäljningen av stationära datorer med 26%, dels för att stationära datorer allmänt inte säljer så bra, dels för att produkterna var gamla. Sett till såväl antal som omsättning så utgjordes drygt 80% av datorförsäljningen av bärbara datorer under kvartalet.
För bokföringsåret 2012 blev omsättningen $156.5 miljarder (+45% jämfört med föregående år) och vinsten $41.7 miljarder (+61%). Räknat på nuvarande dollarkurs ger det en vinst på trekvarts miljard kronor om dagen.
Apple har ett analytikersamtal tillgängligt. MacRumors har en sammanfattning av det.

FileMaker Pro 12.0v3 and FileMaker Pro 12.0v3 Advanced Updater är släppt, liksom Skype 6.0.60.2946.

Leveranstiden för nybeställningar av iPad mini WiFi är nu två veckor på Apple Store. För modellen med 3G/4G anges slutet av november. Precis samma gäller för iPad 4G.

Apple har en artikel om Fusion Drive. Inte så mycket nytt, men datorer med Fusion Drive har en nyare version av Skivverktyg och man kan skapa max en extra partition (som dock enbart kommer på den fysiska hårddisken, ej på flashdisken).

2012-10-24: Gårdagens keynote är nu tillgänglig (även via iTunes).

MacFixit tipsar om hur man kan få en debug-meny i App Store: defaults write com.apple.appstore ShowDebugMenu -bool true.

Macworld har en sammanfattning av iPad mini och iPad 4G. De har också en första test av iPad mini.

Ars Technica spekulerar i hur Apple implementerat Fuson Drive.

2012-10-23: Kvällens Apple-event är nu över. Det gick ganska bra att följa direkt på Apple TV - dock var det en del korta avbrott bland. Innehållsmässigt var det mycket nytt - nästan som en gammal MacWorld-keynote med uppdateringar över hela programmet. Apple presenterade helt nya iPad mini och bröt den traditionella ettårscykeln för iOS-produkter som iPad genom att redan nu lansera iPad 4G. Dessutom släpptes en helt ny iMac-serie, uppdaterad Mac mini samt retinaversion av MacBook Pro 13". Dessutom hann Apple med att prata om nya iBooks.
Med iPad mini ändrar Apple första gången storleken på iPads skärm (precis som man nyligen gjorde med iPhone 5). Skärmen på iPad mini är på 7.9", jämfört med 9.7" på vanliga iPad. Den har exakt samma upplösning, 1024*768 pixlar, som iPad 2, dvs det är ingen retinaskärm. Men den klarar sig med en A5-processor vilket gör att Apple kan bygga den väldigt kompakt så att man kan greppa den med en hand. Den är 7.2 mm tjock och väger lite drygt 300 g. Det är mindre än hälften av vad iPad 3G/4G väger. Måtten i övrigt är 20.0*13.5 cm, jämfört med 24.1*18.6 cm för vanliga iPad. Utseendemässigt påminner den om iPhone 5 (finns i vitt/silver eller svart/skiffer). Apple har nu i pricip tre skärmstorlekar på sina iOS-enheter (7.9/9.7" iPad med eller utan retina, 3.5" iPhone med eller utan retina samt 4.0" med retina i iPhone 5). iPad mini introducerar inte någon ny skärmstorlek mätt i pixlar, vilket gör att alla 275.000 iPad-appar fungerar utan modifikation. Kamerorna i iPad mini är jämförbara med dem i iPad 4G. I övrigt har iPad mini samma WiFi som introducerades i iPhone 5 och den finns även i två modeller med 3G/4G, där det som vanligt är oklart vilka som kommer att fungera i Sverige. Minnesstorlekarna är 16, 32 och 64 GB. Vad det gäller batteritiden så tror jag Apple designar iPad (och iPhone) utifrån den och sedan gör enheten så liten och lätt som möjligt. Drifttiden med WiFi är tio timmar på såväl iPad mini som iPad 2 och iPad 4G. Och naturligtvis använder sig iPad mini av den nya lightning-kontakten och nano-sim. Priserna startar på 2.400:-, jämfört med 2.900:- för iPad 2 och 3.600:- för iPad 4G. Apple börjar ta emot förbeställningar på fredag (även i Sverige) och WiFi-modellen börjar levereras 2 november (även i Sverige). 3G/4G-modellen kommer två veckor senare.
Oväntat nog så lanserade Apple idag även iPad 4G. Föregående modell, iPad 3G, lanserades för bara drygt ett halvår sedan (7 mars). Det är ett trendbrott, då intervallet mellan uppgraderingar av iOS-enheter tidigare alltid varit kring ett år. Nya iPad 4G har en A6X-processor med dubbla CPU- och grafikprestanda jämfört med iPad 3G. Dessutom har den förstås lightning-kontakt men använder fortfarande mikro-sim, till skillnad från iPad mini och iPhone 5. Mått och vikt är oförändrade, liksom batteritiden. Kameran på framsidan är nu FaceTime HD (720p), jämfört med FaceTime (VGA) tidigare. Den har samma WiFi som iPad mini och iPhone 5 och stöd för ytterligare LTE-operatörer (luttrade som vi är får vi se om det omfattar Sverige). Gamla iPad 2 finns kvar i sortimentet, men iPad 3G (som kallades nya iPad när den lanserades i mars) utgår omedelbart. iPad 4G WiFi börjar säljas 2 november. Även här dröjer 3G/4G-modellen ytterligare två veckor (kanske mer utanför USA). Apple tar emot förbeställningar fr o m fredag (även i Sverige). F ö har Apple nu sålt över 100 miljoner iPad sedan den lanserades för två och ett halvt år sedan.
Apple har en sida där man kan jämföra iPad-modeller.
Apple introducerade också ett antal lightning-baserade tillbehör:

På datorsidan var nya iMac det viktigaste. Det är den åttonde generationen (den första kom 1998 drygt ett år efter att Steve återvände till Apple). Då var det diskettenhenten som försvann. Nu tar Apple även bort den optiska enheten i iMac. Faktiskt finns det nu inte längre några moderna produkter från Apple med inbyggd optisk enhet (men den finns i gamla MacBook Pro och Mac Pro). Bl a genom att den inte har optisk enhet har Apple kunnat göra nya iMac väldigt tunn (fem mm ute vid kanten). Faktiskt är den så platt att det hade varit imponerande för en skärm, men nu sitter det dessutom en kraftfull dator där. Hoppas de har lyckats bra med kylningen så att den inte riskerar att bli överhettad. iMac finns som tidigare i 21.5" och 27" och här är det inte tal om retinaupplösning. Processorerna är Intels senaste Ivy Bridge. Standard är quad-core i5 men i7 finns som tillval. 8 GB internminne är standard. På 21.5"-modellen kan man inte själv bygga ut minnet utan man måste beställa med 8 eller 16 GB när man köper datorn. På 27-modellen finns minnesplatser och där kan man i efterhand bygga ut till 16 eller 32 GB. För lagring finns tre alternativ. Man kan som tidigare ha traditionell hårddisk eller SSD-disk. Men Apple har även något som de kallar Fusion Drive. Det är en kombination av hårddisk och SSD (128 GB) där OS X automatiskt lägger system och annat som används frekvent på SSD och resten på den traditionella hårddisken. iMac har två Thunderbolt- och fyra USB 3-anslutningar samt gigabit ethernet. Däremot har den varken FireWire eller video-ut (men båda de senare kan anslutas via Thunderbolt). iMac 21.5" kostar från 10.200:- (21.5", 2.7 GHz Intel Core i5, 8 GB RAM, 1 TB disk) respektive 14.200:- (27", 2.9 GHz i5, 8 GB RAM, 1 TB disk). 21.5"-modellen levereras i november och 27"-modellen i december. Extern optisk enhet finns som tillbehör.
Mac mini fick också en uppgradering till de nya Intel-processorerna (Ivy Bridge i5/i7). 4 GB RAM är standard och det kan byggas ut till 16 GB. Och förutom Thunderbolt, USB 3 och gigabit ethernet har den faktiskt både HDMI och FireWire 800! Mac mini kostar från 4.600:- (2.5 GHz dual-core i5, 4 GB RAM, 500 GB disk). Den finns för omgående leverans. Fusion Drive finns som tillval även till Mac mini. Merkostnaden är knappt 2.000:-. Då får man 128 GB flash + 1 TB hårddisk. Apple har även en ren SSD-disk som tillval. Den är på 256 GB men då ingår ingen vanlig hårddisk. Merkostnaden för detta alternativ 2.400:-, dvs det är något dyrare än Fusion-alternativet.
I somras introducerade Apple en retina-version av 15" Mac Book Pro. Idag var det dags för en retina-version av 13" MacBook Pro. Designmässigt påminner den förstås om storebror på 15". Dock har den sämre grafikprestanda, klarar bara 8 GB internminne och kan inte fås med quad-core i7-processor. Det sagt så är ändå prestanda imponerande. Vikten är 1.6 kg och tjockleken är 1.9 cm (motsvarande för 13" MacBook Air är 1.4 kg respektive 1.7 cm). Skärmen har en upplösning på 2560*1600 pixlar. Priset startar på 13.200:- (2.5 GHz dual-core i5, 8 GB RAM, 128 GB SSD). Den finns för omgående leverans. För både 13" och 15" har Apple kvar modeller utan retina-upplösning till lägre priser.
Apple har tidigare aviserat en ny version av iTunes till oktober, men om det nämndes inget idag.
Apple släppte även iBooks 3.0 och iBooks Author 2.0.

Apple meddelar att de sänder kvällens event både via webb och Apple TV.

MacRumors uppger att Apple kommer att sända kvällens event live via Apple TV från kl 19 svensk tid.

2012-10-17: Apple håller ett mediaevent tisdag 23 oktober kl 19 svensk tid. Temat är We've got a little more to show you och Apple väntas lansera ffa iPad mini. Andra lanseringar det rykats om är en satsning på iBooks, iMac, Mac mini samt 13" MacBook Pro med retina-skärm.
Intressant nog släpper Microsoft Surface 26 oktober vilket bara är tre dagar efter Apples lansering. Surface kostar från $499 vilket är exakt vad billigaste iPad 3 kostar.

Apple har släppt Java for Mac OS X 10.6 Update 11 för Mac OS X 10.6.8 och Java for OS X 2012-006 för Mac OS X 10.7 och senare. Båda innehåller säkerhetsfixar.
Dessa uppdateringar är inte relevanta för dem som gått över till Oracles Java, men Oracle släppte nyligen Java Version 7 Update 9.

Nytt på programförmedlingen: EndNote X6.

Macworld har en artikel om Apples Lightning-adaptrar. Det finns två versioner, med och utan sladd, och de stöder inte alla typer av tillbehör. För rena laddare är det bättre att köpa extra Lightning-kablar för USB istället. Apple lär släppa Lightningbaserade adaptrar för video, men har inte gjort det än.

2012-10-16: Adobe har släppt Adobe Reader XI (11.0).

2012-10-15:Apples sida med handböcker finns mycket info. I en del fall är det bara samma sak som följer med respektive produkt, men i andra fall, t ex iOS, finns det betydligt mer. När man köper en ny iPhone får man med ett tunt häfte, men på webbsidan finns en PDF-handbok på 156 sidor om iOS 6 på iPhone. Apple har t o m översatt den till svenska (och då blev den 160 sidor...). Men för iPad finns ingen handbok för iOS 6. Det nyaste som finns är för iOS 5.1. Jag har trott att det skulle komma en ny iPad-handbok för iOS 6 snart (speciellt som iPhone-handboken kom redan 21 september och nu finns översatt till ett antal språk). Men nu gissar jag att Apple medvetetet väntat med iO6-handboken för iPad i avvaktan på att iPad mini skall släppas.

Apple har ett utbytesprogram för iMac-hårddiskar. Det gäller vissa Seagate 1TB-hårddiskar i iMac 21.5"/27" sålda mellan oktober 2009 och juli 2011. På webbsidan kan man utifrån datorns serienummer få besked om den är berörd av utbytesprogrammet, som gäller i tre år efter inköpet, dock minst t o m 12 april 2013.

SUNET har tecknat ett avtal som gör eduroam tillgängligt på The Clouds accesspunkter i Sverige. The Cloud har accesspunkter på publika platser. De närmaste finns på Ideon Science Park, järnvägsstationen, Nova och Sturup, vilket nog ganska väl visar på vilka typer av platser de finns på.

2012-10-12: Firefox 16.0.1 är släppt.

di.se skriver om spelet mellan Apple och teleoperatörerna.

Ars Technica har en test av VirtualBox 4.

2012-10-11: På programförmedlingen finns nu såväl VMware Fusion 5 som FileMaker Pro 12.

Apples Hitta platser listar ställen för försäljning, service, utbildning/certifiering samt konsulttjänster.

2012-10-09: Telia måste fått en bra tilldelning av iPhone 5... Den släpptes först 28 september, men ändå blev iPhone 5 Telias mest sålda smartphone under september! F ö var iPhone 4S tvåa och iPhone 4 trea så det var jackpot för Apple.

Firefox 16.0 är släppt.

Adobe Flash Player 11.4.402.287 är släppt.

2012-10-08: Fd MobileMe-användare får behålla extra lagringsutrymme i iCloud ytterligare ett år, till 30 september 2013.

SF Chronicle har ett fotogalleri över Steve Jobs.

2012-10-05: Apple har släppt mindre uppdateringar för Lion och Mountain Lion. Den för Lion fixar bl a långsam Time Machine-backup.

Apples vanliga 10.7.5- och 10.8.2-uppdaterare verkar också ha uppdaterats med fixarna ovan.

I dag är det ett år sedan Steve Jobs gick bort. Här är några länkar: Consumer Reports har en test av iPhone 5.

2012-10-04: Macworld har en artikel om hur man kan hantera iCloud-lagring. 5 GB ingår men börjar det bli trångt pga t ex backup av telefon (inklusive kamerullen eller appar som lagrar många dokument) så kan man hantera det i Inställningar -> iCloud -> Lagring, Säkerhetskopiering -> Hantera lagring. De som hade Apples (nu nerlagda) tjänst MobileMe har tillfälligt fått 20 GB extra (dvs totalt 25 GB), men det extra utrymmet kommer att försvinna (om man inte väljer att köpa till mer iCloud-utrymme).

I morgon är det ett år sedan Steve Jobs gick bort. Businessweek har ett antal artiklar om Apple efter Steve.

Wall Street Journal skriver att Apple startat tillverkningen av iPad mini.

Apple har släppt iPhone Configuration Utility 3.6 for Windows. För Mac är finns bara 3.5: iPhone Configuration Utility 3.5 for Mac OS X.

2012-10-03: Cnet skriver om en Spotlight/Time Machine-bug i 10.7.5. Den yttrar sig i att såväl indexering som backup går väldigt långsamt.

Igår hade Telia-butiken i centrala Malmö kring 15 svarta iPhone 5 16 GB i lager. Telia-butiken i Lund hade inga alls i lager.

Det har skrivits en hel del om Kartor i iOS 6. I fredags skedde det ovanliga att Apple officiellt bad om ursäkt för problemen och t o m hänvisar till lösningar från konkurrenter som Bing, Google och Nokia! Låt oss hoppas att Google snart kommer med en egen kart-app för iOS.

StuffIt Expander 2011 15.0.7 är släppt.

Adobe har presenterat Acrobat XI.

XQuartz 2.7.4 är släppt.

Apple har släppt OS X Server 2.1.1.

Apple har en svensk iOS 6-manual för iPhone. Det är en PDF på 160 sidor.

2012-09-28 Vid midnatt släpptes iPhone 5 till försäljning i Sverige. I Malmö fanns tre butiker i samma gathörn: Telia, Telenor och Tre. Vid 23-tiden var det ungefär 70 personer i Telias kö, 20 i Telenors och tio i Tres. Det måste ha varit en besvikelse, även om det kom en del eftersläntare mot midnatt. Vid första iPhone-lanseringen i Sverige (3G för fyra år sedan) så var Telias kö avsevärt längre.
Idag vid 10-tiden var det ingen kö i Lund, vare sig vid MacSupport eller Telia. Tänk dock på att inte alla återförsäljare säljer iPhone 5 för alla operatörer, speciellt inte från start.
Apple Store har börjat ta emot beställningar på iPhone 5. Leveranstiderna uppges till 3-4 veckor och priserna är 4.796:-, 5.596:- respektive 6.396:- för 16, 32 respektive 64 GB.
Alla telefoner Apple säljer direkt är operatörsolåsta.

Den modell som säljs i Sverige (åtminstone av Telia) är A1429 (iPhone 5,2). Det innebär att de LTE-band som stöds är 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz) och 5 (5 (850 MHz) (men inte 4 och 17 som GSM-modellen A1428 stöder). Det stämmer överens med vad Apple säljer i Tyskland och England (och Asien). A1428 är enbart GSM och sälja bara i USA f n. "Vår" A1429 klarar både GSM och CDMA, men troligen är CDMA avstängt på de iPhone 5 som säljs av GSM-operatörer i Europa.
Telia lär ha rätt att använda 1800 MHz för LTE efter årsskiftet, så då kanske iPhone 5 kan köra LTE (100 Mb/s) i Sverige. Men den klarar även HSPA+ (21 Mb/s) och DC-HSDPA (42 Mb/s), vilket ju är snabbt det också.
iOS-versionen är iOS 6.0 (10A405), dvs två byggnummer högre än för övriga iPhone.

2012-09-27: Imorgon anordnar LDC NETinfo för dator- och nätansvariga. Bland mina Mac-punkter finns avtal, iPhone 5, iOS 6 och OS X 10.8.

2012-09-26: Apple har en lista över typsnitt i iOS 6. Den är betydligt längre än vad jag skulle ha gissat.

New York Times skriver att Google tar fram en kartapp för iOS. Enligt artikeln kommer den dock först mot årsskiftet.
Det är en god nyhet. Apples kart-app har potential, men Google har mycket mer erfarenhet och en bättre produkt. Hur som helst vore det bra med flera kart-appar, så man kan välja den som passar bäst vid olika tillfällen.

2012-09-25: Macworld har en test av iPhone 5.

Wired har en artikel om iPhones glas.

2012-09-24: Ars Technica har en test av iOS 6.

En iBooks-version av engelska bruksanvisningen för iOS 6 för iPhone är släppt.

iFixit har plockat isär iPhone 5. Den är betydligt mer lättservad än iPhone 4/4S. Bl a är det avsevärt enklare att byta glas och batteri. De ger den betyg 7 på en tiogradig skala vad det gäller servicebarhet.

VMware Fusion 5 har problem på urspungliga Mac Pro med Mac OS X 10.7.5. Skärmen blir svart. VMware har dock en väg runt det, i avvaktan på en buggfix.

Flip4Mac 3.0.0.126 är släppt.

Telia har nattöppet på fredag från kl 00.01 då försäljningen av iPhone 5 börjar. Närmaste nattöppna butiker är två i Malmö (city och mobilia).

Apple sålde fem miljoner iPhone 5 de första tre dagarna. Över 100 miljoner iOS-enheter har uppgraderats till iOS 6.

Mac OS X Hints tipsar om att man kan lyssna på podcasts i Musik-appen i iOS 6. Tricket är att kasta (eller möjligen inte ens ladda hem Podcasts-appen). Det är ett bra tips eftersom Podcasts-appen är mer fokuserad på häftigt utseende än praktisk användbarhet.

2012-09-21: Systemets versions- (och bygg-) nummer finns i filen /System/Library/CoreServices/SystemVersion.plist. Det kan vara praktiskt att kunna kolla upp detta för ett system som man inte kör från.
Apple har f ö en artikel med bygg-nummer för olika OS X-versioner.

Åtminstone för tillfället verkar Apple komma med säkerhetsuppdateringar till tre OS X-versioner (10.6, 10.7 och 10.8). Så var det i onsdags när Apple inkluderade säkerhetsuppdateringar i uppgraderingarna till 10.7.5 och 10.8.2 och släppte dem separat för 10.6.8.

Telias priser för (operatörslåsta) iPhone 5 är 4.796:-, 5.596:- resp 6.396:- exkl moms för 16, 32 resp 64 GB. Apple har ännu inte presenterat sina priser men säljer operatörsolåsta iPhone 4S 16 GB för 3.836:- mot Telias pris 4.636:- för en operatörslåst. Det verkar som om Telia inte har sänkt iPhone 4S-priserna när iPhone 5 lanserades! Motsvarande gäller för iPhone 4 8 GB där Telia tar 3.836:- och Apple 2.636:-.

Apple har släppt en engelsk bruksanvisning för iOS 6 på iPhone.

Utifrån OS X 10.8.2-installeraren går det återigen att skapa en bootbar installerare på ett USB-minne via asr-kommandot. Det fungerade också i tidiga versioner av Mac OS X 10.7, men därefter fick man CRC-fel med den här metoden. För OS X 10.8 är kommandot
sudo asr -source /Applications/Install\ OS\ X\ Mountain\ Lion.app/Contents/SharedSupport/InstallESD.dmg -target /Volumes/usbpinne/ -erase
givet att man har OS X 10.8-installeraren där den normalt finns och att USB-minnet heter usbpinne.

Apple har en artikel om Kartor i iOS 6.

Apple har släppt OS X Server 2.1 för Mountain Lion. Mer info finns i artikeln About the OS X Server v2.1 Update.

Apple har en teknisk specifikation för iPhone 5.

2012-09-20: Telia tar emot förbeställningar på iPhone 5 från kl 00.01 i morgon. Men det är nog inget för LU-telefoner eftersom de skriver "Vi börjar förköpet med våra mest populära abonnemang, Telia Mobil Flex, och fyller på med fler valmöjligheter i början av nästa vecka".

Dokumentation från MacSysAdmin 2012 nu finns tillgänglig. För de flesta sessionerna finns våde video och pdf.

MacStories tipsar om iOS 6-nyheter.

Apple beskriver i en artikel vilka iO6-funktioner som stöds i olika iPhone-modeller. iPhone 5 är inte med i listan man jag gissar att dokumentet uppdateras när iPhone 5 börjar säljas imorgon.

Apple skriver att Mac OS X Server 10.7.5 fixar en LOM-bugg för Xserve (late 2009).

De uppdateringar Apple släppte igår innehåller ett antal säkerhetsfixar:

Microsoft har släppt Office-uppdateringar:

2012-09-19: Idag onsdag kommer Apple att släppa iOS 6 för iPhone 3GS och nyare, iPad 2 och nyare samt de två senaste generationen av iPod touch (4G & nya 5G). Om enheten redan har iOS 5 går det att leta efter (och installera) uppdateringen via Inställningar->Allmänt->Programuppdatering. Enheter med äldre iOS än 5.0 måste uppgraderas via iTunes (lämpligen nyligen släppta iTunes 10.7) på Mac eller PC. Anslut enheten till datorn, starta iTunes, markera enheten i vänsterkolumnen och klicka sedan på knappen Leta efter uppdatering.
Oavsett uppgraderingsmetod så kan det vara klokt att först ta en backup på enheten (via iTunes eller iCloud).

Leveranstiderna för nybeställning av iPhone 5 i USA har ökat till 3-4 veckor.

Ett antal sajter har en test av iPhone 5, bl a:

Apple har idag släppt Mac OS X 10.7.5, OS X 10.8.2 och iOS 6.

Nytt i Mac OS X 10.7.5: "Uppdateringen 10.7.5 rekommenderas för alla användare av OS X Lion. Den innehåller allmänna korrigeringar i operativsystemet med förbättringar inom stabilitet, kompatibilitet och säkerhet. Den innehåller även Gatekeeper, en ny säkerhetsfunktion som hjälper dig skydda din Mac från sabotageprogram genom att ge dig mer kontroll över vilka program som installeras på datorn. Uppdateringen 10.7.5 innehåller även följande buggfixar: För mer information om den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT5313?viewlocale=sv_SE.
För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE.
".

Nytt i OS X 10.8.2: "10.8.2-uppdateringen rekommenderas för alla som använder OS X Mountain Lion och innehåller nya funktioner och buggfixar. Nya funktioner omfattar: Mer information om den här uppdateringen finns på http://support.apple.com/kb/HT5460?viewlocale=sv_SE
Information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen finns på http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE
".

Nytt i iOS 6: "Den här uppdateringen innehåller över 200 nya funktioner, bland annat: En del funktioner kanske inte är tillgängliga i alla länder eller områden. För mer information, gå till: http://www.apple.com/ios/feature-availability
För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE
".

Apple har även släppt följande:

2012-09-17: Apple har detaljerade ritningar för iPhone och iPad. De är främst för tillverkare av fodral.

Via Apples service- och reparationssida kan man utifrån serienummer kontrollera när garanti (även förlängd) löper ut.

Apple sålde två miljoner iPhone 5 första dygnet. Det var dubbelt så mycket som såldes av iPhone 4S första dygnet.

2012-09-15: Leveranstiden för iPhone 5 i USA har ökat till 2-3 veckor.

2012-09-14: Apples Apple Store-app är nu släppt i Sverige. Kl 10 i morgon öppnar Sveriges första Apple Store i Täby.

Telia har en iPhone 5-sida. F n är informationen i stort sett bara att Telia börjar sälja iPhone 5 28 september.

Apple-aktien var all-time-high igår med drygt $685.

VirtualBox 4.2.0 är släppt.

Apple har börjart ta emot förbeställningar på iPhone 5 bl a i USA. Leveranstiden uppger nu till två veckor.

2012-09-13: Gårdagens keynote är nu tillgänglig via QuickTime och iTunes (normal, HD, 1080p).

Apple har ett dokument som tar upp vilka iOS 6-funktioner som finns i olika länder.

2012-09-12: Kvällens keynote är över. Det viktigaste var iPhone 5, som i stort stämde med ryktena. Den är snabbare och har större skärm, men är samtidigt både tunnare och lättare. Och den kommer till Sverige redan i slutet av månaden!
Här är data för iPhone 5 (med i förekommande fall motsvarande för iPhone 4S inom parentes):

Apple har en iPhone 5-video.
Se även Apples pressreleaser: Apple forsätter att sälja iPhone 4S och iPhone 4. iPhone 3GS utgår när iPhone 5 lanseras.

Ikväll klockan 19 svensk tid kommer Apple att lansera iPhone 5 (eller vad den kommer att heta) samt iOS 6 plus kanske lite ytterligare överraskningar (inklusive 10.7.5 och 10.8.2). Ett flertal sajter kommer att direktkommentera, bl a:

2012-09-07: Apple har nu info om svenska Apple Store-butiker. Den enda som finns med f n är butiken i Täby och den öppnar lördag nästa vecka kl 10.00. Då kommer Apple också att Apple Store-appen i Sverige.

Firefox 15.0.1 är släppt.

MacRumors har en sammanfattning av iPhone 5-förväntningar.

2012-09-06: Apple har släppt Java for Mac OS X 10.6 Update 10 (för OS X 10.6) och Java for OS X 2012-005 (för OS X 10.7 och 10.8). Båda innehåller Java SE 6 1.6.0_35 som i sin tur innehåller säkerhetsfixar. Så för stunden verkar det som Apple fortsätter underhålla gamla Java SE 6 medan Oracle distribuerar nya Java SE 7.

DN uppger att Sveriges första Apple Store-butik öppnar 15 september. Det innebär i så fall den är öppen när Apple lanserar iPhone 5 i Sverige. Butiken ligger i Täby, men Appe väntas också öppna en butik i Malmö senare i höst.

Mac-konferensen MacSysAdmin är för andra året i rad utsåld. Den pågår nästa vecka i Göteborg.

2012-09-05: The Loop skriver att Apple håller ett event 12 september kl 19 svensk tid. Sannolikt kommer då iPhone 5 (och iOS 6) att lanseras.

2012-08-31: Oracle har släppt Java Version 7 Update 7 (1.7.0_07). Den innehåller säkerhetsfixar.

VMware Fusion 5.0.1 är släppt.

2012-08-30: Bildbehandlingsprogrammet GIMP 2.8.2 är släppt som en riktig OS X-app, dvs det behöver inte lägre köras under X11. GIMP är gratis.

Parallels 8 kommer att släppas i början av september.

VMware Fusion 5 virtualiserar många Mac-gäst-OS, utöver alla Windows- och Linux-versioner. Man kan virtualisera Mac OS X 10.7-8 och Mac OS X Server 10.5-10.8. Tyvärr kan man inte virtualisera klientversionerna av 10.5-10.6, men det beror enbart på att Apple inte tillåter det. Men det är ändå väldigt praktiskt att man kan virtualisera så många OS X-versioner, inte minst när man vill testa nya installationer eller se hur något ser ut i en viss version.
Och man kan även virtuellt köra OS X-versioner man annars inte kan köra! Jag testade på en Mac som inte stöder 10.7 och det gick utmärkt att köra 10.8 i en virtuell maskin på den datorn!

Konsumenttidningen Råd & rön testade bl a surfplattor och smarta telefoner i senaste numret och det blev jackpot för Apple. Bästa surfplatta blev iPad 3 före tvåan iPad 2. Det var dock ganska jämnt och några Android-plattor fick nästa lika höga betyg som Apples modeller.
Bland telefonerna vann Apples (årsgamla) iPhone 4S överlägset. Den fick 89 av 100 möjliga poäng - ett av de högsta värden jag sett alla kategorier. Bästa Android fick 82 och bästa Windows 72 poäng. Det enda negativa om iPhone var att den är är dyrast.

Java på Mac är lite rörigt just nu. I november 2010 meddelade Apple att Oracle skulle ta hand om java i framtiden. Mer specifikt hette det att Java SE 6 skulle vara sista versionen från Apple och Java SE 7 första från Oracle.
I Mac OS X 10.6 och tidigare var java förinstallerat och uppdateringar kom (med viss fördröjning) från Apple. Fr om Mac OS X 10.7 så ingår inte java i Mac OS X längre. Både Mac OS X 10.7 och OS X 10.8 märker dock om man behöver java och erbjuder sig att hämta hem java (SE 6). Den versionen är dock gammal och det är oklart om Apple med automatik kommer att erbjuda en nyare version och/eller hjälpa till att uppdatera befintliga SE 6 till nyare version.
Oracle distribuerar nu java SE 7 via java.com. Oracles java konfigureras i Systeminställningar medan Apples konfigureras i Java-inställningar i verktygsmappen. Oracles java kräver en Intel-Mac med Mac OS X 10.7.3 eller senare.
Det blir inte mindre komplicerat av javas versionsnummer. SE 7 och 1.7 är samma sak, liksom SE 6 är samma som 1.6.
Dessutom finns det en allvarlig bugg i SE 7. Tills den är fixad är det antagligen bäst att hålla kvar vid den SE 6 som Apple levererar.
Se också nedanstående info från Oracle:

2012-08-29: Firefox 15.0 är släppt.

XQuartz 2.7.3 är släppt.

2012-08-24: Så här beskriver Apple vad som är nytt i OS X 10.8.1: "Uppdateringen 10.8.1 rekommenderas för alla användare av OS X Mountain Lion och innehåller allmänna korrigeringar i operativsystemet med förbättringar inom stabilitet och kompatibilitet för din Mac. Den innehåller även följande buggfixar:

För mer information om den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT5418?viewlocale=sv_SE."

Apple skriver om kommandot serverinfo som kan användas för att optimera serverprestanda.

VMware Fusion 5 är släppt.

Terminalkommandot mail (och mailx) gör att man kan skicka mail från kommandoraden. Det är praktiskt från skript, speciellt sådana som körs via cron. På datorer som uppdaterats till 10.8 kan mail ha slutat fungera. Jämför då med en dator som har en ren 10.8-installation (dvs inte uppgraderad från 10.7 eller tidigare). Det är två filer som är intressanta:

2012-08-23: Apple har släppt OS X Mountain Lion Update v10.8.1. Det är en liten uppdatering på bara 24 MB men den innehåller säkert viktiga buggfixar.

2012-08-22: Adobe Flash Player 11.4.402.265 är släppt.

2012-08-20: Apple tipsar om hur man kan installera Apple Remote Desktop 3.3 under Lion och Mountaion Lion. Pga av bugg riskerar man annars att få beskedet att den kräver Snow Leopard eller att den kommer från en okänd utvecklare...

Adobe Flash Player 11.3.300.271 är släppt.
Adobe har även släppt Adobe Acrobat 10.1.4 Pro Update och Adobe Reader 10.1.4/9.5.2.

Steve Jobs bostad utsattes för inbrott nyligen. Hela polisrapporten finns tillgänglig. Polisen har jobbat effektivt och rapporten visar, utöver lite om paret Jobs privatliv, att Apple rutinmässigt loggar (och sparar) serienummer, ipnummer och tidpunkt när en Apple-enhet ansluter till iTunes och kanske även andra Apple-tjänster som programuppdatering.

2012-08-10: Apple beskriver i en artikel hur man kan flytta Time Machine-filer till en ny disk. Intressant nog är det genom en vanlig Finder-kopiering av Backups.backupdb.

2012-08-08: Apple tipsar i en artikel om hur man kan tömma DNS-cachen i OS X.

Wired har en artikel om vikten av iCloud-säkerhet. Den som kan lösenordet kan potentiellt ställa till med mycket elände, t ex tömma/låsa iOS- och OS X-enheter, fjärrstyra OS X-enheter (Back to My Mac), handla på iTunes, komma åt e-post m m. Än värre kan det bli om iCloud-epostadressen är återställningsadress för andra tjänster som Gmail, Twitter etc. Då kan även de tas över. Och ännu värre är det i det här fallet, där en obehörig person lyckats få ut ett tillfälligt lösenord från Apples support!

2012-08-06: I Mountain Lion finns säkerhetsfunktionen Gatekeeper. Som standard är den inställd på att bara godkänna program som är ledladdade från Mac App Store eller har ett giltigt utvecklarcertifikat. Kontrollen görs enbart på program som är nedladdade från internet efter det att Mountain Lion installerats.
Om det blir problem med Gatekeeper, vilket jag sett, kan man manuellt godkänna ett program utan att sänka säkerhetsinställningarna i Gatekeeper. Det gör man genom att ta bort nedladdningsinformationen med ett kommando av typen xattr -d -r com.apple.quarantine /Applications/Firefox.app/ (byt uf Firefox mot aktuellt program).

2012-08-02: Macworld har en detaljerad artikel om Power Nap.

2012-08-01: OS X Daily tipsar om förbättrade WiFi-verktyg i Mountain Lion. Gör så här för att komma åt dem:

2012-07-31: Flera normalt välunderättade källor uppger att Apple planerar ett event kring den 12/9. Det kan gälla iPhone 5, iPad mini, iPod, iOS 6 etc.

Ars Technica har en längre artikel om Moutain Lion Server.

2012-07-30: Apple har släppt MacBook Air SMC Update v1.5 för MacBook Pro med retina-skärm. Uppdateringen ger stöd för Power Nap. Den innehåller också buggfixar.

Adobe Flash Player 11.3.300.268 är släppt.

2012-07-27: Dagens industri uppger att Sveriges första Apple Store öppnar i Malmö på den kommande gallerian Emporia, som öppnar 25 oktober.

2012-07-26: Lite Apple-länkar kring Mountain Lion:

Apple har släppt firmware-uppdateringar med stöd för PowerNap för vissa modeller: TUAW tipsar om att Time Machine nu kan ta backup till flera diskar.
Tidbits om några mindre men intressanta nyheter i Mountain Lion.

OS X 10.8 Mountain Lion finns nu på Programförmedlingen.

2012-07-25: I gårdagens pressrelase om kvartalsresultatet (se nedan) nämnde Apple i förbigående att OS X 10.8 Mountain Lion kommer att släppas idag onsdag.

Så skedde till slut det som förr eller senare skulle ske. Apple släppte ett kvartalsresultat som inte som brukligt var kanonbra, utan bara just bra. Omsättning och vinst ökade inte med samma höga takt som de gjort en längre period. Men trots det så var iPad-försäljningen den bästa någonsin och Apple gjorde det bästa Q2-kvartalet någonsin vad det gäller försäljning av iPhone och Mac samt omsättning och vinst.
Under kvartalet sålde Apple 4.0 miljoner datorer (+1.8% jämfört med motsvarande kvartal föregående år), 26.0 miljoner iPhone (+28%), 17.0 miljoner iPad (+84%) och 6.8 miljoner iPod (-10%). Omsättningen var $ 35.0 miljarder (+23%) och vinsten $8.8 miljarder (+21%). De här siffrorna skulle nog de flesta företag vara mycket nöjda med, inte minst i nuvarande ekonominska läge. Men tittar man på motsvarande kvartal förra året och jämför med siffrorna för 2010 så var det verkligen kanonsiffror den gången: omsättningen ökade med 82% och vinsten med hela 125%! Sett i det perspektivet är dagens siffror betydligt sämre - och dessutom ökar inte längre vinsten snabbare än omsättningen. Man kan invända att iPhone-försäljningen antagligen hålls tillbaka lite i avvaktan på iPhone 5 (fast samma bör ha gällt för iPhone 4S förra året) och att Mac-försäljningen bara ökat marginellt, delvis på grund av ett gammalt sortiment (men den rena datorförsäljningen utgör numera bara en sjundedel av omsättningen).
Ett konferenssamtal med analytiker finns tillgängligt och MacRumors har en sammanfattning av det.

Apple kommer att tala under rubriken iOS Security på datasäkerhetskonferensen Black Hat den 26 juli. Den är första gången Apple medverkar på den typen av evenemang.

OmniDiskSweeper 1.8 är släppt. Det är ett gratisprogram som visar vad det är som fyller hårddisken.

WireShark 1.8.1 är släppt.

Apple uppger att Mountain Lion nu finns i Mac App Store. Det svenska priset är 149:-.

En OS X 10.8 Mountain Lion (DVD-avbild och installerare) finns nu på filhanteraren MacPublic.

Apple har släppt en hel del andra uppdateringar idag:

Även ett antal av Apples iOS-appar är uppdaterade: Server-versionen av 10.8 finns nu att köpa via Mac App Store. Den kostar, precis som 10.8, 149:-. Intressant nog heter den inte OS X 10.8 Server utan istället OS X Server 2.0.

Några recensioner av OS X 10.8: Macworld har ett antal artiklar om hur man installerar Mountain Lion.

2012-07-23: Lite uppdateringar från de senaste veckorna:

Apple släpper kvartalsresultat imorgon tisdag efter börsens stängning följt av ett analytikersamtal kl 23 svensk tid.

AppleInsider har drygt 20 artiklar på temat Inside OS X 10.8 Mountain Lion GM.

OS X 10.8 Mountain Lion kommer (bokstavligen) att släppas vilken dag som helst. Tyvärr kommer inte alla som kör Lion att kunna uppgradera. Beroende på modell så krävs en Mac av årsmodell 2007-2009 eller nyare. Här är den kompletta listan på modeller som kan köra 10.8: Dessutom krävs 2 GB internminne och 8 GB ledigt diskutrymme. Och för att kunna köpa 10.8 via App Store (som är enda sättet) krävs Mac OS X 10.6.8 eller senare. Se i övrigt Apples dokumentation: LUs site-licens omfattar OS X 10.8. Jag kommer att distribuera den via Programförmedlingen och MacPublic. Även eventuella uppgraderingar av iLife/iWorks för OS X omfattas av samma licens.

2012-07-06: Skype 5.8.0.945 är släppt.

Det är alltid svårt att veta vad Apple har på gång (och när), men här är några saker som bör vara på gång:

2012-06-29: Idag är det exakt fem år sedan Apple började sälja iPhone. Då var målet att sälja tio miljoner enheter första året. Fem år senare har Apple sålt 250 miljoner enheter och förändrat hela mobiltelefonibranschen.

Google har släppt Chrome för iOS.

Om man ofta loggar in med ssh kan man sätta upp det så att lösenord inte krävs. Som i alla liknande fall är detta en avvägning mellan säkerhet och bekvämlighet - fundera i varje enskilt fall på vad som är vettigt.
Kör kommandot ssh-keygen -t rsa på datorn du utgår ifrån (normalt din huvuddator). Svara med vagnretur på frågorna. Använd sedan kommandot cat ~/.ssh/id_rsa.pub | ssh user@server.lu.se 'cat >> .ssh/authorized_keys' för att få lösenordsfri inloggning som användare user på servern server.lu.se. Den lösenordsfria inloggningen fungerar enbart från det konto du var inloggad på när du skrev ssh-keygen-kommandot ovan.
Två fallgropar (båda gäller datorerna man skall ansluta till):

2012-06-28: Apple har släppt en produktöversikt över Mountain Lion Server. Det är en PDF på 25 sidor.

2012-06-27: Terminalkommandot airport (finns i katalogen /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/A/Resources/) har fått utökad funktionalitet. Bl a kan man spela in trafik med kommandon av typen airport en1 sniff 13. Trafiken sparas i en fil i /tmp och den kan tolkas med tcpdump -r <filnamn>. Det går också att göra inställningar med kommadon som börjar med airport prefs. Äldre alternativ som airport -s -I fungerar fortfarande. Enbart airport ger en lista över alla möjligheter.

Apples bärbara datorer har inbyggda batterier. Om de behöver servas är det ett jobb för en serviceverkstad. Öppna inte dessa datorer på egen hand. Det kan verka enkelt men batterierna saknar skyddande hölje och kan lätt orsaka allvarlig person- eller egendomsskada.

Apple har en studentkampanj. Den gäller även för lärarare och andra universitetsanställda. Kampanjen ger utbildningsrabatt (alla Mac utom Mac mini) samt ett presentkort (Mac (700:-) och iPad (350:-)). Köp sker via Apple Store for Education Individuals (020-120 99 71). Kampanjen gäller t o m 21 september 2012.

Apple har släppt en Podcast-app. I iOS 5 hanterar man podcasts i appen Musik, men i iOS 6 kommer det antagligen att bli enbart via den nya appen.

Apple har en FAQ om retinaskärmen i nya MacBook Pro.

2012-06-26: Jag har hämtat hem 42 GB filmer och presentationer från WWDC, från totalt 112 sessioner. Anställda vid LU kan få ta del av dem fritt genom att kontakta mig. Utvecklarmedlemsskap hos Apple är ett krav (gratisversion finns).

2012-06-20: Apple listar i ett dokument information om administartionsverktyg och firmware-versioner för AirPort.

Apple har, rekordsnabbt, publicerat videos från WWDC. Totalt är det 113 sessioner med såväl videos som presentationer.

Apple har släppt en betaversion av OS X 10.7.5, som sannolikt blir den sista större uppgraderingen av Lion.

2012-06-19: Apple har släppt Thunderbolt Software Update 1.2.1. Den fixar en allvarlig bugg i 1.2. Lösningen är att ominstallera Lion eller OS X Lion 10.7.4 Combo Update. Det innebär merjobb, men inte att data förloras eftersom ominstallationen skall ske ovanpå det befintliga systemet. För ovanlighets skull ber Apple om ursäkt för problemen de orsakade: "Apple har identifierat ett problem med Thunderbolt-programuppdatering 1.2 (utgiven måndagen den 11 juni 2012) som orsakar att en del Mac-datorer inte svarar när de startar efter installation av uppdateringen. Apple drog snabbt tillbaka uppdateringen och undersökte problemet samt hittade ett kompabilitetsproblem med en tidigare Thunderbolt-uppdatering som en del kunder använder. Apple ber om ursäkt för de störningar detta orsakade för kunder med påverkade Mac-datorer.".

Apple har en FAQ om USB 3. I förra veckan släppte Apple de första produkterna med USB 3 (MacBook Air och MacBook Pro). Alla USB-portarna i de modellerna stödjer såväl USB2 som USB 3.

AFP548 har en artikel om InstallESD.dmg, Recovery HD och Lion Internet Recovery.

iFixit har plockat isär retina-versionen av MacBook Pro.

Macworld har en test av MacBook Pro med retina-skärm. De har också en FAQ om Mountain Lion och iOS 6.

2012-06-18: Telia har släppt en ny operatörsprofil för iPad. Med den kan man använda internetdelning på iPad, dvs dela ut iPads 3G-förbindelse över WiFi. Den nya profilen har versionsnummer 12.1. Via Inställningar->Allmänt->Om både ser man vilken version man har och får möjlighet att uppgradera om det finns en nyare version.

Hela Tim Cook-intervjun på D10 finns nu tillgänglig.

2012-06-11: Apples utvecklarkonferens WWDC inleddes idag traditionellt med en keynote. Apples nye VD, Tim Cook, anställdes på Apple redan 1998 men har aldrig förr talat på WWDC. Tim höll en ganska kort introduktion och överlät sedan till andra att presentera dagens nyheter. På slutet kom Tim tillbaka med en kort sammanfattning. Ingen talare nämnde Steve Jobs.

Som vanligt hade det florerat många rykten inför WWDC. Flera av dem stämde, men ett antal av dem innehöll saker som inte presenterades. Det är lätt att bli lite besviken när alla rykten inte realiseras, men i det hela var det tre tunga nyheter som presenterades:

Hela keynoten finns tillgänglig via QuickTime och via iTunes (även HD och 1080 HD). Den är knappt två timmar lång, vilket var lite längre än annonserat.
Årets WWDC var det 23:e sedan starten. Intresset var rekordstort och de 5.000 biljetterna såldes slut på en timme och 43 minuter. Det finns deltagare från 60 länder och konferensen innehåller 112 sessioner och 125 labbar. Från Apple deltager över 1.000 ingenjörer.
Tim inledde bl a med lite App Store-siffror: 650.000 appar (varav 225.000 för iPad), mer än 30 miljarder nedladdade appar och mer är fem miljarder dollar utbetalt till utvecklare.
Det hade ryktats om hårdvaruuppdateringar på Mac-sidan och det stämde ganska bra vad det gällde de bärbara modellerna. Apple uppdaterade MacBook Air med bl a följande: Även Apples andra bärbara serie, MacBook Pro, fick uppdateringar liknande dem som MacBook Air fick: 17"-modellen av MacBook Pro har utgått.

Den riktigt intressanta hårdvarunyheten var en retina-version av MacBook Pro. Retina-skärm är ett begrepp som Apple introducerade med iPhone 4. Apple definierar det som en skärm där man inte ser pixlar på normalt läsavstånd. Förutom iPhone 4/4S så har även iPad 3G retina-skärm. Och som första dator finns det nu alltså en version av MacBook Pro med retina-skärm. Det är inte bara skärmen som är utbytt utan datorn är omdesignad från grunden både ut- och invändligt. Den saknar dessutom såväl ethernet som FireWire, vilket antagligen är början på en ny trend (båda dessa kan fås via nyintroducerade Thunderbolt-adaptrar). Som första bärbara Apple-dator har den HDMI-utgång. Designen är nästan lika tunn som MacBook Air. Den är 1.8 cm tjock (25% tunnare än vanliga MacBook Pro) och väger 2.0 kg (lättare än 13" MacBook Pro) och den finns enbart med 15"-skärm. Men vilken skärm! Apples vanliga MacBook Pro 15" har 1440*900 (eller som tillval 1680*1050) pixlar. Retina-skärmen har 2880*1800 pixlar! Pixeltätheten är 220 ppi. Det är en IPS-skärm och Apple säger den även i övrigt har förbättrade prestanda. Många av Apples program har anpassats för retina-upplösning. Tredjepartsprogram behöver uppdateras för att optimalt nyttja skärmen, även om OS X (precis som iOS) hjälper till med skalning av bl a text och standardgränssnitt. Bl a Photoshop och AutoCAD har retinauppdateringar på gång. Prestanda i övrigt är: Min gissning är att kommande bärbara datorer från Apple kommer att bygga på retina-modellens design och teknik. T ex har den asymmetriska fläktar för att få så lite fläktljud som möjligt!

På gott och ont fick även Mac Pro en uppdatering idag. Det positiva var att det var den första uppdateringen av den serien på nästan två år! Det klart negativa var att det var en pinsamt dålig uppdatering. Nya Mac Pro saknar såväl Thunderbolt som USB 3! Inte konstigt att Apple inte nämnde något om den under keynoten!

Apple har tidigare aviserat att OS X 10.8 Mountain Lion skulle släppas under sensommaren. På WWDC idag släppte de en "nästan" färdig utvecklarversion och meddelade också att den kommer att släppas i skarp version under juli. Priset blir riktigt lågt, bara $20. Det är t o m billigare än de $30 som OS X 10.7 Lion kostade. De låga priserna är kanske en anledning att så pass många som 40% av de 66 miljoner OS X-användarna kör Lion.
Apple har tidigare berättat ganska mycket om 10.8 och det var inte så många större nyheter som presenterades idag. De funktioner som Apple tog upp var iCloud, notiser (stängs automatiskt av under presentationer), diktering (ej på svenska), delning, Safari (bl a ny tabb-översikt), "powernap" (kan t ex hämta epost när datorn är i vila), AirPlay och Game Center. Apple har en sida med de större nyheterna i 10.8. En annan sida visar alla 200 nyheterna. Alla som köper en Mac fr o m idag kommer att få fri uppdatering till 10.8 (men för LU som har site-licens har det ingen större betydelse).
Apple har också en lista på modeller som kan köra 10.8. Kraven är ganska olika per modell. För iMac är årsmodell 2007 ok medan det för Mac mini krävs årsmodell 2009. I övrigt krävs 2 GB internminne och 8 GB ledig disk. OS X 10.8 kommer förstås enbart att vara tillgängligt via Mac App Store och det krävs att man har minst OS X 10.6.8 installerat sedan tidigare.

Även OS X Server 10.8 kommer att kosta $20 (men den kräver att man har vanliga OS X 10.8 installerat).

Att Apple skulle introducera iOS 6 på WWDC var väntat. Och för ovanlighets skull gjorde Apple ingen hemlighet av det när de för någon dag sedan oblygt satte upp banners med iOS 6-logon i konferenslokalen.
iOS är numera Apples i särklass största OS med 365 miljoner sålda iOS-enheter. Hela 80% av dem kör iOS 5, antagligen för det är både enkelt och gratis att uppgradera (som jämförelse kör sju procent av Android-användarna senaste OS). iOS 6 innehåller, liksom OS X 10.8, 200 nya funktioner, men eftersom iOS 6 kommer att släppas först under hösten fokuserar Apple nu på tio huvudnyheter. De är: Tyvärr finns inget stöd i iOS 6 för flera användare. Men man kan åtminstone låsa enheten så att bara en app kan användas (och dessutom om man vill inaktivera knappar i den appen).

Systemkraven för iOS 6 är något överraskande. Gamla iPhone 3GS stöds men inte första generationen av iPad. Och som vanligt kan vissa funktioner ställa högre krav (tex kräver GPS-navigering iPhone 4S/iPad 2 och Siri iPhone 4S/iPad 3G).
En första beta för utvecklare släpptes idag och en färdig version kommer under hösten, garanterat senast när iPhone 5 släpps.

Apple har även släppt en del "tysta" nyheter idag:

2012-06-10: LU har inte längre något inköpsavtal med Apple. Jag övergår därför till att ange Apples normalpriser exklusive moms. Räkna med att produkterna blir billigare med avtalspriser (förutom iPhone/iPad/iPod där rabatt inte brukar finnas).

2012-06-06: Thunderbird 13.0 är släppt.

2012-06-05: Nästa vecka är det dags för utvecklarkonferensen WWDC. Den hålls som vanligt i San Francisco (för tionde året i rad - dessförinnan hölls den i San Jose). Intresset för WWDC har ökat exponentiellt de senaste åren och i år tog biljetterna slut redan efter två timmar - säkert surt för många utvecklare kring Silicon Valley eftersom de antagligen låg och sov då. Apple håller fast vid konferensaläggningen Moscone West och där ryms inte mycket mer än drygt 5.000 deltagare - plus kanske 1.000 Apple-anställda som alltid måste stå sist i kön.
Apple har aldrig släppt biljetterna så sent inpå konferensen som de gjorde i år och det preliminära programmet innehåller många "session to be annonuced". Som vanligt är det svårt att veta vad Apple kommer att presentera. I år finns det dessutom en extra faktor: en ny VD (Tim Cook). Tim har, försiktigt, gjort en hel del mindre men ändå märkbara förändringar. Kanske får vi reda på mer i hans keynote på måndag.
Helt uppenbart är att Apple kommer att lämna mer information kring OS X 10.8 Mountain Lion. Det kommer att släppas senare i sommar och jag tror Apple kommer att släppa en funktionellt sett färdig utvecklarversion under WWDC. Sedan har vi Apples andra OS, nämligen iOS. För varje version, sedan iOS 2, har Apple först släppt ett SDK och det är högst sannolikt att iOS 6 kommer att premiärvisas under WWDC.
Jag tror däremot inte någon iOS-hårdvara kommer att släppas. iPhone 5 kommer att kräva iOS 6 som i sin tur kräver att utvecklarna anpassar sina appar. Därför lär iPhone 5 komma först till hösten. Sedan får vi se om den då kallas iPhone 5 eller bara iPhone - all annan Apple-hårdvara behåller sitt namn även efter en uppdatering.
WWDC är ingen traditionell arena för hårdvarulanseringar - även om det skett en del undantag, ffa iPhone under några år. Men på Mac-sidan har det varit tyst ovanligt länge. Min tumregel är att varje modell får en uppgradering, mindre eller större, inom maximalt nio månader. Under 2012 har det inte kommit en enda sådan. Och det hände inte så mycket under 2011 heller... Det kom några mindre uppgraderingar av iMac (maj), Mac mini (juli), MacBook Air (juli) och MacBook Pro (oktober). Mac Pro fick sin senaste uppgradering i juli 2010 - dvs för snart två år sedan. Det har ryktats en del om att Apple har på gång högupplösta retinaskärmar för Mac. Den typen av nyheter, där utvecklarna måste anpassa sina program, kan mycket väl släppas på WWDC eftersom det direkt påverkar utvecklarna.
Sedan återstår det att se om Apple skickar några signaler om hur de hanterar konsument- respektive företagsmarknaden. Apple har lagt ned Xserve, marginaliserat OS X Server en del och inte uppdaterat Mac Pro på två år. Men som alltid är det svårt att veta vart de är på väg. Och iOS-produkterna är väldigt populära både hos konsumenter och företag.
Det har ryktats om en TV-apparat i form av iTV i några år. Om Apple tänker ha ett API för den och/eller möjlighet att köra tredjepartsappar på den så kan det tänkas att vi får reda på mer om den under WWDC.
Och till slut kan man alltid hoppas på en eller flera "one more thing...".

På Apples iPad in business-sida finns en uppdaterad PDF med titeln iOS Security. För OS X finns motsvarande på Apples training & certification-sida, bl a en nyligen uppdaterad PDF med titeln OS X Security.

2012-06-04: Firefox 13 är släppt.

2012-05-31: AllThingsD, nu aktuella med D10-konferensen, har lagt upp alla Steve Jobs framträdanden på D-konferenserna. De finns både som video och audio.
De har även två andra Steve Jobs-relaterade videor: Steve Jobs at D: A Retrospective och Oracle's Larry Ellison and Pixar's Ed Catmull on Their Friend, Steve Jobs.

Om man har behov att köra vissa terminalkommandon varje gång datorn startas kan man lägga dem i /etc/rc.local. Kommandona körs med root-access, dvs man kan göra vad som helst. Filen finns inte som standard i OS X, men skapar man den så körs den vid varje omstart.

2012-05-30: Apple harpublicerat mer information om WWDC. Konferensen inleds som vanligt med en keynote. Den äger rum kl 19.00-20.30 svensk tid 11 juni. Med stor sannolikhet håller Tim Cook i den, även om det inte är officiellt bekräftat. Under nästan hela veckan är den största lokalen reserverad med texten "session to be annonuced"...

Tim Cook talade på D10-konferensen i natt. Macworld har en sammanfattning.

Apple har för vana att ha samma namn på sina produkter (med undantag för iPhone) även efter en uppdatering. T ex heter en iMac alltid iMac oavsett generation. Det ställer till problem när man t ex skall uppdatera minne och behöver veta exakt vilken modell man har. Förutom det officiella namnet (typ iMac) så finns det åtminstone tre inofficiella på varje generation. För senaste iMac 27" är de t ex detta: iMac12,2 (modellidentifierare), A1312 (modellnummer) och iMac (27-inch, Mid 2011) (produktnamn). Modellidentifierare visas i Systeminformation->Maskinvara. Utifrån serienummer (visas om man klickar två gånger på OS X-verserionsumret i Apple->Om den här datorn) kan man få fram produktnamnet via Apple Self Solve och Apple Tech Spec (på den förra får man också reda på om datorn omfattas av garanti eller serviceavtal).
Det eminenta gratisprogrammet Mactracker innehåller mängder med information om alla Apple-produkter. I vänsterkolumnen kan man också välja This Mac för att få fram uppgifter om just den modell man använder.

Om man an någon anledning behöver titta på vad som finns på Lions recoverypartition kan man göra så här:

Kammarkollegiet håller på med slutfasen i upphandling av ramavtal för bl a datorer. Vi tillhör region fem (södra Sverige) och leverantörer kommer att presenteras senare den här veckan.

2012-05-25: Fortune skriver om hur Tim Cook förändrar Apple.

Apple har nu bytt namn på iPad 3G även i Sverige. Modellen som kan ansluta till mobilnätverk kallas nu Wi-Fi + Cellular (dvs inte som tidigare Wi-Fi + 4G).

2012-05-22: GraphicConverter 8.0 är släppt.

Ännu en Steve Jobs-film är på gång. Den har (arbetsnamnet?) jOBS och baseras på den officiella biografin av Walter Isaacson.

2012-05-15: Apple har släppt två säkerhetsuppdateringar för Mac OS X 10.5.8 (Leopard):

Apples policy (även om jag aldrigt sett det skriftligt) är att enbart släppa säkerhetsuppdateringar till nuvarande och närmast föregående version av Mac OS X. Så att Apple gör ett undantag och nu släpper säkerhetsfixar för Leopard visar att de tar de här problemen (äldre Flash och trojanen Flashback) på allvar. Den förra uppdateringen stänger av Flash äldre än 10.1.102.64 medan den senare uppdateringen letar efter och tar bort Flashback samt stänger av java i Safari.

2012-05-10: Apple har släppt Mac OS X 10.7.4. Enligt Apples beskrivning innehåller den följande: "Uppdateringen 10.7.4 rekommenderas för alla användare av OS X Lion. Den innehåller allmänna korrigeringar i operativsystemet med förbättringar inom stabilitet, kompatibilitet och säkerhet för din Mac, bland annat:

För mer information om den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT5167.
För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT1222.
".

Uppdateringen innehåller förstås även säkerhetsuppdateringar inklusive problemet med FileVault och lösenord i klartext.
Motsvarande säkerhetsuppdatering är även släppta för Snow Leopard som Security Update 2012-002 (Snow Leopard).
Därutöver har Apple även släppt Safari 5.1.7 för Lion, Snow Leopard och Windows. Den innehåller både buggfixar och säkerhetsfixar. Speciellt så avaktiveras äldre versioner av Adobe Flash (genom att de flyttas till /Library/Internet Plug-Ins (Disabled).
Slutligen så har Apple släppt Apple Remote Desktop 3.5.3 Client samt Server Admin Tools 10.7.4 och uppdateringar för Snow Leopard Server och Lion Server.

Apple skriver om ett intressant fel som är rättat i 10.7.3. Finders "Använd för inkluderande objekt", som är till för att ändra på rättigheter i en mapp (inklusive undermappar), har uppenbarligen varit buggig. Det har kunnat ge problem med diverse program, inklusive Systeminställningar, dockan, iPhoto och Förhandsvisning.

2012-05-09: Microsoft har släppt uppdateringar:

Lion har Lion Recovery, dvs datorn kan startas från en gömd nödpartition genom att man håller ner kommando-r (eller alternativtangenten och därefter välja Lion Recovery) vid omstart. Om inte det fungerar kan man på nyare Mac-ar hålla ned alternativ-kommando-r för att starta Lion Internet Recovery (samma funktion men datorn startar från ett system som hämtas hem från Apple).
Dessutom finns Apple Hardware Test som testar datorns hårdvara. För att starta det, håll ned d när datorn startar om. Om Apple Hardware Test inte finns på hårddisken (t ex för att man formaterat om den) försöker datorn starta det över internet, ungefär på samma sätt som för Lion Recovery ovan. Man kan också hålla ned alternativ-d vid omstart för att direkt tvinga datorn att starta Apple Hardware Test över internet.
Inte alla konfigurationer eller modeller stödjer Lion Recovery och/eller Apple Hardware Test. Datorn behöver dessutom få ipnummer automatiskt via DHCP.
Apple har förteckning över tangentkombinationer vid omstart.

2012-05-08: Apple har släppt iOS 5.1.1 för iPad (alla modeller), iPhone (3GS och nyare) samt iPod touch (3G och nyare). Den innehåller följande nytt enligt Apple: "Den här uppdateringen innehåller förbättringar och buggfixar, bland annat:

För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE".
Om enheten sedan tidigare har iOS 5.0 eller senare går det att uppgradera över WiFi via Inställningar->Allmänt->Programuppdatering. Det tar knappt tio minuter. Som alternativ finns som alltid möjligheten att uppdatera via iTunes på datorn.

Adobe har släppt Adobe Flash Player 11.2.202.235. Den innehåller en viktig säkerhetsfix.

2012-05-03: IDC uppger att Apple är 3:e största mobilleverantören alla kategorier. Ganska imponerande av ett företag som bara har en produkt (som dessutom ligger i premiumsortimentet och bara uppdateras en gång per år). Nokias försäljning, mätt i enheter, är nu bara drygt dubbelt så stor som Apples, men det säger (tyvärr) minst lika mycket om Nokias nedgång som om Apples uppgång.
Sett enbart till smartphones har Apple tappat förstaplatsen (till Samsung) men har ändå ökat knappt 90 procent på ett år.
Apples marknadsandel är 8.8% totalt och 24.2% på smartphones. Totalt såldes nästan 400 miljoner telefoner under kvartalet.

Ett litet annorlunda perspektiv på Apples vinst senaste kvartalet... Vinsten var $11.6 miljarder dollar. Omräknat till kronor var det 78.2 miljarder. Kvartalet var 91 dagar långt vilket innebar att Apples vinst var nästan en miljard kronor per dag (860 miljoner för att vara exakt).

OS X Daily tipsar om hur man kan få detaljerad information om CPUn med kommandot sysctl -a | grep machdep.cpu.
De tipsar också om hur man byter MAC-adress. Även om man normalt inte skall göra det, kan det i vissa fall vara användbart vid felsökning. Kommandot är av typen ifconfig en0 ether xx:xx:xx:xx:xx:xx.

2012-05-02: Apple håller online-seminarium idag onsdag kl 15 och på fredag kl 14 med titeln Education in the Post-PC World. Föranmälan krävs.

Vårt inköpsavtal med Apple gick ut i måndags. Den enda leverantören vi för närvarande har avtal med angående inköp av Apple-utrustning är MacSupport, som har butik både i Lund och Malmö.

2012-04-27: Oracle har släppt Java SE 7 Update 4 och JavaFX 2.1. Det är första gången Oracle släpper Java Development Kit (JDK) och JavaFX Software Development Kit (SDK) för Mac OS X.

2012-04-26: Microsoft Office 2011 14.2.1 Update är släppt.

2012-04-25: Apple har levererat ännu ett kanonresultat. Det var det bästa marskvartalet någonsin, mätt i såväl omsättning, vinst som antal sålda Mac, iPhone och iPad. Historiskt sett var det Apples näst bästa kvartal någonsin, enbart slaget av förra kvartalet (decemberkvartalet är traditionellt sett Apples bästa).
Omsättningen blev $39.2 miljarder (+59% jämfört med motsvarande kvartal i fjol) och vinsten uppgick till $11.6 miljarder (+94%). Under kvartalet sålde Apple 4.0 miljoner datorer (+7%), 35.1 miljoner iPhone (+88%), 11.9 miljoner iPad (+151%) och 7.7 miljoner iPod (-15%). Datorförsäljningen ökade alltså inte mycket, men Apple har ändå ökat mer än marknaden i genomsnitt, varje kvartal, de senaste 20+ kvartalen. Även trenden för iPod är tydlig; försäljningen har stadigt sjunkit de senaste åren. Men med nu kanske 150 miljoner iPhone på årsbasis är Apple en stor spelare på telefonisidan. I volym är det närmare 10% av totalmarknaden. Men mätt som andel av vinst och omsättning är siffrorna långt högre. Och det trots att Apple egentligen bara har en enda produkt som bara förnyas en gång om året.
Jag har följt Apple i snart 30 år och undrar hur länge det kan fortsätta så här. Efter nära döden-upplevelsen i slutet av 90-talet har det mesta gått spikrakt uppåt för Apple. Att världens högst värderade börsföretag kan öka omsättningen med nästan 60% på ett år är enormt. Men att de samtidigt kan öka vinsten med nästan 100% är otroligt. Apples bruttomarginal fortsätter f ö att öka och är nu 47% (+15%).
MacRumors har en sammanfattning av Apples analytikersamtal. Några punkter från det:

Firefox 12.0 och Thunderbird 12.0 är släppta.

Carbon Copy Cloner 3.4.5 är släppt.

Google har lanserat molntjänsten Google Drive. Fem GB utrymme ingår gratis. Det finns klienter för Mac, PC och snart även för iOS. Macword har en test av Google Drive.

Wired skriver om hur man får iPhone-batteriet att räcka längre.

Utvecklarkonferensen WWDC hålls i år 11-15 juni i San Francisco. Biljetterna släpptes kring 14.35 då webbplatsen uppdaterades och Apple släppte en pressrelease. Fortfarande, efter knappt två timmar, verkar det finnas biljetter kvar. De kostar 10.495:- och kommer ta slut redan idag.
Biljetterna är nu slut. De tog slut strax innan 16.30 så de kanske 5.000 biljetterna såldes slut på knappt två timmar.

Apple-aktien har stigit kring tio procent idag efter gårdagens kanonrapport.

2012-04-24: Apple kommer att lansera en ny Apple Store for Education Institutions 30 april. Tyvärr är det samma dag som vårt avtal med Apple löper ut!

Microsoft har släppt molntjänsten SkyDrive för Mac och iPhone/iPad. Sju GB utrymme ingår gratis.

2012-04-23: Adobe har lanserat Adobe Creative Suite 6. Den kommer att börja levereras inom 30 dagar, som tidigare dels som enskilda produkter, dels i flera olika paket. Se mer info. Macworld skriver om en version för utbildningssektorn.

Apple har en iPhone-sida för företag: iPhone in Business. Bl a finns där en resurssida med många länkar. Det finns även en motsvarande sida för iPad: iPad in Business.

2012-04-19: Apple Configurator 1.0.1 är släppt.

Macworld skriver ett problem med MS User Data i MS Office 2011 SP2. Se även Microsofts suportdokument.

2012-04-17: Adobe har släppt Flash Player version 11.2.202.233.

RegExRX 1.7 är ett nyttigt verktyg för dem som behöver skriva lite mer komplicerade reguljära uttryck (som används av t ex grep). Det kostar 38:- på Mac App Store.

VMware Fusion 4.1.2 är släppt. Se release notes för mer info.

2012-04-16: Apple har släppt Flashback malware removal tool 1.0. Det är till för att ta bort Flashback-trojanen på Lion-datorer som inte har Java installerat.

2012-04-13: Apple har släppt Java for OS X Lion 2012-003 och Java for Mac OS X 10.6 Update 8. Det är tredje gången Apple uppdaterar Java på en dryg vecka! Syftet med den senaste uppdateringen är att ta bort Flashback-trojanen (åtminstone de vanligaste varianterna av den).
Dessutom stänger Lion-versionen av automatisk exekvering av java-applets. Det kan slås på igen i Program -> Verktyg -> Java-inställningar -> Allmänt -> Aktivera applet-insticksfil och Web Start-program, men slås automatiskt av igen om den inte används på en längre tid (35 dagar). Snow Leopard-versionen inaktiverar inte java-applets automatiskt. Apple har instruktioner för hur man inaktiverar Java i Safari i Snow Leopard.
LUPIN hör till de program som kräver Java, så då måste man återaktivera Java på de sätt som beskrivs ovan.
CNET har en beskrivning av Apple Flashback-borttagare.

Microsoft har släppt Microsoft Office 2011 Service Pack 2.

2012-04-12: Apple har en artikel om Flashback-trojanen. Där framgår det dels att senaste javauppdateringen innehåller buggfixar som gör att man inte kan bli smittad, dels att Apple kommer att ta fram programvara för att detektera och avlägsna trojanen.

Adobe har släppt Adobe Acrobat 9.5.1 Pro update, Adobe Acrobat 10.1.3 Pro update, Adobe Reader 9.5.1 update (PPC), Adobe Reader 9.5.1 update (Intel) och Adobe Reader 10.1.3 update. De innehåller säkerhetsuppdateringar.

Tim Cook kommer att inleda på D10-konferensen 29 maj.

MacSysAdmin 2012 har börjat ta emot anmälningar. Konferensen hålls i Göteborg 11-14 september och kostar 9.600:-.

2012-04-11: TextWrangler 4.0 är släppt. Det är en mycket bra text- och html-editor. Den är gratis. För den som vill ha ännu fler funktioner finns storebror BBEdit.

2012-04-10: Apple har släppt ytterligare en javauppdatering för Lion: Java for OS X Lion 2012-002. Som jag skrev om i onsdags nedan så släppte Apple en javauppdatering då också. Apple har inte dokumenterat vad som är nytt i den nya uppdateringen (och dokumentationen för den gamla pekar nu vidare till den nya). Båda innehåller (antagligen) buggfix för den java-trojan det skrivts om de senaste dagarna. Se F-Secures information för att se om en dator är smittad. F ö så ingår inte längre Java i Lion, så enbart datorer där man installerat det manuellt kan vara drabbade. OS X Daily har tips om hur man undviker trojaner och virus.
Intressant, och oroväckande nog, så får man samma varning som för föregående version när man monterar skivavbilden i Finder. Checksumman stämmer dock överens med vad som anges av Apple.

FileMaker Pro 12 är släppt.

2012-04-04: Apple har släppt Java for OS X Lion 2012-001 och Java for Mac OS X 10.6 Update 7. De innehåller viktiga säkerhetsuppdateringar.
Det kan vara problem med den Java-uppdatering man laddar hem manuellt från Apple Support Downloads. Man får en varning när man försöker montera den i Finder. Dock stämmer checksumman med den Apple publicerat i dokumentet som beskriver fixarna. Checksumman är f ö i SHA-1-format och man kan räkna ut en sådan för en fil med kommandot openssl dgst -sha1 följt av filnamnet.
Det går även att räkna ut md5-checksummor med kommandot ovan, om man byter ut -sha1 mot -md5. Men eftersom det också finns ett speciellt kommando för det är det enklare att bara skriva md5 följt av filnamnet.

Apple beskriver ett problem med LOM på Xserve 2008 under Lion Server (LOM är Lights Out Management, dvs hur man på distans t ex kan starta om en server som hängt sig). Som workaround visar de hur man kan få ett kommando att exekveras efter varje omstart (i det här fallet med 20 s fördröjning). Det gör de med en LaunchDaemon och exemplet kan användas som mall även om det är helt andra kommandon man behöver exekvera.

2012-04-03: MacWorld uppger att Malmö kan få en Apple Store.

Amerikanska motsvarigheten till Råd & rön, Consumer Reports, ger iPad 3G toppbetyg.

2012-04-02: SvD uppger att Ashton Kutcher skall spela Steve Jobs i den kommande filmen Jobs. Trots att Variety ursprungligen publicerade uppgifterna igår uppges det inte vara ett aprilskämt.

Apple har en sida om garantier inom EU. Där framgår bl a skillnaden på garanti och EUs konsumenträtt/konsumentköplagen. I praktiken finns inget nytt i artikeln, men den visar på skillnader mellan garanti och konsumenträtt.
Alla produkter från Apple har ett års garanti. Under den perioden är det Apple som har bevisbördan om de anser att skadan ej skall omfattas av garantin. För produkter som köps av konsumenter (ej LU) gäller därefter konsumentköplagen. Under ytterligare två år ger den konsumenten rätt att reklamera ursprungliga fel. Bevisbördan är dock omvänd och felet måste funnits från början.

OmniDiskSweeper 1.7.2 hjälper till att visa vad som fyller disken. Det är gratis.

2012-03-29: Apple har en översikt över iPhone-modeller. Totalt har det funnits fem generationer och alla utom den första har sålts i Sverige.

Adobe har släppt Adobe Flash Player 11.2.202.228. Den innehåller bl a säkerhetsfixar.

WireShark 1.6.6 är släppt.

2012-03-28: Macworld skriver om Retrospect 9 och Retrospects historia.

2012-03-27: Apple beskriver i en artikel hur man från Lion kan ansluta till äldre SMB-servrar.

Apple har släppt Safari 5.1.5 för Lion och Snow Leopard. Den fixar primärt ett problem i 32-bitarsläge. Men intressant nog fixar den också ett problem med Programuppdatering under Mac OS X 10.6.8 (som jag drabbats av på MacPublic).

Mactracker 6.4 för OS X och Mactracker 2.0 för iOS är släppta.

2012-03-23: Idag började iPad 3G säljas i Sverige. När MacSupport i Lund öppnade klockan 10 var det sexton personer i kö. På Apple Store uppges leveranstiden till en-två veckor för samtliga modeller (tolv olika, när man tar hänsyn till färg, 4G samt minnesstorlek).

Apple har nu komplett uppsättning handböcker för iOS 5.1:

2012-03-22: DN har en test av iPad 3G. De ger den högsta betyg och uppger att den kommer att kosta mellan 3.516:- och 5.756:- (exklusive moms). Det är exakt samma prisspann som iPad 2 hade innan prissänkningen inför iPad 3G-lanseringen. Apple har ännu inte angett några svenska riktpriser för iPad 3G.

Apple har en svensk användarhandbok för iPhone med iOS 5.1.

Adobe Photoshop CS6 beta är släppt. Macworld har en artikel om Photoshop CS6 beta.

MacWorld listar de butiker som börjar sälja iPad 3G vid midnatt. Den närmaste är Kullander i Malmö.

Apple beskriver hur man laddar tillbaka en Lion Server-backup från Time Machine.

2012-03-20: Apple sålde tre miljoner iPad 3G de första fyra dagarna.
iPad 3G kommer att börja säljas i Sverige på fredag kl 08.00, bl a i Apple Store och utvalda butiker. Priserna är ännu okända, men kommer troligen att ligga nära vad iPad 2 kostade innan prissänkningen på den.

Apple beskriver i en artikel hur man som admin kan låsa upp skärmsläckaren för icke-admin-konton. Genom att trycka alternativ-retur får man upp två fält, så att man kan ange både konto och lösen. Med en modifikation kan man även tillåta att en admin kan låsa upp skärmsläckaren för andra admin-användare.

2012-03-19: Apple börjar med både aktieutdelning och -återköp. Kvartalsutdelningen blir $2.65 för tredje kvartalet 2012 vilket med nuvarande aktiekurs blir en direktavkastning på knappt två procent. I fjärde kvartalet påbörjas ett aktieåterköp på $10 miljarder. Det motsvarar ungefär två procent av Apples nuvarande börsvärde.
Under de kommande tre åren räknar Apple med att använda kring $45 miljarder för utdelning och återköp.

Apple har ett extra konferenssamtal med analytiker i eftermiddag kl 14.00 svensk tid. En enda sak finns på agendan: "problemet" med att Apple har för mycket pengar i kassan (typ $100 miljarder eller så). Tim Cook har förklarat att han inte är religiös i frågan - vilket kan innebära aktieutdelning eller -återköp eller något annat - vilket knappast var saker som stod på Steve Jobs agenda. En aktiesplit kan också tänkas - två sådana skedde faktiskt under Steve Jobs ledning. Aktieutdelning slutade Apple med 1995 - ungefär ett år innan Steve kom tillbaka till Apple. Men på den tiden var problemet det omvända - bolaget höll på att gå i konkurs och hade inga pengar att dela ut...
Dagens samtal börjar redan kl 06.00 västkusttid och information om det kom först kl 23 igår svensk tid - bara 15 timmar innan! Det kommer att direktsändas.

Apple har släppt nya betaversioner för utvecklare: OS X 10.8 Mountain Lion Developer Preview 2 och OS X 10.7.4. Det är den andra betaversionen av 10.8 och den första av 10.7.4.

I en ny artikel bekräftar Apple att iPad 3G enbart stöder LTE i USA och Kanada: "iPad Wi-Fi + 4G does not support LTE in any other countries, carriers, or networks".

2012-03-16: Idag börjar Apple sälja iPad 3G i ett antal länder. I Sverige börjar den säljas nästa fredag (än så länge har Apple i Sverige inte börjat ta emot förbeställningar).

iFixit har öppnat en iPad 3G.

Apple har en engelsk användarmanual för iPad med iOS 5.1. Apple har också en teknisk specifikation för iPad 3G.

Macworld, AllThingsD och New York Times har testat iPad 3G.

2012-03-14: Firefox 11.0 är släppt.

2012-03-13: Apple har släppt Safari 5.1.4 för Snow Leopard och Lion. Den innehåller bl a säkerhetsfixar.

MacWorld skriver att iPad 3G inte kan använda LTE i Sverige. På svenska Apples iPad-sida (som ännu inte är översatt till svenska) står det nu "The new iPad supports fast mobile networks the world over. .... It also works on GSM/UMTS worldwide network technologies, including HSPA+ and DC-HSDPA - the fastest 3G networks out there. You'll see downlink speeds up to 42 Mbps with DC-HSDPA and up to 21.1 Mbps with HSPA+". Så i Sverige verkar högsta hastigheten bli 42 Mb/s.
amerikanska Apples iPad-sida står det i stort sett samma som på den svenska - med ett viktigt undantag: "including 4G LTE networks in the U.S. and Canada".
Så här står det på Telias iPad-sida: "Den nya iPaden som Apple presenterade den 7 mars 2012 för den nordamerikanska marknaden stödjer EDGE, 3G och wifi, men uppges inte stödja 4G utanför USA eller Kanada. I nuläget har vi ingen information om det kommer att finnas en modell för den europeiska/svenska marknaden som stödjer 4G. Fakta om frekvenser: 800 MHz och 2600 MHz är de frekvensband som Telia använder sig av för 4G i Sverige. 2600 MHz-frekvensen används i städerna och 800 MHz-frekvensen används framförallt på landsbygden.".

Leveranstiderna för nybeställningar av iPad 3G i USA har nu ökat till 2-3 veckor.

Macworld har en test av iPhoto för iOS.

OS X Daily skriver om Duplicera exakt-kommandot i Finder. Det visas i Finders Arkiv-meny när man håller ner kommando-alternativ-skift och har genvägen kommando-alternativ-skift-D. Det man duplicerar behåller ägare och rättigheter (ungefär som cp -p). Det finns också ett liknande kommando i Redigera-menyn: Klistra in objektet exakt.

Ett tips för att söka efter vem som har en viss anknytning (27001 som exempel): ldapsearch -x -h ldap.lu.se telephoneNumber=*27001 mail. Tag bort mail på slutet för att få all info om personen. Det är också ett sätt att se vilka attribut som finns om man vill söka på annat än telephoneNumber som jag gör ovan.

2012-03-09: I dagsläget är det oklart om/hur iPad 3G kommer att kunna användas med 4G i Sverige. Läget lär klarna något när Apple börjar sälja den i Sverige. Än så länge vet vi inte ens vilken modell som kommer att säljas i Sverige (AT&T, Verizon eller en okänd europamodell). En speciell europamodell är dock inte speciellt trolig just nu - den borde dykt upp i de länder i Europa där Apple tar emot förbeställningar (istället verkar det som det är AT&T-versionen som gäller för Europa). Men även om man inte kan använda LTE i Europa så har iPad 3G andra standarder som inte finns i iPad 2: HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (se den brittiska jämförelsen av iPad 3G och iPad 2).

Macworld har en bra Q&A om iPad 3G.

2012-03-08: Apple har släppt Xcode 4.3.1 och iBooks Author 1.1.

iTunes-version av gårdagens keynote finns nu tillgänglig.

Så här beskriver Apple nyheterna i iOS 5.1: "Den här uppdateringen innehåller förbättringar och buggfixar, bland annat:

För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE"

Den som har iOS 5.0 eller senare kan uppdatera över WiFi via Inställningar -> Allmänt -> Programuppdatering. Övriga måste använda iTunes.

Här kommer lite mer detaljerad information om nya iPad som jag i fortsättningen kallar iPad 3G (tredje generationen). I och med iPad 3G verkar Apple gå över till samma namngivningsmodell som t ex iMac har, där den senaste modellen alltid heter bara just iMac.
Apple började ta emot beställningar på iPad 3G i bl a USA igår. De första beställningarna kommer att levereras 16 mars. Tillgången ser än så länge ut att vara god då leveransdatumet fortfarande anges som 16 mars.
I Sverige kommer den att börja levereras en vecka senare, dvs 23 mars. Priset är än så länge okänt, men i USA var det exakt samma som iPad 2 såldes för. Om förbeställningsperioden blir lika stor i Sverige som i USA borde Apple börja ta emot beställningar 14 mars.
Parallellt med nya iPad 3G kommer Apple att sälja gamla iPad 2, till lägre pris. Den kostar nu 2.900:- med WiFi och 3.800:- med WiFi+3G. Den finns enbart med 16 GB minne, men som tidigare både i svart och vitt.
Apple har en jämförelse mellan iPad 2 och iPad 3G. Av den framgår det att iPad 3G är aningen tjockare och tyngre än iPad 2. Tjockleken är 9.4 mm (+0.6 mm) och vikten är 652 g (+51 g). Höjd och bredd är identiska. Det innebär att en hel del fodral m m för iPad 2 nog kommer att fungera även med iPad 3G.
Batteriprestanda är oförändrade jämfört med iPad 2. Det innebär tio timmar med WiFi och nio timmar med 3G/4G.
Som tidigare finns de i två färger (svart och vitt) samt tre minnesstorlekar (16, 32 och 64 GB). iPad 3G innehåller framförallt följande nyheter och förbättringar: Naturligtvis har Apple en iPad 3G-video.

Apple har publicerat iPhone User Guide for iOS 5.1 (enbart engelsk version för iPhone).

Apple Configurator 1.0 är ett gratisverktyg för att masskonfigurera iOS-enheter.

Adobe Flash Player 11.1.102.64 är släppt.

2012-03-07: Kvällens event börjar strax. Adresserna nedan är uppdaterade med länkar till sajter som direktkommenterar. Apple Store (även svenska) är nere, vilket är ett gott tecken.
Kvällens keynote är nu över. Apple presenterade ett antal nyheter. Viktigast av dem är "nya iPad" (obs! heter inte iPad 3) som släpps 16 mars i vissa länder och kommer till Sverige redan 23 mars. Den har i princip allt på min önskelista: retinaskärm, fyra kärnor, 4G, oförändrad batteritid, oförändrat pris. Apple behåller dessutom gamla iPad 2 men sänker priset med $100. Dessutom släpper Apple en ny version av Apple TV 16 mars. Stora nyheten är stöd för 1080p. Redan idag släpper Apple iOS 5.1. En nyhet är internetdelning för iPad.
Apple släppte också iTunes 10.6.
Slutligen har Apple uppdaterat iWork- och iLife-apparna och introducerat en helt ny iPhoto-app (den kostar 38:-). Även iBooks, Hitta iPhone, Remote m fl Apple-appar är uppdaterade.
Ytterligare några uppdateringar för OS X: iPhoto 9.2.2 och iPhone Configuration Utility 3.5.
Tim Cooks keynote finns nu tillgänglig via QuickTime.

2012-03-05: På onsdag kl 19 svensk tid är det dag för Apples iPad 3-event (åtminstone förutsätter alla att iPad 3 kommer att lanseras då). Eventet kommer att direktkommenteras bl a av:

Apple tipsar om hur man kan använda Lion Internet Recovery utan DHCP-server. Normalt får man ett ip-nummer den vägen, men fungerar inte det kan man konfigurera manuellt ip-nummer och dns-server med kommandon av typen networksetup -setmanual "Ethernet" 192.168.1.200 255.255.255.0 192.168.1.1 och networksetup -setdnsservers "Ethernet" 192.168.1.1 192.168.1.25 (ip-numren måste förstås anpassas till det nät man kopplar in sig på).

2012-02-29: I morgon anordnar LDC NETinfo för dator- och nätansvariga. Mina Mac-punkter handlar bl a om Mountain Lion och avtal.

2012-02-28: Apple håller ett event 7 mars kl 19 svensk tid. Titeln är "We have something you really have to see. And touch.". Att iPad 3 kommer att lanseras då känns högst sannolikt. Troligen släpps också iOS 5.1.

Apple noterar att VMware Fusion 3.x inte är Lion-kompatibelt. Uppgradering till version 4.x rekommenderas.

2012-02-27: Apple har släppt iMac Wi-Fi Update 1.0. Den är för iMac från 2009 och senare med OS X 10.7.3 och fixar ett problem där WiFi inte återansluter efter att datorn varit i vila.

2012-02-24: Våra Apple-avtal går ut 30 april. I avtalen finns möjlighet till förlängning i ett år. Vi önskade att förlänga avtalen med både Apple och MacSupport. Apple ville dock inte förlänga. Det innebär att vårt avtal med Apple går ut 30 april i år. Avtalet med MacSupport är förlängt ett år och går ut 30 april nästa år. Primärt gäller MacSupport-avtalet tjänster men vi har redan tidigare accepterat att även utrustning köps in på det avtalet.
Vi undersökte möjligheterna att hoppa på en större upphandling i norra Sverige men det föll framförallt på att deras avtal bygger på att man har en gemensam inköpsfunktion. Kammarkollegiet hållet just på med att göra en upphandling för både Mac och PC. Den väntas vara klar i slutet av juni. När den är klar får vi ta ställning till hur vi skall gå vidare.
Så fram till 30 april är det OK att handla från både Apple och MacSupport. Fr o m 1 maj är det enbart MacSupport som gäller. Sedan får vi se vad som händer i slutet av juni.

Apple har släppt firmwareuppdateringar för en del Mac-modeller från 2011.

Macworld skriver om Apples bolagsstämma, som hölls igår. Inga direkta nyheter dock.

2012-02-23: Mycket talar för att Sverige (läs Stockholm) är på väg att få en fysisk Apple Store-butik, då Apple söker personal till "butiksverksamheten" i Sverige.

Mac OS X Hints varnar för en Finder-bug som gör att man kan förlora filer.

2012-02-22: Apple har nya webbsidor om utveckling av iOS-appar.

2012-02-21: VLC Media Player 2.0.0 är släppt.

Apple har släppt Xcode 4.3 (via Mac App Store).

2012-02-18: Macworld har en bra Mountain Lion-FAQ.

2012-02-17: Adobe Flash Player 11.1.102.62 och Adobe Shockwave Player 11.6.4.634 är släppta.

Firefox 10.0.2 är släppt.

2012-02-16: Apple har idag släppt en pressrelease om Mountain Lion. Det är nästa version av Mac OS X med 100+ nya funktioner. En utvecklarversion släpps idag och den skarpa versionen kommer i slutet av sommaren. Kattnamnet Mountain Lion tyder på att den, precis som Snow Leopard, inte innehåller lika mycket nytt som en helt ny katt skulle gjort. Det officiella versionsnumret är 10.8. Med tanke på hur snabbt iOS integreras i OS X kan det mycket väl vara sista versionen av OS X. Intressant nog släpper Apple också en serverversion av Mountain Lion.
Apple har också en sida med OS X Mountain Lion Sneak Peek.
Med Mountain Lion fortsätter Apple trenden att föra över iOS-funktioner till OS X och på så sätt göra OS X mer iOS-likt. Dessutom är iCloud mer integrerat i Mountain Lion.
Bland det iOS-inspirerade nyheterna i Mountain Lion finns Meddelanden, Påminnelser, Anteckningar, Notiscenter, Twitter-integration, Game Center, AirPlay-bildkärmsdubblering m m. Meddelanden ersätter iChat och en betaversion av Meddelanden för Lion finns tillgänglig.
Gatekeeper är en ny säkerhetsfunktion. Med den kan man begränsa vilka program som kan installeras. De kategorier som finns är Mac App Store, registrerade utvecklare samt övriga.
LUs Apple-avtal gäller t o m 2 juni 2014 och omfattar alltså även Mountain Lion.

2012-02-14: Apples aktiekurs passerade igår $500 för första gången. Börsvärdet är på väg att passera $500 miljarder.

Apple kommer att direktsända Tim Cooks tal på Goldman Sachs Technology and Internet Conference idag kl 21.30 svensk tid.

Macworld tipsar om hur man kan skapa en Lion-installerare för nya Mac-modeller (tricket är att använda Lion Recovery, installera på extern disk, koppla loss externa disken precis när datorn startar om och sedan utgå från InstallESD.dmg på den externa disken.

2012-02-10: Apple har släppt uppdaterad firmware för ytterligare en del halvgamla modeller. Den stora fixen är att de nu stöder Lion Internet Recovery. Det går inte att uppdatera när man kör på batteri - datorn måste vara ansluten med nätadapter. Följande versioner är nya:

Carbon Copy Cloner 3.4.4 är släppt. Nytt är bl a möjlighet att skapa Lion-installerare och klona Recovery-partitionen.

2012-02-09: Årets MacSysAdmin blir 11-14 september i Göteborg.

Blackmagic Disk Speed Test är ett program för att testa diskprestanda (speciellt för video). Det är gratis på Mac App Store.

2012-02-06: Apple har uppenbarligen en del problem med de uppdateringar som släpptes i slutet av förra veckan. Det gäller både OS X Lion Update 10.7.3 och Security Update 2012-001.
Klientversionen av 10.7.3-uppdateringen finns inte längre tillgänglig hos Apple. Det är ett ganska säkert tecken på att det är problem med den. Kombouppdateraren finns dock kvar. Mitt råd till dem som har eller skall uppdatera till 10.7.3 är att använda kombouppdateraren (alltså även om man redan har uppdaterat till 10.7.3 med deltauppdateraren eller Programuppdatering, så bör man uppgradera en gång till med kombouppdateraren).
Vad det gäller den andra uppdateringen så har Apple släppt Security Update 2012-001 1.1. Det är en uppdaterad version som unikt nog saknar säkerhetsfixar som fanns med i 1.0-versionen! Antagligen är det t o m så att 1.1-versionen återintroducerar säkerhetshål för att fixa andra problem.

2012-02-03: Apple beskriver i en artikel hur man laddar ned den senaste Lion-installeraren från Mac App Store (logga in på Mac App Store med den Apple-ID du köpt Lion, håll ned alternativtangenten när du väljer fliken Purchased). Apple skriver också att de normalt släpper en ny Lion-installerare via Mac App Store varje gång Lion uppdateras.

Skype 5.5 är släppt.

LUs avtal med Apple går ut 30 april. Apple vill inte gå med på förlängning. Avtalet med MacSupport går ut samtidigt och de går med på förlängning. Upphandlingsenheten utreder hur vi skall göra.

2012-02-02: Apple har släppt Mac OS X 10.7.3. Deltauppdateraren är på (nästan) en gigabyte (så det är en del som är ändrat eller åtminstone omkompilerat jämfört med 10.7.2). Apple skriver följande om Mac OS X 10.7.3: "Uppdateringen 10.7.3 rekommenderas för alla användare av OS X Lion. Den innehåller allmänna korrigeringar i operativsystemet med förbättringar inom stabilitet, kompatibilitet och säkerhet för din Mac, bland annat:

För mer information om den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT5048?viewlocale=sv_SE.
För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE.
".
Kompletta Mac OS X 10.7.3-installerare finns på MacPublic och Programförmedlingen.

Apple har också släppt Security Update 2012-001 (Snow Leopard) och Apple Remote Desktop 3.5.2 Client.

Kristoffer Örnemark har varit vår kontaktperson på Apple Education under en längre tid. Han byter nu jobb inom Apple. Det finns inte någon efterträdare än, men väl en generell e-postadress: hiedswe@apple.com.

Firefox 10.0 och Thunderbird 10.0 är släppta.

2012-01-31: Apple har släppt AirPort Utility 5.6 och AirPort Utility 6.0. Intressant nog kräver båda Lion! 5.6 ser ut som och innehåller samma funktioner som gamla 5.5.3. 6.0 är en helt ny version som påminner mer om iOS-appen AirPort-verktyg. De senare har ett enkelt gränssnitt men saknar ett antal möjligheter, t ex konfiguration av skrivare och syslog och möjlighet att visa logg och anslutna klienter. Det går utmärkt att installera båda versionerna - 6.0 heter enbart AirPort Utility medan 5.6 heter AirPort Utility 5.6.
Apple har också släppt ny firmware: AirPort Base Station and Time Capsule Firmware Update 7.6.1. Den innehåller en buggfix samt iCloud-stöd. Uppdateringen finns för alla AirPort/TimeCapsule som stöder 802.11n.

Ett antal program använder http-kommunikation för att hämta hem information. Ett exempel är AirPort Utitlity 5.6 ovan som använder http för att se om det finns ny firmware. Med terminalkommandot tcpdump -n -w - port 80 | egrep -a -o "Host\: .*|GET \/.*" kan man se exakt vad de hämtar hem.

2012-01-30: Apple har en lista över datorer som kan uppgraderas till att få Lion Recovery.

Mactracker 6.3 är släppt.

2012-01-25: Apple rapporterade igår kvartalsresultat. Det var ännu ett kanonresultat med såväl omsättnings- som vinstrekord. Dessutom var det rekordförsäljning av Mac, iPhone och iPad.
Av kalenderskäl hade detta kvartal en vecka mer än vanligt. Det innehöll även den viktiga julförsäljningen. Dessutom lanserades iPhone 4S under kvartalet. Men även om man tar hänsyn till dessa faktorer så var det ett kanonresultat.
Apple omsatte $46.3 miljarder (+73% jämfört med motsvarande kvartal året innan) och vinsten blev $13.1 miljarder (+128%). Med tanke på att Apple är ett av världens högst värderade börsföretag är ökningstakten smått otrolig. Och vinsten växer ännu snabbare än omsättningen! Grovt sett hade Apple såväl dubbel omsättning som vinst jämfört med Microsoft.
Under kvartalet sålde Apple 37.0 miljoner iPhone (+128%), 15.4 miljoner iPad (+111%), 5.2 miljoner Mac-datorer (+26%) och 15.4 miljoner iPod (-21%). Mac-försäljningen ökar inte i samma takt som iPhone/iPad men väsentligt över PC-försäljningen i allmänhet (som mer eller mindre står stilla). Enligt Apple var det 20:e kvartalet i rad där Mac-försäljningen ökade mer än den totala PC-försäljningen. Av Mac-datorerna är nu över 70% bärbara.
Tittar man på omsättningen i dollar så blir det följande fördelning: iPhone 53%, iPad 20%, Mac 14%, iPod 5%, övrigt 8%. Mac-försäljningen står numera bara för kring en sjundedel av Apples omsättning (kanske något mer om man lägger till programvaror och tillbehör, men det är marginellt). Motsvarande kvartal förra året stod Mac-försälningen för drygt 20% av Apples omsättning. Att andelen miskar beror på att iOS-produkterna ökar betydligt snabbare än OS X-produkterna.
Totalt har Apple nu sålt 315 miljoner iOS-produkter.
Apple har publicerat ett analytikersamtal. MacRumors har en sammanfattning av samtalet.

Apple har släppt ny firmware till vissa modeller från 2010. Uppgraderingarna innehåller stöd för Lion Recovery (ominstallation av Lion kan kräva att man loggar in på Mac App Store, eftersom modellerna lanserades under 2010 och således inte såldes med Lion-licens ).

2012-01-24: Pacifist 3.0 är släppt.

2012-01-19: Kvällens Apple-event direktkommenteras av bl a Macworld, Engadget och All Things D. Det börjar kl 16 svensk tid.

Apple presenterade idag nya verktyg framförallt för utbildningssektorn.
iBooks 2 för iOS hanterar interaktiva läroböcker. Flera amerikanska förlag, bl a Houghton Mifflin Harcourt, McGraw-Hill och Pearson, har eller kommer att ha läroböcker för iBooks 2. Böckerna kommer att ha ett maxpris på $15.
iBooks Author är ett OS X-program för att skapa iBooks-läroböcker. Det medföljer ett antal mallar och man lägger själv till text (från t ex Word-filer) och media. Böckerna kan enkelt testas på iPad under hela skapandeprocessen.
iTunes U är ytterligare en ny iOS-app. iTunes U var tidigare en del av iTunes-appen men lyfts nu alltså ut och blir en egen app med utökad fuktionalitet. Vid eventet visades vid ett tillfälle en bild över universitet som är med i iTunes U och LU fanns med på en prominent plats!
Keynoten finns nu tillgänglig via QuickTime och iTunes (och i den senare finns den även i HD-format).
Nya Apple-appar som introducerades på eventet (samtliga är gratis och tillgängliga omedelbart):

Apple har videor om iBooks 2 och iBooks Author.
Några av apparna kräver iTunes 10.5.3 som också är släppt idag.
Se även Apples pressreleaser: Flip4Mac WMV 2.4.1.4 är släppt.

Cult of Mac tipsar om hur man kan få tillbaka genvägar till nyligen använda dokument i Lions Finder.

Fortune har publicerat ett utdrag ur Inside Apple, som ges ut inom kort.

Macworld tipsar om hur man skapar en hemkatalog på en annan disk än systemdisken.

2012-01-13: SvD skriver om Telias iPhone-försäljning. Om uppgifterna stämmer (de låter nästan för bra för Apple för att vara sanna) så säljer Telia väldigt mycket iPhone:

2012-01-12: New York Times uppger att Apple håller ett event i New York 19 januari kl 16 svensk tid. Apples, som vanligt, diffusa kallelse lyder: "Join us for an education announcement in the Big Apple". Det gissas på att det kommer att handla om digitala läromedel, vilket onekligen gör det extra intressant för universitet.

Adobe har släppt uppdateringar för Adobe Reader och Acrobat. De innehåller kritiska buggfixar.

2012-01-11: Apples leveranstid på iPhone 4S är nu nere på 3-5 dagar (och ofta går det ännu snabbare).

Det finns en eduroam-app för iOS. Den visar var det finns eduroam-täckning både i närheten och generellt. F n finns inte alla LUs (drygt 1.000) accesspunkter med, men vi kommer att komplettera efterhand.

MacRumors skriver om att Mac OS X 10.7.3 kommer snart. Även iOS 5.1 är på gång - den tredje betan släpptes i måndags.

2012-01-09: AppleInsider skriver om att det idag är fem år sedan iPhone presenterades. Den började säljas knappt ett halvår senare och resten är historia.

2012-01-04: Apple fortsätter att introducera iPhone 4S på fler marknader. På fredag 13/1 börjar Apple sälja iPhone 4S i bl a Kina. Totalt säljs nu iPhone 4S i 90+ länder. I Sverige verkar Apple ha god tillgång på iPhone 4S (korta leveranstider).

Apple kommer att presentera sitt senaste kvartalsresultat 24 januari.


äldre nyheter   


hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2013-08-08 11:17
roland.mansson@ldc.lu.se